22 Ιουλίου 2015

«Φυγή προς τα εμπρός» επιχειρεί ο Τσίπρας

Γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να σηκώσει το γάντι μετά τις κινήσεις Λαφαζάνη-Βαρουφάκη. Το μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ να στοιχηθεί με την κοινωνία και οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου. Ραντεβού... τον Σεπτέμβριο για το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα. Ψηφοφορία θρίλερ Νο2 απόψε στη Βουλή.
 «Φυγή προς τα εμπρός» επιχειρεί ο ΤσίπραςΜία ημέρα πριν από την καθοριστική, για την «τύχη» της κυβέρνησης μειοψηφίας, αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας έριξε το γάντι στην εσωκομματική του αντιπολίτευση.
Από τη μια, την κάλεσε να στοιχηθεί με την κοινωνία ώστε «ο όλος» ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να ανταποκριθεί στις ανάγκες και αγωνίες της.
Από την άλλη, την προκάλεσε να διαλέξει στρατόπεδο «τώρα» που η κυβέρνηση ανοίγει τα (υπεσχημένα) μέτωπα με την διαπλοκή και τη διαφθορά, αλλά και τη μεγάλη συζήτηση για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα – με πρώτη την αλλαγή του εκλογικού νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr.

Και όχι μόνο. Ο πρωθυπουργός, μέσα από τη διαρροή των δηλώσεων που έκανε χθες στους συνεργάτες του, στόχευσε κατευθείαν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και οι δύο πρωτοστατούν στην προσωπική του αποδόμηση: ο πρώτος κορυφώνοντας το εσωκομματικό αντάρτικο στη Βουλή (σ.σ. στις ψηφοφορίες του τελευταίου 15μερου) για να το μεταφέρει αμέσως μετά στα ηγετικά όργανα (Κεντρική Επιτροπή). Και ο δεύτερος συνεχίζοντας τις «αποκαλύψεις» για το plan B που εκπόνησε «κατ΄εντολήν του κ. Τσίπρα» αλλά δεν μπήκε σε εφαρμογή επειδή αναγκάσθηκε να συμβιβασθεί (ο πρωθυπουργός).

Προς Λαφαζάνη-Βαρουφάκη: Μη κρύβεστε πίσω μου

Τους δύο πρώην υπουργούς δείχνει η «φωτογραφία»... υψηλής ευκρίνειας, όπως αποτυπώνεται στην φράση του κ. Τσίπρα: "Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «iou» αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό», φέρεται να είπε σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του.
Με την επόμενη φράση: «και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής», τους κατηγορεί ότι το, «πυροβολούν» εκ του ασφαλούς χωρίς να έχουν καταθέσει μία διαφορετική, πλην υλοποιήσιμη, πρόταση.
«Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά τις ίδιες διαρροές, ο κ.Τσίπρας επιχειρεί πλέον να διαχωρίσει την δική του πορεία και πρακτική από των πρώην κυβερνητικών στελεχών. Απευθυνόμενος κυρίως στην κοινωνία και δευτερευόντως σε ένα τμήμα βουλευτών και στελεχών που τους ακολουθεί ή ταλαντεύεται, ανοίγει την ατζέντα του αμέσως επόμενου διαστήματος θέτοντας το δίλημμα: την στηρίζετε ή συντάσσεστε με τους αντιπάλους;

