06 Ιανουαρίου 2015

Η κατά Ερντογάν ελεύθερη ενημέρωση Ολλανδή δημοσιογράφος συνελήφθη στην Τουρκία


Η Φρεντερίκε Χέρντινκ εργάζεται στην Τουρκία από το 2012 με έδρα το Ντιγιάρμπακιρ  

Ολλανδή δημοσιογράφος συνελήφθη στην Τουρκία
Μόλις λίγες ώρες αφότου ο Ταγίπ Ερντογάν διακήρυττε ενώπιον ξένων πρεσβευτών στην Άγκυρα πως «δεν υπάρχει πιο ελεύθερος Τύπος στην Ευρώπη ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο από την Τουρκία», Ολλανδή δημοσιογράφος με έδρα το Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση για ανάκριση με την κατηγορία της «προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης».

Σοκαρισμένος από την είδηση της σύλληψης της Φρεντερίκε Χέρντινκ δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κερτ Μπέντερς, ο οποίος πληροφορήθηκε την εξέλιξη όντας μάλιστα στην Άγκυρα για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.Η δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερη λίγες ώρες αργότερα κατόπιν της ανάκρισής της, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα Hurriyet.

Συνεχίζει τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ το "Μπαρμπαρός"

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ. Όπως ανακοινώθηκε από το “Υπουργείο Εξωτερικών” των Κατεχομένων, η NAVTEX (ναυτική οδηγία) η οποία δεσμεύει παρανόμως περιοχές στην Κυπριακή ΑΟΖ για σεισμογραφικές έρευνες ανανεώθηκε ως τις 6 Απριλίου. Αυτό συνεπάγεται, ότι το “Μπαρμπαρός” θα παραμείνει στην Κύπρο και θα συνεχίσει την παράνομη δραστηριότητά του. Το πλοίο που είχε δέσει στο λιμάνι της Κατεχόμενης Αμμοχώστου απέπλευσε το μεσημέρι και αναμένεται να κατευθυνθεί προς το οικόπεδο 9 όπου διεξάγονται γεωτρήσεις για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ανακοινώθηκε από την αρμόδια τουρκική υπηρεσία. Ως εκ τούτου το Barbaros θα παραμείνει στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για συνέχιση των παράνομων ερευνών.Το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός απέπλευσε την Τρίτη από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα και από το τουρκικό ΥΠΕΞ.

ΔΡΑΣΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΖΩΣΜΕΝΗ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ Επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη- Νεκρός ένας αστυνομικός

Γυναίκα ζωσμένη με εκρηκτικά εισέβαλε το απόγευμα στο κτίριο της τουριστικής αστυνομίας στην περιοχή Σουλτάναχμετ της Κωνσταντινούπολης που βρίσκεται ανάμεσα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί. Η καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά στην είσοδο του τμήματος, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και ένας ακόμη συνάδελφός του να τραυματιστεί, ενώ και η ίδια έχασε την ζωή της.
Επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη- Νεκρός ένας αστυνομικός
Υπέκυψε εν τέλει στα τραύματά του, ο ένας εκ των δύο αστυνομικών που τραυματίστηκαν όταν γυναίκα καμικάζι πυροδότησε στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος, τη ζώνη με εκρηκτικά που φορούσε.Η άγνωστης ταυτότητας γυναίκα- το πτώμα της οποίας απομακρύνθηκε από το σημείο- προσήλθε στο αστυνομικό τμήμα της τουριστικής περιοχής της Κωνσταντινούπολης φορώντας νικάμπ (τύπος ισλαμικής μαντίλας) και προσποιούμενη την τουρίστρια, είπε- μιλώντας στα αγγλικά- ότι ήθελε να δηλώσει την απώλεια του πορτοφολιού της. Στην συνέχεια ανατινάχθηκε.Η περιοχή αποκλείστηκε, ενώ ειδικές δυνάμεις, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στο σημείο.Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν η δράστης είχε σχέση με κάποια συγκεκριμένη οργάνωση:

