02 Φεβρουαρίου 2014

Σκάει η «φούσκα» στα χέρια του Ερντογάν

Η Τουρκία φαίνεται πως οδεύει σε νέα οικονομική κρίση και ο πρωθυπουργός, που δεν επλήγη σοβαρά από τα σκάνδαλα διαφθοράς, φοβάται ότι θα έχει την τύχη του Ετσεβίτ το 2002...
Η πολιτική ένταση και αοριστία που κυριαρχούν στην Τουρκία εδώ και πάνω από ένα μήνα, λόγω των υποθέσεων διαφθοράς, πηγαίνουν πλέον παρέα με το κλίμα αοριστίας και στο χώρο της οικονομίας, πράγμα που μάλλον είναι πιο κρίσιμο σε σύγκριση με την πολιτική αναταραχή.
  Η τελευταία -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν δείχνει να μειώνει πολύ την εκλογική επιρροή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Θεμελιακά και Απαράγραπτα Δικαιώματα και Ελευθερίες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση



Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
“Ιστορικό ορόσημο” χαρακτηρίζει την επικείμενη προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως σώμα, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σούλτς.Έχει προφανώς εξασφαλισθεί η συναίνεση των 28 μελών της Ε.Ε., και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα να εξασφαλισθεί και η απαιτούμενη ψήφος των δυο τρίτων των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, για να τεθεί σε ισχύ η προσχώρηση, θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των 48 μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκεί δεν θα υπάρξει πρόβλημα, διότι αν και όλα τα μέλη του Συμβουλίου δεν είναι μέλη της Ε.Ε., είναι όλα, απαραιτήτως, μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

Επικίνδυνες καταστάσεις


http://www.alexiptoto.com/wp-content/uploads/2014/01/zourafa.jpg
Σάββας Καλεντερίδης Ενώ ήδη οι Τούρκοι διεκδικούν την περιοχή δυτικά των Ιμίων, εκμεταλλευόμενοι τα διαδραματισθέντα στη Μεγάλη και τη Μικρή Ιμια, το 1996, και τη συμφωνία της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία δημιούργησε μια κατάσταση που εν τοις πράγμασι δεν επιτρέπει την ελεύθερη άσκηση κρατικής κυριαρχίας από πλευράς της χώρας μας σε αυτήν την ελληνικότατη περιοχή, εμφανίζονται ανησυχητικά φαινόμενα, που αποκαλύπτουν, από τη μια πλευρά, σοβαρά κενά στην ελληνική πολιτική υπεράσπισης και προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και, από την άλλη, τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της Αγκυρας σε αυτήν την περιοχή, που αποτελεί τον πνεύμονα και την καρδιά του Ελληνισμού.

Υποστέλλοντας τη σημαία του Ράιχ

«Θα γίνηται άμεσος και άνευ διακρίσεως χρήσις των όπλων κατά πολιτών, οίτινες θα απεπειρώντο να διαπράξουν κλοπάς ή απειλάς κατά Γερμανών στρατιωτών ή άλλας προσβλητικάς ενεργείας». Ρητή και κατηγορηματική η εντολή, δόθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, Π. Δεμέστιχα, καθ' υπόδειξιν των αρχών Κατοχής, τον Αύγουστο του 1941.Το παράδειγμα του Απόστολου Σάντα και του Μανώλη Γλέζου βρήκε μιμητές τον Αύγουστο του 1941 στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας Δύο μήνες νωρίτερα (Μάιος 1941), στην πιο συμβολική και προφητική αντιστασιακή ενέργεια, οι Απόστολος Σάντας και Μανώλης Γλέζος είχαν χλευάσει το ναζισμό, κατεβάζοντας από την Ακρόπολη τη σημαία με τη σβάστικα. Ενα παρόμοιο περιστατικό (υποφωτισμένο, σχεδόν άγνωστο), που σημειώθηκε το καλοκαίρι του ίδιου έτους, ήρθε να δώσει συνέχεια σ' εκείνη την πράξη τους και να εκνευρίσει ακόμη περισσότερο τους Γερμανούς (εξ ου και η διαταγή).

