27 Μαρτίου 2013

"Η Αφροδίτη ήταν γυμνή".

Της Κύρας Αδάμ*

Το ρέκβιεμ της κυπριακής δημοκρα τίας φέρει την υπογραφή του προέδρου της Νίκου Αναστασιάδη και τη σιωπηλή συγκατάθεση των υπόλοιπων κομμάτων.Την Κυριακή τα ξημερώματα οι 16 χώρες-μέλη της ΟΝΕ(συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) καταδίκασαν σε χρεοκοπία και άμεσο οικονομικό θάνατο το 17ο μέλος του «κλαμπ», δηλαδή την Κύπρο.

Φυγή 10% της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στο εξωτερικό 120.000 οι Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό


Σε 120.000 υπολογίζονται οι Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται -για τουλάχιστον ένα χρόνο- στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2011. Αυτό ισοδυναμεί με το 10% του επιστημονικού προσωπικού της Ελλάδας και θεωρείται υψηλό ακόμη και για τις υποανάπτυκτες χώρες, όπως εξήγησε ο καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόης Λαμπριανίδης.

Οι Βρετανοί δεν έχουν δικαιώματα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα

Η Βρετανία δεν έχει δικαιώματα επί του ορυκτού πλούτου στα ανοιχτά των κυπριακών ακτών, παρά τη λειτουργία των βάσεων, αλλά η διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα των βάσεων στην Κύπρο στα 12 ναυτικά μίλια, επιβεβαίωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Ντέιβιντ Λίντινγκτον. Απαντώντας αρχικά σε ερώτηση βουλευτή των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις της βρετανικής Κυβέρνησης για τα χωρικά ύδατα των βάσεων και για το δικαίωμα διεκδίκησης υφαλοκρηπίδας, ο κ. Λίντινγκτον είπε ότι τα όρια των παρακείμενων χωρικών υδάτων μεταξύ των δύο βάσεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας ορίζονται στο Παράρτημα Α της Συνθήκης Εγκαθιδρύσεως του 1960.

Τσεχοσλοβακία 1938, Κύπρος 2013 - του Μάριου Ευρυβιάδη

Του Μάριου Ευρυβιάδη*
Όχι, η Γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει στόχο τη συρρίκνωση του «υπερτροφικού», όπως μας λένε, χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου. Ούτε στόχος της είναι ο εξορθολογισμός των δύο μεγάλων τραπεζών του τόπου. Στόχος της είναι η εκ των πραγμάτων κατάλυση του κυπριακού κράτους.Αν δεχθούμε αυτή την παραδοχή όλα όσα συνέβησαν πρόσφατα και όλα όσα κατά καιρούς προηγήθηκαν, μπορούν να ερμηνευθούν με μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας.

Spiegel: Οι φοβίες του Βερολίνου και οι επερχόμενες εκλογές κατέστρεψαν την Κύπρο


Η κυπριακή κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη να κάνει ο,τιδήποτε για να σώσει την τραπεζική της βιομηχανία. Όμως το Βερολίνο, υποκινούμενο από έναν βαθειά ριζωμένο φόβο για τους τραπεζικούς παραδείσους, επιδίωξε το αντίθετο. Η τελική συμφωνία, όπως αναφέρει το Σπίγκελ, αποτελεί ένα βαρύ πλήγμα για την πολυθρύλητη τραπεζική ένωση. Οι αρχιτέκτονες του ευρώ είχαν ένα βασικό στρατηγικό στόχο. Για να παραφράσουμε την περίφημη ρήση του λόρδου Ισμέι για το ΝΑΤΟ, έπρεπε να μείνουν οι Αμερικανοί έξω, οι Γερμανοί μέσα και τα μεσογειακά κράτη κάτω - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική. Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, που παρουσιάζεται τώρα ως μοντέλο για μελλοντικές περιπτώσεις, ανταποκρίνεται ασφαλώς σε αυτό το σχήμα.

Η Τουρκία διώχνει την ιταλική ΕΝΙ λόγω της παρουσίας της στην Κύπρο


Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τα σχέδια συνεργασίας της με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ENI εξαιτίας της συμμετοχής της στα προγράμματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο. "Λάβαμε την απόφαση να μην συνεργασθούμε με την εταιρεία ENI, διακόπτοντας και τα προγράμματά της στην Τουρκία", δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ενεργείας Τανέρ Γιλντίζ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της επιμονής της ENI να διεξαγάγει γεωτρήσεις μαζί με την Κύπρο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Τουρκίας, σύμφωνα με τον υπουργό.

