27 Μαρτίου 2013

Ρώσοι: σταθμίζουν τις απώλειες, αναζητούν τις νέες ισορροπίες

 ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού
Mε κεραυνούς εναντίον της «ληστείας», αλλά και διάθεση συνεργασίας για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, άρα και των ρωσικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται εκεί, αντέδρασε το Κρεμλίνο στο «κούρεμα» και τη βίαιη αναδιάρθρωση Κύπρου και Λαϊκής.«Νομίζω ότι εκεί συνεχίζουν να ληστεύουν τα ήδη ληστεμένα» είπε επί λέξει ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, προεδρεύοντας σύσκεψης για την εκτίμηση των ρωσικών χρηματικών απωλειών, ο υπολογισμός των οποίων αποδείχθηκε τελικά δυσκολότερη υπόθεση από ό,τι πιστευόταν αρχικώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκορ Σουβάλοφ. Ο κ. Μεντβιέντεφ ζήτησε να διαπιστωθούν το επόμενο διάστημα οι περαιτέρω «συνέπειες για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, άρα και για τα συμφέροντά μας επίσης», καθώς κατά γενική ομολογία Τύπου και αναλυτών το «κούρεμα» ανοίγει μια νέα εποχή στην ιστορία της σύγχρονης οικονομίας και των διενέξεων που μπορούν να προκύψουν.


Ο Ι. Σουβάλοφ δεν έκρυψε τις ανησυχίες της ρωσικής ηγεσίας για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ και χαρακτήρισε τις εξελίξεις «καμπανάκι» για όσους Ρώσους δεν κρατούσαν τα χρήματά τους σε ρωσικές τράπεζες.

Σε αντίθεση με τις σχετικά συγκρατημένες «κρατικές» αντιδράσεις, ανάστατοι δείχνουν οι Ρώσοι επιχειρηματίες, που είχαν πιστέψει στο κυπριακό θαύμα και τώρα μιλούν για «νομιμοποίηση ληστείας» και κατέθεταν έως χθες εκατοντάδες εντολές απόσυρσης κεφαλαίων σε δεκάδες δικηγορικές και διαχειριστικές εταιρείες στη Μόσχα.

«Η Κύπρος δεν έχει να φοβηθεί τίποτε», σχολίασε χαμογελώντας στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, που αποκάλυψε ότι κυπριακά δικηγορικά γραφεία και επενδυτικές εταιρείες προτείνουν ήδη στους Ρώσους πελάτες τους τη μεταφορά τους σε προορισμούς όπως η Μάλτα ή η Λετονία ή και ακόμη μακρύτερα σε υπεράκτιες ζώνες, που είχε απαριθμήσει με τη σειρά του ακόμη και ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Το επίσημο ρωσικό κράτος φαίνεται πως έχει εστιάσει την προσοχή του στη διάσωση της θυγατρικής της ρωσικής κρατικής τράπεζας VTB, τρίτης σε μέγεθος τράπεζας της Κύπρου, όπου φυλάσσονταν κυρίως τα χρήματα του ρωσικού Δημοσίου, στα οποία είχε αναφερθεί οργισμένος ο Ντ. Μεντβιέντεφ τις προηγούμενες ημέρες. Η ιδέα μιας ρωσικής τράπεζας που θα παίζει κομβικό ρόλο στην ανασύσταση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος φαίνεται πως αρέσει στη ρωσική ηγεσία, που σταθμίζει απώλειες και πιθανότητες για μελλοντική αύξηση επιρροής.

Με θέμα την κυπριακή κρίση συνεδρίασε πριν από μερικά 24ωρα το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας υπό την προεδρία του Β. Πούτιν, χωρίς να ανακοινωθούν οποιεσδήποτε λεπτομέρειες.

Πάντως, πριν μεταβεί στη σύνοδο των BRICS στη Ν. Αφρική, ο Β. Πούτιν έδωσε εντολή να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του παλαιού ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ στην Κύπρο, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου του 4,5%.

Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν επανέναρξη του κυπρορωσικού διαλόγου «μόλις καταλαγιάσουν τα πάθη» και επέκτασή του σε επενδυτικές και δανειακές κατευθύνσεις, ενώ στην υπόθεση της «συγκράτησης» των ρωσικών εταιρειών και κεφαλαίων στο νησί ενεπλάκη και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος θα συναντηθεί με Ρώσους επιχειρηματίες.

Τα ρωσικά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικρή κάμψη της τάξης του 1% στο τέλος της χθεσινής ημέρας, ενώ το ρούβλι ισχυροποιήθηκε έναντι δολαρίου και ευρώ. Ρωσικές τουριστικές εταιρείες εκτίμησαν ότι η αναπόφευκτη μείωση των τιμών στις τουριστικές υπηρεσίες και ειδικότερα στην τιμή των ξενοδοχείων θα οδηγήσει εντέλει σε αύξηση της ροής των Ρώσων τουριστών προς την Κύπρο, που πέρυσι έσπασε ρεκόρ ετήσιας αύξησης 42%, ανεβάζοντας τον αριθμό των Ρώσων επισκεπτών στις 480.000 περίπου.
 avgerinos@ellada-russia.gr