03 Φεβρουαρίου 2015

Τουρκία: Η κόρη του Ερντογάν έτοιμη να μπει στην πολιτική Η 30χρονη Σουμεγιέ θα είναι υποψήφια βουλευτής


Τουρκία: Η κόρη του Ερντογάν έτοιμη να μπει στην πολιτική
Φουντώνουν στην Τουρκία οι φήμες ότι η κόρη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η 30χρονη Σουμεγιέ Ερντογάν, θα είναι υποψήφια βουλευτής στις επερχόμενες γενικές εκλογές του Ιουνίου.Η Σουμεγιέ ίσως είναι το βήμα του Τούρκου προέδρου να δημιουργήσει τη δική του πολιτική δυναστεία στην Τουρκία, όπως οι Κένεντι, οι Κλίντον και οι Μπους στις ΗΠΑ, οι Μπούτο στο Πακιστάν και οι Γκάντι στην Ινδία.
Τα τελευταία χρόνια, η μαντηλοφορούσα Σουμεγιέ συνοδεύει τον πατέρα της σε όλες τις περιοδείες του στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, η Σουμεγιέ ασκεί ρόλο συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εχει σπουδάσει Ιστορία και Κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης, στις ΗΠΑ, και έχει μεταπτυχιακό από το London School of Economics σχετικά με τις «μη κυβερνητικές οργανώσεις και την ανάπτυξη».
Φέρεται επίσης να ασχολείται με την τέχνη, να κάνει μαθήματα βιολιού, ενώ εμφανίζεται συχνά σε θεατρικές παραστάσεις. Πρωταγωνίστησε σε ένα παραπολιτικό επεισόδιο, όταν σηκώθηκε και έφυγε στη μέση μιας παράστασης, επειδή ο καλλιτέχνης της έκανε παρατήρηση επειδή μασούσε τσίχλα. Η ίδια υποστήριξε ότι αυτό που είχε ενοχλήσει τον ηθοποιό, ήταν η μαντήλα της.

«Με την δραστήρια παρουσία της στην πολιτική, η Σουμεγιέ γκρεμίζει τις προκαταλήψεις για την μαντήλα. Αλλάζει τις σταθερές στην πολιτική της χώρας. Μέχρι σήμερα η ελίτ δεν ανέχονταν την παρουσία γυναικών με μαντήλα, ακόμη και σε δείπνο. Η Σουμεγιέ δίνει την καλύτερη απάντηση στη νοοτροπία αυτή», έγραψε η εφημερίδα Radikal.

Ο Ερντογάν έχει τέσσερα παιδιά, δυο κόρες και δυο γιους. Η Σουμεγιέ είναι η μικρότερη. Πολλοί περίμεναν ότι ο πρόεδρος θα προτιμούσε να δει υποψήφιο κάποιον από τους γιους του. Αλλά φαίνεται πως πιστεύει στις ικανότητες της Σουμεγιέ, και κάποιοι λένε ότι η κόρη του μπορεί να γίνει η πρώτη υπουργός με ισλαμική μαντήλα.

Ο Ερντογάν δεν έχει λάβει, πάντως, τελική απόφαση επί του θέματος, ούτε έχει ανακοινώσει επισήμως κάτι σχετικό με την υποψηφιότητα της Σουμεγιέ.

Ο αριθμός των γυναικών υποψηφίων του AKP θα αυξηθεί σε αυτές τις εκλογές. Οι μισές από τις περίπου 60 γυναίκες που θα κατέβουν υποψήφιες φοράνε μαντήλα.
ΤΟ ΒΗΜΑ