27 Φεβρουαρίου 2014

Δύση εναντίον Ρωσίας και στη μέση Κύπρος Θρίλερ ΦΑ με εμπλοκή ΗΠΑ, Βρετανίας, Ε.Ε., και Ρωσίας και στο βάθος αγωγός Κύπρου-Τουρκίας


Του Παναγιώτη Τσαγγάρη Ασκήσεις επί χάρτου γίνονται για τη χάραξη του ενεργειακού χάρτη της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, με εμπλοκή, πέραν των άμεσα επηρεαζόμενων χωρών –Κύπρου, Τουρκίας, Ισραήλ– και των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Ε.Ε. αλλά και Ρωσίας.
Αυτο το Άρθρο είναι προσβάσιμο μόνο απο εγγεγραμμένους χρήστες.
Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε για να μπορέσετε να διαβάσετε τη συνέχεια..

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΨΑΡΑΔΕΣ Το Αιγαίο σε τουρκικά δίχτυα

Αλωνίζουν χωρίς άδειες στο Ανατολικό Αιγαίο οι Τούρκοι ψαράδες (φωτ. ΑΠΕ) Σαν να μην πέρασε μια μέρα, η Τουρκία συνεχίζει το καπετανάτο στο Αιγαίο, δημιουργώντας προβλήματα στους Ελληνες ψαράδες. Τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Αγνή Καλογερή, Βαγγέλης Αποστόλου, Θοδωρής Δρίτσας και Ρένα Δούρου, έχουν καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για ένα θέμα που καίει τους ψαράδες του ανατολικού Αιγαίου.
 Ενώ οι Ελληνες ψαράδες πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της Κοινότητας, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα αυστηροί, για λόγους ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης του θαλάσσιου πλούτου κι αύξησης των ιχθυοαποθεμάτων, οι Τούρκοι συνάδελφοί τους λειτουργούν σαν να μην υπάρχουν κανόνες.

Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ο Ερντογάν/ David Gardner

Το παρελθόν εκδικείται τον Τούρκο πρωθυπουργό. Οι πάλαι ποτέ σύμμαχοι στρέφονται εναντίον του με πρακτικές που ο ίδιος χρησιμοποίησε σε παλαιότερες εκλογές. Η διαφθορά και η μάχη εξουσίας στο ισλαμιστικό κίνημα και ο κίνδυνος κατάρρευσης.
Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ο Ερντογάν -Οι μάχες ισχύος Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένας από τους πιο χαρισματικούς πολιτικούς της γενιάς του, δυσκολεύεται να ακολουθήσει την ψηφιακή εποχή. Απορρίπτει τις ηχογραφήσεις που κυκλοφορούν στο Youtube, που κατά τα λεγόμενα περιλαμβάνουν μία συνομιλία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και το γιο του, Μπιλάλ, για το πώς θα κρύψουν εκατομμύρια ευρώ, ως «κασέτες» προϊόν μοντάζ που κατασκευάστηκαν από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Βρίσκεται όμως, σε δεινή θέση και το ίδιο ισχύει για την Τουρκία. Η μάχη ισχύος μεταξύ του νέο-ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και των μέχρι πρότινος συμμάχων του στην σκιώδη ισλαμιστική κίνηση του Φετουλάχ Γκουλέν, ενός ιμάμη με έδρα στις ΗΠΑ, συνταράσσει τη χώρα.

απιταλισμός, το γαλατικό χωριό και μια χαραμάδα ελπίδας. Του Παναγιώτη Χαραλάμπους

Οι εποχές της ύφεσης, των μνημονίων και της μιζέριας έφεραν ξανά στο προσκήνιο της μόδας τις βαθυστόχαστες συζητήσεις και τον ιδεολογικό πόλεμο που είχαν καταντήσει μπανάλ και ντεμοντέ μετά το περιβόητο «τέλος της ιστορίας» του Φράνσις Φουκουγιάμα.
Η χρηματοπιστωτική κατάρρευση φαίνεται να επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τους υποστηρικτές του Καρλ Μάρξ για το γεγονός ότι αυτό το σύστημα δεν φτιάχνεται και πάντα θα μας αφήνει στον δρόμο. Από την άλλη, οι ορκισμένοι της ελεύθερης αγοράς, χρησιμοποιώντας το ισχυρότερο όπλο στην ιδεολογική τους φαρέτρα και επαναπαυόμενοι στην αποτυχία του υπαρκτού σοσιαλισμού, επαναφέρουν εμφατικά την ερώτηση «Αν όχι καπιταλισμός τότε τί;» για να καταλήξουν, σαδιστικά ευχαριστημένοι από την αδυναμία των άλλων να απαντήσουν, με εις άτοπον απαγωγή στο συμπέρασμα «Ναί μεν είναι χάλια, αλλά είναι ότι καλύτερο έχουμε.

Η γαλλική ιντιφάντα σιγοκαίει στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού

Βρετανός ιστορικός επιχειρεί την ανατομία της εξέγερσης τον Νοέμβριο του 2005
Η γαλλική ιντιφάντα σιγοκαίει στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού
Η κοσμική Γαλλική Δημοκρατία και ο μουσουλμανικός κόσμος των μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική: πίσω από τις εξεγέρσεις στο Παρίσι και στα υποβαθμισμένα προάστια των μεγάλων πόλεων βρίσκεται ακόμη η πικρή ιστορία της σχέσης της Γαλλίας με τις πρώην αποικίες της. Αυτό είναι το θέμα ενός ενδιαφέροντος νέου βιβλίου με τίτλο «Η γαλλική ιντιφάντα» που θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαρτίου στη Βρετανία (εκδόσεις Granta). Συγγραφέας; Ο Βρετανός Αντριου Χάσεϊ που ζει και διδάσκει στην άλλη πλευρά της Μάγχης. Οξυδερκής ιστορικός των πολιτισμών και πρύτανης του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στο Παρίσι (ULIP), παραχώρησε αποκλειστικώς στην εφημερίδα «The Guardian» αποσπάσματα από το βιβλίο του. Οπως τονίζει, ανάμεσα στην ευημερία των αστικών κέντρων και στην απελπισία των μπανλιέ σιγοκαίει η «γαλλική ιντιφάντα».

Η ρώσικη αρκούδα βρυχάται στην Κριμαία - Ενοπλοι έχουν καταλάβει την τοπική Βουλή

Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας 150.000 ρώσοι στρατιώτες, 880 τανκς και 90 μαχητικά αεροσκάφη - Με σθεναρό τρόπο θα προστατεύσουμε τους ρώσικους πληθυσμούς δηλώνει η Μόσχα - Θα προστατευτούν με κάθε μέσο οι πολίτες διαμηνύει το Κίεβο - Ανησυχεί η Ευρώπη, ΝΑΤΟ καλεί Ρωσία να «μην κλιμακώσει»
Με τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας να βράζουν μετά την πτώση του Γιανουκόβιτς, η Κριμαία έχει γίνει θέατρο έντασης:
Ένοπλοι κατέλαβαν το κτίριο της τοπικής Βουλής, χωρίς ακόμη να είναι σαφές για ποιους πρόκειται, ενώ οι αναφορές μιλούν για κατάληψη και στο κτίριο της τοπικής κυβέρνησης. Η ουκρανική αστυνομία τέθηκε σε υψηλό συναγερμό ενώπιον της κατάληψης του Κοινοβουλίου στην Κριμαία, όπως ανέφερε το υπουργείου Εσωτερικών, ενώ το Κίεβο τους έδωσε εντολή να προστατεύσουν του πολίτες με κάθε τρόπο. Επίσης προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε κίνηση ρώσικών σκαφών από την ναυτική βάση της Κριμαίας θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως.

Δούρου: «Στόχος των νεοναζιστών οι ομογενείς στην Ουκρανία»

Τον υπουργό Εξωτερικών εγκαλεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, για «αφωνία» έναντι της στοχοποίησης των Ελλήνων ομογενών από τους νεοναζιστές στην Ουκρανία.
Διαδηλωτές του φιλορωσικού Ανατολικού Μετώπου. Φωτογραφία: ALEXANDER KHUDOTEPLY / AFP Η κ. Δούρου σημειώνει: «Στο στόχαστρο της άκρως επικίνδυνης νεοναζιστικής οργάνωσης της Ουκρανίας, ‘Δεξιός Τομέας’, που καλεί τα μέλη της να πάρουν τα όπλα και να κατέβουν στους δρόμους, βρίσκονται οι Έλληνες ομογενείς. Μάλιστα η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, Αλεξάντρα Προτσένκο, κατήγγειλε ξυλοδαρμούς ομογενών και κλίμα εκφοβισμού.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Και δεύτερη συνομιλία Ερντογάν - υιού για μίζα


Και δεύτερο ηχητικό ντοκουμέντο ανέβασε στο YouTube ο «εφιάλτης» της οικογένειας Ερντογάν, «Haramzadeler», ο άγνωστος χρήστης που έχει ανάψει φωτιές στον Τούρκο πρωθυπουργό. Σε δίνη σκανδάλων διαφθοράς που τον αγγίζουν προσωπικά, βρίσκεται ο Τ. Ερντογάν μόλις μερικές εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία 
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140226/engine/newego_LARGE_t_1101_54315597_type12713.jpgΣε δίνη σκανδάλων διαφθοράς που τον αγγίζουν προσωπικά, βρίσκεται ο Τ. Ερντογάν μόλις μερικές εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία Από τις συνομιλίες του Ερντογάν με τον γιο του Μπιλάλ προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός ζητά από τον γιο του να μη δεχθεί ένα χρηματικό ποσό που του προσφέρθηκε στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικής συμφωνίας, αλλά να ζητήσει περισσότερα χρήματα. Η νέα αυτή αποκάλυψη σφίγγει επικίνδυνα τη «θηλιά» γύρω από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ξεκίνησε από στελέχη της κυβέρνησής του που παρουσιάστηκαν μπλεγμένα σε υποθέσεις διαφθοράς, έφτασε στους γιους του που επίσης ελέγχονται για παράνομες δραστηριότητες (παράνομες οικοδομικές άδειες και μεταβιβάσεις ακινήτων, διασυνδέσεις με καταζητούμενους τρομοκράτες, αδικαιολόγητος πλουτισμός) και πλέον αγγίζει τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Πολλοί κίνδυνοι, καμιά ευκαιρία

Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση όπως έλεγε ο Μάο Τσε Τουγκ ή επιπόλαιη γενίκευση; Την ώρα που προσδοκάμε, κυρίως από το Βερολίνο, κινήσεις συνολικής ρύθμισης του ελληνικού προβλήματος, τι θα σήμαινε για την Αθήνα μια παλινδρόμηση της Ευρώπης στον Ψυχρό Πόλεμο με αφορμή την Ουκρανία;Παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. και Ρωσία αναζητούν ακόμη έναν κοινό παρονομαστή σταθεροποίησης, η χαώδης κατάσταση που επικρατεί στο Κίεβο μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.Η ανάφλεξη που προέκυψε στη Μέση Ανατολή με τον εκφυλισμό της Αραβικής Άνοιξης σε θρησκευτική-κοινοτική σύγκρουση στη Συρία, η ένταση και η αβεβαιότητα στη γειτονική μας Τουρκία, είχαν εκ των πραγμάτων αναδείξει την Ελλάδα ως πόλο περιφερειακής σταθερότητας, προσέθεταν γεωπολιτικά πλεονεκτήματα στην προσπάθειά μας για έξοδο από την κρίση. Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.

Τι συνδέει την τουρκική με την ουκρανική κρίση -του Κώστα Ράπτη

http://www.skai.gr/files/temp//7057202EA30388C989BC7C6ACEB7DCD4.jpg
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama είχε παλαιότερα κατονομάσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Tayyip Erdogan ως έναν από τους ξένους ηγέτες με τους οποίους είχε τη στενότερη επικοινωνία. Ωστόσο, τους τελευταίους έξι μήνες οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις είχαν σαφώς μπεί στο ψυγείο. Οι λόγοι πολλοί: Η άγρια καταστολή του κινήματος του Πάρκου Gezi, η οποία δεν επέτρεπε πλέον την προβολή της Τουρκίας ως “μοντέλου” σύνθεσης του Ισλάμ με τη Δημοκρατία για όλη τη Μέση Ανατολή. Η απροθυμία του Erdogan να προχωρήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ, παρά τη “συγγνώμη” Netanyahu για το επεισόδιο του Mavi Marmara, την οποία εκμαίευσε προσωπικά ο Obama. Οι αποκαλύψεις για την στήριξη από την Άγκυρα τζιχαντιστών στη Συρία. Οι συμφωνίες της Τουρκίας με την κουρδική διοίκηση του αυτόνομου βόρειου Ιράκ για εξαγωγή πετρελαίου, ερήμην της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης.