22 Ιουλίου 2015

Ο παρακοιμώμενος και ο αποστάτης

Ο παρακοιμώμενος και ο αποστάτης Τα προαπαιτούμενα είναι σαν το κώνειο. Αν δεν το πιεις, δεν τα κακαρώνεις. Κι αν δεν τα κακαρώνεις, τα σκατώνεις (με το συμπάθιο). Διότι δεν τηρείς τις συμφωνίες. Και οι συμφωνίες είναι να τα κακαρώνεις χωρίς να τα σκατώνεις (με το συμπάθιο). Πιες το λοιπόν και σπαρτάρησε πολιτισμένα, χωρίς να ενοχλείς τον διαλογισμό του επόμενου που θα το πιει. Το κώνειο. Διότι όλοι έχουμε τα βάσανά μας: τα προαπαιτούμενα. Αλλος το σπίτι του, άλλος το χωράφι του, άλλος τον μισθό του, άλλος το μαγαζί του, άλλος το παιδί του στα ξένα, άλλος που δεν έχει να το ταΐσει - για όλους υπάρχει «το δώρο των über alles θεών», το κώνειο! το πίνεις κι ύστερα θυμάσαι μόνον το 11880 (καθ’ ότι περιέχει και ολίγον λωτό για τη γεύση).

Oι στρατηγικές επιλογές για την χώρα: μια νέα ειρήνη με την Γερμανία;

Στέλιος Κούλογλου Όπως συνήθως έτσι και σήμερα, η ουσιαστική συζήτηση για την πορεία και το μέλλον της χώρας πνίγεται μέσα στον γνώριμο ωκεανό προχειρότητας και μπουρδολογίας κάθε ιδεολογικού τύπου, κομματικών η προσωπικών υπολογισμών και φιλοδοξιών. Το θέμα είναι απλό: χωρίς επαρκή προετοιμασία, υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του και υποτιμώντας τον αδίστακτο αντίπαλο, το κυβερνητικό στρατόπεδο κήρυξε τον Ιανουάριο τον πόλεμο κατά της λιτότητας και των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρώπη. 

«Φυγή προς τα εμπρός» επιχειρεί ο Τσίπρας

Γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να σηκώσει το γάντι μετά τις κινήσεις Λαφαζάνη-Βαρουφάκη. Το μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ να στοιχηθεί με την κοινωνία και οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου. Ραντεβού... τον Σεπτέμβριο για το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα. Ψηφοφορία θρίλερ Νο2 απόψε στη Βουλή.
 «Φυγή προς τα εμπρός» επιχειρεί ο ΤσίπραςΜία ημέρα πριν από την καθοριστική, για την «τύχη» της κυβέρνησης μειοψηφίας, αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας έριξε το γάντι στην εσωκομματική του αντιπολίτευση.
Από τη μια, την κάλεσε να στοιχηθεί με την κοινωνία ώστε «ο όλος» ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να ανταποκριθεί στις ανάγκες και αγωνίες της.
Από την άλλη, την προκάλεσε να διαλέξει στρατόπεδο «τώρα» που η κυβέρνηση ανοίγει τα (υπεσχημένα) μέτωπα με την διαπλοκή και τη διαφθορά, αλλά και τη μεγάλη συζήτηση για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα – με πρώτη την αλλαγή του εκλογικού νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr.

Από τον Αλέξανδρο Κερένσκι στον... Αλέξη Τσίπρα

http://www.enikos.gr/images/resized/485_53f81e1c35cb828eb0c53d265c947d5c.jpg
Τελικά αποδείχθηκε ότι μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό –όπως και στην Ρωσία του 1917– υπάρχουν δυνάμεις που κάθε άλλο παρά καλές προθέσεις έχουν για την δημοκρατία.
Η τελευταία νίκη της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στο ελληνικό κοινοβούλιο μπορεί να υπήρξε ηχηρή, ωστόσο για πολλούς αντικειμενικούς λόγους παραμένει ευάλωτη. Συνεπώς, αν θέλουμε να κάνουμε έναν ιστορικό παραλληλισμό, όπως θα δούμε και πιο κάτω, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ναι μεν για την ώρα έχει αποφύγει την τύχη του Αλέξανδρου Κερένσκι (1881-1970), Ρώσου πρωθυπουργού από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο 1917 στην τότε Ρωσία, πλην όμως στην σημερινή πολιτική και οικονομική συγκυρία στην χώρα μας τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται. Ούτε η κατάργηση της δημοκρατίας -δυστυχώς. Ιδού γιατί.Όσοι νομίζουν ότι στην Ρωσία του 1917 ο κομμουνισμός επεβλήθη δια επαναστάσεως, πλανώνται πλάνην οικτράν.Το τσαρικό καθεστώς είχε ανατραπεί πολύ πριν τον Οκτώβριο 1917, λόγω της εμπλοκής της Ρωσίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Την εξουσία από τον Ιούλιο 1917 ασκούσε ένας συνασπισμός δημοκρατικών και επαναστατικών κομμάτων με πρωθυπουργό τον αρχηγό του Σοσιαλεπαναστατικού Κόμματος, Αλέξανδρο Κερένσκι.

ΕΥΠ: Πού πήγαν τα... βαλιτσάκια κε Ρουμπάτη;

ΕΥΠ: Πού πήγαν τα... βαλιτσάκια κε Ρουμπάτη; Γιώργος Παπανικολάου -Βόμβα έριξε σήμερα η Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας για το πρόβλημά της. Κατήγγειλε ανοικτά ότι εξοπλισμός που χρησιμοποιεί η ΕΥΠ για την υποκλοπή συνομιλιών έχει... «χαθεί»! Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης οφείλει να τοποθετηθεί άμεσα.Στο πλαίσιο της γνωστής πλέον υπόθεσης με τα χρήματα που σήκωσε η μητέρα της από την τράπεζα, πριν επιβληθούν τα capital controls, η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη έκανε κυριολεκτικά «ειρήσθω εν παρόδω» μια δήλωση-βόμβα.Υπαινισσόμενη ξεκάθαρα ότι τα τηλέφωνά της παρακολουθούνται από τότε που έγινε υπουργός, άρχισε να μιλάει για τα «βαλιτσάκια» που χρησιμοποιεί η ΕΥΠ για να κάνει ηλεκτρονικές υποκλοπές τηλεπικοινωνιακών συνομιλιών και αποκάλυψε ότι με την ανάληψη της εξουσίας, η νέα κυβέρνηση διαπίστωσε ότι ορισμένα από αυτά τα «βαλιτσάκια» της ΕΥΠ έχουν... χαθεί!

Σκληρός πυρήνας των 6;

Oι μακροχρόνια κερδισμένοι και οι χαμένοι
Η πρόταση Ολάντ για κυβέρνηση της Ευρωζώνης αφορά μια «εμπροσθοφυλακή» χωρών-μελών που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Βαλς θα αφορά τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΟΚ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τους τρεις της Μπενελούξ. Η πρόταση αυτή, που αν υιοθετηθεί οδηγεί στην ΕΕ των τριών ταχυτήτων, την ΕΕ των 28, την Ευρωζώνη των 19 και τον σκληρό πυρήνα των έξι, δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται, την είχαν πρώτοι εισηγηθεί οι Σόιμπλε-Λάμερς το 1994 και στοιχεία του σκληρού πυρήνα υπήρχαν στην πρόταση Φίσερ για ευρωπαϊκό σύνταγμα την άνοιξη του 2000.

Ερντογάν: Ελπίζω να μην υπάρξει ανάγκη στο μέλλον για ειρηνευτικές επεμβάσεις, όπως αυτήν που εορτάζουμε σήμερα


Ερντογάν: Ελπίζω να μην υπάρξει ανάγκη στο μέλλον για ειρηνευτικές επεμβάσεις, όπως αυτήν που εορτάζουμε σήμερα

Ο υποδιοικητής της ΕΛΔΥΚ το 1974, Π. Σταυρουλόπουλος μιλά για την τριήμερη επική μάχη