Guardian: ΗΠΑ και Ρωσία στα πρόθυρα νέου πυρηνικού ανταγωνισμού

Η Ουάσιγκτον απειλεί τη Μόσχα με αντίποινα επειδή αναπτύσσει έναν νέο πύραυλο Κρουζ
Το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσιγκτον για τους πυραύλους Κρουζ και οι όλο και πιο θρασείες περιπολίες των ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων απειλούν να βάλουν ένα τέλος στην εποχή του ελέγχου των εξοπλισμών και να επαναφέρουν τον επικίνδυνο ανταγωνισμό ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου.Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», η ένταση κλιμακώθηκε λόγω του ότι οι ΗΠΑ απειλούν τη Ρωσία με αντίποινα επειδή αναπτύσσει έναν νέο πύραυλο Κρουζ. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η Μόσχα παραβιάζει μία από τις σημαντικότερες συνθήκες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και εγείρει το ενδεχόμενο επιστροφής των αμερικανικών πυραύλων Κρουζ στην Ευρώπη ύστερα από απουσία 23 ετών.

Διαψεύδει η Χαμάς αναφορές για απέλαση του Χαλέντ Μεσάαλ από τη Ντόχα

Διαψεύδει η Χαμάς αναφορές για απέλαση του Χαλέντ Μεσάαλ από τη Ντόχα
Διαψεύδει η Χαμάς αναφορές τόσο από πλευράς ισραηλινής κυβέρνησης, όσο και από ειδησεογραφικά δίκτυα, περί απέλασης του πολιτικού ηγέτη της Χαλέντ Μεσάαλ από το Κατάρ. «Δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας. Βρισκόμαστε στη Ντόχα τώρα» δήλωσε ανώτατος συνεργάτης του Μεσάαλ.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει νωρίτερα ανακοίνωση επικροτώντας το Κατάρ για την εκδίωξη του Χαλέντ Μεσάαλ, λέγοντας ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν έντονων παρασκηνιακών διεργασιών από το Ισραήλ.Η πληροφορία περί απέλασης του Χαλέντ Μεσάαλ από τη βάση του είχε μεταδοθεί αρχικά από το δίκτυο CNN, το οποίο επικαλούνταν ειδησεογραφικό πρακτορείο της Χαμάς που δεν κατονομαζόταν.

Γέφυρες στο UKIP ρίχνει ο Ντ. Κάμερον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζέιμς Κάμερον.
ΛΟΝΔΙΝΟ. Τον δρόμο για μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία των Συντηρητικών με το UKIP μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου άνοιξε η πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για επίσπευση του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, οι Εργατικοί, που προηγούνται των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις, κατακεραύνωσαν τον Βρετανό πρωθυπουργό για τις σχεδιαζόμενες νέες περικοπές δαπανών ύψους 25 δισ. στερλινών.Οι Εργατικοί κατέρχονται στις εκλογές με σημαία το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο υποστηρίζουν ότι «δεν θα επιβιώσει μιας νέας κυβέρνησης Συντηρητικών». Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα προστατεύσει το σύστημα υγείας, μεταθέτοντας τις περικοπές δαπανών σε άλλα υπουργεία, αλλά οι Εργατικοί υποστηρίζουν ότι τα τωρινά χαμηλά επίπεδα χρηματοδότησης έχουν φέρει το σύστημα σε οριακό σημείο.

Σεβασμός στη βούληση του ελληνικού λαού το μήνυμα από την Ευρώπη

efsyn.gr Οι δυνάμεις στο ευρωκοινοβούλιο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς στηρίζουν τον ελληνικό λαό και τις αποφάσεις που αυτός θα λάβει στις επικείμενες εκλογές.
«Η κινδυνολογία περί Grexit, που απορρίπτεται από τα πλέον επίσημα χείλη των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως έδειξε και η χτεσινή δήλωση της Κομισιόν, έχει πλέον μοναδικούς υποστηρικτές τον κ. Σαμαρά και το επιτελείο του» σχολιάζουν κύκλοι της Κουμουνδούρου.
Ακολουθούν ενδεικτικά κάποια από τα μηνύματα που φθάνουν από την Ευρώπη:
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν λόγο για τις ελληνικές εκλογέςΗ Ευρωομάδα της Αριστεράς εκφράζει την υποστήριξή της προς τον ελληνικό λαό στον αγώνα του τόσο ενάντια στη λιτότητα, όσο και για την προστασία της δημοκρατίας.Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα ότι η εποχή της λιτότητας έλαβε τέλος. Θα σημάνει επίσης αφενός ένα τέλος στην αυξητική τάση της ανεργίας, και αφετέρου μια νέα φάση ανάπτυξης της χώρας προς την κατεύθυνση της κοινωνικής Ευρώπης.

«Τα μονοπώλια στο αέριο θα μας στοιχίσουν περισσότερο από ότι η καθυστέρηση του Λεβιάθαν»

http://www.lngworldnews.com/wp-content/uploads/2012/10/Delek-Tamar-Dorad-Energy-Sign-Gas-Purchase-Agreement-Israel.jpg
Απαντήσεις σχετικά με την αμφιλεγόμενη απόφαση να διασπάσει το μονοπώλιο της Noble Energy και της Delek στα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ έδωσε ο επικεφαλής της αρχής ανταγωνισμού της χώρας, Ντέιβιντ Γκίλο, τονίζοντας ότι το κόστος από την ύπαρξη των μονοπωλίων θα είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο της καθυστέρησης του Λεβιάθιαν.Ο Γκίλο υπεραμύνθηκε της απόφασης που έλαβε, έστω και αν αυτή καταστρατηγεί παλαιότερη συμφωνία της κυβέρνησης με τις δύο εταιρείες ότι δεν θα επενέβαινε. Σημειώνεται ότι η Noble και η Delek ελέγχουν σήμερα το 90% των αποθεμάτων αερίου της χώρας μέσω του Ταμάρ και του Λεβιάθαν και ως εκ τούτου διατάχθηκαν να πουλήσουν το ένα ή το άλλο.Όσον αφορά τις επικρίσεις ότι η απόφαση θα καθυστερήσει κατά πολύ την ανάπτυξη του Λεβιάθαν, η αρχή ανταγωνισμού θεωρεί ότι μια δίκαιη λύση θα ήταν να πουλήσουν οι δύο εταιρείες το Ταμάρ και να διατηρήσουν το Λεβιάθαν, που είναι και η ναυαρχίδα των ισραηλινών κοιτασμάτων. Ως αντάλλαγμα, η αρχή υπόσχεται την αποφυγή γραφειοκρατικών εμποδίων στην ανάπτυξη του κοιτάσματος και στην εξαγωγή του αερίου που περιέχει.

Θολό Παραμένει το Τοπίο για τον South Stream Μετά την Αποχώρηση των Ευρωπαίων Εταίρων

http://s3.reutersmedia.net/resources/r/?m=02&d=20141201&t=2&i=996073793&w=&fh=&fw=&ll=700&pl=378&r=LYNXNPEAB01EO
του Κ.Ν.Σταμπολή Η απόφαση την περασμένη εβδομάδα των τριών Ευρωπαίων εταίρων της Gazprom να αποχωρήσουν από την κοινοπραξία “South Stream Transport” η οποία και είχε αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του παράκτιου τμήματος αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελεί πλήγμα για την βιωσιμότητα του έργου σύμφωνα με εκπροσώπους Ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών. Όπως παρατηρούσαν οι ανωτέρω πηγές το σύστημα αγωγών του South Stream όπως αρχικά είχε σχεδιασθεί θα είναι τώρα εξαιρετικά δύσκολο να κατασκευασθεί μετά την αποχώρηση των τριών Ευρωπαϊκών εταιρειών που κατείχαν μεταξύ τους το 50% στη κοινοπραξία.Το υπόλοιπο 50% στην κοινοπραξία South Stream Transport, η οποία θα κατασκεύαζε το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου, απέκτησε η Gazprom χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί το τίμημα εξαγοράς. Ως γνωστό το όλο project στην παρούσα του μορφή, δηλαδή με κατάληξη στη Βουλγαρία και από εκεί μέσω ΝΑ Ευρώπης σε Αυστρία και Ιταλία, ματαιώθηκε μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Άγκυρα την 1η Δεκεμβρίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ Γαλλογερμανική σύνοδος κορυφής για «το μέλλον της Ευρώπης» την Κυριακή

