18 Δεκεμβρίου 2014

"Φίλος μεν Πλάτων, φιλτέρα δε η αλήθεια!

http://www.xfd.gr/wp-content/uploads/2009/05/genoktonia-ellinon.jpg
Μια Θυμόσοφη Ρήση λέγει "Ποτέ μην επιτρέπεις σε κάποιον να είναι η πρώτη προτεραιότητά σου, ενώ ανέχεσαι να είσαι γι’ αυτόν μια από τις εναλλακτικές του λύσεις" Είναι σχετικά δύσκολο να εντοπίσουμε την πηγή των φράσεων όπως η ανωτέρω , η οποία αποτελεί (και) απόσταγμα λαϊκής σοφίας. Σίγουρα θα κρύβει μικρές ανθρώπινες ιστορίες  με άγνωστους πρωταγωνιστές , χωρίς αυτό να της στερεί  την διαχρονική τους αξία .Φράσεις ως αυτή , όχι απλά διδάσκουν αλλά λειτουργούν ως ατραπός στην όποια μελλοντική πορεία του ανθρώπου. Πολλοί αδυνατούν να αντιληφθούν πως η κολοβή βολική ιστορική μνήμη απο όπου κιαν προέρχεται παράγει εκτρωματικές καταστάσεις. Αδυνατούν να αντιληφθούν πως όταν δυσκολεύεσαι να εκφέρεις τα αυτονόητα πέραν της μια φοράς, τούτο σημαίνει πως  ο  πολιτικός σου λόγος είναι (και) προβληματικός, υπηρετεί (και) σκοπιμότητες, κρύβει (και) ενοχές

Το Ισλαμικό Κράτος χτύπησε στην Τουρκία Επληξε το τουρκικό χωριό Πέραπερε

Του Νίκου Στέλγια-Η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους είχε διάρκεια δυο ολόκληρων ωρών. Ο τουρκικός στρατός δεν απάντησε στα πυρά του Ισλαμικού Κράτους.
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι «IMC», πριν από λίγες ώρες, το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ελέγχει ένα κομμάτι του Κομπάνι στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, χτύπησε την Τουρκία. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο, το Ισλαμικό Κράτος έπληξε το τουρκικό χωριό Πέραπερε, το οποίο βρίσκεται στην επαρχία Ούρφα, ακριβώς πάνω στην συνοριακή γραμμή Τουρκίας – Συρίας.
Η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους είχε διάρκεια δυο ολόκληρων ωρών. Ο τουρκικός στρατός δεν απάντησε στα πυρά του Ισλαμικού Κράτους. Η επίθεση άφησε πίσω της έναν τραυματία Τούρκο πολίτη. Η κατάσταση του δεν είναι σοβαρή. Ο τουρκικός στρατός μπήκε στο χωριό μετά το τέλος της επίθεσης. Οι Τούρκοι στρατιώτες ζήτησαν από τους κατοίκους του χωριού να λάβουν μέτρα ασφαλείας. Το συμβάν δεν έχει επιβεβαιωθεί από την τουρκική κυβέρνηση. http://www.kathimerini.com.cy

Γερμανία: Σύλληψη τριών Τούρκων για κατασκοπεία

Γερμανία: Σύλληψη τριών Τούρκων για κατασκοπεία Με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της ΜΙΤ, της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας, συνελήφθησαν τρεις Τούρκοι στη Γερμανία.Όπως έγινε γνωστό από την εισαγγελία της Καρλσρούης, εις βάρος τους εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο στις 11 Νοεμβρίου, ενώ οι αρχές προχώρησαν στην εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης στις 17 Δεκεμβρίου.http://www.avgi.gr

ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΗΠΑ: Ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα διαρκέσει τουλάχιστον 3 χρόνια

O αντιστράτηγος που συντονίζει τις επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως πιθανόν θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 χρόνια προκειμένου να υπάρξει σημαντική πρόοδος στη μάχη εναντίον της οργάνωσης.
ΗΠΑ:  Ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα διαρκέσει τουλάχιστον 3 χρόνια Σε ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Πεντάγωνο σχετικά με τις προόδους στο πεδίο, ο αντιστράτηγος Τζέιμς Τέρι επισήμανε ότι οι πρώτες αμερικανικές επιδρομές διεξήχθησαν μόλις πριν από 4 μήνες και συνέστησε υπομονή, εκτιμώντας ότι ενδέχεται «να χρειαστεί ένα διάστημα τουλάχιστον 3 ετών».
Εξάλλου στο Ιράκ οι Κούρδοι μαχητές, χάρη στη μαζική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, ανέκτησαν τον έλεγχο μιας περιοχής έκτασης 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όπως γνωστοποίησε ο αξιωματικός του Πενταγώνου.

