09 Ιουνίου 2013

ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΣΤΡΟΦΕΣ... ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Μήνυμα επιστροφής στις διεθνείς αγορές

Μήνυμα επιστροφής στις διεθνείς αγορές Τριπλό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα φιλοδοξεί να στείλει η Αθήνα με την κορύφωση, αύριο, της διαδικασίας της αποκρατικοποίησης των στρατηγικής σημασίας ενεργειακών εταιρειών, της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Το σήμα δίνεται μέσα από τις δυνατές οικονομικές προσφορές της ρωσικής Gazprom για την απόκτηση της ΔΕΠΑ και της αζέρικης Socar για τον ΔΕΣΦΑ, που υποβάλλουν αύριο μέχρι τη 1 το μεσημέρι στα γραφεία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η Gazprom και η Socar είναι οι επικρατέστερες για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, αντίστοιχα, έναντι των ανταγωνιστών τους. Ο ρωσικός όμιλος αναμένεται να δώσει τίμημα τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ και η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν γύρω στα 500 με 600 εκατ. ευρώ. Πέραν των δύο, οι άλλες εταιρείες που αναμένεται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές είναι η M&M GasCo για τη ΔΕΠΑ και η ρωσική Sintez για τον ΔΕΣΦΑ. Η ελληνική κυβέρνηση μέσα από την ολοκλήρωση της τρίτης και της τέταρτης αποκρατικοποίησης επιδιώκει να στείλει τρία μηνύματα:

Το πρώτο απευθύνεται στις διεθνείς αγορές και αφορά στην ικανότητα και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων τις μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές προβλέπονται από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας.
Ο Γιούρι Βιρομπιάν είναι πρόεδρος της θυγατρικής της Gazprom στη Γαλλία, Gazprom Marketing &Trading
Ο Γιούρι Βιρομπιάν είναι πρόεδρος της θυγατρικής της Gazprom στη Γαλλία, Gazprom Marketing &Trading

Το δεύτερο μήνυμα έχει αποδέκτες τους μεγάλους επενδυτές από την παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή. Τα ονόματα των ξένων κολοσσών που υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους δεν αποτελούν απλά και μόνο έναν κράχτη για την προσέλκυση κι άλλων επενδύσεων, αλλά μια απόδειξη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Το τρίτο μήνυμα που στέλνει η χώρα μας είναι ο νέος ρόλος που αναλαμβάνει στην ενεργειακή σκακιέρα της ΕΕ αλλά και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Με συμμάχους τις δύο μεγάλες εταιρείες, τη ρωσική Gazprom και την αζέρικη Socar αποκομίζει τεράστια γεωστρατηγικά και οικονομικά οφέλη. Η Ελλάδα δε, μέσα και από την πρόσφατη θέση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πως η ελληνική ΑΟΖ αποτελεί και ευρωπαϊκή, θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να αποτελέσει μία από τις εναλλακτικές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.
«Εως το μεσημέρι της Δευτέρας θα καταθέσουμε την πρότασή μας για τον ΔΕΣΦΑ», λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Sintez.
«Εως το μεσημέρι της Δευτέρας θα καταθέσουμε την πρότασή μας για τον ΔΕΣΦΑ», λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Sintez.
 
Τα ψέματα τελείωσαν
Επειτα από τρεις παρατάσεις και έντονο παρασκήνιο, αύριο τα... ψέματα τελειώνουν. Κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές και αμέσως το ίδιο βράδυ θα εξεταστούν η νομική τους αρτιότητα αλλά και οι εγγυητικές επιστολές. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη Πέμπτη 13 Ιουνίου συγκαλείται το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ανοίξει τις οικονομικές προσφορές και να λάβει την τελική απόφαση, εφόσον οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την ελληνική πλευρά ικανοποιούνται από τις εταιρείες που έχουν συμμετάσχει στον διαγωνισμό.
Οσον αφορά τη ΔΕΠΑ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην προσφορά της Gazprom. Και για την ακρίβεια στο τίμημα που θα δώσει για την απόκτησή της. Η ελληνική πλευρά προσδοκά τελική προσφορά τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ.

Μεγάλος πάντως «πονοκέφαλος» για τους Ρώσους παραμένει το θέμα της έγκρισης της εξαγοράς από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν διεξάγει εδώ και μήνες έρευνα για το ενδεχόμενο κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης της Gazprom σε χώρες - μέλη της ΕΕ. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού εντάξει την εξαγορά της ΔΕΠΑ στον προαναφερόμενο «φάκελο» ή αν την ερευνήσει με ξεχωριστή διαδικασία. Στη δεύτερη περίπτωση ο διαγωνισμός αναμένεται να επικυρωθεί σύντομα, ενώ στην πρώτη είναι άγνωστο το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την τελική της απόφαση.
 
