03 Ιανουαρίου 2015

AΠΟ ΤΗ «ΜΑΥΡΗ» ΕΠΕΤΕΙΟ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ «Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται»

Του Γιώργου Kαπόπουλου,kapopoulos@pegasus.gr-,Tο 1914 λίγο πριν από την έκρηξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου είχε ολοκληρωθεί μέσα σε μια πορεία εξελίξεων περίπου δύο δεκαετιών η αποσάθρωση της παλαιάς τάξης πραγμάτων, που είχε διαμορφωθεί από το Συνέδριο της Bιέννης το 1814-15 και στη συνέχεια αναπροσαρμόσθηκε στα νέα δεδομένα μετά τη συγκρότηση Eνιαίας Γερμανίας το 1871.
«Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται»Στη Bιέννη, το 1815, ο Kάστερλη, ο Mέτερνιχ, ο Tαλεϋράνδος και ο Kαποδίστριας, υπουργοί Eξωτερικών αντίστοιχα της Bρετανίας, της Aυστρίας, της Γαλλίας και της Pωσίας, διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο ισορροπίας των μεγάλων δυνάμεων, που όχι μόνον εμπόδισε την προσπάθεια κυριαρχίας στην Eυρώπη από μια χώρα ή από ένα συνασπισμό κρατών αλλά χάρισε στην Eυρώπη έναν αιώνα χωρίς γενικευμένο πόλεμο. Eίναι ο κόσμος που νοσταλγούν στις σελίδες των μυθιστορημάτων τους ο Tόμας Mαν και ο Στέφαν Tσβάιχ.

ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ; Ο Βλ. Πούτιν ετοιμάζεται για το κρας-τεστ


Ο Βλ. Πούτιν κατά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ανάμεσα στα άλλα, χαρακτήρισε σημαντικό κεφάλαιο στη ρωσική ιστορία την επιστροφή της Κριμαίας στους κόλπους της «μητέρας-πατρίδας».
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Βλ. Πούτιν κατά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ανάμεσα στα άλλα, χαρακτήρισε σημαντικό κεφάλαιο στη ρωσική ιστορία την επιστροφή της Κριμαίας στους κόλπους της «μητέρας-πατρίδας».Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές του ρωσικού πετρελαϊκού κλάδου, προσπαθώντας να αναπληρώσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος από τα έσοδα που χάνονται λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης στις τιμές του «μαύρου χρυσού».Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας, το 2014 η παραγωγή διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδό της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, φτάνοντας κατά μέσο όρο στα 10,58 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως -αριθμός μεγαλύτερος κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που διατηρεί τη Ρωσία στην πρώτη θέση της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στο σοβιετικό ρεκόρ των 11,41 εκατ., που καταγράφηκε το 1988.

ΠΙΘΑΝΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Βήμα βήμα παγιώνεται η διχοτόμηση της Ουκρανίας...

Συνεχίζονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία
Προς παγίωση οδεύει η de facto ανεξαρτητοποίηση των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, όπου είναι έντονη η παρουσία του ρωσικού στοιχείου και οι οποίες ουσιαστικά ελέγχονται από τις δυνάμεις των αυτονομιστών.Σχεδόν εννέα μήνες μετά την έναρξη των ένοπλων συγκρούσεων και καθώς εκτιμάται πως έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 4.700 άνθρωποι, καμία από τις δύο πλευρές δεν μοιάζει να έχει τη δύναμη να αλλάξει τα δεδομένα -αλλά ούτε και τη διάθεση να υποστεί περαιτέρω μεγάλες απώλειες και, κυρίως, να διακινδυνεύσει μια οδυνηρή ήττα στα πεδία των μαχών.
Η ιδιόμορφη αυτή κατάσταση αποτυπώνεται και στην εκεχειρία που κηρύχθηκε στις 9 Δεκεμβρίου και τηρείται σε γενικές γραμμές, παρά τις χθεσινές συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ουκρανός στρατιώτης.

Σερβία: Πτωχεύουν 188 κρατικές εταιρίες – 5.000 απολύσεις


Η Σερβία σκοπεύει να θέσει σε καθεστώς πτώχευσης 188 κρατικές επιχειρήσεις και να απολύσει γύρω στους 5.000 εργαζόμενους, σε μια προσπάθεια να επιληφθεί μιας πρώην κομμουνιστικής "κληρονομιάς" μη παραγωγικών και -σε ορισμένες περιπτώσεις- ανενεργών εταιρειών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Ζέλικο Σέρτιτς.Η κίνηση αυτή στόχο έχει, αφενός μεν να μπορέσει η Σερβία να ανταποκριθεί στους όρους της δανειοδοτικής συμφωνίας, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αφετέρου δε να θέσει τη βαλκανική αυτή χώρα σε τροχιά ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ Ο «ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» OPEC: Εμφύλιος για τη βουτιά του πετρελαίου

Το πετρέλαιο αποχαιρέτησε το 2014 σε χαμηλό πενταετίας, με την τιμή του στα 57 δολ. το βαρέλι να έχει υποχωρήσει κατά... 49% σε σύγκριση με τον Ιούνιο.

Oλόκληρος ο OPEC παρουσιάζεται πλέον χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα. Από τη μία βρίσκονται εκείνοι που θα ήθελαν να μειώσουν την παραγωγή για να ανέβουν οι τιμές (Ιράν, Βενεζουέλα, Εκουαδόρ, Κολομβία, ΑOλόκληρος ο OPEC παρουσιάζεται πλέον χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα. Από τη μία βρίσκονται εκείνοι που θα ήθελαν να μειώσουν την παραγωγή για να ανέβουν οι τιμές (Ιράν, Βενεζουέλα, Εκουαδόρ, Κολομβία, Αγκόλα, Νιγηρία, Λιβύη, Αλγερία), και από την άλλη, εκείνοι που λένε «όχι»Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διατηρήσει αμείωτη την παραγωγή σε μία περίοδο κατά την οποία οι τιμές παγκοσμίως πέφτουν λόγω (αυξημένης) προσφοράς και (μειωμένης) ζήτησης, έμελλε να ρίξει τον «μαύρο χρυσό» στον... γκρεμό, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους απανταχού εξαγωγείς. Κι όλα αυτά στο πλαίσιο ενός «παγκόσμιου πολέμου» για τον έλεγχο των μεριδίων στην αγορά ενέργειας.

«ΑΡΙΣΤΕΡΟ-ΧΑΟΤΙΚΟΣ» Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Focus: «Δεν θα υπάρξει καμμία "έκπτωση Τσίπρα"»

«Αριστερο-χαοτικό» αποκαλεί, σε δηλώσεις στο γερμανικό περιοδικό Focus, τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών /Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χέρμπερτ Ρόιλ και προειδοποιεί το Ευρωκοινοβούλιο κατά της χαλάρωσης των απαιτήσεων από την Ελλάδα.
Focus: «Δεν θα υπάρξει καμμία  έκπτωση Τσίπρα »
«Δεν επιτρέπεται να γίνει καμμία "έκπτωση Τσίπρα" και δεν θα υπάρξει καμμία "έκπτωση Τσίπρα"», δηλώνει ο κ. Ρόιλ στο γερμανικό περιοδικό και επισημαίνει ότι, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, η πορεία των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί αμετάβλητη.«Τέτοιοι "αριστερο-χαοτικοί" δεν επιτρέπεται να ανταμειφθούν εκ των υστέρων για το ότι ξεσήκωσαν τον κόσμο», προσθέτει ο Γερμανός ευρωβουλευτής και συνεχίζει εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο λαός της Ελλάδας «είναι αρκετά έξυπνος ώστε να ενισχύσει τις δυνάμεις, οι οποίες συνεχίζουν την πορεία της σταθεροποίησης».
http://www.ethnos.gr/

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ Κύμα φυγής από τα δημοτικά

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει την τελευταία τετραετία η μαθητική διαρροή από τα σχολεία, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των μαθητών που μεταναστεύει σε σχολεία του εξωτερικού και κυρίως προς Γερμανία, Αγγλία, Αυστραλία και ΗΠΑ.

Αυστηρές κυρώσεις ισχύουν στο εξωτερικό για τους γονείς που δεν μεριμνούν για την τακτική φοίτηση των παιδιών τουςΑυστηρές κυρώσεις ισχύουν στο εξωτερικό για τους γονείς που δεν μεριμνούν για την τακτική φοίτηση των παιδιών τουςΤα στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός μαθητών, που ξεπέρασε τις 16.000, εγκατέλειψαν την τελευταία τετραετία το δημοτικό σχολείο, ενώ πέρυσι 1.130 παιδιά έφυγαν από τα ελληνικά σχολεία και «σκόρπισαν» σε όλα τα σημεία του πλανήτη, ακολουθώντας προφανώς τους γονείς τους οι οποίοι εγκαταστάθηκαν για δουλειά σε κάποια άλλη χώρα. Ετσι βλέπουμε μαθητές να... κινούνται κυρίως προς τη Γερμανία (527 παιδιά), την Αγγλία (61 παιδιά), την Αυστραλία (56 παιδιά), την Αλβανία (πρόκειται κυρίως για οικογένειες μεταναστών από τη συγκεκριμένη χώρα που επέστρεψαν στην πατρίδα τους), την Τουρκία (48 παιδιά) και λιγότερο προς άλλες χώρες, όπως οι Ιταλία, Ελβετία, Ντουμπάι, Παναμάς, Νορβηγία, Ν. Αφρική κ.ά.

ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ Ενα βήμα πιο κοντά στη Χάγη οι Παλαιστίνιοι

Προχωρώντας σε μια κίνηση που θεωρείται βέβαιο πως θα εξοργίσει τόσο το Ισραήλ, όσο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι Παλαιστίνιοι επέδωσαν σήμερα στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τα έγγραφα που υπέγραψε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, επιδιώκοντας την ένταξη της Παλαιστίνης σε 16 διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του υπογεγραμμένου Καταστατικού της Ρώμης, για την ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Ενα βήμα πιο κοντά στη Χάγη οι Παλαιστίνιοι
Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αποστολής στον ΟΗΕ —στον οποίο η Παλαιστίνη έχει καθεστώς κράτους-παρατηρητή— Ριγιάντ Μανσούρ, όπως και ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Φαρχάν Χακ επιβεβαίωσαν την επίδοση των εγγράφων. Η κίνηση αναμένεται να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, να οδηγήσει στη μείωση της αμερικανικής βοήθειας ή ακόμη και σε κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.
«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα», έκρινε ο Μανσούρ μιλώντας προς τους δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ. «Είναι μια επιλογή που κάναμε ώστε να επιδιώξουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για όλα τα θύματα που έχει σκοτώσει το Ισραήλ, η δύναμη κατοχής».

Η DHKP-C πίσω από την επίθεση σε αστυνομικούς στην Κωνσταντινούπολη

Η ακροαριστερή τουρκική οργάνωση DHKP-C που είχε πραγματοποιήσει επίθεση κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα το 2013, ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση ένοπλου χθες εναντίον αστυνομικών μπροστά από το ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.
Η DHKP-C πίσω από την επίθεση σε αστυνομικούς στην ΚωνσταντινούποληΣε προκήρυξη που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, το Επαναστατικό Μέτωπο/Κόμμα Λαϊκής Απελευθέρωσης αναφέρει ότι δράστης αυτής της απόπειρας επίθεσης, που συνελήφθη από τις δυνάμεις της τάξης, είναι «ένας από τους μαχητές του».Ο Φιράτ Οτσελίκ, όπως ονομάζεται ο ένοπλος, πέταξε χθες το απόγευμα δύο χειροβομβίδες που δεν εξερράγησαν εναντίον αστυνoμικών που βρίσκονταν εν ώρα υπηρεσίας μπροστά από το ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε, σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, κατά μήκος της ευρωπαϊκής όχθης των Στενών του Βοσπόρου που κόβουν στα δύο τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.Ο ύποπτος συνελήφθη αμέσως μετά από τις δυνάμεις της τάξης και η ανάκρισή του συνεχίστηκε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα τουρκικά μμε.

Συναγερμός από τουρκική άσκηση - μαμούθ στη Μεσόγειο

Συναγερμός στο Πεντάγωνο για άσκηση μαμούθ των Τούρκων Συναγερμός σήμανε στο Πεντάγωνο και σε δυο ελληνικά υπουργεία για τις ασκήσεις που ανακοίνωσε η Τουρκία νότια της Κρήτης και της Ρόδου, όπως μετέδωσε το MEGA στο κεντρικό του δελτίο απόψε.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εγινε σύσκεψη των υπουργείων Εξωτερικών - Άμυνας παρουσία όλης της στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου όπου υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά και την ναυτική οδηγία που εξέδωσε η Άγκυρα.Σε αυτήν δεσμεύουν για υποβρύχια άσκηση από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου την περιοχή νότια της Ρόδου ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

Πηγή:www.capital.gr

Τούρκος στρατιωτικός θύμα απαγωγής στη Συρία

Turkish sergeant kidnapped in Syria border
Θύμα απαγωγής στο έδαφος της Συρίας έπεσε ένας υπαξιωματικός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος πέρασε τα τουρκο-συριακά σύνορα, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές.Η απαγωγή φέρεται να έλαβε χώρα την 1η Ιανουαρίου.Άγνωστα παραμένουν ως τώρα η ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών, με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείς να εστιάζουν την προσοχή τους στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τους κούρδους αντάρτες της οργάνωσης PYD, που μάχονται κατά του ΙΚ στη Συρία.

Το τέλος της παγκοσμιοποίησης

Το 2014 ήταν χρονιά ορόσημο για τον κατακερματισμό του πλανήτη και την επιστροφή στην πολιτική της εθνικής ταυτότητας. Ο σλαβικός εθνικισμούς του Πούτιν, η ανάδειξη του ισλαμικού κράτους και η δυναμική που αναπτύσσεται στον απόηχο της κρίσης του 2008.
Το τέλος της παγκοσμιοποίησης - Ο κατακερματισμός και η στροφή στην εθνική ταυτότηταΈνας φίλος, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με προκαλεί να βρω μία λέξη που να περιγράφει όσο το δυνατόν καλύτερα τις δυνάμεις που αναπτύχθηκαν την χρονιά που πέρασε στη διαμόρφωση των παγκόσμιων τάσεων. Εάν έχω μία μόνο επιλογή, τότε θα διάλεγα τη λέξη «κατακερματισμός». Εάν μου επιτρεπόταν μία δεύτερη επιλογή, θα ήταν «ταυτότητα»..Ο κατακερματισμός της παλαιάς τάξης είναι περισσότερο έντονος – και θηριώδης – στη Μέση Ανατολή. Στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη το κράτος έχει παραλύσει. Ότι κι αν πιστεύει ο καθένας για τον Mark Sykes και τον Francois Georges – Picot, ο χάρτης που είχαν σχεδιάσει πριν περίπου έναν αιώνα δεν περιγράφει πλέον την εδαφική πραγματικότητα. Αυτά τα κράτη πιθανότατα δεν θα ανοικοδομηθούν σωστά ποτέ.

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΙΜΩΝ Ο «ψυχρός πόλεμος» ΟΠΕΚ-ΗΠΑ «ζεσταίνει» την παγκόσμια οικονομία

Ο «ψυχρός πόλεμος» ΟΠΕΚ-ΗΠΑ «ζεσταίνει» την παγκόσμια οικονομία  Της Μανταλένας Πίου
Πού θα σταματήσει η ελεύθερη πτώση της τιμής του πετρελαίου; Eίναι το μεγάλο ερώτημα στην αγορά ενέργειας και το δυσκολότερο να απαντηθεί. Από τα 115 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο Ιούνιο το brent έπεσε τον Δεκέμβριο στα 58 δολάρια. Η υπερπροσφορά πετρελαίου, η μειωμένη ζήτηση και η απόφαση του ΟΠΕΚ, με πρωταγωνιστή τη Σαουδική Αραβία, να υπερασπίσει με κάθε τρόπο τα μερίδιο αγοράς έστειλαν το αργό στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 και η πτώση φαίνεται ότι συνεχίζεται...Αναλυτές μιλούν ανοικτά για «ψυχρό πόλεμο» μεταξύ των ΗΠΑ και του ΟΠΕΚ και ιδιαίτερα της Σαουδικής Αραβίας που πρωτοστατεί στην πολιτική της μη περικοπής της παραγωγής. Το Ριάντ μπορεί να αντεπεξέλθει πιο εύκολα στην κατάρρευση της τιμής, καθώς το μέσο κόστος άντλησης στη Σαουδική Αραβία υπολογίζεται σε 5-6 δολάρια το βαρέλι, και συνολικά για τον ΟΠΕΚ γύρω στα 32 δολ/βαρέλι. Ομως η πολιτική αυτή εγκυμονεί κινδύνους, καθώς υπολογίζεται ότι με το πετρέλαιο στα 60 δολ./βαρέλι το έλλειμμα της Σαουδικής Αραβίας θα εκτοξευτεί στο 14%.

Πόλεμος μεταξύ χάκερ και εταιρειών

ΜICHAEL RILEYR, JORDAN ROBERTSON/BLOOMBERG
Μετά την πρόσφατη επίθεση χάκερ στα δίκτυα της Sony έχει δημιουργηθεί διάχυτη ανησυχία μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών στις ΗΠΑ, όπως ομολογούν ειδικοί σε θέματα ασφαλείας και πρώην κρατικοί αξιωματούχοι. Οι αμερικανικές αρχές δεν προθυμοποιούνται να εμπλακούν με τράπεζες, λιανεμπόρους, καζίνο κ.λπ., που τέθηκαν στο στόχαστρο χάκερ με βάση εκτός ΗΠΑ.Πάντως, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, επεκτείνοντας τα όρια της υφιστάμενης νομοθεσίας, τείνουν να εξετάζουν τρόπους παραβίασης των δικτύων των χάκερ, ώστε να ανακτήσουν κλαπέντα στοιχεία. Οπως επισημαίνει στο Bloomberg, ο Τεξανός Μάικλ Μακόλ, Ρεπουμπλικανός στη Βουλή των Αντιπροσώπων, «μοιάζει η κατάσταση σαν την Αγρια Δύση, καθώς εταιρείες πιθανώς να αντεπιτίθενται χωρίς άδεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Ο πληθωρισμός «πνίγει» τη Βενεζουέλα

Ο Νίκολας Μαδούρο ακολούθησε την πεπατημένη του προκατόχου του, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος το 2003 επέβαλε ελέγχους στην κίνηση του συναλλάγματος στη Βενεζουέλα. 
 Ο Νίκολας Μαδούρο ακολούθησε την πεπατημένη του προκατόχου του, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος το 2003 επέβαλε ελέγχους στην κίνηση του συναλλάγματος στη Βενεζουέλα.Σε χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση συναλλάγματος δεσμεύτηκε να προχωρήσει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κινητοποίησης για τη στήριξη της οικονομίας. Η οικονομία της χώρας του με υψηλό πληθωρισμό, χαμηλή ανάπτυξη και δραστικά μειωμένα έσοδα εξαιτίας της πτώσης στις τιμές του πετρελαίου διατελεί επισήμως σε ύφεση. «Σχεδιάζουμε να τελειοποιήσουμε το σύστημα της κίνησης συναλλάγματος», δήλωσε ο κ. Μαδούρο. Απέδωσε τη σοβαρή υποχώρηση στην τιμή του πετρελαίου «πόλεμο» που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον των ισχυρών πετρελαιοπαραγωγών χωρών της Βενεζουέλας, του Ιράν και της Ρωσίας.

Krugman: Οι εμμονές των ελίτ σπρώχνουν στην εξουσία τρομακτικούς ανθρώπους

Η εμμονή της ελίτ με τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και τις περικοπές στα κοινωνικά προγράμματα κινδυνεύει να φέρει στην εξουσία «τρομακτικούς ανθρώπους», γράφει ο Paul Krugman. Η εισοδηματική ανισότητα, η άνοδος της μεσαίας τάξης της Κίνας και η... κοιλάδα της απελπισίας.
Krugman: Οι εμμονές των ελίτ σπρώχνουν στην εξουσία τρομακτικούς ανθρώπουςΤο 2014, η εκτίναξη της ανισότητας σε αναπτυγμένα κράτη έλαβε τελικά την προσοχή που της άρμοζε, καθώς το βιβλίο του Thomas Piketty «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» (Capital in the Twenty-First Century) έγινε best seller. Οι συνήθεις ύποπτοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε μια... καλοπληρωμένη άρνηση, όμως, για όλους τους υπόλοιπους, είναι πλέον πασιφανές ότι τα εισοδήματα και ο πλούτος είναι πιο συγκεντρωμένα στην κορυφή απ' όσο ήταν την Χρυσή Εποχή, και η τάση δεν δείχνει σημάδια αλλαγής.
Αυτή όμως είναι μια ιστορία για την ανάπτυξη εντός των κρατών και, ως εκ τούτου, είναι ελλιπής. Πρέπει να συμπληρώσεις την ανάλυση τύπου Piketty με μια παγκόσμια άποψη, και όταν το κάνεις, θα έχει μια καλύτερη εικόνα του «καλού», του «κακού» και του δυνητικά «πολύ άσχημου» του κόσμου στον οποίον ζούμε.

Telegraph: Η Ελλάδα πυροκροτητής νέας κρίσης στην ΕΕ

Εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε σε αναμέτρηση με τις Βρυξέλλες, όπου μπορεί να αποφασιστεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ή αποβολή της χώρας από το ευρώ, σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Telegraph, Ambrose Evans-Pritchard.
Pritchard: Η Ελλάδα πυροκροτητής νέας κρίσης στην ΕΕ- «50/50» ο κίνδυνος GrexitΜια νέα οικονομική τάξη πραγμάτων, όπου η ποσοτική χαλάρωση της Fed δεν λειτουργεί ως δίκτυ ασφαλείας για τις αγορές, βλέπει ο αρθρογράφος της Telegraph Ambrose Evans-Pritchard.Όπως επισημαίνει, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, το οποίο έχει «εθιστεί» στα μηδενικά επιτόκια και την δολαριακή ρευστότητα.
Προβλέπει παράλληλα πως η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα φτάσει τα 1,08 δολάρια πριν φύγει το 2015.Σε ότι αφορά την Ευρώπη, αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να «σώσει τη μέρα» για τις αγορές assets –και για λόγους συνταγματικότητας- καθώς η Fed θα σταματήσει να τυπώνει δολάρια.