«Δώρο στις αμερικανικές τράπεζες» η απόφαση που έσπασε τα ταμπού

Η προσεκτική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που χαρακτήρισε το σχέδιο διάσωσης μια «σημαντική κίνηση», συνυπογράφεται και από μια σειρά αναλύσεων που αξιολογούν θετικά την απόφαση του Eurogroup, ωστόσο Ε.Ε. και ΔΝΤ οφείλουν να εξηγήσουν σαφώς στους πολίτες για ποιο λόγο αποτελεί εξαίρεση η κυπριακή περίπτωση.

Προς ...Επανεκκινούντας(!)

http://cyprusnews.eu/components/com_fpss/images/moneycount_1.jpgΚΟΙΝΑ μοτίβα πανομοιότυπου λεκτικού:
—Τώρα να δούμε τι κάνουμε!
—Δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών!
—Το ποιοι φταιν γιατί κατρακυλήσαμε στη χρεοκοπία και βρεθήκαμε στη μέγκενη της Τρόικας, δεν είναι της ώρας!
Ακούονται λογικοφανή τα ανωτέρω, αλλά...
Ένα αδυσώπητο αλλά γυροφέρνει τη γενική παραζάλη μας.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ


Του ΑΠ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ*
Λέμε προσωρινός διότι το «σπιράλ του θανάτου» συνεχίζεται. Η Κύπρος είναι ο νεότερος παίκτης/θύμα, αλλά όχι ο τελευταίος. Η κρίση είναι μεταδοτική. Και το χειρότερο: Σύντροφος της ήττας είναι η επόμενη ήττα. Η ΕΕ μετατρέπεται σε μαζικό τάφο. Με τους νεκροθάφτες να θριαμβολογούν ότι επέρχεται η σωτηρία κάθε φορά που ψάλλουν τον επικήδειο. Στα παράδοξα της τραγωδίας ο ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς άμεση αντίδραση στην αρχή των γεγονότων έσπευσε να συμβουλευθεί (;) το ΑΚΕΛ, πρωτεργάτη της καταστροφής, με πρωταγωνιστή τον απελθόντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και γραμματέα του. Να λέμε τα σύκα-σύκα: το ΑΚΕΛ επιμένοντας στην υποψηφιότητα Χριστόφια, εξοστράκισε τον Παπαδόπουλο (του όχι στο Ανάν) και τώρα, επαναλαμβάνοντας το ίδιο με άλλη υποψηφιότητα, ανέδειξε τον (ανανιστή) Αναστασιάδη.

Οι Γερμανοί και οι Μήλιοι

Μαντικίδης ΤάσοςΓια τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, η απόφαση που ελήφθη για την Κύπρο είναι μία «δίκαιη» λύση. Το «περί δικαίου αίσθημα», έχει εξάλλου αναλυθεί πριν από 2,5 χιλιετίες, όταν ο Θουκυδίδης κατέγραψε τον διάλογο των Αθηναίων και των Μήλιων όταν το 416 π.Χ.οι πρώτοι αποβιβάστηκαν στο μικρό νησί του Αιγαίου, για να τους «πείσουν» να μπουν στο άρμα της «Αθηναϊκής Συμμαχίας».Με το «πιστόλι στον κρόταφο» τους εξήγησαν ότι «κατά τη συζήτηση των ανθρωπίνων πραγμάτων, το επιχείρημα της δικαιοσύνης έχει αξία μόνο μεταξύ ίσων, ενώ ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του».

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ελλάδα: Έσοδα από το πετρέλαιο σε ένα χρόνο


Ελλάδα: Έσοδα από το πετρέλαιο σε ένα χρόνο
H Ελλάδα είναι πολύ πιθανό του χρόνου να μπορέσει να πουλήσει, τμηματικά, δικαιώματα εκμετάλλευσης οικοπέδων με υδρογονάνθρακες σε πετρελαϊκές εταιρίες.
Αυτό τόνισε ο καθηγητής του Γεωλογικού Τμήματος του ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας σε επιστημονικό συνέδριο που έγινε στη θεσσαλονίκη για τα πετρελαϊκά συστήματα σε συνεργασία με την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ και τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Γεωεπιστημόνων και Μηχανικών.

