27 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Βόμβα στην εξόρυξη ελληνικού πετρελαίου - Η κατάρρευση των τιμών απειλεί τον διαγωνισμό για Ιόνιο και Κρήτη

Βόμβα στην εξόρυξη ελληνικού πετρελαίου - Η κατάρρευση των τιμών απειλεί τον διαγωνισμό για Ιόνιο και ΚρήτηΤης Μανταλένας Πίου
Ραγδαίες ανακατατάξεις στον κλάδο των πετρελαϊκών εταιρειών φέρνει η κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, με περικοπές δισεκατομμυρίων δολαρίων στα επενδυτικά τους σχέδια, μαζικές απολύσεις εργαζομένων, ζημίες για πολλούς από τους πολυεθνικούς κολοσσούς, κλείσιμο κοιτασμάτων, εξαγορές και συγχωνεύσεις. Η ανησυχία για τις εξελίξεις έχει φθάσει και στην Αθήνα, καθώς την περίοδο αυτή «τρέχει» ο μεγάλος διαγωνισμός για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί είναι τελικά πόσες και ποιες εταιρείες θα προσέλθουν με προσφορές τον Μάιο, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία, τη στιμή που ήδη οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες έχουν περικόψει επενδυτικά σχέδια αξίας 10 δισ. δολαρίων και εκτιμάται ότι το 2015 θα ακυρώσουν επενδύσεις της τάξης των 170 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του οίκου MacKenzie. Πάνω από 7.000 εργαζόμενοι είχαν απολυθεί, σύμφωνα με τον οίκο DNB Μarkets, ενώ ακόμα οι τιμές του πετρελαίου ήταν στην κλίμακα των 90 δολ./βαρέλι, ...σήμερα όμως έχουν πέσει κάτω από τα 60 δολ./βαρέλι.

Δεν κάνει για τίποτα; Προσλαμβάνεται πάλι!

    Photo: SOOC«Δεν κάνει για τίποτα βάλτε τον κάπου» έγραφε ένα σημείωμα που διαβιβάστηκε με φαξ στα χέρια των υπευθύνων της «Αττικό μετρό» από το ιδιαίτερο γραφείο του τότε υπουργού Γ. Σουφλιά. Το καλοκαίρι του 2009 επιβλήθηκαν στον οργανισμό 285 τέτοιες προσλήψεις για τις οποίες οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης έκριναν ότι είναι παντελώς παράνομες αφού η συντριπτική πλειοψηφία όσων προσελήφθησαν γνώριζαν απλά τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Οι συμβάσεις των εργαζομένων αυτών δεν ανανεώθηκαν ενώ ασκήθηκαν διώξεις κατά της εταιρείας του μετρό για αυτές τις προσλήψεις.

Αζερμπαϊτζάν: Δεν επηρεάζει τον TAP η κατάργηση του South Stream


Την εκτίμηση ότι η ενδεχόμενη κατάργηση του αγωγού South Stream δεν θα έχει αντίκτυπο στον Νότιο Διάδρομο και τη σημασία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), καθώς αυτός δεν στηρίζεται σε πολιτικά κριτήρια, διατυπώνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ.Πρόσφατα, ο Αζέρος διπλωμάτης διήνυσε την ελληνική όδευση του αγωγού TAP σε όλο της το μήκος, από τα ελληνοαλβανικά μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα, μια διαδρομή περίπου 600 χιλιομέτρων, και είχε πάνω από 50 συναντήσεις με αρχές και φορείς της Βόρειας Ελλάδας.΄Οπως υποστηρίζει, παρότι δεν είναι μυστικό ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν άλυτα προβλήματα που σχετίζονται με το ΤΑΡ, αυτά δεν είναι κρίσιμα και μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου, ενώ η γενικότερη τάση απέναντι στο έργο είναι θετική.

Η Προβληματική Τουρκική Δικαιοσύνη

File Photo: Diyarbakir prison, built in 1980.
Σοβαρή επιδείνωση της υγείας των 500 περίπου Κούρδων Πολιτικών κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές καταγράφει δημοσίευμα  Κουρδικού Ιστότοπου.Απο αυτούς οι 162 πάσχουν απο ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο τους σε μικρό χρονικό διάστημα. Για το θέμα αυτό οι Κουρδικές οργανώσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων ασκούν επι σειρά ετών σοβαρή πίεση στο τουρκικό καθεστώς της Άγκυρας με σκοπό την απελευθέρωση τους για ανθρωπιστικούς λόγους.Το τουρκικό καθεστώς επιμένει να θεωρεί το ζήτημα των Κούρδων πολιτικών κρατουμένων  ως μέρος της συνολικής  διαπραγμάτευσης του Τουρκικού Κράτους με τον Κούρδο Ηγέτη του ΠΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν με αναφορικά με την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος.

Kουρδιστάν Εν Τάχει

https://lh4.googleusercontent.com/proxy/tIa4vSyt9n1banMprSGLNu65dXdhMzVhnGyNu16f6CQFbyhpVwYHRhaXNsL_WpR3gBTqSzLflP4rw0PIq6utD7OHYu-0b9N8vo1pJSA-nM-bU1QpAgB3HQywUg=w346-h192
-http://basnews.com/en/opinion/2014/12/23/isis-found-the-weakness-of-krg-policy/
Βασικό στοιχείο του Κουρδικού πολιτισμού  αποτελεί η ανοχή και ο σεβασμός για τις απόψεις των άλλων κοινωνικών, θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων.Το στοιχείο αυτό αποτελεί κομβικής σημασίας παράμετρο για την οικοδόμηση μιας υγιούς κοινωνίας

-Λεκτική επίθεση του Προέδρου της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης Μασούντ Μπαρζανί  κατά του Κούρδου Πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς (Πρόεδρο του κουρδικού Λαϊκού Κόμματος HDP )  με αφορμή το καθεστώς διοίκησης της πόλης Σιντζάρ. Η κατηγορία που εκτοξεύει ο Μπαρζανί κατά του ΠΚΚ είναι πως επιχειρεί να μετατρέψει την πόλη σε καντόνι κάτι που θα επιφέρει τον εδαφικό περιορισμό της επικράτειας  του Νοτίου Κουρδιστάν
http://www.kurdpress.com/

Δασμό στις εξαγωγές σιταριού επιβάλει η Ρωσία Επιχειρεί μείωση των τιμών της στην εγχώρια αγορά


Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι από τον Φεβρουάριο θα επιβάλει στις εξαγωγές σιταριού δασμό τουλάχιστον 35 ευρώ (43 δολάρια) ανά τόνο στην προσπάθεια της να μειώσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά, οι οποίες έχουν πληγεί από την υποτίμηση του ρουβλίου.Ο δασμός, ο οποίος ανακοινώθηκε μέσω κυβερνητικού διατάγματος την περασμένη Πέμπτη, στοχεύει να μειώσει τη διαφορά στην τιμή του σιταριού που εξάγεται και που παραμένει για πώληση στην εγχώρια αγορά, καθώς το ρούβλι έχει υποχωρήσει κατά 40% έναντι του δολαρίου το 2014.

Διηγήσεις και ντοκουμέντα από έναν απόγονο του καπετάνιου που ανακάλυψε το ναυάγιο των Αντικυθήρων


DEFAULT
Από την ανακάλυψή του το 1900 μέχρι και σήμερα, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (γνωστός και ως «υπολογιστής» ή «αστρολάβος») εξακολουθεί να προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον. Το εν λόγω τεχνούργημα, μοναδικό μεταξύ μιας σειράς άλλων εξαιρετικά πολύτιμων ευρημάτων, χρονολογείται πριν την εποχή του ναυαγίου (60-50 π.Χ) και ανελκύστηκε στο πλαίσιο επιχείρησης της οποίας ηγήθηκε ο καπετάνιος Δημήτρης Κοντός από τη Σύμη, με τη συνδρομή πλοίων του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού.
Ο Στέργιος Κοντός, απόγονος του καπετάνιου, ασχολείται εδώ και χρόνια με την έρευνα πάνω στην ιστορία του ναυαγίου, συγκεντρώνοντας βιβλιογραφία και υλικό της εποχής. «Η όλη ιδέα ήταν η τεκμηρίωση των οικογενειακών διηγήσεων» αναφέρει ο ίδιος – επίσης άνθρωπος της θάλασσας όντας κυβερνήτης ιστιοπλοϊκών σκαφών- εξιστορώντας τη συναρπαστική ιστορία της ανακάλυψης μέσα από το «πρίσμα» των οικογενειακών αφηγήσεων και των αρχείων που έχει συγκεντρώσει, το οποίο περιλαμβάνει δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, βιβλία και τεκμήρια του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Φταίει ο Πούτιν για την βουτιά της ρωσικής οικονομίας

