21 Ιουλίου 2014

Ριψοκίνδυνες κινήσεις από τον Ερντογάν στην Μέση Ανατολή Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανεβάζει τους τόνους στις σχέσεις του με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ


Του Νίκου Στέλγια
Ριψοκίνδυνες κινήσεις, στην σκακιέρα, η οποία ακούει στο όνομα Μέση Ανατολή πραγματοποιεί για μια ακόμη φορά ο ισχυρός άνδρας της γειτονικής Τουρκίας τις τελευταίες ώρες. Μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμης σημασίας προεδρικές εκλογές, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους στις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν έστειλε σκληρά μηνύματα στο Τελ Αβίβ. Ο Τούρκους Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ότι το ισραηλινό κράτος προάγει την τρομοκρατία στην Μέση Ανατολή. Ο κ. Ερντογάν έβαλλε κατά της Δύσης και των ΗΠΑ, για την στάση την οποία τηρούν στην περίπτωση της κρίσης της Γάζας. Κατά την άποψη του, όπως ο ΟΗΕ, έτσι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. βρίσκονται στο πλευρό του Ισραήλ, το οποίο σκοτώνει άμαχο πληθυσμό στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι επισημάνεις του κ. Ερντογάν ήρθαν σε μια περίοδο που οι κύκλοι του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος εισέρχονται στα επικίνδυνα «νερά» του αντισεμιτισμού. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η Οργάνωση ΙΗΗ, η οποία οργάνωσε την εκστρατεία του Μαβί Μάρμαρα στην Γάζα το 2010, καθώς και διάφορα στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) άφησαν πολλά υπονοούμενα σχετικά με την ασφάλεια των εβραϊκής καταγωγής Τούρκων πολιτών και έβαλλαν σε πολύ υψηλούς τόνους κατά του Ισραήλ.
 

Χθες, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν εγκρίνει και ότι δεν συμφωνεί με τις σκληρές δηλώσεις του κ. Ερντογάν. Οι πληροφορίες της «Κ» από την τουρκική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν επέλεξε να ανατινάξει στον αέρα την προοπτική της ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας - Ισραήλ έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στην Ουάσιγκτον. Κατά την άποψη των πηγών μας, με την συγκεκριμένη κίνηση ο κ. Ερντογάν στοχεύει στην ενίσχυση των ποσοστών του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.
 

Το Ισράηλ εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τις πρώτες ώρες της Δευτέρας, το Τελ Αβίβ έχει ζητήσει από τους πολίτες της να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία την επόμενη περίοδο. Η συγκεκριμένη ταξιδιωτική οδηγία έρχεται την στιγμή που το Τελ Αβίβ ζητά την βοήθεια της Ουάσιγκτον για να αντιμετωπιστεί η «επιθετικότητα» της κυβέρνησης Ερντογάν.
 

Ψάχνουν απεγνωσμένα την εκεχειρία
Μπορεί ο Τούρκος Πρωθυπουργός να βάλλει δημοσίως κατά του Τελ Αβίβ, ωστόσο, κεκλεισμένων των θυρών, οι Τούρκοι διπλωμάτες, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση του Κατάρ αναζητούν τρόπους για να επιτευχθεί εκεχειρία στην Γάζα με απώτερο στόχο την αποφυγή του ενδεχόμενου της κατάρρευσης της Οργάνωσης Χαμάς. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις των δυο κυβερνήσεων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στο παρασκήνιο της νέας κρίσης. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