27 Φεβρουαρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΨΑΡΑΔΕΣ Το Αιγαίο σε τουρκικά δίχτυα

Αλωνίζουν χωρίς άδειες στο Ανατολικό Αιγαίο οι Τούρκοι ψαράδες (φωτ. ΑΠΕ) Σαν να μην πέρασε μια μέρα, η Τουρκία συνεχίζει το καπετανάτο στο Αιγαίο, δημιουργώντας προβλήματα στους Ελληνες ψαράδες. Τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Αγνή Καλογερή, Βαγγέλης Αποστόλου, Θοδωρής Δρίτσας και Ρένα Δούρου, έχουν καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για ένα θέμα που καίει τους ψαράδες του ανατολικού Αιγαίου.
 Ενώ οι Ελληνες ψαράδες πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της Κοινότητας, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα αυστηροί, για λόγους ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης του θαλάσσιου πλούτου κι αύξησης των ιχθυοαποθεμάτων, οι Τούρκοι συνάδελφοί τους λειτουργούν σαν να μην υπάρχουν κανόνες.

Χωρίς άδειες  Παρανομούν χωρίς άδειες ή παραβιάζουν τα μέτρα διαχείρισης, την αλιευτική νομοθεσία, ψαρεύουν λαθραία και δεν δίνουν στοιχεία για τα αλιευτικά δεδομένα και μάλιστα μερικές φορές ψαρεύουν χωρίς αιδώ στα εθνικά χωρικά ύδατα ενίοτε και με τη συνοδεία τουρκικής ακταιωρού!Το γεγονός έχει οξύτατες συνέπειες για τους Ελληνες ψαράδες, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να είναι σύννομοι στους κανόνες που επιβάλλει κι η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική (2014-20) κι αυστηροποιεί περαιτέρω τη νομοθεσία. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, η χώρα μας έχει θέσει το ζήτημα της απόλυτα αρνητικής στάσης της Τουρκίας, να προσχωρήσει στη Σύμβαση των Ηνωμένων για το Δίκαιο της Θάλασσας και παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις το πρόβλημα συνεχίζεται.

Η Κομισιόν Το μόνο ενθαρρυντικό στην όλη υπόθεση είναι πως από το 2010 έχει καθιερωθεί ειδικός διάλογος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία για ζητήματα Αλιείας, ώστε η γειτονική χώρα να υιοθετήσει σταδιακά κοινοτικές ρυθμίσεις, που θα μπορούσαν να συμβάλουν σταδιακά στην αντιμετώπιση του προβλήματος κι υπάρχει διμερής συνεργασία ήδη από τις 25 Οκτωβρίου 2010, για το θέμα των ιχθυοαποθεμάτων του Αιγαίου, τα οποία κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, λόγω υπεραλίευσης.