22 Ιουλίου 1943: Οι Αθηναίοι διαδηλώνουν κατά των ναζί

Τέτοια μέρα τον Ιούλιο του 1943 ,λαοθάλασσα πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας. Ναι συγκέντρωση διαμαρτυρίας την εποχή των ναζί! Τον Ιούλιο του 1943, η χιτλερική διοίκηση, αντιμέτωπη με τα κρίσιμα προβλήματα του πολέμου, πήρε την απόφαση να παραχωρήσει ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη στους Βούλγαρους φασίστες. Η μάχη ξεκίνησε στις 7 Ιούλη απ' τη Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες νέοι και πλήθη λαού ξεκίνησαν με διαδήλωση από την Αποστόλου Παύλου. Το ίδιο βράδυ στη Νεάπολη μιλούν, σε συγκέντρωση λαού και νεολαίας, στελέχη του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, ξεσηκώνοντας την πόλη. Τις επόμενες μέρες, σε Επτάλοφο, Νεάπολη, Τούμπα, Καλαμαριά κινητοποιούνται 50.000 λαού. Στις 10 Ιούλη κηρύσσεται παλλαϊκή απεργία. Την ίδια μέρα ξεσηκώνεται το Κιλκίς. Στις 17 η Εδεσσα, τα Γιαννιτσά. Ολη η Μακεδονία, με πρωτοπόρους το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, δίνει τη μάχη ενάντια στο διαμελισμό της χώρας

Ούτε κουβέντα για τον "αγνοούμενο κοριό" της ΕΥΠ - Ποιους παρακολουθούν ποιοι ανησυχούν;


Image
“Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε” ήταν η απάντηση του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως στα όσα είπε η Νάντια Βαλαβάνη για το “χαμένο” βαλιτσάκι της ΕΥΠ, μέσω του οποίου πιθανολογεί ότι μπορεί να την παρακολουθούσαν. Το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως διέψευσε ότι η ΕΥΠ κάνει παρακολουθήσεις εκτός των ορίων της αποστολής της. Μόνο που η κυρία Βαλαβάνη είπε κάτι πολύ σοβαρότερο στο οποίο απάντηση δεν έχουμε πάρει: κάποιοι άλλοι πλην της “ιδιοκτήτριας” ΕΥΠ έχουν στα χέρια τους και “εκμεταλλεύονται” το “βαλιτσάκι παρακολουθήσεων”! Και το χειρότερο; Δεν είναι μόνο η κυρία Βαλαβάνη που το πιστεύει. Απλά είναι η πρώτη που το λέει δημόσια!

Απλά οι καλύτεροι! Το F-16 ΖΕΥΣ μάγεψε και στη Βρετανία

http://www.onalert.gr/files/Image/ONALERTPHOTOS/GEA/ZEUS/RIAT/tn_2-F-16%20Zeus%20Formation%20RIAT%202015-1.jpg
Άφησαν και τους Βρετανούς με ανοιχτό το στόμα οι Έλληνες Αεροπόροι. Από την Τετάρτη 15 έως και τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015, η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας, συμμετείχε στη διεθνή στρατιωτική έκθεση «Royal International Air Tattoo 2015» (RIAT), στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υλοποίηση της βούλησης του λαού ή των δεσμεύσεων του κόμματος;

Σ’ ένα άρθρο μου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με τίτλο «Δημοψήφισμα ή εκλογές;», τόνιζα ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση υποβάλει σε δημοψήφισμα την πρόταση των δανειστών και ο λαός την απορρίψει, ψηφίζοντας «Οχι», η χώρα θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, δεδομένου ότι:
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δανειστές μας να αρνηθούν να προχωρήσουν σε νέες διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία. Τι θα γίνει τότε; Θα μπορέσει η κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία όταν θα είναι αδύνατον να εκπληρώσει βασικές υποχρεώσεις του κράτους όχι προς τους δανειστές (αυτό θα είναι αδύνατο) αλλά προς τον λαό;»
Η απάντηση που έδινα σ’ αυτό το (υποθετικό τότε) ερώτημα ήταν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα (λόγω αδυναμίας σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από τη σημερινή Βουλή) την προκήρυξη εκλογών.
Η κυβέρνηση, ενώ ήταν ορατό το υποθετικό αυτό ερώτημα, επέλεξε την προκήρυξη δημοψηφίσματος για τις προτάσεις των δανειστών και ο λαός απάντησε, ορθά, με ένα ηχηρότατο «Οχι», με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βρεθεί μετά το δημοψήφισμα μπροστά στο ερώτημα που έθετα στο άρθρο μου της 3.6.2015.