«Κουρέψτε το χρέος» λέει το Bloomberg, δεν έχει νόημα άλλη λιτότητα

Το ελληνικό δράμα της ΕΕ χρειάζεται μια τελευταία πράξη, αναφέρει σε δημοσίευμά του στην στήλη BloombergView το αμερικανικό πρακτορείο. Όπως αναφέρει, και κρίνοντας από την χθεσινή ψηφοφορία στην ελληνική βουλή, ο Έλληνας πρωθυπουργός ίσως να μην πάρει την εντολή που θέλει για να διατηρήσει τα μέτρα λιτότητας και να αποφύγει την στάση πληρωμών στα χρέη της χώρας. Αυτό θα ήταν ο λογικός δρόμος, αλλά είναι αρκετά εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι Έλληνες δεν θέλουν να τον ακολουθήσουν.

ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Βόμβες Πούτιν κατά Ελλάδας για αγωγούς, «Μακεδονία» και «Βόρεια Κύπρο»

Βόμβες Πούτιν κατά Ελλάδας για αγωγούς, «Μακεδονία» και «Βόρεια Κύπρο»
Ο κόμβος διανομής φυσικού αερίου στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας είναι δυνατός, όπως και η διέλευση του αερίου αυτού μέσω της Ελλάδας προς την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως ένα τέτοιο σχέδιο, δεν εξαρτάται κυρίως από τη Ρωσία, αλλά από την ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στην καθιερωμένη απολογιστική του συνέντευξη για το πέρας του έτους.

Ο κόμβος «εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Θέλουν να έχουν από τη Ρωσία σταθερές, εγγυημένες, απολύτως κατανοητές και χωρίς κινδύνους από τη διακίνηση, προμήθειες ενεργειακών πηγών, τις οποίες χρειάζονται σε εξαιρετικό βαθμό; Υπέροχα, τότε θα εργαστούμε», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην πρόσφατή απόφασή του να ακυρώσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος επρόκειτο να διέρχεται μέσω της Βουλγαρίας και να καταλήγει στην Κεντρική Ευρώπη.

Τι είπαν Τσίπρας – Προβόπουλος πίσω από τις κλειστές πόρτες

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Προβόπουλου - Τσίπρα
Θέματα βαρύνουσας σημασίας έπεσαν στο τραπέζι της συνάντησης στη Βουλή. Η στροφή στη στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ και ο συστημικός ρόλος του κόμματος. Τα «εύσημα» στη στρατηγική Προβόπουλου και η επίθεση στον Γ. Στουρνάρα.
Πέρα από τις πολιτικές εντυπώσεις και την έμμεση αμφισβήτηση του θεσμικού ρόλου του νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η χθεσινή συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον προηγούμενο διοικητή Γιώργο Προβόπουλο είχε και ουσιαστικό αντικείμενο.Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα και πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, γεγονός που εξασφάλισε ότι το θέμα θα πάρει δημοσιότητα. Εντούτοις στη διάρκειά της, έγινε, μια μεγάλη και ουσιαστική συζήτηση που κάλυψε μεγάλο μέρος των καυτών θεμάτων που δημιουργεί η πολιτική αβεβαιότητα.

TINA (There Is No Alternative)

To ακρωνύμιο είναι της Μάργκαρετ Θάτσερ, μιας πολιτικού που στα νιάτα μου έμαθα να μισώ για όσα έλεγε και να θαυμάζω για τον τρόπο που τα έλεγε. Η κυρία δεν τα έστριβε και η ιστορία τής έδωσε δίκιο, ο κόσμος έγινε όπως τον ήθελε. Στην εποχή της, η συνδυασμένη δράση 5-6 κεντρικών τραπεζών μπορούσαν να σώσουν μια χώρα από τις «αγορές». Ήδη το 1996, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ντόιτσε Μπάνκ, Γιόζεφ Άκερμαν, έλεγε ότι χρειαζόταν να κάνει τηλεφωνήματα σε 20 σημαντικούς παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας για να μπορέσει να σωθεί μια χώρα μεσαίου μεγέθους και με δικό της νόμισμα, όπως η νότια Κορέα, από «τις αγορές».
Σήμερα, μπορεί κάποια εθνική κυβέρνηση να σώσει μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, από τις αγορές; Υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στον κόσμο αυτόν που να το πιστεύει;

