06 Ιανουαρίου 2015

Η κατά Ερντογάν ελεύθερη ενημέρωση Ολλανδή δημοσιογράφος συνελήφθη στην Τουρκία


Η Φρεντερίκε Χέρντινκ εργάζεται στην Τουρκία από το 2012 με έδρα το Ντιγιάρμπακιρ  

Ολλανδή δημοσιογράφος συνελήφθη στην Τουρκία
Μόλις λίγες ώρες αφότου ο Ταγίπ Ερντογάν διακήρυττε ενώπιον ξένων πρεσβευτών στην Άγκυρα πως «δεν υπάρχει πιο ελεύθερος Τύπος στην Ευρώπη ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο από την Τουρκία», Ολλανδή δημοσιογράφος με έδρα το Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση για ανάκριση με την κατηγορία της «προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης».

Σοκαρισμένος από την είδηση της σύλληψης της Φρεντερίκε Χέρντινκ δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κερτ Μπέντερς, ο οποίος πληροφορήθηκε την εξέλιξη όντας μάλιστα στην Άγκυρα για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.Η δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερη λίγες ώρες αργότερα κατόπιν της ανάκρισής της, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα Hurriyet.


«Η αντιτρομοκρατική μόλις έψαξε το σπίτι μου, ομάδα οκτώ ατόμων. Με μεταφέρουν στο τμήμα τώρα. Κατηγορία: Προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης» ανέφερε η ίδια σε ανάρτησή της στο Twitter μετά την έφοδο της αστυνομίας στην κατοικία της στο Ντιγιάρμπακιρ.

Η Φρεντερίκε Χέρντινκ, έντονα δραστήρια στο Twitter, στέλνει ανταποκρίσεις για την ολλανδική ραδιοφωνία, καθώς και τις εφημερίδες Het Parool στην Ολλανδία και τον βρετανικό Independent. Εργάζεται στην Τουρκία από το 2012 και είναι γνωστή για τα ρεπορτάζ της για το Κουρδικό ζήτημα και τα δικαιώματα των γυναικών.Το 2014 εκδόθηκε το βίβλο της Τα Αγόρια είναι Νεκρά, το οποίο καταγράφει την τουρκική αεροπορική επιδρομή της 28ης Δεκεμβρίου του 2011 όταν σκοτώθηκαν 35 Κούρδοι χωρικοί.Η κράτησή της πυροδότησε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και άμεσα δημιουργήθηκε εκστρατεία στο hashtag #HandsoffFrederikeGeerdink.

Η κράτηση της Φρεντερίκε Χέρντινκ ήλθε προς... επιβεβαίωση της διακήρυξης του Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της ετήσιας Συνόδου Πρεσβευτών στην Άγκυρα, ότι ο Τύπος στην Τουρκία είναι ο πιο ελεύθερος παγκοσμίως.

«Γίνεται απόπειρα να αμαυρωθεί η εικόνα της Τουρκίας μέσω του θέματος της ελευθερίας του Τύπου όταν στην πραγματικότητα πρόκειται για μέτρα που λαμβάνονται κατά της τρομοκρατίας. Το αντικρούω. Πουθενά στην Ευρώπη ή σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν μέσα ενημέρωσης που είναι πιο ελεύθερα από τον Τύπο στην Τουρκία» είπε.

Αντιδρώντας στην είδηση της σύλληψης, ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας Κερτ Μπέντερς ανέφερε μέσω tweet ότι θα θέσει το ζήτημα στον Τούρκο ομόλογό του.

Τέσσερις ημέρες πριν φθάσει στην Άγκυρα, ο Μπέντερς είχε θέσει δημοσίως το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. «Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία είναι ανησυχητικές. Οι συλλήψεις δημοσιογράφων και οι έφοδοι της αστυνομίας σε μέσα ενημέρωσης καταφανώς παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ» είχε δηλώσει απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο ολλανδικό Κοινοβούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα δύο δημοσιογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση για αναρτήσεις στο Twitter επικριτικές προς τις τουρκικές αρχές, και τον περασμένο μήνα εκδότης αντιπολιτευόμενης εφημερίδας βρέθηκε αντιμέτωπος με δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Το «πογκρόμ» του Δεκεμβρίου κατά μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν επικρίθηκε σε ασυνήθιστα σκληρό τόνο από την ΕΕ,  η οποία διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι οι έφοδοι της αστυνομίας και οι συλλήψεις δημοσιογράφων «συγκρούονται» με τις ευρωπαϊκές αξίες και αντιβαίνουν στη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας του Τύπο.

Ευαγγελία Μπίφη
Newsroom ΔΟΛ