09 Ιουνίου 2013

«Θρησκευτικός πόλεμος» στα Τίρανα -αποστράτευση στρατηγών με θρησκευτικό κριτήριο

Berisha (1)του συνεργάτη
-το ΔΚ  και ο Μπερίσα εκμεταλλεύονται προεκλογικά και τον  μουσουλμανισμό
Στο επικίνδυνο και ασταθές έδαφος της θρησκευτικής αντιπαράθεσης υπεισέρχεται ο εκλογικός πόλεμος στην Αλβανία. Θα έλεγε κανείς όχι μόνο για εκλογικούς σκοπούς και εάν έτσι είναι τα πράγματα τότε τα ερωτηματικά είναι πολλά. Επιπλέον κάποιοι κύκλοι δείχνουν να βιάζονται να δημιουργήσουν τετελεσμένα αφήνοντας όμως επικίνδυνα εκτεθειμένη την  Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα.
Συγκεκριμένα είναι δύο τα γεγονότα της επικαιρότητας που οι αναλυτές τα ερμηνεύουν τόσο με πιέσεις ισλαμικών κύκλων όσο και με προσανατολισμό του Μπερίσα και του ΔΚ στο να χρησιμοποιήσουν ακόμη και το θρησκευτικό στοιχείο, τον εναγκαλισμό με το Ισλάμ εν προκειμένου στην άσκηση της πολιτικής.
 
Ο Δήμαρχος Τιράνων κ. Λουλζίμ Μπάσα, ο οποίος ελέγχεται απολύτως απ’ τον Μπερίσα δήλωσε απευθυνόμενος προς τους Μουσουλμάνους ότι ο πρώην Δήμαρχος και νυν Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Έντι Ράμα (Ορθόδοξης καταγωγής απ’ τη Χιμάρα) δεν διευκόλυνε τις διαδικασίες κατασκευής μουσουλμανικού τεμένους στα Τίρανα, και μάλιστα ενέπαιζε τη Μουσουλμανική Κοινότητα επειδή μισεί την Μουσουλμανική πίστη.
 
Προφανώς ο τύπος αντιδράει και οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η διολίσθηση σε τέτοια ρητορική που υπεισέρχεται στο τοπίο της θρησκευτικής ειρηνικής (έως σήμερα) συνύπαρξης, μόνο για εκλογική χρήση, δημιουργεί πολύ κακό προηγούμενο.
 
Πρέπει να συνδυαστεί ότι και ίδιος ο Μπερίσα απευθυνόμενος σε ψηφοφόρους του, Γκέγκηδες του Βορρά, που έχουν εγκατασταθεί στην περιφέρεια των Τιράνων, τους είπε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν τίποτε απ’ το Ράμα ο οποίος τους μισεί και τους έχει δήθεν προσβάλει αποκαλώντας τους «ανθρώπους των σπηλαίων». Προφανώς ούτε το ένα ούτε το άλλο επιβεβαιώνεται να ειπώθηκαν ή πράχθηκαν απ’ το Ράμα.
 
Το δεύτερο γεγονός που από μέρες αποτελεί θέμα των ΜΜΕ είναι η αποστράτευση εν μέσω εκλογικής περιόδου τριών στρατηγών του Γενικού Επιτελείου της Αλβανίας, με διατάγματα του Προέδρου της Δημοκρατίας κατόπιν πρότασης του Υπουργού Αμύνης. Σημερινή επιστολή του Καθολικού Αρχιεπισκόπου, (πρόεδρος της τοπικής σύναξης των επισκόπων) Ροκ Μιρντίτα, προς ένα απ’ τους απόστρατους πλέον στρατηγούς, τον καθολικό Αλέξανδρο Λέσι, που δόθηκε στη δημοσιότητα, έρχεται να επιβεβαιώσει έμμεσα εικασίες που είχαν γίνει για θρησκευτικά κριτήρια στις αποστρατεύσεις. 
 
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον τύπο ότι ακραία οργάνωση Αλβανών μουσουλμάνων στον Καναδά ασκούσε πιέσεις στην πολιτική ηγεσία της χώρας να απομακρυνθούν μη μουσουλμάνοι αξιωματικοί απ’ τη διοίκηση του στρατού. Ο άλλος απ’ τους απόστρατους στρατηγούς ήταν Ορθόδοξος απ’ την Κορυτσά. Πρόκειται για αξιωματικούς που είχαν τις καλύτερες μετεκπαιδεύσεις στη Δύση και επίσης εύσημα απόδοσης από τις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ.
 
Οι αναφορές των ΜΜΕ σ’ αυτά τα δύο γεγονότα συνοδεύονται επίσης συνδέοντας τα με τις πεποιθήσεις του Μπερίσα στο Ισλάμ και τις συνδέσεις ειδικά του γιου με τους  Βαχαμπιστές ( Ουαχαμπ ακραίο ρεύμα του Ισλάμ)  στα Τίρανα (συναθροίζονται κυρίως στο τέμενος της Οδού Καβάγια).
 
Προσφάτως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών εξέφρασε με επιστολή του Γενικού Γραμματέα ανησυχία για το συσχετισμό της εικονικής μείωσης δια μιας διαδικασίας μη πιστευτής Απογραφής, του αριθμού των Χριστιανών στην Αλβανία, με σκοπιμότητες μείωσης των ελευθερίων τους στην άσκηση της πίστης και δραστηριότητας.
 
Όπως και να έχουν τα πράγματα θέματα τα οποία έως πρόσφατα αποτελούσαν ταμπού και δεν θίγονταν με σκοπό την εξυπηρέτηση της εικόνας θρησκευτικής συνύπαρξης, υφίστανται με τη μορφή των υπόγειων ρευμάτων και έρχονται στην επιφάνεια δυστυχώς και με ευθύνη της πολιτικής τάξης. Εξυπηρετώντας μάλιστα σκοπούς εφήμερης ψηφοθηρίας απ’ το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σ. Μπερίσα.