24 Σεπτεμβρίου 2015

Η Μόσχα Ακυρώνει τους Σχεδιασμούς του Erdogan

https://www.dailystar.com.lb/dailystar/Pictures/2015/09/22/455475_img650x420_img650x420_crop.jpgΜέσα δεν πάει καλά. Η παραίτηση των δύο υπουργών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP από την οικουμενική κυβέρνηση που ανέλαβε να διεξαγάγει τις νέες πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, εν μέσω καταγγελιών ότι οι κυβερνώντες έχουν προσχωρήσει "σε μια λογική πολέμου και πραξικοπήματος”, σηματοδοτεί την περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και το κουρδικό στοιχείο, ενώ οι νεκροί από τις συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με τους αυτονομιστές αντάρτες του ΡΚΚ μετριούνται πλέον σε εκατοντάδες.

Ευρωπαϊκό «παρών» του Κόρμπιν

http://www.socialistparty.org.uk/pic/medium/16/16921.jpgΟ νέος ηγέτης των Εργατικών, Κόρμπιν, με άρθρο του την περασμένη Παρασκευή -που πέρασε σχετικά απαρατήρητο στην Ελλάδα δύο ημέρες πριν από τις εκλογές- πήρε σαφή θέση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.
Σε αντίθεση με την καιροσκοπική στάση του Κάμερον, που κύριος στόχος του στη δέσμευσή του για Δημοψήφισμα ήταν η αποδυνάμωση του ευρωσκεπτικιστή Φάραζ, η ξεκάθαρη στάση του Κόρμπιν, παρά το ότι προβάλλει ως ριψοκίνδυνη για την επιρροή και εμβέλεια των Εργατικών, επιλογή, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μπορεί να αποτελέσει εγγύηση εκλογικής πρωτιάς.

Τουρκία και πυρηνικά όπλα: Είναι η δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου στους στόχους της γείτονος;

Γιατί η Ρωσία κατεβάζει στρατό στη Συρία

Stratfor: Γιατί η Ρωσία κατεβάζει στρατό στη Συρία Η Ρωσία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ως «μοχλό» τη θέση της στη Συρία προκειμένου να προωθήσει τα ευρύτερα συμφέροντά της. Οι σχέσεις με ΗΠΑ και ο ρόλος του Ισραήλ. Το μέλλον της Ουκρανίας και η άρση των κυρώσεων από τη Δύση. Γιατί περιπλέκονται τα σχέδια της Τουρκίας.Η Μόσχα συνεχίζει να «επενδύει» στις συγκρούσεις στη Συρία, ενισχύοντας τη θέση της στη χώρα. Νέες δορυφορικές και άλλες εικόνες έδειξαν αύξηση της παρουσίας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία, κάτι που υποδεικνύει ότι η Μόσχα ενδέχεται να προετοιμάζεται να παράσχει αεροπορική στήριξη σε συριακές δυνάμεις που εμπλέκονται σε ανοικτές συγκρούσεις με πολυάριθμες ομάδες ανταρτών, αλλά και με το Ισλαμικό Κράτος.

Στον κόσμο των παραμυθιών


http://assets.philenews.com/data/2015/09/24/skitso-24092015.jpg
Οι μύθοι φτιάχνονται πάντα με τη δυνατότητα της απομυθοποίησης. Αυτό εξ ορισμού είναι θετικό, καθώς αποτελεί τη βάση για τη διαλεκτική σκέψη. Μακριά από δογματισμούς και εμμονές, η πραγματικότητα αφορά όσους θέλουν να την αγγίξουν και να την αντιμετωπίσουν. Οι υπόλοιποι μπορούν να κοιμούνται αγκαλιά με τα παραμύθια. Η συντήρηση ενός μύθου με νύχια και με δόντια είναι ίδιον αυτών που αρέσκονται στα παραμύθια. Είναι γι' αυτούς που αναπαράγουν ψεύτικες εικόνες για να αυτοεπιβεβαιωθούν πολιτικά και όχι μόνο. Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν ζήτησε να αποτελεί το «ίνδαλμα της λύσης» όπως τον έφτιαξαν οι οπαδοί της όποιας λύσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι αυτοί οι ίδιοι, άλλωστε, που θεωρούσαν «σωτήρα» τον Ερντογάν και επένδυαν σε αυτόν για να λυθεί το Κυπριακό και να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα (ναι, αυτός που σκοτώνει Κούρδους για να αποκτήσει αυτοδυναμία και να καταστεί παντοδύναμος σουλτάνος). Ο Ακιντζί έχει αναδειχθεί στη θέση του στη συγκεκριμένη συγκυρία θέλοντας προφανώς να εξυπηρετήσει την τ/κ κοινότητα. Ο Μουσταφά Ακιντζί έχει ως προσωπικότητα αρετές και στην πολιτική του διαδρομή είχε σταθερές πολιτικές επιδιώξεις.

