15 Φεβρουαρίου 2014

Απολύθηκε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Νόβα Μακεντόνια»

Απολύθηκε ο αρχισυντάκτης της παλαιότερης εφημερίδας των Σκοπίων "Νόβα Μακεντόνια" Ζόραν Ντιμίτροφσκι.
Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας αναφέρεται ότι ο Ντιμίτροφσκι απολύθηκε επειδή παραβίασε βασικές αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, επέβαλε προσωπικές απόψεις στη γραμμή της εφημερίδας και προωθούσε θέσεις που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματική κατάσταση σχετικά με τα τεκταινόμενα στη χώρα.
Ο ίδιος ο Ντιμίτροσφσκι, ο οποίος είναι ένας από τους γνωστότερους δημοσιογράφους και θεωρείται από τους πιο έγκυρους αρθρογράφους στη χώρα, δήλωσε ότι ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, Μίντσο Γιορντάνοφ, τον απέλυσε επειδή θεώρησε ότι παραποιεί την αλήθεια στα άρθρα του.

Τον τελευταίο καιρό τα άρθρα του Ντιμίτροσφσκι στη "Νόβα Μακεντόνια" θεωρούνταν επικριτικά προς την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

ΠΓΔΜ: Δηλητηρίασαν μαθητές και καθηγητές Γυμνασίου Δηλητηριάστηκαν από άγνωστο, μέχρι στιγμής, αέριο

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201402/162777/images/det_fyrom4.jpg
Δώδεκα μαθητές και καθηγητές γυμνασίου στην πόλη Γκόστιβαρ δηλητηριάστηκαν το απόγευμα από άγνωστο, μέχρι στιγμής, αέριο που εκτόξευσε δράστης μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων. Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο δράστης εισήλθε σε χώρους του σχολείου, εκτόξευσε το αέριο και αμέσως μετά ετράπη σε φυγή. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν αρχικά στο νοσοκομείο του Γκόστιβαρ και από εκεί στο κεντρικό νοσοκομείο των Σκοπίων.

Σταθάκης: Το ήθελε ή του ξέφυγε για τη φορολογία

http://www.newmoney.gr/sites/default/files/styles/full-width/public/1-stathakis.jpg
Οι δηλώσεις Σταθάκη για αύξηση φορολογίας στην ημερίδα με τον ΣΕΒ έχουν δώσει τροφή σε κριτική για πρόθεση υπερφορολόγησης στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για επιχειρήματα που λένε ότι τελικά οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε τίποτα διαφορετικό από ότι λέει ο Στουρνάρας. Το ερώτημα είναι γιατί ο  Γιώργος Σταθάκης μίλησε καθαρά για περισσότερη φορολογία στην Ελλάδα, όταν ο ίδιος το προσδιορίζει στην αύξηση εσόδων από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα;

Το ελντοράντο ουρανίου και χρυσού στο Μάλι, η εξέγερση των Τουαρέγκ και οι Γερμανοί με τους Γάλλους

http://www.newmoney.gr/sites/default/files/styles/full-width/public/touareg.jpg_w622h349.jpg
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία, ιδίως στην Αφρική και συγκεκριμένα στο Μάλι."Συμφώνησα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ πως επιθυμούμε να επωφεληθούμε από αυτό το συμβούλιο γάλλο-γερμανών υπουργών προκειμένου να μιλήσουμε για νέα κοινά πρότζεκτ (...) κυρίως στον τομέα της ασφάλειας, ιδιαίτερα στην Αφρική", υπογράμμισε το Σάββατο η Γερμανία ηγέτις.

Συρία: Το εμπόριο των κοιτασμάτων πετρελαίου στα χέρια της αντιπολίτευσης και οι προσπάθειες του Άσαντ

http://www.newmoney.gr/sites/default/files/styles/full-width/public/noble_energy_platform.jpgΗ Συρία έχει περίπου 2,5 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου, την μεγαλύτερη ποσότητα από την άποψη των αποδεδειγμένων αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει , αλλά γενικότερα σε παγκόσμια κλίμακα είναι ένας μικρός παίκτης στον οποίο αντιστοιχεί λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας παραγωγής .Τα πετρελαϊκά κοιτάσματα που συγκεντρώνονται κυρίως στα ανατολικά και βορειοανατολικά της χώρας ήταν στο παρελθόν ένα κρίσιμο στοιχείο της οικονομίας της Συρίας που αντιστοιχούσε σε περισσότερο από το 25 % της οικονομικής παραγωγής της χώρας. Σήμερα η παραγωγή έχει μειωθεί πλέον κατά 95%, ενώ η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών από ισλαμικές ομάδες ανταρτών.