Οι Αζέροι φαβορί για ΔΕΣΦΑ
Πολυπλοκότερη παρτίδα σκάκι... παίζεται στον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ. Φαβορί για την απόκτηση του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ήταν μέχρι και τις 19 Μαΐου η ρωσική Sintez. Μάλιστα η εταιρεία του μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού είχε «χτυπήσει» και τη ΔΕΠΑ με μη δεσμευτική προσφορά συνολικού ύψος 1,8 δισ. ευρώ.Ωστόσο, μετά το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν τα δεδομένα άλλαξαν, καθώς από τότε η κρατική εταιρεία Socar αναθέρμανε το ενδιαφέρον της για τον ΔΕΣΦΑ. Η αζέρικη εταιρεία είχε δώσει μη δεσμευτικό τίμημα 460 εκατ. ευρώ και πληροφορίες θέλουν την
τελική προσφορά να είναι κατά τι υψηλότερη.

Η επικράτηση της Socar, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, σε συνδυασμό με την κυριαρχία της
Gazprom στη ΔΕΠΑ φέρνει μια ισορροπία ανάμεσα στα ρωσικά συμφέροντα αλλά και σε εκείνα που στηρίζει η αμερικανική διπλωματία.Πρόκληση παραμένει ο φετινός στόχος της είσπραξης εσόδων 2,6 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις. Τα πιο χαμηλά τιμήματα από τα αρχικά προϋπολογισθέντα για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ ρίχνουν τον πήχη για τη συγκέντρωση του συγκεκριμένου ποσού.
Μένουν οι υπογραφές με Gazprom

Το τίμημα για τη ΔΕΠΑ θα καθοριστεί και από την τιμολογιακή πολιτική
Αύριο κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ και την ερχόμενη Πέμπτη 13 Ιουνίου αναμένεται να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην προσφορά της Gazprom για την απόκτηση της εταιρείας. Πηγές θέλουν την ελληνική πλευρά να έχει θέσει ως όρο και την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει ο ενεργειακός κολοσσός μετά την εξαγορά της δημόσιας επιχείρησης. Κρίνεται από την αγορά ότι εφόσον η διοίκηση της Gazprom δεχτεί τη μείωση τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, αυτό θα ενσωματωθεί στη δεσμευτική προσφορά της. Με απλά λόγια, το τίμημα θα είναι μικρότερο σε σχέση με την αντίθετη περίπτωση.
Στο ενδεχόμενο που οι Ρώσοι αποδεχθούν τις μειωμένες τιμές, αν και το τίμημα θα είναι χαμηλότερο, εντούτοις η κυβέρνηση θα έχει πετύχει όχι μόνο τον σκοπό της αποκρατικοποίησης, αλλά και την οικονομική ανακούφιση των βιομηχανιών και λοιπών τελικών καταναλωτών.
Στα ατού της ελληνικής πλευράς για την απόσπαση δυνατής προσφοράς είναι και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων χρεών που έχουν οι μεγάλοι καταναλωτές φυσικού αερίου στη ΔΕΠΑ. Αυτά προ ολίγων εβδομάδων ανέρχονταν σε περίπου 400 εκατ. ευρώ. Προέρχονται από τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και βιομηχανίες. Από τα 400 εκατ. ευρώ, τα περίπου 200 εξοφλήθηκαν χάρη σε δάνειο που πήρε η ΔΕΗ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Με τα χρήματα αυτά πληρώθηκε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ο οποίος τα διέθεσε στους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος και εκείνοι με τη σειρά τους εξόφλησαν τη ΔΕΠΑ. Παραμένει, όμως, σε εκκρεμότητα ένα ποσό της τάξης των 180 εκατ. ευρώ.
Ηδη ΥΠΕΚΑ και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δρομολογούν αποφάσεις ώστε τα χρήματα αυτά, που τα οφείλει ο ΑΔΜΗΕ στους ιδιώτες παραγωγούς, σύντομα να εκταμιευθούν και να αποπληρωθεί η ΔΕΠΑ.
Δέσμευση
Οπως και να 'χει, ακόμη και αν το ποσό των 180 εκατ. ευρώ παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι το 2015, το ΤΑΙΠΕΔ έχει δεσμευτεί έναντι της Gazprom πως θα το πληρώσουν οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο κατά 65% και τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά 35%.
Η εξέλιξη όλων αυτών των παραμέτρων θα διαμορφώσει και το τελικό τίμημα που θα δώσουν οι Ρώσοι. Υπενθυμίζεται ότι η μη δεσμευτική προσφορά τους ήταν στα 900 εκατ. ευρώ, και σύμφωνα με πηγές η ελληνική πλευρά προσδοκά τελική προσφορά τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ.

Γιούρι Βιρομπιάν
Η Ελλάδα αποτελεί για μας προτεραιότητα
«Είμαι αισιόδοξος πως όλα τα εμπόδια, τελικά, θα ξεπεραστούν και η Gazprom θα συμβάλει ουσιαστικά στη διεύρυνση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην έξοδο από την κρίση», τόνισε ο ισχυρός μάνατζερ της ρωσικής Gazprom και πρόεδρος της θυγατρικής της στη Γαλλία Gazprom Marketing&Trading, κ. Γιούρι Βιρομπιάν, στην αποκλειστική συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής».
Πώς λειτουργείτε στη Γαλλία;
Τροφοδοτούμε με φυσικό αέριο τη Γαλλία πάνω από 30 χρόνια. Αρχικά είχαμε πελάτες τις μεγάλες εταιρείες με μεγάλες ποσότητες κατανάλωσης αερίου. Στη συνέχεια αναπτυχθήκαμε σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό. Εχουμε σήμερα μια βάση πελατών από όλο το φάσμα της αγοράς, εκτός από τον τομέα προμήθειας νοικοκυριών.
Οι πελάτες μας προτιμούν διότι έχουμε τιμές ανταγωνιστικές, έχουν τη σιγουριά της συνεχούς τροφοδοσίας.Σήμερα διοικώ μια εταιρεία με 25 εργαζομένους, 5 Ρώσους και 20 Γάλλους, όλοι υψηλού επιπέδου ειδίκευσης.
Στην Ελλάδα θα λειτουργήσετε όπως στη Γαλλία;
Στην Ελλάδα είναι θετικό ότι υπάρχει η ΔΕΠΑ, με τη δική της πελατεία και πολύχρονη πείρα στην αγορά. Μελετάμε τον τρόπο λειτουργίας της, ώστε να ανοιχτεί στην αγορά και να συμβάλει στη διεύρυνση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου.
Τι επενδύσεις προγραμματίζετε στην ελληνική αγορά;
Υπάρχουν τομείς, στην Ελλάδα, που πρέπει να αναπτυχθούν, όπως η τροφοδοσία με φυσικό αέριο των πανέμορφων νησιών που σηκώνουν το βάρος του τουριστικού ρεύματος της χώρας, υπάρχει η πολύ σημαντική προοπτική της χρήσης του αερίου ως καυσίμου για κινητήρες παντός είδους, όπως για τροχοφόρα μεγάλων μεγεθών, για συγκοινωνίες κ.λπ. Αν και πολλοί διστάζουν να επενδύσουν, η Ελλάδα αποτελεί για μας προτεραιότητα.

Αντρέι Κορολιόφ
Ο όμιλος Sintez είναι έτοιμος να επενδύσει στις υποδομές
Εως το μεσημέρι της Δευτέρας, που λήγει η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προτάσεων για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, ο ρωσικός Ομιλος Sintez θα έχει καταθέσει τη δική του πρόταση. Αυτό δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο Αντρέι Κορολιόφ, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου.
«Η πρότασή μας θα γίνει αναφορικά με τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ, αυτή είναι η τελική μας απόφαση», δήλωσε ο Α. Κορολιόφ.
Ο Ρώσος μάνατζερ αφήνει να εννοηθεί πως τα πράγματα με τη ΔΕΠΑ και τις οφειλές προς αυτή αποτελούν «πονοκέφαλο» για τον Ομιλο. «Οπως είχαμε ανακοινώσει παλιότερα, είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε αρκετά δισ. ευρώ με κατασκευές υπόγειων δεξαμενών, π.χ. στην Καβάλα και όπου αλλού κριθεί αναγκαίο, να στήσουμε διεθνές κέντρο εμπορίας φυσικού αερίου με τα Σκόπια, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, κ.λπ.».
Οσον αφορά τη σχέση με την Gazprom και τις πηγές προμήθειας αερίου για τον όμιλό του ο Κορολιόφ εξηγεί ότι: «όπως είναι γνωστό, η ΔΕΠΑ έχει ως βασικό προμηθευτή της, κατά 85% περίπου, τη Gazprom.
Εμείς θα επιδιώξουμε να βρούμε και εναλλακτικές πηγές προμήθειας με ό,τι υπάρχει στην αγορά. Με την Gazprom, θα μπορούσαμε επίσης να συνεργαστούμε στον τομέα κατασκευής του αγωγού "Νότια Ροή", ένα σχέδιο που αυτή τη χρονική στιγμή όμως, δεν έχει ξεκάθαρη προοπτική».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