09 Ιουνίου 2013

Ενεργειακό σταυρόλεξο

http://www.agelioforos.gr/files/FOTO_ENTYPON/2013/06/02/resized/2013060200148-preview_425x.jpgΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ι. ΜΕΡΤΖΟΥ
Πρόεδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Σε λίγες μέρες κρίνεται η πώληση των δημόσιων επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Το διακύβευμα δεν είναι μόνον ένα υψηλό τίμημα αλλά η θέση της Ελλάδας στο διεθνές δίκτυο της ενέργειας, που θα τροφοδοτήσει -και θα εξαρτήσει- την Ευρώπη από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας ή της Δύσης μέσω του Αζερμπαϊτζάν.
Η Ρωσία και η Δύση ανταγωνίζονται σκληρά με δύο αγωγούς, που από την Ανατολή εισέρχονται στη Βουλγαρία, με προορισμό την Αυστρία και τους εκεί τερματικούς σταθμούς διανομής στην Ευρώπη.
Ο Southstreem ανήκει στο ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom, διαθέτει πλήρη επάρκεια και προηγείται σε ωριμότητα. Διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα μέσω τουρκικών υδάτων και καταλήγει στις βουλγαρικές ακτές. Ηδη το Κρεμλίνο έχει υπογράψει συμφωνίες με την Τουρκία για τη διέλευση του αγωγού και, έπειτα από πολλά πολιτικά επεισόδια, με τη Βουλγαρία για την κατασκευή του.

Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με αδήριτες πραγματικότητες

Η εμβληματική προσωπικότητα Ερντογάν έχει αναμφίβολα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην Τουρκία την τελεταία δεκαετία. Η οικονομική ανάπτυξη, οι ξένες επενδύσεις (και ως ένδειξη εμπιστοσύνης στη χώρα), η δεσπόζουσα θέση στην ευρύτερη περιφέρεια, σε συνάρτηση με μία άκρως φιλόδοξη ατζέντα, καθώς και η ανάδειξη χαρακτηριστικών ενός πρότυπου μετριοπαθούς Ισλάμ στον απόηχο των αραβικών εξεγέρσεων, δημιούργησαν αίσθηση υπεροχής.

«Θρησκευτικός πόλεμος» στα Τίρανα -αποστράτευση στρατηγών με θρησκευτικό κριτήριο

Berisha (1)του συνεργάτη
-το ΔΚ  και ο Μπερίσα εκμεταλλεύονται προεκλογικά και τον  μουσουλμανισμό
Στο επικίνδυνο και ασταθές έδαφος της θρησκευτικής αντιπαράθεσης υπεισέρχεται ο εκλογικός πόλεμος στην Αλβανία. Θα έλεγε κανείς όχι μόνο για εκλογικούς σκοπούς και εάν έτσι είναι τα πράγματα τότε τα ερωτηματικά είναι πολλά. Επιπλέον κάποιοι κύκλοι δείχνουν να βιάζονται να δημιουργήσουν τετελεσμένα αφήνοντας όμως επικίνδυνα εκτεθειμένη την  Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα.

ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΣΤΡΟΦΕΣ... ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Μήνυμα επιστροφής στις διεθνείς αγορές

Μήνυμα επιστροφής στις διεθνείς αγορές Τριπλό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα φιλοδοξεί να στείλει η Αθήνα με την κορύφωση, αύριο, της διαδικασίας της αποκρατικοποίησης των στρατηγικής σημασίας ενεργειακών εταιρειών, της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Σαμαράς: “Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί τους νεοναζί” !!!

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/06/sam28.jpg
Antinews.grΜε τον πλέον επίσημο τρόπο καταγράφεται  πως το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας μας απο την αυτοδυναμία ενός πολιτικού κόμματος έχει μετατοπιστεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας.Το σχήμα αυτό ως λειτουργεί σήμερα επέτυχε την σταθεροποίηση της χώρας μας και την επανάκτηση της φερεγγυότητας της Ελλάδας.Το πόσο σημαντικό είναι αυτό διαφαίνεται απο την συνολική αρνητική πολιτικής της αντιπολίτευσης ως σωστά επισημάνθηκε , καθώς της αποστερεί μεγάλο μέρος των όπλων της στην προσπάθεια της να αυξήσει την επιρροής της προς το κέντρο και τα δεξιά

