03 Ιανουαρίου 2015

Telegraph: Η Ελλάδα πυροκροτητής νέας κρίσης στην ΕΕ

Εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε σε αναμέτρηση με τις Βρυξέλλες, όπου μπορεί να αποφασιστεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ή αποβολή της χώρας από το ευρώ, σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Telegraph, Ambrose Evans-Pritchard.
Pritchard: Η Ελλάδα πυροκροτητής νέας κρίσης στην ΕΕ- «50/50» ο κίνδυνος GrexitΜια νέα οικονομική τάξη πραγμάτων, όπου η ποσοτική χαλάρωση της Fed δεν λειτουργεί ως δίκτυ ασφαλείας για τις αγορές, βλέπει ο αρθρογράφος της Telegraph Ambrose Evans-Pritchard.Όπως επισημαίνει, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, το οποίο έχει «εθιστεί» στα μηδενικά επιτόκια και την δολαριακή ρευστότητα.
Προβλέπει παράλληλα πως η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα φτάσει τα 1,08 δολάρια πριν φύγει το 2015.Σε ότι αφορά την Ευρώπη, αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να «σώσει τη μέρα» για τις αγορές assets –και για λόγους συνταγματικότητας- καθώς η Fed θα σταματήσει να τυπώνει δολάρια.

Αν και ο Μάριο Ντράγκι και το λατινικό μπλοκ θα μπορούσαν θεωρητικά να επιβάλουν μια πλήρη ποσοτική χαλάρωση παρά τις αντιστάσεις της Γερμανίας, μια τέτοια κίνηση θα περιόριζε την γερμανική πολιτική συναίνεση σε ότι αφορά το project της ΟΝΕ. Ο κ. Ντράγκι θα δεχθεί έναν κακό συμβιβασμό: μια ποσοτική χαλάρωση «χαμηλών οκτανίων» που δεν θα κάνει καμία μακροοικονομική διαφορά, όμως θα κάνει αρκετό «θόρυβο» ώστε να προκαλέσει καταιγίδα.

Σύμφωνα με τον Pritchard, η ευρωζώνη θα βρίσκεται σε αποπληθωρισμό μέχρι τον Φεβρουάριο, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να «βάλει φωτιά σε βρεμένα ξύλα τρίβοντας πέτρες». Τα πραγματικά επιτόκια θα αυξηθούν. Το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από το ονομαστικό ΑΕΠ στις χώρες της Μεσογείου. Η περιοχή θα πέσει βαθύτερα στην παγίδα του ανατοκισμού.
Οι πολιτικοί πυροκροτητές για τον επόμενο σπασμό της κρίσης της ΟΝΕ είναι περίπλοκοι, συνεχίζει ο αρθρογράφος, ωστόσο προβλήματα θα υπάρξουν αφού το χάσμα Βορρά-Νότου είναι μεγαλύτερο από ποτέ σε βασικά σημεία, και η ύφεση συνεχίζεται.

Ο πυροκροτητής θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα. Αν οι αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ διατηρήσουν το δημοσκοπικό προβάδισμα στις πρόωρες εκλογές αυτού του μήνα, σύντομα θα ακολουθήσει μια καθαρκτική αναμέτρηση με τις Βρυξέλλες.Οι ευρωπαίοι πιστωτές μπορεί να συμφωνήσουν σε ελάφρυνση το χρέους για την Ελλάδα, όμως μπορούν επίσης να αρνηθούν να μιλήσουν με το πιστόλι στον κρόταφο. Είναι 50/50 το ρίσκο να αποφασίσουν να βγάλουν από την πρίζα την τεχνητή υποστήριξη και να αποβάλλουν την Ελλάδα, υπολογίζοντας πως τώρα έχουν τον μηχανισμό για να σταματήσει η μετάσταση.
Όμως θα έκαναν λάθος...
EURO2DAY.GR