VLADIMIR PUTIN

"Εγκλώβισε" τουρκική κορβέτα και "τρόμαξε" τους κατοίκους νησιού ο Δένδιας - Τι έγινε στο ΝΑΒΑΡΙΝΟ


ImageΟ Δένδιας τρόμαξε τους λιγοστούς κατοίκους της Δονούσας! Ο ΥΕΘΑ που διανυκτέρευσε στην φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ νωρίς το πρωί μαζί με τον Α/ΓΕΝ Βαγγέλη Αποστολάκη επιβιβάστηκαν στο φουσκωτό της φρεγάτας και βγήκαν στην Δονούσα. Κάποιοι κάτοικοι που στο ξημέρωμα είδαν πολεμικό πλοίο στα ανοιχτά και φουσκωτό να κατευθύνεται με ταχύτητα προς τα παράλιά τους έβαλαν με το νου τους ότι μπορεί να είναι σε εξέλιξη τουρκική πρόκληση και κατέβηκαν στην παραλία. Μόλις είδαν τον Δένδια του το είπαν. Ίσως επειδή οι άνθρωποι των νησιών μας δεν βλέπουν και τόσο συχνά τους υπουργούς στα μέρη τους. Τώρα βέβαια θα δουν αρκετούς . Αν αύριο δεν εκλεγεί πρόεδρος και προκηρυχθούν εκλογές θα αρχίσουν να καταφθάνουν καραβάνια…υποψηφίων.

Η Τουρκία κατά των Χριστουγέννων! "Πνίγεται" στον σκληρό ισλαμισμό του Ερντογάν


Image
Ολοταχώς με την ...όπισθεν στον σκληρό ισλαμισμό και τον οθωμανισμό οδεύει η Τουρκία. Την ώρα που ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Α. Νταβούτιγλου για να κάνει τον ...Ευρωπαίο ευχόταν στον κ. Α. Σαμαρά ( και προφανώς σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες) Χρόνια Πολλά για το Νέο Έτος αλλά και τους Χριστιανούς πολίτες της χώρας του και τον χριστιανικό κόσμο για τη γιορτή των Χριστουγέννων, ο Διευθυντής Εθνικής Παιδείας στο  Bartin, κ. Yasar Demir, εξέδωσε ένα μήνυμα για το Νέο Έτος που θα προκαλέσει συζήτηση: Ο Κ. Demir λοιπόν σε μήνυμα (sms) που έστειλε στα κινητά τηλέφωνα των Διευθυντών των σχολείων της αρμοδιότητάς του, προειδοποίησε να μην στέλνουν μηνύματα για το νέο έτος, διότι αυτά αποτελούν, όπως έγραφε, ... ''προπαγάνδα για το Χριστιανισμό'' και ότι αυτά δεν συνάδουν με τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων της Ανατολίας, όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Eνεργειακή πολιτική αλά Ερντογάν

Στα μέσα του 2015 τοποθετείται η έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Τουρκίας. Οι περιβαλλοντικές όμως ενστάσεις που εγείρονται για το όλο πρότζεκτ είναι ιδιαίτερα έντονες.
Ο Ντεβίν Μπαχτσετσί είναι ειδικός σε θέματα ενέργειας και ακτιβιστής της Greenpeace. Για έκτη φορά μέσα στους τελευταίους τέσσερεις μήνες επισκέπτεται το χώρο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το πυρηνικό εργοστάστιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού, στην τουρκική επαρχία της Μερσίνας. «Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε. Η έλλειψη διαφάνειας στο έργο αυτό είναι μεγάλη», αναφέρει ο τούρκος ακτιβιστής. Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή στα μέσα του 2015, σε συνεργασία με τη ρωσική εταιρεία Rosatom, μετά την πρόσφατη έγκριση αμφιλεγόμενης πρότασης από το τουρκικό υπ. Περιβάλλοντος. Για τον Μπαχτσετσί η απόφαση αυτή είναι ακατανόητη: «Ως Greenpeace, μαζί με άλλες περιβαλλοντικές ΜΚΟ, είχαμε καταθέσει τις ανησυχίες μας για την κατασκευή της μονάδας στο Ακουγιού. Ωστόσο το υπουργείο υιοθέτησε την πρόταση αυτή πριν καν δημοσιοποιηθεί. Έτσι δεν γνωρίζουμε αν η δική μας άποψη εισακούσθηκε. Πιθανώς όχι».
Έντονοι προβληματισμοί για το μέλλον του σχεδίου

Κύπρος - Τουρκία: Ο Δαβίδ νικά τον Γολιάθ



Αντιδράσεις στην Κύπρο λόγω υποψηφιότητας σπιτιού στην Αμμόχωστο για ευρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής

ORION LAUNCHΑντιδράσεις προκαλεί στην Κύπρο η παρουσία σπιτιού στην Αμμόχωστο στη λίστα των υποψηφιοτήτων της Κύπρου για το βραβείο Αρχιτεκτονικής «Mies van der Rohe».Αναλυτικότερα, η λίστα, η οποία ανακοινώθηκε από την Κομισιόν και το Fundacio Mies van der Rohe, περιλαμβάνει 420 έργα αρχιτεκτονικής προερχόμενα από την Αλβανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, την ΠΓΔΜ, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, το Μαυροβούνιο, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκληση Μπαρμπαρός: Στο Καστελλόριζο μετά την Κυπριακή ΑΟΖ

«Σκηνικό Ιμίων» στήνουν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ - Προκλητική βόλτα του Barbaros κοντά στα οικόπεδο 2 (δείτε βίντεο)
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες από την Τουρκική πρωτεύουσα για τις επόμενες κινήσεις του Μπαρμπαρός. Ενώ διπλωματικές πληροφορίες από χώρες με επιρροή στην Άγκυρα επιμένουν ότι η Τουρκία θα ανανεώσει την οδηγία NAVTEX που εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου, τουρκικά μέσα ενημέρωσης θέλουν το Μπαρμπαρός να μετακινείται με τη νέα χρονιά στα ανοιχτά του Καστελόριζου.
 Σύμφωνα με τις πληροφορίες με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα θα συντηρήσει σε ψηλά επίπεδα την ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη πίεση στην Λευκωσία, αλλά παράλληλα θα ναρκοθετήσει την προσπάθεια της Αθήνας να προχωρήσει, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στην Τριμερή συνάντηση κορυφής του Καίρου, στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. 
 

Οι Τουρκοκύπριοι, θέλουν μπουν εταίροι με 50% στην Cyprus Airways

Παρέμβαση στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα, έκανε ο αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Σερντάρ Ντενκτάς, προτείνοντας να μπει η τουρκοκυπριακή πλευρά μέτοχος κατά 50% στην εταιρεία. Ο Ντενκτάς σε δηλώσεις του ανέφερε: «Κάνω έκκληση να γίνουμε εταίροι με μερίδιο 50% η κάθε πλευρά, έτσι ώστε η εταιρεία να μη χρεοκοπήσει». Είπε ότι τα αεροσκάφη που θα απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Τύμπου, να πραγματοποιούν πτήση προς την Τουρκία και τα αεροσκάφη, που θα απογειώνονται από τη Λάρνακα να πραγματοποιούν πτήσεις προς την Ευρώπη. Αυτό, δήλωσε, θα αποτελέσει «ένα σημαντικό άνοιγμα και μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων».

Ανυποχώρηρη είναι η κυβέρνηση της Αργενινής στις πιέσεις των hedge funds Αργεντινή: Σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ευελπιστούν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια

Σε νέα φάση περνά η αντιπαράθεση Αργεντινής και κερδοσκοπικών κεφαλαίων, που απαιτούν από το Μπουένος Άιρες να τους αποζημιώσει για ομόλογα στα οποία είχαν επενδύσει. Και επειδή η δικαστική διαμάχη στις ΗΠΑ δεν είχε για τα hedge funds επιθυμητά αποτελέσματα οι κερδοσκόποι σκέφτηκαν ένα νέο τρόπο για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Αναζητούν περιουσιακά στοιχεία, που ανήκουν σε άτομα προσκείμενα στην κυβέρνηση της Αργεντινής. Ελπίζουν ότι αν αποδείξουν ότι πρόκειται για προϊόν διαφθοράς, η αμερικανική δικαιοσύνη θα τα δεσμεύσει και εκείνοι θα μπορέσουν στη συνέχεια να τα εκποιήσουν.

Συγκρούσεις με δυο νεκρούς στην Τουρκία

Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγεται ότι δείχνει τις συγκρούσεις στο Τσιζρε 
Αιματηρές ταραχές ξέσπασαν στην πόλη Τσίζρε της νοτιανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με την Συρία, μεταξύ νεαρών Κούρδων προσκείμενων στο PKK και μελών του ισλαμικού κόμματος Huda-Par, με αποτέλεσμα δυο άτομα να σκοτωθούν και τουλάχιστον τρία να τραυματιστούν. Σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας οι δυο ομάδες άρχισαν να συγκρούονται τα μεσάνυχτα χτες και τα πνεύματα παραμένουν οξυμένα μέχρι τώρα. Κούρδοι και ισλαμιστές είναι ορκισμένοι εχθροί, καθώς το Huda-Par, αντλεί την υποστήριξη του από ομαδούς της τουρκικής Χεζμπολά που πολέμησε κατά του PKK την δεκαετία του 1990.

Νταβούτογλου στις καστανιές, Μποστάνογλου στο «Μπαρμπαρός» τα Χριστούγεννα Επίθεση φιλίας Νταβούτογλου στον Έβρο και βαρκάδα πρόκλησης στο Αιγαίο

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το συνοριακό φυλάκιο στις Καστανιές Εβρου, επικοινώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά και ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά» στα ελληνικά.
Αιφνιδιαστική επίσκεψη με θετικό πνεύμα πραγματοποίησε στο τελωνείο και το συνοριακό φυλάκιο στις Καστανιές του Εβρου ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Παρά τη νέα «επίθεση φιλίας» εκ μέρους του πρωθυπουργού της γείτονος, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο αρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Μπουλέντ Μποστάνογλου, επιβιβάστηκε στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός»,το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων από τη Λεμεσό. 

Λίγα λουλούδια από Γεροντόπουλο για την «Κυρά των Μαρασίων»

Ο Άκης Γεροντόπουλος, επισκέφθηκε το χωριό Μαράσια που βρίσκεται ακριβώς πάνω στα ελληνοτουρκικά σύνορα.Ο Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Έβρου αντάλλαξε ευχές για τις γιορτές των Χριστουγέννων με τους κατοίκους.Παράλληλα, συζήτησε μαζί τους και άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα αιτήματα τους και απάντησε στις ερωτήσεις τους.Στη συνέχεια βρέθηκε στο σημείο όπου έχει τοποθετηθεί η προτομή της «Κυράς των Μαρασίων», της Βασιλικής Λαμπίδου – Φωτακάκη.Ο λόγος για την ακρίτισσα που καθημερινά και για περίπου 60 χρόνια, σήκωνε την Ελληνική σημαία στο σπίτι της, το οποίο βρισκόταν λίγα μόλις μέτρα από τα σύνορα με την Τουρκία.
 

ΗΓΕΜΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ Δίνουν ρόλο ηγέτη στην Τουρκία οι Παλαιστίνιοι

Ο αρχηγός της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία είναι μια "πηγή ισχύος για όλους τους μουσουλμάνους" και ευχαρίστησε τους τούρκους ηγέτες για την υποστήριξή τους προς την παλαιστινιακή υπόθεση.
Δίνουν ρόλο ηγέτη στην Τουρκία οι Παλαιστίνιοι
"Μια δημοκρατική Τουρκία, σταθερή και ανεπτυγμένη είναι πηγή ισχύος για όλους τους μουσουλμάνους", δήλωσε ο Μεσάαλ σε ομιλία που εκφώνησε στο Ικόνιο (κεντρική Τουρκία), στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
"Μια ισχυρή Τουρκία σημαίνει μια ισχυρή Ιερουσαλήμ, μια ισχυρή Παλαιστίνη", πρόσθεσε ο αρχηγός της Χαμάς, ο οποίος είναι συχνά παρών σε σημαντικές εκδηλώσεις του AKP και μίλησε για την ελπίδα του "να απελευθερώσει την Παλαιστίνη και την Ιερουσαλήμ", σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.