Εγκαινιάσθηκε το επιβλητικό Μεγάλο Τζαμί στη Μόσχα Παρουσία Ταγίπ Ερντογάν και Μαχμούντ Αμπάς η πανηγυρική τελετή

http://www.haaretz.com/polopoly_fs/1.677189.1443023354!/image/3486085764.jpg_gen/derivatives/headline_609x343/3486085764.jpgΕνα από τα μεγαλύτερα τζαμιά της Ευρώπης εγκαινιάστηκε χθες στη Μόσχα, παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν και του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς. Η εντυπωσιακή κατασκευή, με τους χρυσούς και τιρκουάζ τρούλους, ορθώνεται στον χώρο που βρισκόταν, από το 1904 έως το 2004, το ιστορικό Μεγάλο Τζαμί, ο μοναδικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των μουσουλμάνων της Μόσχας που συνέχιζε να λειτουργεί επί σοβιετικής εποχής. Το νέο τζαμί χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ανεγερθεί, κόστισε 150 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτει έκταση 19.000 τετραγωνικών μέτρων και μπορεί να φιλοξενήσει 10.000 πιστούς. «Αυτό το τζαμί θα εξελιχθεί σε εξαιρετικά σημαντικό πνευματικό κέντρο για τους μουσουλμάνους της Μόσχας και όλης της Ρωσίας», δήλωσε στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Oι ευρωπαϊκοί κολοσσοί ψάχνουν συμφωνίες στο Ιράν

Oι ευρωπαϊκοί κολοσσοί ψάχνουν συμφωνίες στο ΙράνΟι επικεφαλής πολλών από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης εργάζονται για να αποκτήσουν πιο στενές σχέσεις με το Ιράν, καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία ετοιμάζεται να κάνει πιο έντονη την παρουσία της στην παγκόσμια οικονομία.Σύμφωνα με το Bloomberg περίπου 500 εκπρόσωποι εταιρειών στις οποίες περιλαμβάνεται η Alstom SA, η RWE AG, το Χρηματιστήριο της Τεχεράνης και η National Iranian Oil Co. έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν σήμερα,Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, στη Γενεύη προκειμένου να συζητήσουν πιθανές συνεργασίες κατά τη διάρκεια του δεύτερου Φόρουμ Ευρώπης και Ιράν.

Δημοκρατική αποσύνθεση a la turca


 Wiltse Evren Celik  -Πώς ο «ουδέτερος» πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακόμη και μετά τις εκλογικές απώλειες του κόμματός του επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις de facto προεδρικές υπερεξουσίες του
Αυτό που επιδιώκει o Ερντογάν με τον αυταρχισμό του είναι η καθεστωτική αλλαγή με ένα εντελώς νέο σύνταγμα και έναν σκοπό: να νομιμοποιήσει τις προεδρικές υπερεξουσίες του
Για τους εξωτερικούς παρατηρητές η Τουρκία μπορεί να μοιάζει με μια παράλογα πολωμένη χώρα όπου ο μισός πληθυσμός λατρεύει έναν χαρισματικό ηγέτη ενώ ο άλλος μισός τον απεχθάνεται. Αντί να συμβάλω σε αυτή τη μάταιη συζήτηση, θα προσπαθήσω να εξηγήσω την κρίση με ένα δημοκρατικό μέτρο σύγκρισης. Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τις δημοκρατικές παραβιάσεις του πρώτου λαϊκά εκλεγμένου προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Guardian: Ο υπόγειος ρόλος του Ιράν στον εμφύλιο της Συρίας