Περισσότερα θρησκευτικά στα τουρκικά σχολεία

Το Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης στην Τουρκία προτείνει αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, κυρίως την εισαγωγή των θρησκευτικών από την A' δημοτικού. Μια πρόταση που διχάζει.
Όταν η Αϊτέν βρίσκει λίγο χρόνο διαβάζει ευχάριστα στα παιδιά της θρησκευτικές ιστορίες ή στίχους από το Κοράνι. Η 35χρονη θρησκευόμενη μητέρα παίρνει πολύ στα σοβαρά την ανατροφή των παιδιών της και δηλώνει σύμφωνη με τις νέες προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης στην Τουρκία. Ανάμεσα σε αυτές είναι η εισαγωγή ως υποχρεωτικού του μαθήματος των θρησκευτικών ήδη από την πρώτη Δημοτικού και όχι από την τετάρτη, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.Εκτός αυτού οι μεταρρυθμίσεις προβλέπουν ότι στα ισλαμικά σχολεία θα διδάσκεται και η οθωμανική γλώσσα, η τουρκική γλώσσα δηλαδή που χρησιμοποιούνταν επισήμως κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Αϊτέν, μητέρα τεσσάρων παιδιών, θεωρεί θετικό ότι τα παιδιά θα έρχονται από νωρίς σε επαφή με τη σουνιτική εκδοχή του Ισλάμ και τις αξίες που αυτό πρεσβεύει.

Σύρτη Τουρκίας: Σοκ από ανακάλυψη αρχαιολόγων – Βρήκαν 47 μαζικούς τάφους με 822 σορούς


Άλλους 47 ομαδικούς τάφους ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Τουρκία, εντός των οποίων έχουν θαφτεί 822 άνθρωποι. Μεταξύ των θυμάτων που κείτονται στους Τάφους, Αρμένιοι και Χριστιανοί, θύματα της Γενοκτονίας του 1915 και Κούρδοι μαχητές. Ερωτήματα και για τους Αγνοούμενους της Τουρκικής Εισβολής .
 Σοκ έχει προκαλέσει ανακάλυψη αρχαιολόγων στη Σύρτη της Τουρκίας. Εντοπίστηκαν 47 μαζικοί τάφοι στους οποίους βρίσκονται θαμμένοι 822 ανθρώποι. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν τα κουρδικά Μέσα Ενημέρωσης οι τάφοι βρίσκονται στην περιοχή εδώ και 100 χρόνια, ωστόσο οι τουρκικές αρχές συνέχισαν να θάβουν ανθρώπους μέχρι και πριν από 30 χρόνια.

Περί Διαφθοράς

Η Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς εφέτος, στο ετήσιο συνέδριό της, επικεντρώθηκε στο θέμα «Κράτος και Διαφθορά». Παρουσιάστηκε η έρευνα της Public Issue σε δείγμα ελληνικών οικογενειών, με ερώτημα αν συνάντησαν φαινόμενα διαφθοράς στις συναλλαγές τους με τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Ακολούθησαν εισηγήσεις σχετικές με την ακεραιότητα στην πολιτική και στις επιχειρήσεις, καθώς και με τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς.Η Ελλάδα θεωρείται χώρα με υψηλό ποσοστό διαφθοράς· επίκαιρη έννοια για την οποία, όμως, δεν υπάρχει κοινός ορισμός, οροθέτηση ή κατηγοριοποίηση. Όταν ένας επιτηδευματίας αποφεύγει να εκδώσει απόδειξη είναι ένοχος διαφθοράς; Η μελέτη της Public Issue έδειξε ότι μεγάλο μέρος των ερωτωμένων αυτό πιστεύει. Η πελατειακή συμπεριφορά των πολιτικών πρέπει να θεωρηθεί διαφθορά; η εκλογική επιβράβευσή τους σημαίνει ότι η πλειονότητα των πολιτών καθίσταται συνεργός; Μήπως μια τέτοια θέση οδηγεί σε αντιδημοκρατικά συμπεράσματα; Είναι, τέλος, θεμιτό να εξισώνεται η συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα, τα οποία δωροδοκούν ανώτατους κρατικούς λειτουργούς, με ευρύτατα διαδεδομένες πρακτικές, όπως το «γρηγορόσημο» ή το «φακελάκι»;