Η επόμενη μέρα στην Τουρκία

http://static.euronews.com/articles/226700/606x341_226700_polis-taksim-meydani-ni-gostericiler.jpg?1370100372ΙnfognomonpoliticsΣτα αίτια πρέπει να προστεθούν και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία και οι σοβαρές συνέπειες τους στον κοινωνικό ιστό αναφέρομαι τόσο στην ανεργία όσο και στην μείωση της αγοραστικής δύναμης Η γεωγραφία των κινητοποιήσεων αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα επ αυτού. Το γεγονός ότι πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτές δεν είναι κατευθυνόμενες οι εκδηλώσεις αυτές δεν ευσταθεί γιατί ναι μέν δεν συμμετέχουν κόμματα αλλά συμμετέχουν φορείς οι οποίοι και αποτελούν βραχίονα άσκησης της πολιτικής κομμάτων όπως λ.χ. το Ρεπουμπλικανικό

H εξέγερση των πιγκουίνων

Τάσος ΤέλλογλουΤο CNN Türk έδειχνε, τη μέρα της «έκρηξης» των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη, ένα ντοκιμαντέρ με πιγκουίνους. Επειδή ανήκει στον ίδιο όμιλο με την τράπεζα Garanti, οι διαδηλωτές αποφάσισαν να τιμωρήσουν την τράπεζα αποσύροντας, από την επόμενη μέρα, μαζικά τα χρήματά τους. Μέσα σε ένα διήμερο «σηκώθηκε» ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό: 40 εκατομμύρια τουρκικές λίρες. Στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας αποφάσισε, για να μη χάσει άλλες καταθέσεις, να δηλώσει ότι υποστηρίζει τις διαδηλώσεις.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ΗΠΑ και την Κίνα Η ειρηνική συνύπαρξη της σημερινής και της μελλοντικής υπερδύναμης

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRMJiORy2o_7cH264myahBN33baQcYZivDyC9j7sNA24_cbdBZc
The New York Times
Λίγο πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια, τα επιτελεία των συνεργατών των δύο προέδρων είχαν ετοιμάσει τον κατάλογο των ζητημάτων που επρόκειτο να συζητηθούν. Μεταξύ αυτών, ήταν οι επιθέσεις στο Διαδίκτυο, καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις και η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας αμερικανικών εταιρειών από τους Κινέζους έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις. Το ζήτημα της Βορείου Κορέας ήταν επίσης ψηλά στη ατζέντα των συνομιλιών των δύο ηγετών. Ο Σι επέκρινε τη στάση του Κιμ Γιονγκ Ουν, ηγέτη της Βορείου Κορέας ως προς τα πυρηνικά, επιδεικνύοντας προθυμία για ενίσχυση των κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ.

Οι κινήσεις Ερντογάν ανησυχούν τις ΗΠΑ Καταρρέει η εικόνα της «χώρας-μοντέλου»

Του απεσταλμένου μας στην Ουασιγκτον Αθανασιου Ελλις
Με ανησυχία παρακολουθούν οι ΗΠΑ τις εξελίξεις στην Τουρκία, όχι μόνο γιατί ο πρόεδρος Ομπάμα έχει μέχρι τώρα επενδύσει πολιτικά στον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και λόγω των ανατροπών που θα προκαλούσε στη διαχείριση της κρίσης στη Συρία ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της Τουρκίας.
Η συγκρουσιακή προσέγγιση της εξέγερσης από τον Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά των αποφάσεων του Τούρκου πρωθυπουργού -τον οποίο ο Ομπάμα έχει χαρακτηρίσει ως έναν από τους πέντε ξένους ηγέτες με τους οποίους διατηρεί τις στενότερες προσωπικές σχέσεις- πλήττουν την εικόνα του ιδίου ως δημοκρατικού ηγέτη, αλλά και της Τουρκίας ως μοντέλου για τον μουσουλμανικό κόσμο, που προβάλλει συχνά ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Είναι το πρώτο μεγάλο στρατηγικό λάθος του Ερντογάν.

Γιατί η πλατεία Ταξίμ δεν είναι Ταχρίρ

http://www.avgi.gr/documents/10179/427263/TAXIM1.jpg/360656f7-1cea-459e-8eb3-3ae6be4b5681?t=1370625740152&imageThumbnail=3Η ευκατάστατη και κοσμοπολίτικη νεολαία των αστικών κέντρων πρωταγωνιστεί στις διαδηλώσεις εναντίον του Ερντογάν
Του απεσταλμένου μας στην Κωνσταντινουπολη, Πετρου Παπακωνσταντινου
«Λέει ότι κάθε οικογένεια πρέπει να κάνει τουλάχιστον τρία παιδιά και αποξενώνει τις γυναίκες. Περιορίζει το αλκοόλ και δηλώνει ότι η αντιπολίτευση ακολουθεί τυφλά «δύο μεθύστακες» κι όλοι καταλαβαίνουν ότι υπονοεί τον Ατατούρκ και τον Ινονού, κι έτσι εξαγριώνει τους Κεμαλικούς. Βαφτίζει την τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου με το όνομα του πρώτου σουλτάνου που έσφαξε Αλεβίτες και βάζει απέναντί του το 10% του πληθυσμού. Τέτοιες γκάφες δεν τις κάνει ένας συνετός πολιτικός. Αλλά ο Ερντογάν δεν είναι πολιτικός, είναι επαναστάτης. Συντηρητικός επαναστάτης, αλλά επαναστάτης. Δεν ήρθε να διαχειριστεί το σύστημα που παρέλαβε, αλλά να το αλλάξει. Και γι' αυτό συνεχίζει να είναι αγαπητός σε ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου».

Η "τουρκική Άνοιξη", κλονίζει τα σχέδια τόσο του Ερντογάν, όσο και των ΗΠΑ


Τα τρία «y»

Δώδεκα χρόνια μετά την ίδρυση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν, που θα έδινε τη μάχη κατά των τριών «y» της Τουρκίας: yolsuzluk (διαφθορά), yoksulluk (φτώχεια), yasaklar (απαγορεύσεις), σήμερα τα ξαναβρίσκει απέναντί του
Την Τρίτη 14 Αυγούστου 2001 στην Τουρκία τα βλέμματα είχαν στραφεί στο πεντάστερο Bilkent Hotel της Αγκυρας, όπου 74 άνθρωποι συμμετείχαν στην ίδρυση ενός νέου κόμματος. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (Adalet ve Kalkinma Partisi) εμφανίστηκε επίσημα στον πολιτικό χάρτη της χώρας τρεις βδομάδες μετά την απαγόρευση από το συνταγματικό δικαστήριο του Κόμματος Αρετής.

Το μοντέλο Ερντογάν και η Μέση Ανατολή

Χαρίτος Πάνος
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: ΠΑΝΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
- Καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού του οι τηλεφωνικές «ενοχλήσεις» από την Ουάσιγκτον προέτρεπαν για ένα βήμα πίσω. Τα τηλέφωνα ήταν αρκετά και σε όλα τα επίπεδα. Η υπαναχώρηση δεν ήταν η αρμόζουσα ή δεν ήλθε καθόλου
«Η τουρκική εμπειρία και το μοντέλο ανάπτυξης του δημοκρατικού συστήματος στη χώρα αυτή αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το μοντέλο εκδημοκρατισμού στο οποίο θα κινηθεί και η χώρα μου». Όταν ο πρόεδρος της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι έκανε αυτή τη δήλωση προ δεκαημέρου επισκεπτόμενος την Τουρκία, φαντάζομαι ότι δεν είχε ακριβώς στο μυαλό του το μοντέλο που καταδίκασαν χιλιάδες Τούρκοι πολίτες διαδηλώνοντας σε ολόκληρη τη χώρα.

Σταύρος Λυγερός και Κώστας Μελάς για τις εξελίξεις στην Τουρκία

http://www.avgi.gr/documents/10179/420656/1-Tourkia-B.jpg/e36cfce0-16f8-4432-b67e-e14cabef2f4c?t=1370634594060&imageThumbnail=3Τσιμιτάκης Μ.
Βαθύ ρήγμα στην τουρκική κοινωνία και πλήγμα στην έπαρση που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία, μετά τη δεκαετή αντιπαράθεση με το κεμαλικό καθεστώς, θεώρησε πως μπορεί επιτέλους να ξεδιπλώσει μια ισλαμική - αυταρχική ατζέντα. Αυτά βλέπουν οι συγγραφείς Σταύρος Λυγερός και Κώστας Μελάς στις κινητοποιήσεις που παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται στην Τουρκία την τελευταία εβδομάδα και οι οποίες, σύμφωνα με τους ιδίους, επιφέρουν ήδη σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της γείτονος χώρας. Στο βιβλίο τους "Μετά τον Ερντογάν, τι;" οι Λυγερός και Μελάς προσφέρουν μια λεπτομερή εικόνα της Τουρκίας σε μια κομβική στιγμή της ιστορίας της, προσπαθώντας να ανιχνεύσουν τόσο τις προοπτικές της, όσο και τις επιπτώσεις που μπορεί αυτές να έχουν στις διμερείς σχέσεις της και τον διεθνή της ρόλο. Η κοινωνική αναταραχή και ο μετεωρισμός που επιφέρει δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση προοδευτικών πολιτικών ταυτοτήτων, οι οποίες μέχρι σήμερα παρέμειναν καταπιεσμένες.

Η Τουρκία αποκτά κοινή γνώμη

Του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη

  • Οι σημερινές εξελίξεις θα μπορούσαν να αποβούν χρήσιμες για την Κύπρο.Οι εξελίξεις στη χώρα έλαβαν δραματικές διαστάσεις, στον βαθμό που αυτά τα γεγονότα δεν είναι ούτε συγκυριακά ούτε τυχαία ούτε και παροδικά, όπως φαίνεται
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ και το Κυπριακό, που είναι τούτη την εποχή και την επόμενη περίοδο στο προσκήνιο, εκδηλώνεται μια χρυσή ευκαιρία που μπορεί να αξιοποιηθεί σε διάφορα επίπεδα

Η εικόνα του σουλτάνου, ράγισε…

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

  • Τι σημαίνει η εξέγερση των Τούρκων κατά της διακυβέρνησης Ερντογάν
  • Δεν πρόκειται για «τουρκική άνοιξη», αλλά για τις πρώτες σοβαρές ρωγμές στο σουλτανάτο του Πρωθυπουργού - 
  • Ο Πρόεδρος Γκιουλ προηγείται στις προτιμήσεις για τις προεδρικές του 2014
  • ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΕΖΙ ήταν η αφορμή, οι βαθύτερες αιτίες πρέπει να αναζητηθούν αλλού και φτάνουν μέχρι την ανάληψη της εξουσίας, το 2002

Τα γιουσουφάκια του Ερντογάν

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Το προσκύνημα των ημετέρων και οι πιγκουίνοι των ΜΜΕ
  • Η ταυτότητα των εξεγερθέντων, ο ιός του αυταρχισμού και γιατί η Τουρκία πάσχει από το σύνδρομο της αραβικής άνοιξης
  • ΤΑ ΑΙΤΙΑ της κρίσης και τα παπαγαλάκια των πρεσβειών

«United States of Cyprus»


https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSn0DUYKix_IVh934hh_VqewA5FkHhZoBTLTVgJzqvP6dIZfVZvΝα το χαιρόμαστε σιόρ! Από ότι φαίνεται βρέθηκε η χρυσή λύση για το αιώνιο πρόβλημα μας. Ακούει στο όνομα «United States of Cyprus» και κάποιοι σε αυτό το νησί υποστηρίζουν ότι το εν λόγω project βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Ναι, καλά ακούσατε. Δεν πρόκειται για πλάκα άλλα για ένα σενάριο, το οποίο αφορά το μέλλον αυτού του μικρού τόπου.Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός της γειτονικής Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εκτός από την δική του χώρα έχει πολιτικές και ηγετικές βλέψεις για καμιά δεκαριά ακόμη χώρες της περιοχής μας, μετέβη στην Ουάσιγκτον και συναντήθηκε με τον πλανητάρχη μας. Η αμερικανική κυβέρνηση προϋπάντησε με «βασιλικές τιμές» τον μεγάλο ηγέτη Ανατολικής Μεσογείου.