Επαναπροσέγγιση χωρίς μεγάλες προσδοκίες

Η μετά-Άσαντ εποχή στη Συρία απασχολεί τόσο το Ισραήλ, όσο και την Τουρκία Η συγγνώμη Νετανιάχου για το θάνατο Τούρκων ακτιβιστών στο στολίσκο για τη Γάζα το 2010 σπάει τον πάγο μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ. Αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα προσέγγιση δεν γεννά πολλές προσδοκίες.«Μπορώ να σκεφτώ χίλιους λόγους για τους οποίους Ισραήλ και Τουρκία μπορούν να είναι φίλες-χώρες», δήλωνε ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες την Κυριακή σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση. Λίγες μέρες νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ζητήσει συγγνώμη από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θάνατο 9 Τούρκων ακτιβιστών το 2010 σε επιχείρηση ισραηλινών στρατιωτών εναντίον σκάφους του στολίσκου για την Γάζα.

Μάχες που χάθηκαν χωρίς να δοθούν

Δέκα συμπεράσματα για τον κατήφορο της Ενωμένης Ευρώπης προς το νεοφιλελευθερισμό και την κυριαρχία του Βορρά αλλά και για τις διαπραγματεύσεις που δεν έγιναν από τους Ελληνες και τους Κύπριους πολιτικούς 
Του Τάσου Παππά 
Η εξέλιξη που πήρε η κυπριακή υπόθεση προσφέρεται για την εξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων σχετικά με την πορεία της Ευρώπης, τον ρόλο των εθνικών κυβερνήσεων, την αξία που έχουν στην πολιτική το σχέδιο, η προετοιμασία, οι συμμαχίες, καθώς και το πόσο βλαπτική μπορεί να αποδειχθεί η σύγχυση ανάμεσα στις επιθυμίες και την πραγματικότητα.

Ρώσοι: σταθμίζουν τις απώλειες, αναζητούν τις νέες ισορροπίες

 ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού
Mε κεραυνούς εναντίον της «ληστείας», αλλά και διάθεση συνεργασίας για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, άρα και των ρωσικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται εκεί, αντέδρασε το Κρεμλίνο στο «κούρεμα» και τη βίαιη αναδιάρθρωση Κύπρου και Λαϊκής.«Νομίζω ότι εκεί συνεχίζουν να ληστεύουν τα ήδη ληστεμένα» είπε επί λέξει ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, προεδρεύοντας σύσκεψης για την εκτίμηση των ρωσικών χρηματικών απωλειών, ο υπολογισμός των οποίων αποδείχθηκε τελικά δυσκολότερη υπόθεση από ό,τι πιστευόταν αρχικώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκορ Σουβάλοφ. Ο κ. Μεντβιέντεφ ζήτησε να διαπιστωθούν το επόμενο διάστημα οι περαιτέρω «συνέπειες για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, άρα και για τα συμφέροντά μας επίσης», καθώς κατά γενική ομολογία Τύπου και αναλυτών το «κούρεμα» ανοίγει μια νέα εποχή στην ιστορία της σύγχρονης οικονομίας και των διενέξεων που μπορούν να προκύψουν.

Ρώσικη φοροεπιδρομή σε γερμανικές ΜΚΟ

Οι φορολογικοί έλεγχοι των ρωσικών αρχών σε δύο ΜΚΟ συνδεμένες με τα κόμματα της γερμανικής κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Γερμανίας που διαμηνύει ότι η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να βλάψει τις διμερείς σχέσεις που έχουν ήδη πληγεί από την κρίση στην Κύπρο.

Μόσχα - Βερολίνο: η εποχή των παγετώνων

Μόσχα - Βερολίνο: η εποχή των παγετώνων Η Ρωσία συμπεριφέρεται ακόμη ως Μεγάλη Δύναμη, ενώ η Γερμανία πιστεύει πως η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να είναι αξιόπιστη χωρίς τη συνεργασία της ΕΕ

 
Η «Οστπολιτίκ» ουδέποτε ήταν εύκολη υπόθεση. Πόσω μάλλον όταν αφορά τις σημερινές ψυχρές σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία.  Πριν από μερικά χρόνια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδεχόταν την Ανγκελα Μέρκελ στο εξοχικό του στο Σότσι συνοδευόμενος από το μαύρο λαμπραντόρ του, το οποίο μύριζε τα παντελόνια της καλεσμένης του. Η κίνηση είχε προκαλέσει την αμηχανία της Μέρκελ απέναντι σε έναν Πούτιν που γελούσε ειρωνικά, καθώς γνώριζε ότι η Καγκελάριος φοβάται τους σκύλους. Σήμερα δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν πίσω από την πρωτοφανή απόφαση για το κυπριακό κούρεμα των καταθέσεων και τη γεωπολιτική διάσταση, και αυτή είναι ότι το Βερολίνο απευθύνει μήνυμα και προς τη Μόσχα πως είναι κυρίαρχο του παιχνιδιού στην περιοχή.