Οξφόρδη: Η Τουρκία Μπορεί να Γίνει Κόμβος στο Φυσικό Αέριο, Αλλά Υπό Προϋποθέσεις

Ο στόχος της Τουρκίας να γίνει περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου είναι ρεαλιστικός, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς θα υπάρχει η απαιτούμενη διαφοροποίηση πηγών. Παρόλα αυτά, χρειάζεται αναδιαμόρφωση της αγοράς και επενδύσεις στις υποδομές, τονίζει η έρευνα.Πιο αναλυτικά, είναι γνωστές οι βλέψεις της Τουρκίας να αποτελέσει τον κόμβο του φυσικού αερίου στον άξονα Ανατολής-Δύσης, μέσω της κατασκευής του αγωγού ΤΑΝΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το αζέρικο Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη.Εκτός όμως από το ίδιο το αέριο, η Τουρκία φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στις ενεργειακές αγορές και μέσω της αυξανόμενης οικονομικής της επιρροής στις περιοχές της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής, όπως φαίνεται άλλωστε και από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.

Ισραήλ: Νέα Δεδομένα στον Ενεργειακό Χάρτη

http://www.lngworldnews.com/wp-content/uploads/2013/04/Israel-Tamar-Field-Goes-Online.jpg
Νέα δεδομένα στις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με σαφή επίδραση στον ενεργειακό και γεωπολιτικό σχεδιασμό Αθήνας και Λευκωσίας, ενδέχεται να προκύψουν στο άμεσο μέλλον από την απόφαση ισραηλινών εταιρειών εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ να διερευνήσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας CNG για τη διάθεση του φυσικού αερίου στην αγορά.Η τεχνολογία CNG (Compressed Natural Gas - Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο) είναι ανταγωνιστική της τεχνολογίας LNG (Liquified Natural Gas - Υγροποιημέμο Φυσικό Αέριο). Σύμφωνα με χθεσινή ανάρτηση στην ισραηλινή ιστοσελίδα ενεργειακών θεμάτων GLOBES, οι εταίροι του ενεργειακού κοιτάσματος Ταμάρ, από το οποίο ήδη από τον περασμένο Μάρτιο γίνεται άντληση φυσικού αερίου, συζητούν την πώληση φυσικού αερίου αξίας 15 εκατ. δολαρίων προς τις αγορές, μεταξύ άλλων, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, μέσω της εταιρείας Edeltech, με χρήση της τεχνολογίας CNG.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΟΥ Τουρκία: Συγκρούσεις αστυνομικών με Κούρδους για τον Οτσαλάν

Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων ξέσπασαν σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Τουρκία: Συγκρούσεις αστυνομικών με Κούρδους για τον ΟτσαλάνΟι Κούρδοι που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις ζητούν την απελευθέρωση του Οτσαλάν, ηγέτη του PKK, ο οποίος εκτίει ισόβια κάθειρξη.Μάλιστα οι τουρκικές Αρχές έχουν αρχίσει επίσημες συνομιλίες μαζί του για το Κουρδικό, από το 2012. Πάντως ο Οτσαλάν έχει πάψει πλέον να ζητεί τη δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν.ΕΘΝΟΣ

Τέλη Αυγούστου πιάνει δουλειά η ΕΝΙ στην Κυπριακή ΑΟΖ


http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/615x340/eni-kogas.jpg
Του Λουκα Φεσια  Σε επίσπευση των ερευνητικών γεωτρήσεων στα οικόπεδα Πέντε και Εξι, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμφώνησαν ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και οι επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ.Η σχετική συμφωνία υπογράφτηκε χθες από τον κύριο Λακκοτρύπη στη Ρώμη, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Βατικανό. Οι ερευνητικές γεωτρήσεις, αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το τέλος Αυγούστου, παρά τον αρχικό προγραμματισμό για έναρξη το τέταρτο τρίμηνο του 2014. 
 