Διαφθορά, διαπλοκή, εκλογικός νόμος

Η ατζέντα – κατά το επιτελείο του Μαξίμου, πάντα – έχει ως εξής:
* Με την αποψινή ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων ολοκληρώνεται αυτή η φάση των «μνημονιακών» υποχρεώσεων και ξεκινά η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία. Κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη δε, καταληκτική ημερομηνία αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι η 20η Αυγούστου.
* Στο ίδιο διάστημα η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος στους τέσσερις πολυσυζητημένους άξονες που αποτελούν προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις:
Καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής,
Προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα
Στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων
Προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.
Ως προς τη «διαφθορά», έπιασε ήδη δουλειά η ειδική υπουργική ομάδα (Παναγιώτης Νικολούδης, Παύλος Πολάκης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Τρύφωνας Αλεξιάδης, Τέρενς Κουίκ) καθώς στη σύσκεψη της Δευτέρας καταμέρισαν υποθέσεις και έθεσαν χρονοδιαγράμματα.
Η αυλαία σηκώθηκε χθες με το πόρισμα για τις παράνομες χορηγήσεις δανείων, ύψους 5 δισ. ευρώ, από την Αγροτική Τράπεζα σε πρόσωπα και φορείς στο χρονικό διάστημα 2000-2012, το οποίο απέστειλε στην Εισαγγελία Αθηνών η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες.
Κατά τον υπουργό Επικρατείας για τη διαφθορά κ. Νικολούδη πρόκειται για μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο. Κατά τις πληροφορίες, μετά την ανάσυρση της υπόθεσης αναμένεται η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.
Ως προς τη «διαπλοκή», το πρώτο δείγμα – λένε – θα δοθεί με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και τη δημόσια ψηφιακή πλατφόρμα, που συνεπάγεται – μεταξύ άλλων – και τη ρύθμιση φορολογικών οφειλών από τους σημερινούς ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.
Ως προς το πολιτικό σύστημα; Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει θέμα νέου εκλογικού νόμου προσκαλώντας σε διακομματική συζήτηση για τις αναγκαίες αλλαγές.
Οπως προκύπτει, το δίλημμα στους «εξ' αριστερών» διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί με απόλυτο τρόπο: αποφασίστε εάν σ΄ αυτές τις μάχες θα είστε με την κυβέρνηση ή με τους θιγόμενους που θα θελήσουν να αντεπιτεθούν «από το προσκήνιο και το παρασκήνιο»...

Ραντεβού... τον Σεπτέμβριο

Κατόπιν όλων αυτών, ο κ.Τσίπρας δεν δείχνει να βιάζεται για το... εσωκομματικό ξεκαθάρισμα. Το αντίθετο: στη σύσκεψη με τους συνεργάτες του ξεκαθάρισε ότι οι «συλλογικές διαδικασίες» (βλέπε: συνέδριο) θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχουν καταγραφεί νίκες (ή ήττες...) στα πεδία των παραπάνω μαχών – και, κυρίως, όταν θα έχει υπογραφεί η συμφωνία με τους δανειστές.
«Ο 'κομματικός' ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον 'κοινωνικό'. Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του. Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα», ήταν η φράση του πρωθυπουργού.

Νέα ψηφοφορία-θρίλερ απόψε

Οσο για την αποψινή ψηφοφορία; Στόχος του Μαξίμου είναι να μην πέσει η κυβερνητική δύναμη κάτω από 120 βουλευτές (σ.σ. στους 123 μειώθηκε κατά την ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων).
Η προσπάθεια αφορά στην επανάκαμψη των έξι βουλευτών που δήλωσαν «παρών» και της μίας βουλευτού που προτίμησε την απουσία στην ψηφοφορία της προηγούμενης Τετάρτης, καθώς τα 32 «όχι» προήλθαν από τους... φανατικούς της Αριστερής Πλατφόρμας, το δίδυμο Ζωή Κωνσταντοπούλου-Ραχήλ Μακρή και τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίοι κάνουν σαφές ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν.
Η Πρόεδρος της Βουλής μάλιστα μίλησε δημοσίως χθες για «πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν πρέπει να αφήσουμε να ολοκληρωθεί».
Η αφαίρεση από το πολυνομοσχέδιο των διατάξεων για τις πρόωρες συντάξεις (σ.σ. "βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεννόηση με τους θεσμούς για σοβαρά τεχνικά ζητήματα που έχουν ανακύψει") και για τη φορολόγηση των αγροτών, έχουν βελτιώσει το κλίμα.
Μάλιστα η κ. Γεροβασίλη διευκρίνισε χθες ότι το «αγροτικό» δεν θα κατατεθεί ξεχωριστά ούτε μέσα στον Αύγουστο, καθώς δεν ανήκει στα προαπαιτούμενα που όρισε η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.
Απαντώντας έτσι εμμέσως στην Αριστερή Πλατφόρμα που μέσω της ιστοσελίδας Iskra κατήγγειλε χθες «κοινοβουλευτικές πονηριές» με προσωρινή αφαίρεση της διάταξης ώστε να ψηφισθεί το υπόλοιπο πολυνομοσχέδιο...
Μαρίνα Μάνη