Η Επανασχεδίαση του Ενεργειακού Χάρτη της ΝΑ Ευρώπης Ισχυροποιεί τον Ρόλο της Τουρκίας Ενώ Προσφέρει Σημαντικές Ευκαιρίες και για την Ελλάδα



Τόσο η πρόσφατη απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για ακύρωση της όδευσης του αγωγού South Stream προς τα Βουλγαρικά παράλια και η ανακοίνωση της πρόθεσης για την κατασκευή ενός αντίστοιχου μεγέθους αγωγού προς την Τουρκία, η προσχώρηση του Ισραήλ στον Ελληνικής εμπνεύσεως αγωγό East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω Ελλάδας, προς την Ευρώπη, η απόφαση της κοινοπραξίας στον TAP για τον πρόωρο διπλασιασμό της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού (από 10.0 BCMs στα 20.0 BCMs) και τέλος η ανακοίνωση για την δημιουργία του Vertical Corridor (κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου) που θα ενώνει την Ελλάδα με την Ουγγαρία μέσω του υπάρχοντος δικτύου αγωγών της περιοχής, στην πράξη σηματοδοτούν την επανασχεδίαση του ενεργειακού καμβά της ευρύτερης περιφέρειας της ΝΑ Ευρώπης.

Το μίνι κραχ ανέδειξε τις ρωσικές αντιφάσεις

Του Κώστα Ράπτη Τρία κρίσιμα χρονικά ορόσημα: στις 15 Ιουλίου 2014 οι ηγέτες των χωρών Brics υπέγραψαν την πράξη ίδρυσης της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, θεσμού εναλλακτικού προς την Παγκόσμια Τράπεζα, με αρχικά κεφάλαια ύψους 100 δισ. Δολαρίων. Την 1η Ιανουαρίου 2015 ιδρύεται η Ευρασιατική Ένωση, με αρχικά μέλη την Ρωσία, την Λευκορωσία, το Καζαχστάν, την Κιργιζία και την Αρμενία. Τον δε Μάιο του 2015 προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το διατραπεζικό σύστημα που δημιουργεί η Ρωσία ως ανταγωνιστικό στο διεθνές σύστημα πληρωμών Swift, το οποίο εκτελεί περισσότερες από 15 εκατ. πράξεις ημερησίως μεταξύ των τουλαχιστον 10.000 μελών του σε περισσότερες από 200 επικράτειες. (Μολονότι το σύστημα Swift εδρεύει στις Βρυξέλλες, υπάγεται στο αμερικανικό δίκαιο σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές σε δολάρια – με αποτέλεσμα λ.χ. να έχει αποκλεισθεί από αυτό το Ιράν στο πλαίσιο των κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα).

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ Στρατός, κυβέρνηση, Ταλιμπάν: Ποιος έχει το πάνω χέρι στο Πακιστάν -Μια διαφωτιστική ανάλυση

Στρατός, κυβέρνηση, Ταλιμπάν: Ποιος έχει το πάνω χέρι στο Πακιστάν -Μια διαφωτιστική ανάλυση [εικόνες]
Η σφαγή στο σχολείο του Πεσαβάρ αντιπροσωπεύει την πιο αιματηρή επίθεση που έκαναν ποτέ οι Ταλιμπάν στο Πακιστάν, όπου η πολιτική με τη στρατιωτική ηγεσία εδώ και καιρό διαφωνούν για το πώς να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία.Η Αμνα Ναβάζ, από το NBC News, επιχειρεί να παρουσιάσει το πολιτικό τοπίο της χώρας, τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και το μέλλον των αγωνιστών.
Οπως επισημαίνει, η εθνική ασφάλεια στο Πακιστάν ήταν πάντα σε μεγάλο βαθμό υπό την αρμοδιότητα του ισχυρού Στρατού, της πολιτικής κυβέρνησης και της στρατιωτικής εξουσίας που συχνά έρχονται σε σύγκρουση σχετικά με το πώς να προσεγγίσουν τον εγχώριο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Το ντόμινο της πολιορκίας

Ο έλεγχος των ΗΠΑ στους παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς και η ευθυγράμμιση της Γερμανίας και της ΕΕ μέσω των κυρώσεων με τη σκληρή γραμμή της Ουάσιγκτον είχαν ήδη συμπιέσει τη Ρωσία. Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου θέτει εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσον πλέον η κρίση είναι διαχειρίσιμη για τη Μόσχα.Ταυτόχρονα όμως τίθεται ένα άλλο ερώτημα που αφορά τη Δύση, ΗΠΑ και ΕΕ: Σε μια συγκυρία οριακών παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ισορροπιών, με την επιστροφή στην ανάπτυξη των ΗΠΑ εύθραυστη και αναιμική, δεν υπάρχει κίνδυνος ενός ντόμινο παγκόσμιων παρενεργειών από την πολιορκία του Κρεμλίνου;

Τι κρύβει η ρωσική στρατηγική στη Μέση Ανατολή;


Τι κρύβει η ρωσική στρατηγική στη Μέση Ανατολή;
Του Maxim A. Suchkov
Η Ρωσία, τελευταία, στρέφεται και πάλι προς τη Μέση Ανατολή. Το γεγονός αυτό έχει να κάνει και με τον περιορισμό των ορίων ελιγμών της Ρωσίας στην Ευρώπη, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων. Έτσι η Μόσχα αναζητά νέες πολιτικές και οικονομικές ευκαιρίες σε άλλες σημαντικές περιοχές, στις οποίες, ιστορικά, ασκεί επιρροή.
Η φιλοσοφία πίσω από τη νέα ρωσική μεσανατολική πολιτική εκδηλώνεται με μια σειρά τακτικών ελιγμών. Οι σχεδιαστές της ρωσικής πολιτικής δεν επιθυμούν να εμπλακούν πάντως σε επικίνδυνες καταστάσεις, όσον αφορά ειδικά τον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής, στη Μέση Ανατολή, αξιοποιώντας την σοβιετική εμπειρία.

ΖΜΠΙΓΚΝΙΟΥ ΜΠΡΕΖΙΝΣΚΙ «Η μυστική επιχείρηση (της CIA) στο Αφγανιστάν ήταν μία υπέροχη ιδέα!»

Κυριακή 14 Οχτώβρη 2001 - Αποκαλυπτική συνέντευξη Μπρεζίνσκι στο «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» προ τριών χρόνων για το ρόλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο Αφγανιστάν
 «Τι είναι πιο σημαντικό στην παγκόσμια Ιστορία; Οι Ταλιμπάν ή η κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας; Μερικοί υποκινούμενοι μουσουλμάνοι ή η απελευθέρωση της Κεντρικής Ευρώπης και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου»; Αυτή τη ρητορική ερώτηση δεν την έκανε κάποιος τυχαίος άνθρωπος. Αλλά ο γνωστός, πρώην, καθηγητής διεθνών σχέσεων στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Κολούμπια και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζίμι Κάρτερ, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, σε συντάκτη του γαλλικού περιοδικού «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» το Γενάρη του 1998.Στην ίδια συνέντευξη, όμως, ο Μπρεζίνσκι δεν αρκέστηκε σε ρητορικά σχήματα, αλλά και σε ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις σε σχέση με το ρόλο που έπαιξαν τόσο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όσο και ο ίδιος προσωπικά με στόχο τη δημιουργία στο Αφγανιστάν ενός «αντίπαλου δέους» έναντι του τότε καθεστώτος στην Καμπούλ που θεωρούνταν απ' την Ουάσιγκτον σχεδόν βέβαιο -όπως και έγινε...- πως θα προκαλούσε την απάντηση των Σοβιετικών. Ομως, αντί οποιουδήποτε άλλου σχολίου, και με δεδομένα όσα έχουν προκαλέσει τόσο οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ, όσο και οι βομβαρδισμοί των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, θα ήταν ενδεχομένως χρήσιμο, να παραθέσουμε ολόκληρη, την αρκούντως αποκαλυπτική (και κυνικότατη) συνέντευξη Μπρεζίνσκι στο «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» εκείνης-της διόλου μακρινής!-περιόδου:

Δακρυσμένοι… κροκόδειλοι

    To έγκλημα των ταλιμπάν με την εκατόμβη των μικρών παιδιών στο Πακιστάν έχει αφήσει όλους τους – πραγματικούς – ανθρώπους άφωνους.
    Επειδή, λοιπόν,η φρίκη είναι πολύ μεγάλη για να αντέξει κανείς να βλέπει την υποκρισία να κρύβεται πίσω από τις οιμωγές και επειδή τα γνήσια δάκρυα πρέπει να διαχωρίζονται από εκείνα των κροκόδειλων, επαναλαμβάνουμε και υπενθυμίζουμε:    Η φωτογραφία είναι από τη συνέντευξη του τότε συμβούλου του Κάρτερ, κατόπιν του Κλίντον και αργότερα του Ομπάμα, του Μπρζεζίνσκι, στο περιοδικό «American Interest» (τεύχος Μάης - Ιούνης 2008).
Το περιοδικό κυκλοφόρησε με τίτλο που καθιστά περιττό κάθε σχολιασμό: «Θα το ξαναέκανα! Μιλώντας για το Αφγανιστάν με τον Ζίγκμπνιου Μπρζεζίνσκι».   Στη φωτογραφία που δημοσίευσε το περιοδικό υπάρχουν δύο πρωταγωνιστές. Ο δεύτερος, εκείνος με τον οποίο συνομιλεί ο εκ των «μάγων της αμερικανικής διπλωματίας» Μπρζεζίνσκι, δεν είναι άλλος από τον νεαρό τότε Οσάμα Μπιν Λάντεν!

Το στημένο ματς του Ερντογάν

Οδομαχίες στο πάρκο Γκεζί, με πρωταγωνιστές οπαδούς της Μπεσίκτας που κυνηγούν αστυνομικούς με εκσκαφέα Συντάκτης: Νικόλας Ζηργάνος
Το στημένο ματς του ΕρντογάνΑρχισε σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης η δίκη 35 μελών του μεγαλύτερου κλαμπ οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «Τσαρσί», από το όνομα της κεντρικής πλατείας του ιστορικού κέντρου της περιοχής Μπεσίκτας, στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου -η περιοχή ενώνεται με την πλατεία Ταξίμ μέσω της ομώνυμης οδού. Οι οπαδοί κατηγορούνται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο για «σύσταση εγκληματικής συμμορίας η οποία είχε σκοπό να πραγματοποιήσει πραξικόπημα». Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινή που φτάνει την ισόβια κάθειρξη.

«Ή αλλάζουμε, ή... χάνουμε»

Ο Ματέο Ρέντσι αποφεύγει τη μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη και επιμένει ότι «η Ιταλία πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις για το καλό της»...
«Ή αλλάζουμε, ή... χάνουμε»Συντάκτης:Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης
 Ο Ιταλός πρωθυπουργός συνεχίζει να εφαρμόζει την τακτική της διγλωσσίας την οποία μάθαμε πλέον να αναγνωρίζουμε: από τη μία αποφεύγει τη μετωπική σύγκρουση με τη Μέρκελ και επιμένει ότι «η Ιταλία πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις για το καλό της». Από την άλλη όμως, καταγγέλλει ότι «ή αλλάζουμε κατεύθυνση ή χάνουμε την Ευρώπη».Αυτή ήταν και η κεντρική διαπίστωσή του κατά την παρέμβασή του στη Βουλή της Ρώμης, με την οποία θέλησε να προχωρήσει σε έναν πρώτο απολογισμό του ιταλικού εξαμήνου προεδρίας στην Ενωση. «Επιβάλλεται να σταματήσουμε να ρίχνουμε περισσότερο βάρος στα μηδέν κόμμα κάτι, στο μάθημα που πρέπει να διαβάσουμε σπίτι μας και στη λιτότητα απ’ ό,τι στην εξασφάλιση της υγείας των παιδιών μας», υπογράμμισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

Η Μόσχα προτίθεται να συζητήσει με τη Βουλγαρία για τον αγωγό South Stream εντός ημερών

Πριν δύο εβδομάδες η Ρωσία είχε ανακοινώσει την ανάκληση του σχεδίου
Η Ρωσία και η Βουλγαρία προτίθενται να συζητήσουν την κατάσταση γύρω από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας.«Η βουλγαρική πλευρά απευθύνθηκε προ ημερών στο υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας ζητώντας να γίνει συνάντηση. Προς το παρόν δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία» που θα γίνει αυτή, είπε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Τύπου του υπουργείου, εκτιμώντας ότι δεν είναι δυνατή η συνάντηση την Παρασκευή 19η Δεκεμβρίου.Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας Μποζιντάρ Λουκάρσκι είχε δηλώσει ότι βουλγαρική κυβερνητική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τη Μόσχα την Παρασκευή για να έχει συνομιλίες με το Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ. Σύμφωνα με τον Λουκάρσκι η βουλγαρική άποψη είναι ότι «ο αγωγός South Stream μπορεί να προσαρμοστεί στην νομοθεσία και τις οδηγίες της ΕΕ».