Το μόνο που μας αξίζει είναι η σιωπή Του Πανίκου Παναγιώτου

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από εκείνες τις σκοτεινιασμένες μέρες της ιστορίας μας. Από τότε, η κατοχή εξακολουθεί να είναι κατοχή και η προσφυγιά να παραμένει προσφυγιά.Και επειδή οι λαοί που δεν έχουν ιστορική μνήμη είναι καταδικασμένοι στην αφάνεια, κρίνεται «σωστό και πρέπον», όπως κάποιοι υποστηρίζουν από τώρα, να γίνει «μεγάλος σαματάς» για να δείξει ο κόσμος της Κύπρου ότι δεν ξεχνά και αγωνίζεται για τη λευτεριά του. Άποψη πολλών είναι ότι η 40χρονη μαύρη επέτειος δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ* Μια νέα ευκαιρία για την Κύπρο


http://www.philenews.com/data/2014/02/14/teli-fevrouariou-mavrogiannis-ozersai-se-agkyra-kai-athina-th.jpg
Η επίτευξη συμφωνίας, μετά πολύμηνη δυστοκία, επί ενός κειμένου αρχών για την επανέναρξη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων επαναφέρει εκ των πραγμάτων το Κυπριακό στο προσκήνιο της επικαιρότητος. Αν και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν εγγυάται και την επιτυχή κατάληξή τους, η ύπαρξη του κειμένου αρχών θέτει ένα πλαίσιο που μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία. Επιπλέον, υπάρχουν κάποια ευοίωνα σημάδια. Πρώτον, η αντικατάσταση του Τουρκοκυπρίου διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ. Ο κ. Ερτούγ θεωρείται εκπρόσωπος της «σχολής Ντενκτάς» και υπέρμαχος διχοτομικών θέσεων.

Μέρκελ: Η Ε.Ε. χρειάζεται ένα δίκτυο τηλεπικοινωνιών που θα παρακάμπτει τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός περιφερειακού δικτύου επικοινωνιών που να παρακάμπτει τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.Στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου μηνύματός της, η Μέρκελ είπε ότι θα μιλήσει με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής της στο Παρίσι, για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού δικτύου επικοινωνιών έτσι ώστε η ηλεκτρονική αλληλογραφία των πολιτών και άλλα δεδομένα να μην περνούν από σέρβερ των ΗΠΑ.

Στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία στην Αφρική επιθυμεί η Μέρκελ

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο πως η Γερμανία επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Γαλλία στον αμυντικό τομέα, ιδιαίτερα στην Αφρική, ενώ την Τετάρτη πραγματοποιείται ένα συμβούλιο Γάλλων και Γερμανών υπουργών."Συμφώνησα με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ πως επιθυμούμε να επωφεληθούμε από αυτό το συμβούλιο γάλλο-γερμανών υπουργών προκειμένου να μιλήσουμε για νέα κοινά πρότζεκτ (...) κυρίως στον τομέα της ασφάλειας, ιδιαίτερα στην Αφρική", υπογράμμισε η συντηρητική ηγέτις προτού μεταβεί στο Παρίσι με το σύνολο της κυβέρνησής της.

Ο στρατιωτικός ρεαλισμός του Ιράν

http://cdncms.todayszaman.com/todayszaman/2012/01/17/iran-quds-force.jpg
Του Shahram Chubin-Το Ιράν θεωρείται συχνά ως ένας υποψήφιος περιφερειακός ηγεμόνας του οποίου ο άμεσος στόχος είναι να αποδυναμώσει και να εξαλείψει την επιρροή και την παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Επίσης απεικονίζεται ως μια στρατιωτική απειλή της οποίας η δύναμη να εκφοβίζει τους γείτονές της, θα μπορούσε να ενισχυθεί με το εκκολαπτόμενο αλλά φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα. Όντας το μεγαλύτερη σιιτικό κράτος και ο ηγέτης του «ισλαμικού μετώπου αντίστασης», η χώρα θεωρείται ως απειλή από το Ισραήλ και πολλά σουνιτικά αραβικά έθνη.

