03 Μαΐου 2014

Κινήσεις αποτροπής των ερευνών – Τουρκικά τετελεσμένα για να σταματήσει η Λευκωσία τη διαδικασία εξόρυξης

Του Κώστα Βενιζέλου – http://www.philenews.com, http://www.mignatioucom
Κινήσεις αποτροπής των ερευνών – Τουρκικά τετελεσμένα για να σταματήσει η Λευκωσία τη διαδικασία εξόρυξης
Η κατάθεση στα Ηνωμένα Έθνη  της συμφωνίας Τουρκίας-ψευδοκράτους για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας, αποτελεί την απάντηση στις έρευνες που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία για εξόρυξη φυσικού αερίου. Στόχος δε της τουρκικής πλευράς είναι η αποτροπή των σχεδιασμών της Λευκωσίας διά της επιβολής τετελεσμένων και συζήτηση στη βάση των προτάσεων Έρογλου. Μετά την τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στα διαβήματα της Λευκωσίας για την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης της Άγκυρας, χθες έσπευσε να αντιδράσει και το ψευδοκράτος. Το ψευδοκράτος απαντά στην Κυπριακή Δημοκρατία και η Τουρκία στην Ελλάδα ( δίπλα).Το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους, στην αντίδρασή του επιχείρησε να θέσει πλαίσια κινήσεων:

Δυναμιτίζεται το πολιτικό κλίμα στην ΠΓΔΜ

Επιμέλεια Παναγιώτης Γρηγορίου Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, αποφάσισε να μην αποδεχτεί τις κοινοβουλευτικές έδρες που του αναλογούν από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από την Κεντρική Επιτροπή του SDSM, η οποία εκτίμησε ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα σήμαινε αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος και νομιμοποίηση των εκλογών της Κυριακής.Σύμφωνα με αναλυτές στα Σκόπια, η απόφαση της αντιπολίτευσης να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών και να μην εκπροσωπείται στη Βουλή θα δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό στη χώρα, το οποίο χαρακτηρίζεται από την έλλειψη διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Τα τέσσερα πρόσωπα - κλειδιά στην ανατολική Ουκρανία Εκεί όπου γίνονται μακάβριες ασκήσεις εμφυλίου πολέμου


Ο Ρώσος πολέμαρχος Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, που ανακήρυξε εαυτόν δήμαρχο του Σλαβιάνσκ. Ανδρες του (κατά κανόνα με καλυμμένα πρόσωπα) κρατούν περίπου 40 ομήρους, ανάμεσά τους δημοσιογράφους και παρατηρητές του ΟΑΣΕ, τους οποίος λέει ότι θέλει να ανταλλάξει με «δικούς του» που βρίσκονται στα χέρια ομάδων πιστών στο Κίεβο.
Τα τέσσερα πρόσωπα - κλειδιά στην ανατολική Ουκρανία
Μέσα στην αχλύ της ουκρανικής κρίσης, το βρετανικό BBC φωτίζει τέσσερα πρόσωπα-κλειδιά που δρουν αυτή τη στιγμή στην ανατολική Ουκρανία, εκεί όπου οι φιλοδυτικές και οι φιλορωσικές δυνάμεις κάνουν μακάβριες ασκήσεις εμφυλίου πολέμου, με φόντο τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ισχυρών και τις σφαίρες επιρροής.Πρόκειται για τον ρωσσόφωνο πολέμαρχο και αυτόκλητο «δήμαρχο» της πόλης Σλαβιάνσκ, Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, για τον φιλορώσο πολέμαρχο Ιγκόρ Στρέλκοφ, για τον εκλεκτό του Κιέβου και διορισμένο κυβερνήτη της περιοχής Ντόνετσκ, Σέργιι Ταρούτα, καθώς και για τον δήμαρχο του Χάρκοβο, Χενάντιι Κέρνες, ο οποίος παλαιότερα υποστήριζε τη Μόσχα, προσφάτως τα γύρισε και υποστήριζε το Κίεβο, τελικά δήλωσε θιασώτης της «ενωμένης Ουκρανίας», ώσπου δέχτηκε επίθεση άγνωστου ενόπλου στις 28 Απριλίου 2014. Εκτοτε νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Διεθνής Τύπος: Στην Αίγυπτο ενταφιάζουν τις ελπίδες "άνοιξης"

Στούμπος Δημήτρης
Με τον χειρότερο και πιο ακραίο τρόπο, ο νέος Φαραώ της Αιγύπτου εγκαθιδρύει την απόλυτη, δικτατορική εξουσία του. Σε λίγες ημέρες (25 Μαΐου) ο "διάδοχος" του Μουμπάρακ, Αλ Σίσι, είναι έτοιμος να "γιορτάσει" τη δεδομένη προεδρική "εκλογή" του. Στο μεταξύ, πάντως, φροντίζει οι εκκαθαρίσεις στο "τοπίο" να είναι συνεχείς, μαζικές και ανελέητες! "Πέρασε" σχετικά χαμηλά στα διεθνή ΜΜΕ η είδηση της νέας καταδίκης 683 ισλαμιστών από "δικαστήριο", ανάμεσά τους και ο πνευματικός ηγέτης της μουσουλμανικής αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντί!

Ο κίνδυνος της «διπλής εικόνας»

Ολο και περισσότερο γίνεται εμφανής μια «διπλή εικόνα» της χώρας. Από τη μία, οι ξένοι επενδυτές να «ξανααγοράζουν Ελλάδα». Ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τραπεζικές μετοχές και να δανείζουν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Προφανώς «τζογάρουν» για να έχουν γρήγορα κέρδη, ρισκάροντας λίγο παραπάνω. Αλλά αυτό παράλληλα δείχνει και μια εμπιστοσύνη, γιατί οι «τύποι» δεν είναι τρελοί να πετάνε τα λεφτά τους...Και «επενδύσεις» αρχίζουν να «σκάνε μύτη». Πιο διστακτικά και πολύ πιο αργά, κάτι που ταιριάζει και στον χαρακτήρα των σχετικών οικονομικών πρωτοβουλιών. Ο τουρισμός επίσης, δείχνει σημαντική ανοδική κινητικότητα κ.λπ. Εν πάση περιπτώσει, παρά τη μειωμένη ρευστότητα, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι έχει αρχίσει να κινείται προς θετική κατεύθυνση, χωρίς ακόμα να 'χουμε μια σταθερή «ποιοτικού χαρακτήρα» στροφή, με θετικό πρόσημο. Από την άλλη μεριά, γινόμαστε μάρτυρες, ενός σκληρού αγώνα κυριολεκτικά επιβίωσης χιλιάδων πολιτών που τους έχει «ρουφήξει» η φτώχεια και η ανεργία. Και οι όποιες «βελτιώσεις της οικονομίας» δεν τους ακουμπάνε ούτε «από μακριά»...

Ρουμανία: Ζητεί ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρουμανία έχει ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στη βαλκανική χώρα για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.Το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε χθες Πέμπτη, ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τίτους Κορλατεάν τόνισε τη σημασία μιας ενισχυμένης μακροχρόνιας παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας «για να αποτρέψει οποιεσδήποτε άλλες αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες».

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ EΥΡΩΠΗ Η ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ; Ωσεί απών το Βερολίνο

Ο Τζακ Λιού μετά τον Τ. Γκάιντερ δεν κατάφερε να πείσει τον Σόιμπλε να υιοθετήσει την αναθέρμανση της οικονομίας της Eυρωζώνης μέσω ρευστότητας και την ευθυγράμμιση της Mπούντεσμπανκ με τη Fed. Θα τα
Ο Τζακ Λιού μετά τον Τ. Γκάιντερ δεν κατάφερε να πείσει τον Σόιμπλε να υιοθετήσει την αναθέρμανση της οικονομίας της Eυρωζώνης μέσω ρευστότητας και την ευθυγράμμιση της Mπούντεσμπανκ με τη Fed. Θα τα επιβάλουν με το πολλαπλάσιο κόστος του φυσικού αερίου και τα δεκάδες δισ. ευρώ που χρειάζεται η Oυκρανία για να μη χρεοκοπήσει
Γράφει ο Γιώργος Kαπόπουλος-Kapopoulos@pegasus.gr

Στις ΗΠΑ ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης


Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα θα μεταβεί στις 7 Μαΐου στις ΗΠΑ για να ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να παράσχει στους αντάρτες εξελιγμένα όπλα, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το γραφείο του.
"Ο επικεφαλής του εθνικού συνασπισμού των δυνάμεων της επανάστασης και της αντιπολίτευσης της Συρίας Άχμαντ Τζάρμπα θα πραγματοποιήσει οκταήμερη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον από τις 7 Μαΐου" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. Ο Τζάρμπα θα συνοδεύεται από τον νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, τον ταξίαρχο Αμπντελίλα αλ Μπασίρ.

Αντίδραση Νταβούτογλου στην έκθεση του «Freedom House»


Έντονη αντίδραση -σε κυβερνητικό μάλιστα επίπεδο- προκάλεσε στην Τουρκία η έκθεση του αμερικανικού οργανισμού Freedom House για την κατάσταση του Τύπου στη γείτονα χώρα.Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου δεν αντέδρασε ούτε η ΕΣΗΕΑ.

Η έκθεση που δημοσίευσε πριν από δύο ημέρες ο αμερικανικός μη κυβερνητικός οργανισμός και υποβαθμίζει περαιτέρω την Τουρκία σε θέματα ελευθερίας του Τύπου (από «μερικώς ελεύθερη» σε «ανελεύθερη») προκάλεσε άμεση αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου:«Οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία είναι περισσότερο ελεύθεροι από πολλές χώρες όπου η δημοσιογραφία υποστηρίζεται ότι ασκείται ελεύθερα» είπε ο Τούρκος ΥπΕξ, παροτρύνοντας τους Τούρκους δημοσιογράφους να αντιδράσουν εναντίον της έκθεσης του Freedom House.«Δεν αξίζει στην Τουρκία να περιλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία του καταλόγου» δήλωσε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του από το Ομάν. «Όλες οι απόψεις ακούγονται ελεύθερα στην Τουρκία» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός που κάλεσε «τους ανθρώπους στον Τύπο και τους διανοούμενους να πάρουν θέση εναντίον της έκθεσης αυτής και τους δημοσιογράφους να την αποκηρύξουν».

Παιχνίδια με τη φωτιά- Η συνθήκη της Λοζάνης, τα «μιλιέτ» και οι ταυτότητες

Από τους Κώστα Ράπτη, Μαρία Μάνη
Η επιπολαιότητα και τα αυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ, με τα μπες-βγες μειονοτικών παραγόντων στα ψηφοδέλτιά του, ανέδειξαν, έστω και διά της τεθλασμένης, τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας, της πολυμορφίας της και του «αυτοπροσδιορισμού» (ή ετεροπροσδιορισμού). Ομοίως, η όψιμη ανησυχία των κομμάτων για τις επιδόσεις του μειονοτικού συνδυασμού DEB μοιάζει σαν να γύρισε το ημερολόγιο στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οπότε η παρουσία ανεξάρτητων μουσουλμάνων βουλευτών στο Κοινοβούλιο λειτούργησε ως καταλύτης για την εκπόνηση, με ευρεία πολιτική συμφωνία, μιας μειονοτικής πολιτικής που βελτίωσε τους όρους διαβίωσης και μείωσε τις εντάσεις στη Θράκη.

Ο Ερντογάν αναμένεται να διεκδικήσει την προεδρία

Από: SigmaLive/KYΠΕ
Μήνυμα ότι θα διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία τον ερχόμενο Αύγουστο στέλλει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές έπειτα από τη χθεσινοβραδινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να διατηρήσει τον κανόνα του για τρεις θητείες μόνο στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Με βάση την απόφαση αυτή τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και άλλοι 69 βουλευτές του κόμματός του δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν μια τέταρτη θητεία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στις εκλογές του 2015. Επομένως αυτή θα είναι και η τελευταία θητεία του Ταγίπ Ερντογάν ως Πρωθυπουργού, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, θεωρώντας ότι έχει λάβει πλέον τις αποφάσεις του και προετοιμάζεται για την προεδρία της χώρας. Εντός του ΑΚΡ εκφράστηκαν απόψεις για άρση του κανονισμού των τριών θητειών, ωστόσο ο Ταγίπ  Ερντογάν στήριξε συνέχιση του κανονισμού.

Ο Erdogan... χαλίφης στην Αγιά Σοφιά Πηγή:www.capital.gr

Του Κώστα Ράπτη

Οι πληροφορίες της αξιόπιστης τουρκικής εφημερίδας Radikal ότι ο Tayyip Erdoğan προτίθεται να παραστεί, κατά την εβδομάδα των επετειακών εκδηλώσεων για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, σε “ναμάζι” (μουσουλμανική προσευχή) μαζί με άλλους ηγέτες του ισλαμικού κόσμου στην Αγία Σοφία, για πρώτη φορά μετά την μετατροπή της σε τζαμί το 1935, συζητήθηκαν (όσο συζητήθηκαν) μόνο στο πλαίσιο των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Ωστόσο, η στόχευση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, εάν όντως πραγματοποιηθεί, είναι πολύ ευρύτερη.

Ο εθνικός κατήφορος και τα μεγάλα λάθη με άξονα τις εκλογές

Πολύ φοβάμαι ειλικρινά οτι ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί το τι πραγματικά συμβαίνει. Γιατί αν το είχαν αντιληφθεί θα εστίαζαν την ματιά τους στα δομικά στοιχεία που επέτρεψαν στην πολυεπίπεδη και πολύμορφη κρίση που ταλανίζει τον τόπο μας να λάβει καθολικό χαρακτήρα
http://3.bp.blogspot.com/-aZsS2fEg56I/UC7fzNEtmYI/AAAAAAAAAwM/xVUcyp7zuOU/s400/001.jpg
Το ότι το κατεστημένο στην χώρα μας,- οι ελίτ που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος οικονομικής και κοινωνικής δύναμης, οι οποίες ελέγχουν και τον κρατικό μηχανισμό, η κομματική γραφειοκρατεία και οι υπηρετούντες την που συνθέτουν το παλαιοκομματικό σύστημα, οι συντεχνίες και τα φερέφωνα τους- προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει τα προνόμια που με τρόπο ληστρικό απεκόμισε μέσα σε μια κοινωνία που φτωχοποιείται ολοένα και περισσότερο δεν προβληματίζει ιδιαίτερα . Αντίθετα συχνά πυκνά εκφέρεται πολιτικός λόγος ο οποίος και στοχεύει στο να θολώσει τα νερά υποκύπτοντας τα πραγματικά γεγονότα και αναβαθμίζοντας το επουσιώδες σε μείζον.Οσο δε για τον αχταρμά που περιλαμβάνεται στα ψηφοδέλτια συχνά πυκνά πολλοί έχουν στριμωχτεί για να αποσπάσουν πλάι σε αυτούς αλλά και σε όσους τους επέλεξαν  μια στιγμή δημοσιότητας.