«Πώς η Ελλάδα θα αποφύγει ένα Grexit». Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου του Economist ο οποίος ασχολείται με τις ελληνικές εκλογές και τα πιθανά σενάρια για εγκατάλειψη του ευρώ.
Μάλιστα, αναφέρει πως θα μπορούσε το σενάριο της εξόδου από το κοινό νόμισμα να είναι «μπλόφα» του ΣΥΡΙΖΑ για να φοβηθούν οι Ευρωπαίοι και να κουρέψουν το χρέος.«Η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και συγκρουστεί με τους πιστωτές της Ελλάδας εν μέσω απαιτήσεων που οι πιστωτές θα θεωρήσουν ασυμβίβαστες με το να παραμείνει η χώρα στη νομισματική ένωση. Μια πολιτική απόφαση για την εκδίωξη της χώρας από το ευρώ, θα μπορούσε να επιβληθεί από την ΕΚΤ, εάν απέκλειε τις ελληνικές τράπεζες από τις λειτουργίες ρευστότητας και το σύστημα πληρωμών. “Θα προκαλέσουν οι ελληνικές εκλογές ένα Grexit”;Μια τέτοια έκβαση θα μπορούσε να συμβεί ως συνέπεια ενός παιχνιδιού μπλόφας τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από τους Ευρωπαίους πιστωτές, και την γερμανική κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πετύχει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. “Ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπολογίζει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα υποχωρήσουν προκειμένου να αποφύγουν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που θα έπληττε την ευρωζώνη στο σύνολό της, καταρρίπτοντας την αρχή ότι η ένταξη στο ευρώ είναι αμετάκλητη. Ενάντια σε αυτή την μπλόφα, η γερμανική κυβέρνηση έχει την δική της: θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα υποχωρήσει σε αυτό που θεωρεί εκβιασμό, αν μη τι άλλο διότι κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε πολιτικούς σε άλλες χώρες με πρόγραμμα διάσωσης, να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αλ. Τσίπρα», αναφέρει το ρεπορτάζ.
Παράλληλα, παραλληλίζεται η σημερινή κατάσταση με το 2012. «Την τελευταία φορά που παίχτηκε αυτό το “παιχνίδι”, το καλοκαίρι του 2012, υποχώρησαν και οι δύο πλευρές. Το ελληνικό εκλογικό σώμα το έπραξε με το να μην υποστηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βγήκε δεύτερος στις εκλογές του Ιουνίου, επιτρέποντας στον Αν. Σαμαρά να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού. Και η γερμανική κυβέρνηση τελικά αποφάσισε να υποστηρίξει τον Αν. Σαμαρά και να μην επιβάλει ένα Grexit, όπως κάποτε αναμενόταν, εν μέσω φόβων για τις συστημικές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο για την ευρωζώνη. Οι αγορές φοβούνταν ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες την Ελλάδα.Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρει ο Economist, και οι δύο πλευρές έχουν ξανά λόγους για να αποφύγουν ένα Grexit, αλλά η ισορροπία της διαπραγματευτικής ισχύος έχει μετατοπιστεί από την Ελλάδα στην Γερμανία.
Το συστημικό ρίσκο για την ευρωζώνη από την έξοδο της Ελλάδας, είναι λιγότερο εμφανές από ό,τι το 2012, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν καταρρεύσει κατά μήκος της περιφέρειας, αν μη τι άλλο εν μέσω προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό θα ενθάρρυνε την γερμανική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή.
Οι Έλληνες από την πλευρά τους, έχουν υπομείνει ήδη πολύ πόνο προκειμένου να παραμείνουν στο ευρώ, κάτι που η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί ως καλό για τη χώρα παρά κακό. Η οικονομία έχει βγει από τη δίνη της και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι βαριά χρεωμένη στους πιστωτές της, οι όροι είναι εξαιρετικά επιεικείς.
“Αυτό που αφήνεται να εννοηθεί, είναι ότι οι πιέσεις εντός της Ελλάδας προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην τα πηγαίνει όσο καλά αναμενόταν στις εκλογές είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει τις εκλογές αλλά να τηρεί μια πιο ήπια στάση, μπορεί απλά να είναι αρκετές ώστε να αποφευχθεί ένα Grexit”.