09 Φεβρουαρίου 2014

Κυβερνά κράτος - δεν δικαιούται να το μετατρέψει σε κοινότητα


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Σε δηλώσεις του υποστήριξε πως ενδέχεται σύντομα να καταλήξουμε σε ένα κοινό ανακοινωθέν, που δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού αλλά θέτει τις παραμέτρους, μέσα στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι δύο κοινότητες αλλά και η Τουρκία, προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που θα γίνεται αποδεκτή και από τους Ε/κ, χωρίς να παραγνωρίζει τα δικαιώματα των Τ/κ. Το κοινό ανακοινωθέν, όμως, απορρίπτεται από τέσσερα κόμματα επειδή, ακριβώς, εκφεύγει των θεμελιωδών θέσεων και αρχών, που η ελληνική πλευρά και ειδικά ο Ν. Αναστασιάδης εδώ και πολλούς μήνες δεσμευτικά διατυπώνουν.

Οι ευρωεκλογές και το έλλειμμα της δημοκρατίας

http://cdn.thebest.gr/media/images/frontNews/okvymaoukc52f793c9698a2.jpg
Τον τελευταίο καιρό, τα ευρωπαϊκά κόμματα επιλέγουν τα πρόσωπα που θα προτείνουν για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια προσπάθεια να πεισθεί το εκλογικό σώμα, οι Ευρωπαίοι πολίτες δηλαδή, ότι περιορίζεται το έλλειμμα της δημοκρατικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε.Στόχος είναι να μην υπάρξουν και πάλι φαινόμενα, όπως σε προηγούμενες ευρωεκλογές, όπου υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προερχόμενος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υποστηριζόταν και από ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με αποτέλεσμα να νοθεύεται η «λαϊκή εντολή».

Τα έκτακτα Στρατοδικεία του Εμφυλίου Πολέμου

Η αδιαμφισβήτητη ένταξη της Ελλάδας -με τις ευλογίες της Σοβιετικής Ενωσης- στο δυτικό στρατόπεδο μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου προϋπέθετε την πλήρη συντριβή του μεγάλου λαϊκού αντιστασιακού κινήματος που είχε δημιουργηθεί την περίοδο της τριπλής γερμανο-ιταλο-βουλγαρικής κατοχής
Ο Νίκος Ζαχαριάδης, γ.γ. του ΚΚΕ, ήταν και ο εκφραστής των σοβιετικών συμφερόντων στον ελλαδικό χώρο Τα 25 έκτακτα Στρατοδικεία και τα 6 Μεραρχιακά συστάθηκαν με βασιλικό διάταγμα στις 9 Σεπτεμβρίου του 1946 βάσει του Γ' Ψηφίσματος της Δ' Αναθεωρητικής Βουλής «Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων στην δημόσιαν τάξιν και ασφάλειαν». Το Ψήφισμα αυτό στρεφόταν ευθέως κατά της Αριστεράς και ειδικότερα κατά των συμμετεχόντων στις οργανώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος και επιχειρούσε με νομικά μέσα να εξαλείψει κάθε μορφής αντιπαράθεση με το κράτος που προέκυψε μετά την ένοπλη βρετανική επέμβαση το Δεκέμβριο του '44.

Από τον Τζόνσον στον Ομπάμα


http://www.themainewire.com/wp-content/uploads/2013/08/Obama-ObamaCare.jpg
Τον Ιανουάριο του 1964, στο καθιερωμένο διάγγελμα για την Κατάσταση του Εθνους, ο Αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξήγγειλε ένα τολμηρό πρόγραμμα φιλολαϊκών μεταρρυθμίσεων που έμεινε στην Ιστορία ως «πόλεμος εναντίον της φτώχειας». Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού αντέστρεψε τους όρους, σε σημείο που το 2006 ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ να δηλώνει, με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Υπάρχει όντως ένας ταξικός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά είναι η δική μου τάξη, η τάξη των πλουσίων, που έχει κηρύξει αυτόν τον πόλεμο – και τον κερδίζει»! Μισόν αιώνα μετά τον Τζόνσον, στο φετινό προεδρικό διάγγελμα για την Κατάσταση του Εθνους, ο Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να ξαναπιάσει το κομμένο νήμα, κηρύσσοντας τον δικό του «πόλεμο» εναντίον των κοινωνικών ανισοτήτων, το πρόβλημα των προβλημάτων της σύγχρονης Αμερικής.

«Πόλεμος» σκληρών ισλαμικών οργανώσεων BEN HUBBARD / THE NEW YORK TIMES


Ισλαμιστές μαχητές στη Συρία. Η ηγεσία της Αλ Κάιντα διέκοψε επισήμως τους δεσμούς της με την ομάδα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας.
Ισλαμιστές μαχητές στη Συρία. Η ηγεσία της Αλ Κάιντα διέκοψε επισήμως τους δεσμούς της με την ομάδα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας.Η κεντρική ηγεσία της Αλ Κάιντα διέκοψε επισήμως τους δεσμούς της με την ισχυρή ομάδα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας (ISIS), που αναδύθηκε μέσα από το χάος του εμφύλιου πολέμου στη Συρία και επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος με τους δικούς της όρους, ερχόμενη σε σύγκρουση με τις άλλες ομάδες των αντικαθεστωτικών ανταρτών. Οι διαμάχες ανάμεσα στους αντιπάλους του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ δεν θα μπορούσαν παρά να υπονομεύουν τον αγώνα για την απομάκρυνσή του. Αν και η περιθωριοποίηση της οργάνωσης θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερη ενότητα μεταξύ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες χώρες δεν θα ηρεμήσουν καθώς παρατηρούν την αύξηση της ισχύος των εξτρεμιστών στη Συρία.

Ο εμφύλιος στη Συρία και η εμπλοκή των μεγάλων

http://a.abcnews.com/images/International/AP_syria_shelling_tk_130826_16x9_992.jpg
Τόσο μέσα από τα σημειώματά μου στη «δημοκρατία» όσο και σε άρθρα μου σε επιστημονικά περιοδικά στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό έχω ασχοληθεί με τον συριακό εμφύλιο προτού αυτός ακόμα εξελιχθεί σε μια χαοτική σύγκρουση μέχρις εσχάτων. Οσοι μελετούμε τη Μέση Ανατολή έχουμε αντιληφθεί ότι από την αυτοπυρπόληση του Μοχάμεντ Μπουαζίζι στην Τυνησία το 2010 η Αραβική Ανοιξη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο βίας στις περιοχές αυτές, όπου οι θρησκευτικές διαφορές διαπλέκονται με διαχρονικές αιτιάσεις ισχύος και όπου η μόνη σταθερά που υφίσταται είναι η κοινωνική νόρμα της σεχταριστικής βίας.

Σοβαρή υπόθεση οι εκλογές στο ΔΗΚΟ

papadopoulos-nikolas-KAROGIAN01-08february2014
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Οι εκλογές στο Δημοκρατικό Κόμμα εξελίσσονται σε μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Σε άλλες εποχές θα συμφωνούσα πως πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας. Όμως, από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη παρέμβαση του Προεδρικού και του ΔΗΣΥ, με στόχο τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, τα πράγματα αλλάζουν άρδην.
Στις εκλογές για την προεδρία του ΔΗΚΟ, εκτιμήθηκε πως συμμετείχαν περίπου δύο και πλέον χιλιάδες οπαδοί του ΔΗΣΥ, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ του ηττημένου Μάριου Καρογιάν. Το γεγονός αυτό, μοναδικό στα χρονικά της Κύπρου και συνάμα αντιδημοκρατικό, συντελέστηκε με τη συμμετοχή ανωτάτων στελεχών του ΔΗΣΥ.

Ερντογάν: Κυνηγώντας ψήφους στη Γερμανία


Κάθε γερμανικό μουσικό συγκρότημα που σέβεται τον εαυτό του ονειρεύεται να εμφανιστεί -και να αποθεωθεί- στο Tempodrom του Βερολίνου, έναν τεράστιο στεγασμένο χώρο στην καρδιά του Κρόιτσμπεργκ. Για τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, η αποθέωση στο Tempodrom ήταν περίπατος, χιλιάδες οπαδοί του και δυνάμει ψηφοφόροι του μαζεύτηκαν στη «Μικρή Ισταμπούλ», όπως λένε εδώ και δεκαετίες το Κρόιτσμπεργκ, για να ακούσουν και κυρίως να χειροκροτήσουν τον «αφέντη»...

Η γεωπολιτική του σλάλομ

  • Βασιλοπούλου Κορίνα -Monde Diplomatique - του Guillaume Pitron Αλλά ποιος νοιάζεται για τις κριτικές; Η τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας έδωσε τη δυνατότητα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κερδίσει μια πρώτη συμβολική νίκη. Η Ρωσία εδραιώνει το στάτους της ως εύπορο και οργανωμένο κράτος, σε ένα σκηνικό που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ταπείνωση που ακολούθησε τη διάλυσή της, δύο δεκαετίες νωρίτερα

Όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας

Του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη

Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία καταργηθεί και η διάδοχος κατάσταση είναι μη βιώσιμη, ο Ελληνισμός θα εγκαταλείψει την Κύπρο μετά από 3000 και πλέον χρόνια δυναμικής και ανθούσας παρουσίας στο νησί…
Το κυπριακό πρόβλημα, μετά από μία εξηκονταετή και πλέον παρουσία ως διεθνής σύγκρουση του 20ού και 21ου αιώνα, παραμένει άλυτο, εμφανιζόμενο μαζί με το Παλαιστινιακό ως τα παλαιότερα δυσεπίλυτα προβλήματα της σύγχρονης διεθνούς πολιτικής. Είναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που εμφανίζει σήμερα σημεία κλιμακούμενης κοπώσεως, τόσο σε σχέση με τους άμεσα εμπλεκόμενους συμμετέχοντες, όσο και αναφορικά προς τον ευρύτερο διεθνή περίγυρο που συνδέεται με το πρόβλημα.

Στήριξη με αστερίσκους

Της Μικαέλλα Λοίζου

  • Πρέπει να διαφυλαχθεί η εθνική συναίνεση, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς
  • Στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται στο κείμενο του ανακοινωθέντος ανέδειξε στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη
  • ΝΑ ΑΝΤΛΗΣΟΥΜΕ  διδάγματα από πρόσφατες φάσεις της πορείας του Κυπριακού, υπέδειξε ο Α. Σαμαράς

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά

  • Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Τα τρία τεμαχισμένα «singles» και το χαμένο «ευαγγέλιο» της λύσης
  • Η αξιολόγηση του κοινού ανακοινωθέντος μέσα από τη νομική, τη διπλωματική και τη γεωπολιτική διάσταση του Κυπριακού, τον ρόλο των ΗΠΑ και της ΕΕ
  • ΠΟΙΟ είναι το τέταρτο «single» που ανοίγει τρύπες στα άλλα τρία;

Σε ποιον ανήκει τελικά η σημερινή Τουρκία; SUZY HANSEN / THE NEW YORK TIMES


Μετά δέκα χρόνια, ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε στους πολίτες ένα αυταρχικό πρόσωπο. Η διένεξή του με τον Γκιουλέν κυοφορεί εδώ και χρόνια και αφορά τα οικονομικά, την ιδεολογία και την ηθική.
Μετά δέκα χρόνια, ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε στους πολίτες ένα αυταρχικό πρόσωπο. Η διένεξή του με τον Γκιουλέν κυοφορεί εδώ και χρόνια και αφορά τα οικονομικά, την ιδεολογία και την ηθική.Η στροφή του τουρκικού κοινού εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν άρχισε να εκδηλώνεται τον περασμένο Μάιο. Οι φωτογραφίες αστυνομικών που ξυλοκοπούσαν διαδηλωτές έκαναν την Τουρκία να μοιάζει, για πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια, με κράτος σε κρίση, εντελώς ακατάλληλο για διακοπές Δυτικών τουριστών. Η κυβέρνηση είχε πιαστεί εξαπίνης.Δύο εβδομάδες αργότερα, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης, ο Ερντογάν συγκαλούσε σύσκεψη στην Αγκυρα, στην οποία μετείχαν και ακτιβιστές. Αίσθηση είχε προκαλέσει τότε η διάθεση του πρωθυπουργού να ακούσει τους προσκεκλημένους του, κρατώντας συνεχώς σημειώσεις στην 5ωρη σύσκεψη.

Το σχέδιο Ανάν βρικολακιάζει

Του Σάββα Ιακωβίδη

  • Με όσα καταγράφονται στο υπό αποδοχήν κοινό ανακοινωθέν
  • Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε συνομιλίες. -Αναιρεί και όλες τις ανένδοτες απορρίψεις και διακηρύξεις του. - Η αξιοπιστία του Νικόλα και η αποχώρηση του ΔΗΚΟ
  • Ο Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ δεν έχει παρά μία, έντιμη και αξιοπρεπή επιλογή: Να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση

Ανθ’ ημών Ειρηνικός;

http://static5.businessinsider.com/image/5131d236ecad04ff0300004f-480/uss-guardian.jpgΣπύρος Λίτσας Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στο Συνέδριο Ασφάλειας του Μονάχου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ Τζον Κέρι και Τσακ Χέιγκελ δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν απομακρύνονται από την Ευρώπη. Υποστήριξαν τη δημοκρατική ομαλότητα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία· την αναγκαιότητα εξεύρεσης οριστικής και βιώσιμης λύσης μεταξύ παλαιστινιακής Αρχής και Ισραήλ· δεσμεύτηκαν ότι η αντιπυραυλική ομπρέλα θα έχει εγκατασταθεί στην Πολωνία μέχρι το 2018· ανακοινώθηκε η αποστολή τεσσάρων πλοίων του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, εξοπλισμένων με αντιπυραυλικά συστήματα, με σημείο ελλιμενισμού τον ναύσταθμο της Ρότα στην Ισπανία και επιχειρησιακή ακτίνα δράσης όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Πώς θα ανακοπεί το κύμα τζιχαντιστών;

Στη Συρία υπολογίζονται στους 2.000 οι πολεμιστές νεαρής ηλικίας από την Ευρώπη. Θεωρούνται ωρολογιακή βόμβα για τις χώρες καταγωγής τους. Η ΕΕ οργανώνεται για να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίησή τους.
Επικίνδυνοι, φανατικοί, θερμοκέφαλοι, παρανοϊκοί, βίαιες τραυματικές προσωπικότητες, αυτοί οι χαρακτηρισμοί χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη για να περιγράψουν τους τζιχαντιστές στη Συρία που έρχονται από την Ευρώπη. Όσο περισσότερο διαρκεί ο εμφύλιος εκεί, τόσο περισσότερο αυξάνεται η ανησυχία στην ΕΕ ότι οι πολεμιστές του ιερού πολέμου θα ριζοσπαστικοποιηθούν ακόμη περισσότερο σε στρατόπεδα εκπαίδευσης και όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία θα αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για τις χώρες που εγκατέλειψαν. Μάλιστα η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης Σεσίλια Μάλστρομ έκανε λόγο για πολύ «επικίνδυνους ανθρώπους».