29 Μαΐου 2014

Τι κρύβει το νέο δόγμα Ομπάμα για την εξωτερική πολιτική

Stratfor: Τι κρύβει το νέο δόγμα Ομπάμα για την εξωτερική πολιτική Μιλώντας στους απoφοίτους του West Point, ο Ομπάμα έστειλε το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να διαχειριστούν μόνες τους τα προβλήματα του κόσμου. Οι στρατιωτικοί πονοκέφαλοι, οι νέες απειλές και η ανάγκη να αναστηθούν ψυχροπολεμικές συμμαχίες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα άδραξε την ευκαιρία χθες για να περιγράψει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, στην εναρκτήρια ομιλία του στους αποφοίτους του West Point. Από τη δική μας άποψη, ο πρόεδρος προχώρησε σε επιβεβαιώσεις παρά σε αποκαλύψεις στο κεντρικό του μήνυμα: οι ΗΠΑ, ως ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος ηγεμόνας, ξαναστέκονται στα πόδια τους και δεν σκοπεύουν να διαχειριστούν μόνες τους τα προβλήματα του κόσμου.Στην ετήσια πρόβλεψή μας για το 2014, είπαμε πως αυτή θα είναι η χρονιά όπου οι ΗΠΑ επιτέλους θα πάρουν ανάσα, έχοντας περάσει μια δεκαετία παραπατώντας μέσα στις δυσεπίλυτες συγκρούσεις στον ισλαμικό κόσμο. Ο Ομπάμα υπογράμμισε αυτήν την πρόβλεψη την Τρίτη όταν ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στο Αφγανιστάν μια δύναμη 9.800 στρατιωτών φέτος, η οποία θα μειωθεί μέχρι το τέλος του 2016, ώστε να καλύπτει μόνο τις ανάγκες ασφαλείας της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ.

Επενδυτική επέλαση των ΗΠΑ στην Αφρική

Του Javier Blas (Γιοχάνεσμπουργκ)
Εχοντας μείνει πολύ πίσω από την Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες (Ινδία, Τουρκία, Μαλαισία, Βραζιλία) σε αφρικανικές επενδύσεις, η Αμερική πατάει γκάζι με εμπορική κι επενδυτική «επέλαση» στην ήπειρο -την «πηγή της μεγάλης ευκαιρίας.»
Επενδυτική επέλαση των ΗΠΑ στην Αφρική -Σπεύδουν να προλάβουν την Κίνα Οι ΗΠΑ προγραμματίζουν εμπορική και επενδυτική «επέλαση» για να αξιοποιήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει στις αμερικανικές εταιρίες η Αφρική, μετά την ταχεία επέκταση της Κίνας και άλλων αναδυόμενων κρατών στην Κίνα.Οι επενδύσεις των ΗΠΑ στην Αφρική ολιγωρούν σε σχέση με της Κίνας και άλλων αναπτυσσόμενων οικονομιών κατά την τελευταία 10ετία, που χαρακτηρίστηκε από συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή με την συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων καθώς και από το επίκεντρο στην σύσφιξη των διπλωματικών σχέσεων με την Ασία.
Κατά τον τελευταίο μήνα ο Λευκός Οίκος απέσπασε τρεις ανώτατους εμπορικούς και οικονομικούς αξιωματούχους στην αφρικανική ήπειρο, που θα διαπραγματευτούν μέτρα τόνωσης της παρουσίας αμερικανικών επιχειρήσεων στις εκεί αγορές.

Τουρκία: Συνταγματικό δικαστήριο ζητά άρση του αποκλεισμού του YouTube Συνιστά παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, αναφέρει

Τουρκία: Συνταγματικό δικαστήριο ζητά άρση του αποκλεισμού του YouTube
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας διέταξε την Πέμπτη την άρση του αποκλεισμού πρόσβασης στον ιστότοπο YouTube, αποκλεισμό που είχε επιβάλει η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση πριν από δύο μήνες.
Σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο, η ενέργεια αυτή παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης.Στις 27 Μαρτίου οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση στο YouTube, επικαλούμενες λόγους «εθνικής ασφάλειας», μετά την ανάρτηση στον ιστότοπο μιας παράνομα ηχογραφημένης συνομιλίας ανάμεσα σε υψηλόβαθμους τούρκους αξιωματούχους που συζητούσαν για τον πόλεμο στη Συρία.
Η εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου απευθύνεται στην αρχή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας (TIB) η οποία ήταν αρμόδια για την εφαρμογή της απαγόρευσης.

Τουρκία: Κούρδοι αντάρτες σκότωσαν έναν πολιτοφύλακα

Από: SigmaLive Κούρδοι αντάρτες πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα μέλος μιας φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις. Η επίθεση αποτελεί μια ένδειξη ότι η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται, έπειτα από πολυήμερες διαδηλώσεις εναντίον της κατασκευής νέων στρατιωτικών φυλακίων.
Δύο μαχητές της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) σκότωσαν τον Μεχμέτ Ουγκιουρτάι, μέλος της πολιτοφυλακής ενός χωριού, μέσα σε ένα φορτηγάκι στην αυλή ενός πρωτοβάθμιου σχολείου, όπου περίμενε για να παραλάβει μαθητές, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στρατού.