Η Αλβανία βασικός εταίρος και μεγάλος σύμμαχος της Τουρκίας

image Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του υπουργού Άμυνας της Αλβανίας, Μίμη Κονχέλι στην Άγκυρα, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Ισμέτ Γιλμάζ, υπογράμμισε το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και συζητήθηκε η εξεύρεση πιθανών τρόπων ώστε να αποκτήσουν περαιτέρω ώθηση οι αμυντικές σχέσεις των δυο χωρών.Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι η Τουρκία βλέπει την Αλβανία, ως βασικό εταίρο και μεγάλο σύμμαχό της.

Σε «μέγκενη» ο Ερντογάν


ΤΟΥΡΚΙΑ – Ο πρόεδρος Γκιουλ δέχεται πιέσεις να ασκήσει βέτο στον νόμο για το Διαδίκτυο και ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τις ένοπλες δυνάμεις

Της Ελλης Πάνου
 Με την προσφιλή τακτική της άγριας καταστολής, η αστυνομία της Αγκυρας διέλυσε χθες την πορεία διαμαρτυρίας που επιχείρησαν να κάνουν προς το κοινοβούλιο τρεις χιλιάδες διαδηλωτές. Αίτημά τους η απελευθέρωση εκατοντάδων αξιωματικών του στρατού που έχουν καταδικαστεί για τις δύο πολύκροτες υποθέσεις συνωμοσίας εναντίον της ισλαμικής κυβέρνησης Ερντογάν, «Βαριοπούλα» και «Εργκένεκον».

Τουρκία: Στον εισαγγελέα (και) ο γιος του Ερντογάν


Τουρκία: Στον εισαγγελέα (και) ο γιος του ΕρντογάνΟ γιος του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε στις Αρχές που διερευνούν υπόθεση διαφθοράς που φέρεται να σχετίζεται με τη λειτουργία μορφωτικού ιδρύματος το οποίο διευθύνεται από μέλη της οικογένειας σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο 33χρονος γιος του πρωθυπουργού, ο Μπιλάλ Ερντογάν (φωτογραφία) έδωσε κατάθεση σε τρεις εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Φεβρουαρίου. Δεν έγιναν γνωστές άλλες λεπτομέρειες.
ΝΕΑ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΟΥΡΚΙΑ Η κατάδυση της αναδυόμενης δύναμης;

Η κατάδυση της αναδυόμενης δύναμης;
Προ ενός έτους η Τουρκία εθεωρείτο από τη Δύση ως η ανερχόμενη Υπερδύναμη και ο Ερντογάν ήταν ένας από τους πέντε στενότερους φίλους του, κατά δήλωσή του, Προέδρου Μπ. Ομπάμα. Τι συνέβη, λοιπόν, και σήμερα τα δυτικά ΜΜΕ περιγράφουν πάλι την Τουρκία σαν το μεγάλο ασθενή και τον Ερντογάν σαν νέο Σουλτάνο;
Συνέβησαν τρία κυρίως γεγονότα:
  • Η οικονομική κρίση.
  • Τα σκάνδαλα κυβερνητικής διαφθοράς.
  • Η πολιτική αναταραχή.

ΝΕΑ «ΔΟΚΙΜΗ» ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Από το σχέδιο Ανάν στο σχέδιο Ομπάμα

Επικεφαλής του Αγώνα από το 1950 ο Μακάριος
Του Γιώργου Καπόπουλου-kapopoulos@pegasus.gr
Μακρά αστάθεια θα γνωρίσει και η Τουρκία, με μόνο σταθερό δεδομένο το ναυάγιο των περιφερειακών της φιλοδοξιών και την επιθυμία της Ουάσιγκτον για διασφάλιση, τουλάχιστον στην εξωτερική πολιτική, του δυτικού της προσανατολισμού. Ολα τα παραπάνω αθροιστικά εξηγούν τη σπουδή της Ουάσιγκτον να αναζητηθεί εκ νέου λύση στο Κυπριακό πριν καν κλείσει ένας χρόνος από την απόφαση του Eurogroup να εφαρμόσει στην Κύπρο το bail in, της χρηματοδότησης δηλαδή των προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης μέσω «κουρέματος» των καταθέσεων. Η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού ξετυλίγεται σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από αυτές του σχεδίου Ανάν στην περίοδο 2002-2004. Για να κατανοήσουμε όμως τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν.