Δεν ήταν η πρώτη φορά μιας μαζικής θανατικής καταδίκης γιατί είχε προηγηθεί ανάλογη "δικαστική" απόφαση στις 24 Μαρτίου, όταν το ίδιο δικαστήριο Μίνια καταδίκασε σε θάνατο άλλους 529 που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της πλατείας Ταχρίρ!

Για τον νέο Φαραώ η απόλυτη επίδειξη πυγμής είναι το "εργαλείο" επιστροφής στην "ασφάλεια" του παρελθόντος και το "μέσο" επιβολής της νέας στρατοκρατίας - δικτατορίας. Αρκεί να θυμηθούμε ότι μέσα σε δέκα μήνες από το πραξικόπημα (που ορισμένοι -και στη χώρα μας- είδαν ως "αλλαγή"...) με τις εντολές του Αλ Σίσι, είτε ως αρχηγού του στρατού είτε ως εν δυνάμει αρχηγού της χώρας, έχουν πνιγεί στο αίμα ή έχουν φυλακιστεί όσοι ισλαμιστές, λαϊκοί είχαν πρωταγωνιστήσει στην εξέγερση της "άνοιξης" στην Αίγυπτο.

Περισσότεροι από 1.400 διαδηλωτές υπέρ του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι έχουν σκοτωθεί από την αστυνομία ή τον στρατό (μην ξεχνάτε ότι μόνο σε μία ημέρα, στις 14 Αυγούστου 2013, σκοτώθηκαν πάνω από 700!), ενώ έχουν ριχτεί στα μπουντρούμια πάνω από 15.000! Τώρα οι πραξικοπηματίες του Αλ Σίσι εκτίμησαν ότι οι μαζικές θανατικές καταδίκες θα "βοηθούσαν" εν όψει των... "εκλογών" ως παραδειγματισμός, αδιαφορώντας για το ποδοπάτημα κάθε έννοιας δικαιοσύνης και δίκης. Αναλογιστείτε ότι ο "δικαστής" κατέρριψε κάθε "ρεκόρ", ολοκληρώνοντας τη διαδικασία μόνο μέσα σε λίγες ώρες (και στις δύο "δίκες"!).

Παρά τις ευθύνες ορισμένων ακραίων, φανατικών ισλαμιστών, που δίνουν λαβές για επίδειξη ισχύος από τους στρατοκράτες, είναι πεντακάθαρη η... αναστήλωση του παλαιού καθεστώτος με όλα τα μέσα, ενώ συνεχίζεται η συστηματική εξόντωση και εξουθένωση όσων επιδιώκουν πραγματικές δημοκρατικές αλλαγές και κατακτήσεις.

Τρία χρόνια μετά τον άνεμο ελευθερίας, η σκιά των δικτατόρων είναι πολύ βαριά δίπλα στη σκιά των πυραμίδων. Είναι ενδεικτικό και το γεγονός ότι ακόμη και ο γνωστός μας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι (βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης και κάθε άλλο παρά φανατικός) αναγκάστηκε να "αυτοεξοριστεί" στη Βιέννη μπροστά στο συνεχές κύμα διωγμών και εκβιασμών. Με τη "συνταγή" είναι "όλοι τρομοκράτες" χτίζει την αιματηρή εξουσία του ο Αλ Σίσι, στην ουσία, όμως, συνεχίζει να υπονομεύει κάθε προοπτική "σταθερότητας".

Μπορεί αρχικά πολλοί στη Δύση να "ανακουφίστηκαν" από την ανατροπή του Μόρσι, όμως τώρα βλέπουν πως η επαναφορά στο παρελθόν πυροδοτεί πολλαπλές αντιδράσεις και συνέπειες στο καζάνι της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Αυτή την περίοδο οι ΗΠΑ παρακολουθούν ειδικά την... Ουκρανία, όμως δεν μπόρεσαν να αποφύγουν μια δήλωση-καταδίκη της δίκης-φάρσας. "Οι ΗΠΑ είναι βαθιά ενοχλημένες από τις μαζικές δίκες και τις καταδίκες που παραβιάζουν τα στοιχειώδη νομικά θεμέλια διεθνώς" είπε ο Λευκός Οίκος. Πάλι καλά. "Φάρσα δικαίου" χαρακτήρισε τη "δίκη" και η Διεθνής Αμνηστία. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν "τίποτα" και η συγκυβέρνησή μας σιωπά.
Προφανώς, ο νέος Φαραώ, μετά την "εκλογή" του, θα δώσει αμνηστία σε πολλούς (οποία μεγαλοθυμία...), αλλά ακόμη και οι όποιες... δεκάδες (;) εκτελέσεις θα φέρουν πιο κοντά τους ισλαμιστές στους τζιχαντιστές, θα προκαλέσουν μεσοπρόθεσμα νέο κύκλο αίματος και βίας, ενώ όλη η περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται βυθισμένη στο χάος και την αβεβαιότητα (θυμηθείτε Συρία και Παλαιστίνη)...

* Για την παρουσίαση του Διεθνούς Τύπου συνεργάστηκαν: Αναστασία Γιάμαλη, Κάκη Μπαλή, Δημήτρης Στούμπος, Μιχάλης Τρίκκας.
Για παρατηρήσεις, σχόλια επικοινωνήστε στο d.stoumpos@avgi.gr