03 Ιανουαρίου 2015

Πόλεμος μεταξύ χάκερ και εταιρειών

ΜICHAEL RILEYR, JORDAN ROBERTSON/BLOOMBERG
Μετά την πρόσφατη επίθεση χάκερ στα δίκτυα της Sony έχει δημιουργηθεί διάχυτη ανησυχία μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών στις ΗΠΑ, όπως ομολογούν ειδικοί σε θέματα ασφαλείας και πρώην κρατικοί αξιωματούχοι. Οι αμερικανικές αρχές δεν προθυμοποιούνται να εμπλακούν με τράπεζες, λιανεμπόρους, καζίνο κ.λπ., που τέθηκαν στο στόχαστρο χάκερ με βάση εκτός ΗΠΑ.Πάντως, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, επεκτείνοντας τα όρια της υφιστάμενης νομοθεσίας, τείνουν να εξετάζουν τρόπους παραβίασης των δικτύων των χάκερ, ώστε να ανακτήσουν κλαπέντα στοιχεία. Οπως επισημαίνει στο Bloomberg, ο Τεξανός Μάικλ Μακόλ, Ρεπουμπλικανός στη Βουλή των Αντιπροσώπων, «μοιάζει η κατάσταση σαν την Αγρια Δύση, καθώς εταιρείες πιθανώς να αντεπιτίθενται χωρίς άδεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».


Ορισμένες προσφεύγουν σε ειδικούς στην ασφάλεια του Διαδικτύου, πολλοί εκ των οποίων έχουν διασυνδέσεις με τον στρατό και την κυβέρνηση. Ευελπιστούν πως αυτοί θα τους δώσουν εναλλακτικές για να διακόψουν τις δραστηριότητες των χάκερ ή να προσεγγίσουν ξένα δίκτυα και να διαπιστώσουν ποια πνευματική ιδιοκτησία οι χάκερ έχουν πιθανώς υπεξαιρέσει. Σε μία ανάλογη περίπτωση το FBI ερευνά το εάν χάκερ, που εργάζονταν για λογαριασμό αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, απενεργοποίησαν σέρβερ, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν από το Ιράν με στόχο να επιτεθούν σε ιστοτόπους μεγάλων τραπεζών το 2013.

Συγκεκριμένα, η JPMorgan Chase τάχθηκε υπέρ μιας τέτοιας τακτικής σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών τον Φεβρουάριο του 2013, σύμφωνα με έγκυρες πηγές. Εντούτοις, θα πρέπει να επισημανθεί πως αυτή η ιδέα της δικαιοσύνης τύπου «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» εγείρει επίμαχα ερωτήματα. Ενα από αυτά είναι το πότε οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν νόμιμα να δώσουν εντολή διεθνών «επιθέσεων» για λογαριασμό τους. Επιπλέον, μέχρι στιγμής δεν έχουν επαρκώς διερευνηθεί οι συνέπειες από το να χρησιμοποιήσεις χάκερ, οι οποίοι ίσως να στηρίζονται άμεσα ή έμμεσα από τη Β. Κορέα, τη Ρωσία, το Ιράν ή την Κίνα. Πάντως, όπως αναφέρει η Μandiant, υπεύθυνη να διερευνήσει την επίθεση κατά της Sony, ύστερα από τέτοια κρούσματα πολλές εταιρείες μιλούν για αντεπίθεση στους χάκερ, αλλά σχεδόν καμία δεν την πραγματοποιεί.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