Στην Τεχεράνη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου: Το καθεστώς Άσαντ δεν έχει την απαραίτητη νομιμότητα για να κυβερνά τη Συρία

Το Ιράν, κύριος περιφερειακός υποστηρικτής της Δαμασκού, και η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες, εξέθεσαν και πάλι σήμερα τις διαφορές τους σχετικά με τη Συρία κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Τεχεράνη, αλλά κάλεσαν παράλληλα σε διάλογο."Θεωρούμε ότι το καθεστώς του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ -) Άσαντ δεν έχει την απαραίτητη νομιμότητα για να κυβερνά τη Συρία. Χρειάζεται μια εξουσία που να περιλαμβάνει όλες τις συνιστώσες της συριακής κοινωνίας", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ."Το Ιράν και η Τουρκία έχουν ίσως διαφορετικές θέσεις, αλλά οι δύο χώρες συνεργάζονται για να βρουν μια κοινή λύση στη Συρία", πρόσθεσε.

Πλήγμα για Πούτιν η κατάρρευση του ρουβλίου

Μία γυναίκα περιμένει στην ουρά ταμείου μεγάλου καταστήματος στη Μόσχα. Πολλοί Ρώσοι έσπευσαν να αγοράσουν ξένα προϊόντα πριν αυξηθούν οι τιμές τους λόγω της δραματικής πτώσης του ρωσικού νομίσματος.
Μία γυναίκα περιμένει στην ουρά ταμείου μεγάλου καταστήματος στη Μόσχα. Πολλοί Ρώσοι έσπευσαν να αγοράσουν ξένα προϊόντα πριν αυξηθούν οι τιμές τους λόγω της δραματικής πτώσης του ρωσικού νομίσματος.Ενώ η Ρωσία παραμένει στη δίνη μιας πραγματικής οικονομικής καταιγίδας, με το ρούβλι να συνεχίζει την ελεύθερη πτώση του και την κεντρική τράπεζα να επιστρατεύει όσα μέσα διαθέτει για να την ανακόψει, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σπεύδει να θυμίσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν πως οι οικονομικές κυρώσεις μπορούν να αρθούν μόλις αλλάξει στάση στη διελκυστίνδα με τη Δύση και προχωρήσει σε κινήσεις που θα μειώσουν την ένταση στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή κι ενώ η ρωσική οικονομία οδεύει προς ύφεση που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ρωσίας ενδέχεται να υπερβεί το 5% το 2015, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία πιθανολογούν κλονισμό της δημοτικότητας του Ρώσου προέδρου. Το Reuters επισημαίνει πως η νομισματική κρίση συνεπάγεται αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις, απώλεια αξιοπιστίας για την κεντρική τράπεζα και κλονισμό δύο εκ των πυλώνων της δημοτικότητας του Πούτιν: την οικονομική σταθερότητα και την ευημερία.

Kερδοσκόποι εναντίον κρατών

Λίγοι θα θυμούνται πως όταν η Σουηδία δέχθηκε κερδοσκοπική επίθεση τον Σεπτέμβριο του 1992, η κεντρική τράπεζα ανέβασε τα επιτόκια στο… 500% μέσα σε μια νύχτα (ναι, καλά διαβάσατε, πεντακόσια τοις εκατό).Hταν μια από τις σκληρότερες αναμετρήσεις κεντρικής τράπεζας με κερδοσκοπικά κεφάλαια, από αυτές που αφθονούν μετά το ’80.Τέτοιες μάχες είναι εξ ορισμού άνισες. Αν στο τέλος νικήσουν οι «καλοί» (δηλαδή η κεντρική τράπεζα), τότε πάλι κάποιοι σπεκουλαδόροι θα έχουν βγάλει το κατιτίς τους. Αν όμως επικρατήσουν οι «κακοί», το αμυνόμενο κράτος απειλείται με κατάρρευση.Μεξικό και Αργεντινή δέχθηκαν τέτοιες επιθέσεις το ’70 και το ’80 και προσέτρεξαν στο ΔΝΤ. Ακόμη και το ευρωπαϊκό σύστημα νομισματικών ισοτιμιών (πρόδρομος της ΟΝΕ και του ευρώ) στοχοποιήθηκε το 1992-93, με τον Τζορτζ Σόρος να γονατίζει εν μια νυκτί την Τράπεζα της Αγγλίας και τη στερλίνα. Το 1997 έσκασε η φούσκα των ασιατικών «τίγρεων», ενώ το 1998 ήρθε η σειρά της (αδύναμης ακόμη) Ρωσίας, που δεν διέθετε τα σημερινά συναλλαγματικά αποθέματα 500 δισ. δολαρίων ούτε πάνω από 1.000 τόνους χρυσού.

OHE Οι Παλαιστίνιοι υπέβαλαν σχέδιο ψηφίσματος αλλά παραμένουν ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις

Οι Παλαιστίνιοι υπέβαλαν σχέδιο ψηφίσματος αλλά παραμένουν ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις
Το σχέδιο ψηφίσματος που οι Παλαιστίνιοι υπέβαλαν την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ως επείγον την επίτευξη «μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς» συμφωνίας εντός δώδεκα μηνών.
Το κείμενο αντίγραφο του οποίου έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει επίσης ως μία από τις «παραμέτρους» μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, «την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, που θα τερματίζει την κατοχή που άρχισε το 1967 (...) μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει χρονικά το τέλος του 2017 ».Αυτές οι απαιτήσεις των Παλαιστινίων πάντως είναι a priori δύσκολο να γίνουν αποδεκτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ως βασικός σύμμαχός του Ισραήλ έχουν απειλήσει με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το τρένο του Δρόμου του Μεταξιού ένωσε Κίνα με Ισπανία

Η εμπορική αμαξοστοιχία Yixin’ou διένυσε περισσότερααπό 13.000 χιλιόμετρα από το Γιβού ως τη Μαδρίτη.Η αμαξοστοιχία Yixin’ou φθάνει στη Μαδρίτη έπειτα από ταξίδι 21 ημερών, 13.000 χιλιομέτρων, διασχίζοντας οκτώ χώρες
Το τρένο του Δρόμου του Μεταξιού ένωσε Κίνα με ΙσπανίαΗ Λαϊκή Κίνα, η οποία ως γνωστόν κυνηγάει πάντα τον υπερθετικό βαθμό, μπορεί τώρα να προσθέσει τα επικά σιδηροδρομικά ταξίδια στην αυξανόμενη λίστα με τα απαράμιλλα επιτεύγματά της. Με τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια, όπως ταιριάζουν σε αυτό το κατόρθωμα, χαιρέτισε λοιπόν το λεγόμενο «τρένο του Δρόμου του Μεταξιού», που ένωσε τις ανατολικές επαρχίες της με τη Μαδρίτη, στο δυτικό άκρο της Ευρώπης.
Στις 9 Δεκεμβρίου μια κινεζική εμπορική αμαξοστοιχία, η οποία ονομάστηκε Yixin'ou, ολοκλήρωσε ένα ταξίδι θρυλικών αποστάσεων: διένυσε περισσότερα από 13.000 χιλιόμετρα, διασχίζοντας οκτώ χώρες επί συνολικά 21 ημέρες. Είναι πράγματι η μεγαλύτερη συνεχόμενη σιδηροδρομική διαδρομή στον κόσμο και έκανε τον Υπερσιβηρικό Μόσχας - Βλαδιβοστόκ να μοιάζει παιχνιδάκι.

Κούρδοι του Ιράκ: Θα εμβαθύνουμε τη σχέση μας με το Ιράν «ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΜΑΣ ΓΕΙΤΟΝΑ»

Κούρδοι του Ιράκ: Θα εμβαθύνουμε τη σχέση μας με το Ιράν Η κυβέρνηση της ημιαυτόνομης επαρχίας του Ιρακινού Κουρδιστάν σχεδιάζει να ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ιράν, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της σήμερα, αναγνωρίζοντας παράλληλα την εμβάθυνση των δεσμών ανάμεσα στην Αρμπίλ και την Τεχεράνη.Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι η νέα συμφωνία ανάμεσα στο Αρμπίλ και τη Βαγδάτη για το πετρέλαιο δεν θα επηρεάσει τους δεσμούς των Ιρακινών Κούρδων με την Τουρκία ή το Ιράν.«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σχέση μας με τον ανατολικό μας γείτονα, το Ιράν», ανέφερε ο Μπαρζανί σε ανακοίνωσή του η οποία διανεμήθηκε σε μια εκδήλωση για το πετρέλαιο και το αέριο που διοργάνωσαν οι Κούρδοι στο Λονδίνο.