Guardian: Ο υπόγειος ρόλος του Ιράν στον εμφύλιο της ΣυρίαςΑν και η Τεχεράνη έχει λίγους στρατιώτες στο έδαφος της Συρίας, το Ιράν παίζει έναν κρίσιμο, σκιώδη, ρόλο που παραλύει τόσο τους συμμάχους του στο καθεστώς Ασαντ όσο και τους εχθρούς του», γράφει από τη Δαμασκό ο Βρετανός δημοσιογράφος Ιαν Μπλακ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Guardian για θέματα Μέσης Ανατολής. Ο αρθρογράφος τονίζει την υπόγεια δράση του Ιράν στον εμφύλιο της Συρίας. Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο:«Η οικονομική, πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν προς τον (σσ αλεβίτη, δηλ. σιίτη) πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ έχει ζωτική σημασία τα τελευταία τέσσερα χρόνια του πολέμου. Και θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία - τόσο στη διαμόρφωση των γεγονότων στο έδαφος και, ίσως, στις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης. «Το καθεστώς της Συρίας εξαρτάται όλο και περισσότερο από το Ιράν», λέει ένας ανώτερος δυτικός διπλωμάτης. «Το αποτύπωμά του αυξάνεται».

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΕΕ καλεί Ερντογάν για να μειωθούν οι μετανάστες που περνούν στην Ελλάδα

Στις 5 Οκτωβρίου σχεδιάζει η ΕΕ να καλέσει σε συνάντηση τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να αναζητηθεί πεδίο στενής συνεργασίας με την Αγκυρα για τον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα. Επετεύχθη συμφωνία των 28 για επιπλέον χρηματοδότηση.

Ο Ελληνας Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί για μία ακόμη φορά με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συνδέεται με βαθιά φιλία από τη
Ο Ελληνας Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί για μία ακόμη φορά με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συνδέεται με βαθιά φιλία από την εποχή που και οι δύο ήταν δήμαρχοι, ο πρώτος στην Αθήνα και ο δεύτερος στην Κωσταντινούπολη.

Πέρα από τη Volkswagen

Κακή εκτίμηση ενός μάνατζερ για το μέχρι πού μπορεί να φθάσει μια επεκτατική επιθετική πολιτική ενός ομίλου που διεκδικεί την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά; Σε καμία περίπτωση, καθώς το σκάνδαλο Volkswagen είναι η πιστοποίηση μιας σταθερής συνολικής στρατηγικής της Γερμανίας στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον: μιας στρατηγικής αλά καρτ εναρμόνισης προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την παγκοσμιοποίηση και ταυτόχρονα ομερτά γύρω από παραβατικές πρακτικές επιχειρηματικών ομίλων και τραπεζών που αν αθροιστούν και αν προστεθεί και η πολιτική της χώρας στην κρίση της Ευρωζώνης φωτίζουν μια στρατηγική «γαλατικού χωριού» στην καλύτερη περίπτωση και ταραξία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και παγκοσμιοποίησης στη χειρότερη.

Οι Έλληνες του Πόντου και η βιοτεχνία της γενοκτονίας

Οι Έλληνες του Πόντου και η βιοτεχνία της γενοκτονίας
Στέλιος Ελληνιάδης Όταν πρωτογνώρισα τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχε φτάσει ψηλά στην κομματική ιεραρχία, η υπόθεση του μικρασιατικού πολιτισμού ήταν εκτός συζήτησης στο δημόσιο χώρο. Μόνο το σμυρνέικο τραγούδι είχε επανέλθει στο προσκήνιο μέσα από την αναβίωση του ρεμπέτικου και τη μεγάλη επιτυχία που είχαν οι νεότερες εκτελέσεις μερικών υπέροχων τραγουδιών από τη Γλυκερία με τη συμβολή του αριστοτέχνη του σαντουριού Αριστείδη Μόσχου. Και η δική μας παρέα, γύρω από το περιοδικό «ντέφι», που πρόβαλε τον πολιτισμό της Ανατολής, είχε κατηγορηθεί για εθνικιστική απόκλιση!