Γαλλογερμανική σύνοδος κορυφής για «το μέλλον της Ευρώπης» την Κυριακή
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα έχει συνάντηση κορυφής με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ με θέμα "το μέλλον της Ευρώπης", η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Στρασβούργο, όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία.
"Θα συναντήσω την κυρία Μέρκελ την Κυριακή (...) και θα μιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης, για τη γαλλο-γερμανική σχέση", δήλωσε ο Ολάντ στο ραδιοσταθμό France Inter.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί "με πρωτοβουλία του (σοσιαλδημοκράτη) προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είναι Γερμανός, αλλά επίσης γαλλόφωνος και φιλογάλλος", διευκρίνισε.

«ΟΥΔΕΙΣ ΘΕΛΕΙ ΕΝΑ GREXIT» Deutsche Welle: Τσίπρας και πιστωτές θα αναζητήσουν τη «χρυσή τομή»

Η αντιπαράθεση για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ γίνεται μόνο για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι. Ουδείς θέλει ένα Grexit. Σε περίπτωση νίκης, Τσίπρας και πιστωτές θα αναζητήσουν έναν έντιμο συμβιβασμό, εκτιμά σε ανάλυση που δημοσιεύει στον διαδικτυακό της τόπο η Deutsche Welle.
Deutsche Welle: Τσίπρας και πιστωτές θα αναζητήσουν τη «χρυσή τομή»Όπως σημειώνεται, "έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ διαγράφονταν και στις εκλογές του 2012. Ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, είχε υποσχεθεί, και τότε, το τέλος της λιτότητας. Στον προεκλογικό αγώνα ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών από διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα, όπως η 'Αγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ ακόμα και ο Μάριο Μόντι στήριξαν, τότε, τον Αντώνη Σαμαρά προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο επηρεάστηκαν οι ψηφοφόροι το 2012 υπέρ ή κατά του Αντώνη Σαμάρα, ο οποίος σχημάτισε τελικά κυβέρνηση με τους όρους των πιστωτών να παραμένουν ως είχαν.

Economist: Μήπως είναι... διπλή μπλόφα η συζήτηση για Grexit;

«Πώς η Ελλάδα θα αποφύγει ένα Grexit». Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου του Economist ο οποίος ασχολείται με τις ελληνικές εκλογές και τα πιθανά σενάρια για εγκατάλειψη του ευρώ.

Μάλιστα, αναφέρει πως θα μπορούσε το σενάριο της εξόδου από το κοινό νόμισμα να είναι «μπλόφα» του ΣΥΡΙΖΑ για να φοβηθούν οι Ευρωπαίοι και να κουρέψουν το χρέος.«Η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και συγκρουστεί με τους πιστωτές της Ελλάδας εν μέσω απαιτήσεων που οι πιστωτές θα θεωρήσουν ασυμβίβαστες με το να παραμείνει η χώρα στη νομισματική ένωση. Μια πολιτική απόφαση για την εκδίωξη της χώρας από το ευρώ, θα μπορούσε να επιβληθεί από την ΕΚΤ, εάν απέκλειε τις ελληνικές τράπεζες από τις λειτουργίες ρευστότητας και το σύστημα πληρωμών. “Θα προκαλέσουν οι ελληνικές εκλογές ένα Grexit”;

