09 Ιουνίου 2013

H εξέγερση των πιγκουίνων

Τάσος ΤέλλογλουΤο CNN Türk έδειχνε, τη μέρα της «έκρηξης» των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη, ένα ντοκιμαντέρ με πιγκουίνους. Επειδή ανήκει στον ίδιο όμιλο με την τράπεζα Garanti, οι διαδηλωτές αποφάσισαν να τιμωρήσουν την τράπεζα αποσύροντας, από την επόμενη μέρα, μαζικά τα χρήματά τους. Μέσα σε ένα διήμερο «σηκώθηκε» ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό: 40 εκατομμύρια τουρκικές λίρες. Στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας αποφάσισε, για να μη χάσει άλλες καταθέσεις, να δηλώσει ότι υποστηρίζει τις διαδηλώσεις.

Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Ερντογάν έμαθε αυτές τις δηλώσεις και εξήγησε στον διευθύνοντα της Τράπεζας να προσέχει τι λέει διότι στην τράπεζά του υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες. Η ιστορία είναι χαρακτηριστική αυτού που γίνεται σήμερα στην Τουρκία. Είναι κάτι που καμιά εξουσία δεν είναι σε θέση να ενσωματώσει στη λογική της: το 70% των διαδηλωτών δεν πρόσκεινται σε κάποιο κόμμα, ενώ -όπως μου είπαν, χθες το βράδυ, φίλοι- στις γραμμές τους υπάρχουν ακόμα και χιλιάδες γυναίκες με μαντήλες που απλά διαφωνούν με το αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης. Είναι ένα κύμα εξέγερσης των πόλεων και όπως συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, ο Ερντογάν θα μπορούσε να επιστρατεύσει τους ανθρώπους της υπαίθρου που τον υποστηρίζουν μαζικά-οικονομικά είναι παραπάνω από ικανοποιημένοι- και να συγκροτήσει αντιδιαδηλώσεις στις πόλεις σαν και εκείνες που επιχείρησε στην Αίγυπτο ο Μουμπάρακ.

Στη Σμύρνη το δοκίμασε κιόλας. Αρκετές χιλιάδες κατέβηκαν με στειλιάρια για να συνετίσουν τους διαδηλωτές. Όμως φωτογραφήθηκαν από τα κινητά τηλέφωνα των «πιγκουίνων», συγγνώμη, των διαδηλωτών και δεν ξανακατέβηκαν. Το πιθανότερο είναι ότι θα ξανακατέβουν. Αν δεν κουρασθούν οι νεότατοι διαδηλωτές των μεγάλων αστικών κέντρων, που κλείνουν μια εβδομάδα διαμαρτυρίας. Αυτό το Σαββατοκύριακο, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της γείτονος, έχουν προγραμματισθεί εξετάσεις και οι γονείς που έχουν δώσει τις ευλογίες στα παιδιά τους να διαδηλώσουν, τα καλούν τώρα να σκεφτούν τις εξετάσεις. Και αυτό η εξουσία το γνωρίζει…