21 Ιουλίου 2014

Η Ε.Ε. ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ SOCAR ΝΑ ΠΩΛΗΣΕΙ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ ΤΟ 17% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ «Θύμα» του ενεργειακού πολέμου η πώληση του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους

«Θύμα» του ενεργειακού πολέμου η πώληση του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους Της Μανταλένας Πίου
Φήμες για νέες αξιώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά στην πώληση του ΔΕΣΦΑ τροφοδοτούν οι συνεχείς καθυστερήσεις των Βρυξελλών για την έγκριση της μεταβίβασης του Διαχειριστή Φυσικού Αερίου στη Socar, την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν. Παρότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά και ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από την τελευταία δήλωση του Επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, όταν είπε ότι η υπόθεση θα κλείσει το φθινόπωρο του 2014, κάποιες πληροφορίες θέλουν την Κομισιόν να έχει ζητήσει από τους Αζέρους να πουλήσουν σε τρίτη εταιρεία 17% από το μερίδιό τους στον ΔΕΣΦΑ, ώστε η συμμετοχή τους να πέσει κάτω από το 50%.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΛΕΖΟΥ Στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων Στα 92 του χρόνια ο Μανώλης Γλέζος συνεχίζει την προσπάθεια για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι από τον Σεπτέμβριο το θέμα θα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Για την ακρίβεια: η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία ανήκει και ο ίδιος ως ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται να θέσει το ζήτημα στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο μετά το καλοκαίρι. Κατ΄αυτόν τον τρόπο η διεκδίκηση δεν περιορίζεται σε στενό «ελληνικό» πολιτικό πλαίσιο, επισημαίνει ο Μανόλης Γλέζος. Ωστόσο δεν επιθυμεί, προς το παρόν, να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες. «Έχουμε ένα σχέδιο, φυσικά δεν πρόκειται να το παρουσιάσουμε τώρα γιατί εμπλουτίζεται από διάφορες πλευρές και δεν θέλω να το θέσω υπόψη ακόμη. Ένα στοιχείο είναι ότι θα γίνει κτήμα της 'όλης Αριστεράςʼ που είναι στο Κοινοβούλιο και αύξησε τη δύναμή της: από 35 ευρωβουλευτές έχουμε γίνει 52. Είναι σημαντικό» δηλώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Βαριά ήττα για τον Πούτιν

Οι κυρώσεις έχουν πλήξει καίρια τη Ρωσία και εδώ και περίπου δύο μήνες -από την εκλογή Ποροσένκο- ο Πούτιν προσπαθεί να απεμπλακεί από την Ανατολική Ουκρανία σώζοντας τα προσχήματα κάποιας συμβιβαστικής λύσης που να κατοχυρώνει κάποιας μορφής αυτονομία για τους Ρωσόφωνους.Προφανώς επένδυε τόσο στις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας όσο και στη βεβαιότητα της χρεοκοπίας της Ουκρανίας, χωρίς αποκατάσταση ομαλών εμπορικών και ενεργειακών σχέσεων με τη Ρωσία. Μια κατάρρευση κόστους δεκάδων δισ. ευρώ, που δεν μπορούν και δεν θέλουν να τα καλύψουν ούτε οι ΗΠΑ, ούτε και η Γερμανία. Με τη στήριξη της Μόσχας να συρρικνώνεται συνεχώς, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου προελαύνουν και είναι θέμα λίγων βδομάδων η πλήρης ήττα των ανταρτών, με μόνη διέξοδο τη διαφυγή τους στη Ρωσία.

Ψυχρό κλίμα στις σχέσεις Ερντογάν - Γκιούλ Εντονος προβληματισμό Γκιούλ για την στροφή στον αυταρχισμό


Του Νίκου Στέλγια
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία δείχνουν ότι η γειτονική χώρα βρίσκεται ένα βήμα πιο πριν από μια μεγάλη πολιτική ανατροπή, η οποία ενδέχεται να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας περιόδου.Παρά τις διαψεύσεις του τουρκικού Προεδρικού Μεγάρου, πλέον το κλίμα ψυχρού πόλεμου στις σχέσεις Προέδρου Αμντουλλάχ Γκιουλ - Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι γεγονός και βρίσκει μεγάλο αντίκτυπο στον τουρκικό τύπο.

Ριψοκίνδυνες κινήσεις από τον Ερντογάν στην Μέση Ανατολή Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανεβάζει τους τόνους στις σχέσεις του με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ


Του Νίκου Στέλγια
Ριψοκίνδυνες κινήσεις, στην σκακιέρα, η οποία ακούει στο όνομα Μέση Ανατολή πραγματοποιεί για μια ακόμη φορά ο ισχυρός άνδρας της γειτονικής Τουρκίας τις τελευταίες ώρες. Μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμης σημασίας προεδρικές εκλογές, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους στις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν έστειλε σκληρά μηνύματα στο Τελ Αβίβ. Ο Τούρκους Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ότι το ισραηλινό κράτος προάγει την τρομοκρατία στην Μέση Ανατολή. Ο κ. Ερντογάν έβαλλε κατά της Δύσης και των ΗΠΑ, για την στάση την οποία τηρούν στην περίπτωση της κρίσης της Γάζας. Κατά την άποψη του, όπως ο ΟΗΕ, έτσι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. βρίσκονται στο πλευρό του Ισραήλ, το οποίο σκοτώνει άμαχο πληθυσμό στην Λωρίδα της Γάζας.

Ερευνα: To FBI ωθούσε Αμερικανούς μουσουλμάνους στην τρομοκρατία


Το FBI «ενθάρρυνε, ώθησε και κάποιες φορές πλήρωσε» Αμερικανούς μουσουλμάνους για να τους υποκινήσει να διαπράξουν επιθέσεις στη διάρκεια μυστικών επιχειρήσεων μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Σε περισσότερες από 500 υποθέσεις τρομοκρατίας που έφτασαν στα αμερικανικά δικαστήρια από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, «το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI έβαλαν στο στόχαστρό τους αμερικανούς μουσουλμάνους σε καταχρηστικές, μυστικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις διείσδυσης, βασιζόμενα στη θρησκευτική και εθνοτική τους ταυτότητα», καταγγέλλει στην έκθεση αυτή το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Κολούμπια.

WSJ: Αστάθεια στα νότια σύνορα της Ευρώπης

 «Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται έναντι μιας γενικευμένης αστάθειας στα νότια σύνορά της» και «οι νέες προκλήσεις της ΕΕ είναι γεωπολιτικές», αναφέρει ο αρθρογράφος της «Wall Street Journal», Σάιμον Νίξον, υποστηρίζοντας, ότι «στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ιδιαίτερα, η πρόκληση της διαχείρισης μιας τεράστιας εισροής μεταναστών αποτελεί φλέγον πολιτικό ζήτημα».Στο άρθρο δίνεται έμφαση στην ουκρανική κρίση και στην επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία, όπως και στις ταραχές στη Μέση Ανατολή, στην Τουρκία και στον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο στη βόρεια Αφρική, «οι οποίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για νέα κύματα λαθρομεταναστών που θα ασκήσουν πιέσεις στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία».

Τραγωδία χωρίς τέλος στη Λωρίδα της Γάζας

Μικρή Παλαιστίνια κουβαλάει πόσιμο νερό σε σχολείο της Γάζας, που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο μετά τη νέα πολεμική επιχείρηση των Ισραηλινών.
ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΤο βίντεο τoυ δημοφιλέστερου τηλεοπτικού σταθμού της Γαλλίας, του TF1, έκανε τον γύρο του κόσμου με ταχύτητα αστραπής. Σκάφος του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού εκτοξεύει βλήμα, καταστρέφοντας κάτι που μοιάζει με κοντέινερ, στην παραλία της Γάζας. Τέσσερα παιδιά που έπαιζαν μπάλα στην άμμο τρέχουν να απομακρυνθούν, μέχρι που ένα δεύτερο βλήμα τα σκοτώνει επιτόπου.

Η Ευρώπη αναζητεί απεγνωσμένα βηματισμό

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα μίας κρίσης σαρωτικής, που έφερε το ευρώ στο χείλος του γκρεμού, η Ευρώπη παραμένει διχασμένη - ίσως και σε σύγχυση θα έλεγε κανείς. Και ο ορίζοντας δεν ανοίγει, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι υποστηρίζουν ότι «τα χειρότερα πέρασαν» και πλέον μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Αντιθέτως, τα σύννεφα ίσως να πυκνώνουν, όχι με την έννοια ότι πλησιάζει μία καταιγίδα, αλλά με την έννοια ότι μας δυσκολεύουν να δούμε μπροστά, να προβλέψουμε και να πορευθούμε με ασφάλεια.

Βενιζέλος: Πολιτικό παιχνίδι στην εξωτερική πολιτική

Αδιανόητη χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, την εμπλοκή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας σε πολιτικό παιχνίδι μικρών κύκλων που δεν επιθυμούν τη συνεργασία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ γιατί προτιμούν μια συνεργασία ΝΔ και διαφόρων εκδοχών της ακροδεξιάς. Ο κ. Βενιζέλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρεται στην αναπαραγωγή από μικρούς κύκλους, της περίεργης θεωρίας περί αποκλίσεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, στο πλαίσιο αυτού του πολιτικού παιχνιδιού.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, μετά τη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην Κύπρο.

Η Τουρκία πρότεινε στη Ρωσία εμπορικές συναλλαγές απευθείας στα εθνικά τους νομίσματα

Συναλλαγές απευθείας στα εθνικά τους νομίσματα προτείνει η Τουρκία στη Ρωσία στο πλαίσιο του εξωτερικού εμπορίου, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας.Η ανακοίνωση έγινε με το πέρας της συνάντησης των αρμόδιων υπουργών των δύο χωρών Αλεξέι Ουλιουκάεφ και Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί στο πλαίσιο του φόρουμ Business-G20 στην Αυστραλία.
Το θέμα της μεταφοράς των τρεχουσών συναλλαγών των δύο χωρών με απευθείας μετατροπή των εθνικών νομισμάτων τους συζητείται στο πλαίσιο επιτροπής εργασίας για τραπεζικά-χρηματιστικά ζητήματα και φυσικά συνδέεται, όπως επισημαίνει το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, με την ψύχρανση των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης και ειδικότερα με τις ΗΠΑ, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Γιατί δεν τρομάζουν τις αγορές οι γεωπολιτικές εξελίξεις

Δεκαπέντε αλυσιδωτά ρεκόρ φέτος για τη Wall Street, παρά τις πολλές εστίες γεωπολιτικού κινδύνου.Εξηγούνται όλα από το φτηνό χρήμα ή μήπως όχι; Πόσο θα κρατήσει το καλό κλίμα και τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή;
Γιατί δεν τρομάζουν τις αγορές οι γεωπολιτικές εξελίξεις«Είναι πολύ ήσυχα. Είναι πάρα πολύ ήσυχα». Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, κάπως έτσι θα περιέγραφε κανείς την πορεία των αγορών. Την τελευταία χρονιά αυτό που έχει ξεχωρίσει ήταν η παντελής απουσία συσχέτισης μεταξύ των γεωπολιτικών εντάσεων και της πορείας των αγορών.Παρακολουθήσαμε τον εμφύλιο πόλεμο και το μερικό διαμελισμό της Ουκρανίας, το πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη, την αναταραχή στην Αίγυπτο και τη Συρία και την κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ. Παρόλα αυτά, οι αγορές ενισχύονται σταθερά, σε νέα  ιστορικά υψηλά, ενώ η αστάθεια υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο επτά ετών.Ένα από τα βασικά ερωτήματα αντιμετωπίζουν οι επενδυτές τώρα είναι: «Γιατί ήταν τόσο χαμηλή η αστάθεια φέτος;» Και ίσως πιο σημαντικό: «Θα συνεχιστεί αυτή η περίοδος του καλού κλίματος;»

Αποκωδικοποιώντας τη «νέα Τουρκία» του Έρντογαν

Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, συνιστούν ένα νέο σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με το ιδεολογικό πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο τουρκικό πολιτικό σύστημα και ευρύτερα την κοινωνία. Στο επίκεντρο όλων αυτών βρίσκεται το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το πολιτικό του πρόγραμμα για μια «νέα Τουρκία». Επομένως μια πρώτη προσπάθεια ερμηνείας των βασικών αξόνων αυτού του πολιτικού συνθήματος, μπορεί να είναι σημαντική για την κατανόηση των μελλοντικών προσανατολισμών της χώρας.