Τα Tornados επιχειρούν και το 2015 από το Ακρωτήρι

Συνέχεια στις αεροπορικές επιθέσεις των Βρετανών από το Ακρωτήρι, στο πλαίσιο των συμμαχικών επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ, δόθηκε με την έλευση του νέου έτους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Ιανουαρίου περίπολος μαχητικών Tornado εντόπισε και κατέστρεψε με πύραυλο Brimstone ένα τεθωρακισμένο όχημα προσωπικού του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της Αλ Καΐμ.
Αργότερα την ίδια μέρα άλλο Tornado επιτέθηκε με τηλεκατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας Paveway IV κατά συγκεκαλυμμένων θέσεων της ισλαμιστικής οργάνωσης σε δασική περιοχή βορειοδυτικά της πόλης Ραμάντι.Στις 4 Ιανουαρίου επιθέσεις πραγματοποίησε μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Reaper που επιχειρεί από βάση στη Μέση Ανατολή.Αεροσκάφη και των δύο τύπων πέταξαν πάνω από το Ιράκ και νωρίς το πρωί στις 5 Ιανουαρίου. Τα Tornado έπληξαν εκσκαφέα των ισλαμιστών στην Αλ Καΐμ που χρησιμοποιούταν για την οχύρωση αμυντικών θέσεων.http://kathimerini.com.cy/

Ιράκ: Ολική ανοικοδόμηση του στρατού

Με μια σεμνή τελετή εορτάστηκε φέτος στο Ιράκ η εθνική γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων.
http://www.aljazeera.com/mritems/Images/2014/12/12/20141212131627936734_20.jpg
Η καθιερωμένη λαμπρή παρέλαση ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, με τα στρατεύματα να πολεμούν τους τζιχαντιστές και την κυβέρνηση να προσπαθεί να ανοικοδομήσει το στρατό μετά τη σχεδόν ολική κατάρρευσή του το περασμένο καλοκαίρι.«Είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε την ανοικοδόμηση με σκληρή δουλειά και ορθολογική αξιοποίηση όλων των πόρων, είτε είναι οικονομικοί είτε υλικοί. Κάποιοι εξ αυτών είναι ήδη γνωστοί και άλλοι θα παραμείνουν στρατιωτικό μυστικό», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ Χαλέντ αλ-Ομπέιντι.

Ντιμπέιτ των αρχηγών





ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ Τα ουσιαστικά και επικοινωνιακά λάθη στα οποία υπέπεσαν τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την εν μέρει αποτελεσματική αξιοποίηση της αβεβαιότητας και του φόβου από τον πρωθυπουργό, έχουν συρρικνώσει το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο εξακολουθεί, πάντως, να υφίσταται. Αν το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου προσελκύσει, όπως είναι πιθανό, ένα ποσοστό πασοκογενών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε μια αμφίρροπη εκλογική μάχη.Σε ένα ρευστό εκλογικό σκηνικό, οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις αποτελούν ακόμη πιο αναγκαίο συστατικό του προεκλογικού παζλ. Ομως, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στις δυτικές δημοκρατίες, στην Ελλάδα για άλλη μια φορά οι πολίτες ίσως να μην έχουν την ευκαιρία να δουν τους πολιτικούς τους ηγέτες να συζητούν πρόσωπο με πρόσωπο, να θέτουν ερωτήματα και να απαντούν ο ένας στον άλλο

Πρέπει να ρωτήσουμε την Τουρκία για την ΑΟΖ;

Με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση έχει υποδεχτεί η τουρκική πλευρά τις δηλώσεις του Έλληνα μεσολαβητή στο Κυπριακό Παύλου Αποστολίδη, ο οποίος, σε συνέντευξή του, είπε πως η οριοθέτηση των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Τουρκίας.
“...είναι γεγονός ότι στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παίκτης και η Τουρκία και επομένως, μια οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν μπορεί να γίνει ερήμην της. Σε αυτό το κομμάτι έχει δίκιο ο κ. Νταβούτογλου. Εάν προχωρούσαμε σε μια οριοθέτηση με την Αίγυπτο που κάλυπτε περιοχή που διεκδικεί η Τουρκία και δεν λαμβάναμε υπόψη τα συμφέροντά της, αυτή δεν θα γινόταν αποδεκτή από την Τουρκία, με οποιεσδήποτε πρακτικές και νομικές συνέπειες. ” ανέφερε ο Έλληνας διπλωμάτης στην εφημερίδα “Καθημερινή”.