Ιδρύεται η Ευρωασιατική Oικονομική Ένωση

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρότζεκτ του ρώσου προέδρου, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει το «αντίπαλο δέος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό συμμετέχουν εκτός από τη Ρωσία, το Καζακστάν και η Λευκορωσία, όχι όμως η Ουκρανία.
Η Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, υποδέχεται σήμερα τους προέδρους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Μαζί με τον πρόεδρο Νουρζουλτάν Ναζαρμπάγιεφ υπογράφουν τη συμφωνία ίδρυσης της Ευρωασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAWU), που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Δύσκολη αποστολή του Δημ. Αβραμόπουλου

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/05/Abramopoulos-erdogan01-27may2014-500x333.jpg
Ταξίδι στην Τουρκία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας με στόχο να ρίξει τον δείκτη του θερμομέτρου της έντασης, που τελευταία έχει ανέβει επικίνδυνα στο Αιγαίο εξαιτίας των καθημερινών, πλέον, αεροναυτικών τουρκικών προκλήσεων…
Ρίχνουν λάδι στη φωτιά: Η προετοιμασία της επίσκεψης του Δημ. Αβραμόπουλου εξελίσσεται σε μια περίοδο που η Αγκυρα «ρίχνει λάδι στη φωτιά» της ελληνοτουρκικής έντασης, αδιαφορώντας, όπως φαίνεται, για τις συνέπειες.

Τουρκικές αιχμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας κατηγορεί τις Βρυξέλλες

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι, μετά τη λύση του Κυπριακού, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δώσει εξετάσεις ειλικρίνειας.Πρόσθεσε ότι τα περισσότερα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι πολιτικά και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να τα άρει. Ανέφερε προκλητικά ότι, η Κύπρος έχει παγώσει πολλά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είτε δεν έχει τη δύναμη να πείσει ένα μικρό μέλος της, το οποίο η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει, να τα ξεπαγώσει, είτε κρύβεται πίσω από αυτό.

Ο Γκιουλέν ετοιμάζει ταινία για τον Ερντογάν Σύμφωνα με τον ίδιο τον Τούρκο Πρωθυπουργό


Κινηματογραφική ταινία για τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν σύμφωνα με τον ίδιο τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο οποίος προειδοποιεί ότι αυτά τα κόλπα δεν πιάνουν.Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού προκάλεσαν έκπληξη, καθώς είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται κάτι τέτοιο. "Ισχυρισμός σοκ", είναι ο τίτλος των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.
"Τώρα πήρα καινούρια μαντάτα. Λένε ότι η Πενσιλβανία ετοιμάζει νέα ταινία για μένα. Ετοιμάζουν λένε μια ωραία ταινία για μένα και την οικογένειά μου. Αλλά γι αυτή την ταινία δεν βρήκαν τον κατάλληλο ηθοποιό να υποδυθεί εμένα. Δεν βρήκαν λένε ούτε τον κατάλληλο ηθοποιό για το παιδί μου. Κι όμως δεν χρειάζεται να πάνε στο Χόλιγουντ, ανάμεσά τους έχουν πολλούς ηθοποιούς. Αυτά τα κόλπα δεν έπιασαν ποτέ και δεν θα πιάσουν.

Τι σηματοδοτεί η νίκη του λαϊκιστή Φάρατζ στη Βρετανία Πλώρη για τη βρετανική Βουλή βάζει ο ηγέτης του Ukip


Τι σηματοδοτεί η νίκη του λαϊκιστή Φάρατζ στη Βρετανία
Ο Νάιτζελ Φάρατζ του λαϊκιστικού βρετανικού κόμματος Ukip, υποσχέθηκε έναν εκλογικό σεισμό και τον έφερε. Μέσα σε λίγα χρόνια και παρά τις πολυάριθμες γκάφες του, ο Φάρατζ κατάφερε να οδηγήσει ένα κόμμα ερασιτεχνών από το περιθώριο του πολιτικού φάσματος σε εθνική νίκη εξασφαλίζοντας το 27,5% των ψήφων, δηλαδή την υποστήριξη τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων ψηφοφόρων.Η εκλογική αναμέτρηση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η πρώτη εδώ και 100 χρόνια στην οποία δεν νίκησαν είτε οι Συντηρητικοί είτε οι Εργατικοί.

Πολύ λίγο, πολύ αργά...

Η Γερμανία δεν θέλει και δεν μπορεί επί του παρόντος να κινηθεί πέραν κάποιων διορθωτικών κινήσεων στην πολιτική που επέβαλε στους εταίρους της ως προς τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Δεν θέλει πρώτον γιατί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης της χώρας είναι ικανοποιημένη με το σημερινό στάτους κβο, αλλά και γιατί αξιοποίησε την κρίση για να εγκαθιδρύσει την κυριαρχία της στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς.Δεν μπορεί γιατί στο πλαίσιο μιας συνολικής θωράκισης της Ευρωζώνης, πρώτον η γερμανική εγγύηση του αξιόχρεου των εταίρων της θα απειλήσει σύντομα την αξιολόγηση ΑΑΑ της χώρας και επιπλέον οι σκελετοί στα ντουλάπια του γερμανικού τραπεζικού συστήματος θα δείξουν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.Πώς μπορεί λοιπόν το Βερολίνο, χωρίς να χάσει τα όσα κέρδισε από το 2010 μέχρι και σήμερα σε βάρος των εταίρων του, να αποτρέψει την πολιτική και δημοσιονομική κατάρρευση της Γαλλίας σήμερα και αύριο της Ιταλίας και της Ισπανίας;

Καταστροφικός ο πόλεμος για την οικονομία της Συρίας

Η οικονομία της Συρίας – μιας χώρας η οποία συνεχίζει να σπαράσσεται από έναν τετραετή εμφύλιο πόλεμο – συρρικνώνεται με ταχύ ρυθμό, καθώς η βιομηχανική και η αγροτική της παραγωγή έχει κατακρημνιστεί, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού ζουν πλέον υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με μια έκθεση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.Η έκθεση, προϊόν έρευνας που διεξήγαγε το Συριακό Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και παρήγγειλαν ο ΟΗΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπολογίζει ότι το συριακό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) έχει συρρικνωθεί κατά 40% σε σχέση με την περίοδο πριν ξεσπάσει η σύρραξη, το 2011. Σχεδόν το μισό εργατικό δυναμικό της Συρίας, το οποίο υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 5 εκατ. πρόσωπα, είναι άνεργο.«Ο ρυθμός της συρρίκνωσης της οικονομίας έχει επιταχυνθεί», είπε ο Ζάκι Μέχτσι, ένας από τους ερευνητές του Κέντρου το οποίο εκπόνησε την έρευνα.

Ο γιός του αντιπροέδρου των ΗΠΑ συμμετέχει στον διαγωνισμό για το δίκτυο φυσικού αερίου των Σκοπίων

http://rabidrepublicanblog.com/wp-content/uploads/2014/05/Hunter-Biden-Joins-Burisma.jpgΗ ουκρανική εταιρεία Burisma , της οποίας διευθυντής είναι ο Χάντερ  Μπάιντεν ,  γιος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ , Τζο Μπάιντεν , είναι μία από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για το έργο εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη των Σκοπίων , αναφέρει εφημερίδα Dnevnik .Η Burisima είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες στην Ουκρανία, και δραστηριοποιείται στα πετρέλαια και το φυσικό αέριο. Εκτός από τη διανομή καυσίμου , η εταιρεία εκμεταλλεύεται  επίσης σε τρεις βασικές λεκάνες της χώρας , στην κοιλάδα του ποταμού Δνείπερου , τα Καρπάθια Όρη και τη λεκάνη της Κριμαίας , οι οποίες είναι οι πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά περιοχές της χώρας .

Αλβανία: Ζητούν έρευνα για ποινικές ευθύνες του υπουργού που υπέγραψε τη συμφωνία συνόρων με την Ελλάδα

Αλβανία: Ζητούν έρευνα για ποινικές ευθύνες του υπουργού που υπέγραψε τη συμφωνία συνόρων με την Ελλάδα Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να ερευνήσει τον τρόπο διαπραγμάτευσης της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, που είχε διεξάγει ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλεζίμ Μπάσα, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, και ο οποίος υπέγραψε στο κείμενο που αργότερα απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ Η τακτική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού αλά Ομπάμα


Ομπάμα: Με αυτοσυγκράτηση θα προχωρήσει η εξωτερική πολιτική μας«Η Αμερική πρέπει πάντα να ηγείται της διεθνούς σκηνής. Αλλά η αμερικανική στρατιωτική δράση δεν μπορεί να είναι το μόνο, ούτε το πρώτιστο στοιχείο της ηγεσίας μας σε κάθε περίσταση. Επειδή έχουμε το καλύτερο σφυρί, δεν σημαίνει πως κάθε πρόβλημα είναι καρφί», σημείωσε χτες στη διάρκεια κεντρικής ομιλίας του για την περαιτέρω πορεία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη στρατιωτική ακαδημία Γουέστ Πόιντ, στη Ν. Υόρκη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Σε κάθε περίπτωση ο Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός θα συνεχίσει να προχωράει μονομερώς σε στρατιωτική δράση και να επεμβαίνει όπου, όποτε και όπως θέλει σε περίπτωση που θεωρήσει ότι διακυβεύονται «εθνικά συμφέροντα» ή «απειλούνται Αμερικανοί» ή «κινδυνεύει η ασφάλεια κάποιας συμμαχικής χώρας οπουδήποτε στον κόσμο»