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (1914-2014) Οι αποικιοκράτες και το ανθρώπινο σφαγείο στη Γηραιά Ηπειρο

Η ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου δεν είχε αρνητικές συνέπειες μόνο για τους ηττημένους, αλλά και για τους νικητέςΑεροσκάφη, τεθωρακισμένα, νέου τύπου πλοία και υποβρύχια, ακόμη και χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στα πεδία μάχης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που άφησε πίσω του εκατομμύρια νεκρούς και ανέτρεψε τις γεωπολιτικές ισορροπίες. Ο αβίωτος βίος στα χαρακώματα και η «no man's land» είναι οι πιο χαρακτηριστικές εικόνες του πρώτου μεγάλου πολέμου που αποτυπώθηκαν στο φωτογραφικό φακό Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918), που μαζί με το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που ακολούθησε (1939-1945) σημάδεψαν την ιστορία της ανθρωπότητας κατά τον 20ό αιώνα.

Η πολιτική και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης


http://simonknowz.files.wordpress.com/2013/08/grfail.jpg?w=869
Αναμφίβολα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σήμερα σε διεθνές επίπεδο όχι μόνο χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, αλλά και διαθέτει προσωπικό αποτύπωμα σε ένα τουλάχιστον μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μια νέα μορφή κοινωνικοποίησης, επομένως και πολιτικής προβολής, έχει πλέον εδραιωθεί, δημιουργώντας νέους όρους στο πολιτικό παίγνιο.Το facebook ή το twitter παράγει νέες πολιτικές τάσεις, αλλά και δυναμικά πολιτικά μέσα διασποράς της είδησης, με στόχο τη γρήγορη διάχυση απόψεων, ιδεών, συνθημάτων, προσκλήσεων κ.ά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πυρήνας επικοινωνίας, προβολής, διαφήμισης και επηρεασμού της κοινής γνώμης σε ποσοτικές κλίμακες που ξεπερνούν τους συμβατικούς αριθμούς, τα γεωγραφικά δεδομένα κ.ά. Για παράδειγμα, ο ρόλος του twitter κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης ή στην κατάληψη της πλατείας Ταχρίρ στο Κάιρο είναι καταλυτικός και ήδη μελετάται ως πολιτικό εργαλείο αιχμής από μεγάλο αριθμό κοινωνικών επιστημόνων ανά τον κόσμο.

Επιστροφή στην αφετηρία

Η προεκλογική εσωτερική επικαιρότητα και η φορτωμένη διεθνής επικαιρότητα υποβάθμισαν, μιντιακά, την επίσκεψη Ολάντ στην Τουρκία στις αρχές της βδομάδας.Γαλλία και Τουρκία δίνουν έμφαση στην ολόπλευρη εμβάθυνση των διμερών σχέσεων καθώς καμιά πλευρά δεν ενδιαφέρεται επί της ουσίας για την ουσιαστική πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.Σαν χειρονομία καλής θέλησης, ο Ολάντ πρότεινε να «ξεπαγώσουν» δύο κεφάλαια που έχει μπλοκάρει η Λευκωσία, κάτι που δεν επιθυμεί ο Ερντογάν, καθώς έτσι θα περιοριζόταν η δυνατότητά του για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης!Ούτως ή άλλως ο ανατολικός μας γείτονας έχει εισέλθει σε μια μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας και μιας οικονομικής κρίσης που βραχυκυκλώνουν ανεπανόρθωτα την ήδη βαριά υποθηκευμένη προοπτική πλήρους ένταξης στην Ε.Ε.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΑΝΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ... Η Συρία του προλεταριάτου

''Σκλάβος είναι όποιος περιμένει να τον ελευθερώσει άλλος'' ΕΖΡΑ ΠΑΟΥΝΤ Αμερικανός ποιητής (1885-1972)
«Η αρχική εξέγερση μετατράπηκε σε στρατιωτικοποιημένη επανάσταση, υφαρπάζοντας  το πνεύμα και τη δυναμική των δημοκρατικών δυνάμεων», σημειώνει κάποιος ανένταχτος μαχητής, οι ομοϊδεάτες του οποίου βάλλονται και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές Κανονικά, επανάσταση χωρίς λαό στα οδοφράγματα δεν γίνεται. Ενα καλό παράδειγμα αποτελεί η συριακή περίπτωση. Εκεί όπου πριν από (περίπου) τρία χρόνια ξέσπασε μια αντικαθεστωτική εξέγερση, που σήμερα συνεχίζεται ως καθαρή αντεπαναστατική στρατιωτική αντιπαράθεση, στην οποία δεν υπάρχει λαός σε οδοφράγματα, αλλά στρατοί σε αντίπαλα χαρακώματα.Φανατικοί ισλαμιστές με ορατά κι αόρατα συνεταιράκια από τη μία, και το δικτατορικό μπααθικό καθεστώς από την άλλη. Κι όπως οι σφαίρες σφυρίζουν διασταυρούμενες, κανείς πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτό το αιματοκύλισμα είναι ο Γολγοθάς στον οποίο οφείλει να ανεβεί ο συριακός λαός για να φτάσει στους παραδείσους της δημοκρατίας του.

Ενα νέο ξεκίνημα

Ο πρόσφατος σεισμός που συντάραξε την Κεφαλονιά δημιουργεί συνειρμούς. Ο «οικονομικός σεισμός», που συγκλόνισε και συγκλονίζει ακόμη ολόκληρη τη χώρα, μπορεί να έχει αντιστοιχίες με το φυσικό φαινόμενο ενός σεισμού.Πράγματι, η εμφάνιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα μπορεί να ξάφνιασε πολλούς, ήταν όμως αναμενόμενη. Η οικονομία, σε εθνικό, περιφερειακό ή διεθνές επίπεδο κατά διαστήματα, σε κανονικούς ή ακανόνιστους «κύκλους», δημιουργεί μικρές ή μεγαλύτερες κρίσεις.

Κοντά σε παραγγελία 14 αεροσκαφών Βρετανία: «Θωρακίζει» την άμυνά της με μαχητικά αεροσκάφη F-35


Βρετανία: «Θωρακίζει» την άμυνά της με μαχητικά αεροσκάφη F-35
Η χώρα πλησιάζει στην πρώτη της παραγγελία για αόρατα για τα ραντάρ μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας Φίλιπ Χάμοντ
Η Βρετανία πλησιάζει στην πρώτη της παραγγελία για αόρατα για τα ραντάρ μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας Φίλιπ Χάμοντ.

Η τουρκική εξωτερική πολιτική το 2014. Του Νίκου Μούδουρου

98798754r44345bbbyt4564
Το 2013 μπορεί να χαρακτηριστεί και ως χρονιά αποτυχίας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία επηρεάστηκε καθοριστικά από δύο σημαντικούς παράγοντες. 
Ο πρώτος ήταν η εσωτερική πολιτική κρίση και η γενικότερη οικονομική αστάθεια. Ο δεύτερος ήταν οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιφέρεια της Τουρκίας, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την εξέλιξη που είχε κατά το προηγούμενο έτος η «αραβική άνοιξη». Ιδιαίτερα ο δεύτερος παράγοντας ανέδειξε τη δυναμικότητα των εξελίξεων σε προσανατολισμούς και δεδομένα που δεν υπήρχαν ενώπιον της Άγκυρας την περίοδο έναρξης των λαϊκών κινητοποιήσεων στη Μέση Ανατολή.

Κρίση και υπερβατική δύναμη του πολιτισμού

Του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη 
  • Η Ελλάδα έχει υποχρέωση προς το παρελθόν και το μέλλον της 
  •  Το πραγματικό πρόβλημα συνίσταται στην αυτοεικόνα της χώρας εν μέσω κρίσης και της ψυχολογίας ενός συνδρόμου ήττας, που καλλιεργήθηκε όλην αυτήν την περίοδο στον ελληνικό χώρο 
  • Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ στην ήπια ισχύ του πολιτισμού αποτελεί τη δύναμη της ανάκαμψης της χώρας και του έθνους



  • Εκτός τόπου και χρόνου…

    Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη  
    • Το Εθνικό Συμβούλιο, η ομοσπονδία και ο σοβινισμός
    • Η περιθωριοποίηση της κατοχής, ο στόχος της λύσης, η στρατηγική, το πάγωμα της συμμαχίας με το Ισραήλ και οι επιπτώσεις στο φυσικό αέριο
    • Η ΡΩΣΙΚΗ εισβολή στη Γεωργία και η αποχώρηση και του τελευταίου στρατιώτη