Παλαιοκομματισμός και "Γενοκτονία"

http://3.bp.blogspot.com/-IhffH9BPrZ8/VNEZ6dNuK6I/AAAAAAAARy8/wf6p8ErhQEc/s1600/greek1.blogspot.gr.jpg Να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα "η άρνηση της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής (Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι)" ζητούν 38 βουλευτές της Ν.Δ. με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, επικαλούμενοι απόφαση της Βουλής των Ελλήνων (Φεβρουάριος 1994), με την οποία είχε χαρακτηρισθεί ως Γενοκτονία η αιματηρή εκδίωξη των χριστιανικών πληθυσμών από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Οι βουλευτές σχολιάζουν ότι σε διαφορετική περίπτωση η Βουλή των Ελλήνων θα αυτοαναιρεθεί.Πράγματι, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, η Βουλή είχε προχωρήσει σε αυτή την απόφαση, η οποία από τότε είχε επικριθεί ότι δεν υπάκουε σε αμερόληπτα επιστημονικά - ιστορικά κριτήρια, αλλά εξυπηρετούσε ψηφοθηρικές - εθνικιστικές σκοπιμότητες. Ήταν η εποχή που το ΠΑΣΟΚ φαντασιωνόταν την περικύκλωση της Τουρκίας μέσω της συμμαχίας με τους Κούρδους του Οτσαλάν, τους Αρμένιους και τους "χιλιάδες κρυπτοχριστιανούς" που ζούσαν στη Μικρά Ασία. Δεν τα πίστευε αυτά το ΠΑΣΟΚ, ικανοποιούσε όμως ισχυρά πολιτικά στερεότυπα μιας μερίδας του ποντιακού στοιχείου, που εκπροσωπείτο στο κόμμα από την ομάδα του Μιχ. Χαραλαμπίδη. Αυτή η "εκπροσώπηση" οδήγησε στην κρίση και στον εξευτελισμό της χώρας με τη σύλληψη του Οτσαλάν.

Διαφοροποιήσεις στους έποικους και ο Akıncı

Η «Πρωτοβουλία Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών της ΤΔΒΚ» συνεχίζει τις έντονες της επικρίσεις ενάντια στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Akıncı. Η «Πρωτοβουλία» αυτή είναι ουσιαστικά μια ομπρέλα ευρύτερα δεξιών αλλά και εθνικιστικών οργανώσεων Τουρκοκυπρίων και Τούρκων, στην οποία όμως κυριαρχούν αυτές των εποίκων. Σε ανακοίνωσή της στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, η Πρωτοβουλία καταγγέλλει το γεγονός ότι οι οργανώσεις μέλη της δεν προσκλήθηκαν στη συγκέντρωση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που διοργάνωσε ο Akıncı στις 22 Σεπτεμβρίου με στόχο την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Τα αποτελέσματα των εκλογών

Την τουρκική πρόταση για δημιουργία “ζώνης ασφαλείας” στη Συρία υιοθετεί η Βουλγαρία…

Την τουρκική πρόταση για δημιουργία “ζώνης ασφαλείας” στη Συρία υιοθετεί η Βουλγαρία…Υπέρ της τουρκικής πρότασης για τη δημιουργία “ζώνης ασφαλείας” στην Συρία, τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό εξετάζουμε την ιδέα δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη Συρία προκειμένου οι άνθρωποι να παραμένουν κοντά στη γενέτειρά τους και ταυτόχρονα να λαμβάνουν βοήθεια» δήλωσε ο Μπορίσοφ στο βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο BNT από τις Βρυξέλλες.
Ο Μπορίσοφ γνωστοποίησε ότι έλαβε μια σχετική επιστολή από τον Αχμέτ Νταβούτογλου για την οποία θα ενημερώσει τους ομολόγους του στην έκτακτη Σύνοδο.

Για 200 χιλιάδες ευρώ αφήνουμε τη Χιμάρα χωρίς ελληνικό λύκειο!

ImageΤο ελληνικό σχολείο της Χιμάρας συμπληρώνει φέτος τα εννέα χρόνια από την επαναλειτουργία του. Το σχολείο πρωτολειτούργησε γύρω στο 1775 με την έλευση εκεί και τις παραινέσεις του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού. Το 1945 το καθεστώς Χότζα είχε απαγορεύσει την λειτουργία του τιμωρώντας την Χιμάρα που είχε απόσχει του δημοψηφίσματος για την έγκριση της λαϊκής δημοκρατίας. Από τότε και για πάνω από 60 χρόνια το αίτημα για ελληνικό σχολείο είχε γίνει πόθος και αγώνας για τους Χιμαριώτες. Χάρη στην αρωγή της ελληνικής πολιτείας το σχολείο έγινε πραγματικότητα το 2007, ένα σχολείο πρότυπο που έμοιαζε με κολλέγιο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αλβανικά σχολεία.       

Πως διαχειρίζεται η Τουρκία την προσφυγική κρίση

O ανταποκριτής του euronews Mπόρα Μπαϊρακτάρ βρέθηκε στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου, κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η Τουρκία δεν σταματά τους μετανάστες και τους επιτρέπει να περάσουν στην Ελλάδα.

Πως διαχειρίζεται η Τουρκία την προσφυγική κρίση Η έξοδος από τη Συρία

Η Άσσος είναι μια μικρή πόλη στις όχθες του Αιγαίου, εκεί είχε διδάξει ο Αριστοτέλης. Αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τον ναό της Αθηνάς και όχι μόνο.
Το τελευταίο διάστημα όμως, η εικόνα στο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο έχει αλλάξει. Το φετινό καλοκαίρι η Άσσος έχει μετατραπεί σε σημείο εξόδου για τους μετανάστες, που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη, μέσω των ελληνικών νησιών.

Απειλές εκτοξεύει ο Ακιντζί απαιτώντας να χρησιμοποιηθούν «λογικά» οι υδρογονάνθρακες Ακιντζί: Casus belli το φυσικό αέριο

Ακιντζί: Casus belli το φυσικό αέριοΛευκωσία: Αιτία πολέμου μπορεί να αποτελέσει το φυσικό αέριο εάν «δεν χρησιμοποιηθεί με λογικό τρόπο», προειδοποιεί ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος παρουσιάζεται πλήρως εναρμονισμένος με το νέο έγγραφο του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, το οποίο εκτοξεύει απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.Ο κ. Ακιντζί, που ενημέρωνε χθες οργανώσεις της «κοινωνίας των πολιτών» για το Κυπριακό, διατύπωσε ευθέως απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε πως σε περίπτωση κατά την οποία τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειοι «δεν χρησιμοποιηθούν με λογικό τρόπο, μπορεί να αποτελέσουν στοιχείο απειλής και επιπλέον να γίνουν αιτία πολέμου, ενώ εάν χρησιμοποιηθούν συνετά, μπορεί να δημιουργηθεί μια επωφελής κατάσταση για όλους».

Νότιος άνεμος στο Ελσίνκι!

Υπόδειγμα υγιούς ανάπτυξης πριν από δύο δεκαετίες η Ιρλανδία είχε κατακτήσει τον τίτλο «Κελτική Τίγρης», ενώ την ίδια στιγμή η βασισμένη κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα ανοδική δυναμική της οικονομίας στην Ισπανία βαφτίστηκε πρώτα μοντέλο Αθνάρ και στη συνέχεια Θαπατέρο με τα ΜΜΕ στην Ιταλία να βλέπουν τη Μαδρίτη να διεκδικεί αργά η γρήγορα την τρίτη θέση στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Ομως το παράδειγμα που κατ’ επανάληψη μας δείχνουν Βερολίνο και Βρυξέλλες από την αρχή της κρίσης την άνοιξη του 2010 δεν είναι άλλο από την αδιάφθορη και υποδειγματική Φινλανδία που με πειθαρχία, υπευθυνότητα και διακομματική συναίνεση ξεπέρασε την κρίση των αρχών της δεκαετίας του 1990. Μια Φινλανδία αδιάλλακτη και πιο άκαμπτη από τη Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στο σύνολο του επιδοτούμενου από τον Βορρά παρασιτικού Νότου της Ευρωζώνης.

Οι μυστικές, γαλάζιες εσωκομματικές μετρήσεις

voridis5Τώρα που άνοιξαν διάπλατα οι διαδικασίες για την ηγεσία της ΝΔ, άνοιξαν από τη λεωφόρο Συγγρού και τα συρτάρια με τις μυστικές μετρήσεις για τη δημοτικότητα των... δελφίνων. Ως τώρα τις κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό και το κλειδί το είχε μόνο ο πρόεδρος του κόμματος, αλλά τώρα ποιος ο λόγος, μου λένε, να μένουν μυστικές; Σας αποκαλύπτω λοιπόν ότι με την ανάληψη της προεδρίας από τον Ευ. Μεϊμαράκη έγιναν αυτές οι μυστικές μετρήσεις, τις οποίες και σας μεταφέρω. Εχουμε και λέμε, λοιπόν: ο κ. Μεϊμαράκης έχει θετική αποδοχή 22% στην κοινωνία και 28% στο κόμμα. Αν νομίζετε ότι τα ποσοστά αυτά είναι μικρά, πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε τα ποσοστά αυτών που ακολουθούν: Μάκης Βορίδης 3% αποδοχή στην κοινωνία, 4,5% αποδοχή στο κόμμα, Κυρ. Μητσοτάκης 5,5% αποδοχή στην κοινωνία, 9,5% στο κόμμα, Ντόρα Μπακογιάννη 13% αποδοχή στην κοινωνία, 18% στο κόμμα. Μετά έρχονται ο Ν. Δένδιας με 10% στην κοινωνία και 10,8% στο κόμμα, η Ολγα Κεφαλογιάννη με 6,5% στην κοινωνία και 8,5% στο κόμμα και ο Π. Τατούλης με αποδοχή 1,7%.

ΜΗΝΥΣΗ ΑΠΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑ Και για συνεργασία με δικτάτορες κατηγορείται τώρα η Volkswagen

Και για συνεργασία με δικτάτορες κατηγορείται τώρα η Volkswagen

Σαν να μην της έφταναν τα προβλήματα που προέκυψαν από το σκάνδαλο με τους ρύπους, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει τώρα έναν νέο πονοκέφαλο μετά την μήνυση που κατέθεσαν σε βάρος της πρώην εργαζόμενοι και ακτιβιστές, οι οποίοι κατηγορούν τη Volkswagen ότι επέτρεψε τα βασανιστήρια και τις διώξεις αντιφροντούντων επί της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία.

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ VG ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΛΗΞΕΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΓΙΓΑΝΤΑ Κλονίζεται η γερμανική αξιοπιστία Μέχρι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η λέξη «Volkswagen» ήταν συνώνυμο της γερμανικής ποιότητας και αξιοπιστίας.

Κλονίζεται η γερμανική αξιοπιστία  Τώρα το σκάνδαλο «μαγειρέματος» των στοιχείων εκπομπών ρύπων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων της, το οποίο παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, δεν επιφέρει μόνο οικονομικό πλήγμα στο καμάρι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά κλονίζει και το κύρος των «made in Germany» προϊόντων.Η σοβαρότητα της υπόθεσης έκανε ακόμα και τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ να παρέμβει ζητώντας «πλήρη διαφάνεια» από τη Volkswagen και εξηγήσεις «το συντομότερο δυνατόν». Η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα αυτοκίνητα στα οποία είχε εφαρμοστεί το λογισμικό παραποίησης των στοιχείων για τις εκπομπές ρύπων δεν αφορούν μόνο 500.000 πετρελαιοκίνητα οχήματα στις ΗΠΑ, όπως αρχικά αποκαλύφθηκε, αλλά 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε όλον τον κόσμο.

ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Μετανάστες: Από πού έρχονται, από πού περνούν, πού πηγαίνουν - οι 8 διαδρομές

Μετανάστες: Από πού έρχονται, από πού περνούν, πού πηγαίνουν - οι 8 διαδρομές
Διαδρομή 1: Από την Σενεγάλη της Δυτικής Αφρικής και την Μαυριτανία στα Κανάρια Νησιά. Επιλέγεται από Μαροκινούς και Σενεγαλέζους, καθώς και πολίτες του Νίγηρα, της Νιγηρίας και του Μαλί.
Διαδρομή 2: Δυτική Μεσόγειος — από την Βόρεια Αφρική στην Ιβηρική χερσόνησο μέσα από τους ισπανικούς θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια. Η διαδρομή κυρίως επιλέγεται από Αλγερινούς και Μαροκινούς, με κύριους προορισμούς την Ισπανία, την Γαλλία και την Ιταλία.
Διαδρομή 3: Κεντρική Μεσόγειος — από την Λιβύη στην Ιταλία και τη Μάλτα. Η διαδρομή επιλέγεται κυρίως από τους πρόσφυγες από τις χώρες από το Κέρας της Αφρικής (βορειοανατολική Αφρική) και τη Δυτική Αφρική.

Τα δύο «όπλα» του Πάπα Φραγκίσκου

Μαλαβάκης Σάκης -Με τον κοινό νου και τον ανθρωπισμό στις αποσκευές του, ο κατά ορισμένους πιο προοδευτικός Ποντίφικας στην Ιστορία ξεκίνησε μεγάλη περιοδεία στις χώρες του Κάστρο και του Ομπάμα
Τα δύο «όπλα» του Πάπα ΦραγκίσκουΗ Αμάντα Κορτέζ δεν είχε μια εύκολη ζωή. Μεγάλωσε σε πολύτεκνη οικογένεια και αναγκάστηκε να εργαστεί επί χρόνια ως τηλεφωνήτρια σε ροζ τηλέφωνα. Σήμερα κρατείται σε φυλακή της Φιλαδέλφειας, αναμένοντας να δικαστεί για τη δολοφονία του γιου της. Σε λίγες μέρες, ωστόσο, η γυναίκα αυτή θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολική Εκκλησίας στη Βόρεια Αμερική.

Γερμανικές υπηρεσίες: Ισλαμιστές μπορεί να προσηλυτίσουν πρόσφυγες

Γερμανικές υπηρεσίες: Ισλαμιστές μπορεί να προσηλυτίσουν πρόσφυγες
Ο επικεφαλής της γερμανικής Υπηρεσίας Εσωτερικών Πληροφοριών προειδοποιεί πως φανατικοί ισλαμιστές μπορεί να επιδιώξουν να στρατολογήσουν νεαρούς πρόσφυγες που φθάνουν στη χώρα.«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία πως οι ισλαμιστές στη Γερμανία, με το πρόσχημα ότι προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, μπορεί να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση των μεταναστών ώστε να προσηλυτίσουν και να στρατολογήσουν εκείνους που ζητούν άσυλο», δήλωσε ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (BfV).«Η προσοχή μας επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε ασυνόδευτους νεαρούς πρόσφυγες που μπορούν να αποτελέσουν εύκολη λεία για τους ισλαμιστές» είπε ο Μάασεν.

BBC: Τα 5 πράγματα που μάθαμε από τις εκλογές στην Ελλάδα

BBC: Τα 5 πράγματα που μάθαμε από τις εκλογές στην Ελλάδα
«Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε το στοίχημα στις κάλπες, εξασφαλίζοντας για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο την υποστήριξη των Ελλήνων ψηφοφόρων. Αλλά άξιζε τον κόπο άλλη μια περίοδος πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα;» αναρωτιέται το BBC σε ανάλυση με τίτλο «Τα πέντε πράγματα που μάθαμε από τις εκλογές» της Κυριακής. Ακολουθούν αποσπάσματα:

1. Οι Έλληνες εξακολουθούν να εμπιστεύονται τον Τσίπρα.
Θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε γιατί οι Ελληνες απέρριψαν τους όρους της διάσωσης στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και μετά ψήφισαν τον Τσίπρα για δεύτερη θητεία στην εξουσία - παρά το γεγονός ότι ο ίδιος συμφώνησε άλλο ένα σκληρό πακέτο λιτότητας μόλις τον περασμένο μήνα.

Ο πόλεμος με τους Κούρδους ήττα του Ερντογάν

Ο πόλεμος με τους Κούρδους ήττα του Ερντογάν
Karaveli Halil M. -Στις 28 Ιουλίου ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με τους κούρδους ηγέτες και, όπως δήλωσε, «η Τουρκία αρχίζει και πάλι τον πολύχρονο πόλεμό της εναντίον του κουρδικού αποσχιστικού κινήματος».Θα ήταν λάθος να δούμε τον πόλεμο της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων ως πόλεμο του Ερντογάν. Η επανάληψη των εχθροπραξιών εναντίον των κούρδων πολεμιστών αποτελεί μια μεγάλη ήττα του τούρκου προέδρου επειδή, ουσιαστικά, ο τούρκος πρόεδρος παραχώρησε τον πολιτικό έλεγχο στους τούρκους στρατιωτικούς. Το πρόβλημα του κ. Ερντογάν ήταν ότι δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την απόλυτη κυριαρχία που επιζητούσε αν δεν εξαφάνιζε τον κύριο πολιτικό αντίπαλό του, το Κουρδικό Κόμμα.

Να τολμήσουμε την ελπίδα

Ρενέ Μαγκρίτ

«Ο Ακιντζί μας απειλεί με πόλεμο»

Ξέσπασμα Νικόλα-Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε την Τετάρτη πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία με πόλεμο για το φυσικό αέριο.Σχολιάζοντας χθεσινές αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει αν όντως συναντήθηκε με τουρκικές εταιρείες για το κυπριακό φυσικό αέριο, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Ακιντζί. «Λίγους μήνες μετά που τούρκικα πολεμικά πλοία παραβίαζαν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τώρα και ο κ. Ακκιντζί μας απειλεί με πόλεμο για το φυσικό αέριο» ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου σήμερα στο ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του κόμματος.Κι όμως, πρόσθεσε, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ εξακολουθούν να διαφημίζουν ένα δήθεν `καλό κλίμα`».

Πλήρης Αιφνιδιασμός: 28 Su-24/Su-25/Su-30SM και 20 Mi-17/Mi-24 έχει αναπτύξει τελικά η Μόσχα στην Συρία


Στα 28 έφτασε ο αριθμός των αεροσκαφών κρούσης που ανέπτυξε η Ρωσία στη Συρία σύμφωνα με το Αμερικανούς αξιωματούχους.
Πιο αναλυτικά όπως ανέφεραν χτες Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου αμερικανικές πηγές η Ρωσία έχει αναπτύξει στην αεροπορική βάση στη Λαττάκεια συνολικά 28 αεροσκάφη και πιο ειδικά τέσσερα Su-30SM, δώδεκα Su-24, δώδεκα Su-25 και 20 μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα Mi-17 και Mi-24.

Η επιβεβαίωση του Κοέλιο

Οι δημοσκόποι τα προβλέπουν όλα εκτός από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ευτυχώς, το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε εκ νέου. Προβλέπουν φαντασιώσεις, οραματισμούς, προβολές, ψυχαναγκασμούς, αλλά ποτέ το ζητούμενο. Ακούγοντας τον «γκουρού» της μικρής κοινότητας των πολιτικών αναλυτών-εκλογολόγων κ. Νικολακόπουλο να ομολογεί πως είναι φανερό ότι έχουν πρόβλημα με τα «μεθοδολογικά εργαλεία» της δουλειάς τους, θα πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως είτε η εκλογολογία δεν είναι και δεν ήταν ποτέ επιστημονικός τομέας είτε ο κ. Νικολακόπουλος πρέπει να αλλάξει επιστημονικό πεδίο. Ας πούμε εκείνο της χαρτορίχτρας, ιδιαίτερα όταν την υποδυόταν η Γεωργία Βασιλειάδου η συγχωρεμένη, διέθετε τουλάχιστον μία σταθερή και αξιόπιστη data base, εκείνη του Μίμη Φωτόπουλου. Γνώριζε δηλαδή με λεπτομέρειες ένα τμήμα της συνολικής εικόνας. Πρόκειται άλλωστε για το βασικό προαπαιτούμενο της Στατιστικής μεθοδολογίας. Όταν δεν υπάρχει κι αυτό, ούτε η χαρτορίχτρα μπορεί να φέρεται ως αξιόπιστη.