31 Ιανουαρίου 2014

Χαριστική βολή;

Συνωμοτεί η Fed κατά του Ερντογάν μέσω της συρρίκνωσης της ποσοτικής επέκτασης; Προφανώς οι πιέσεις που δέχονται τα εθνικά νομίσματα σε μία σειρά χωρών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Νότιο Αφρική, προφύλαξαν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας από ένα παρόμοιο φραστικό ολίσθημα, δεν τον εμπόδισαν όμως να επικρίνει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας για την αύξηση κατά 5% των επιτοκίων, καλώντας τη να δρα με υπευθυνότητα για τον αντίκτυπο στην οικονομία.
Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι η αύξηση των επιτοκίων, και μάλιστα αν επαναληφθεί, μπορεί να «σκοτώσει» την ανάπτυξη και να δώσει χαριστική βολή στο σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα που διατηρεί παρά την εξέγερση στην πλατεία Ταξίμ και την ασύμμετρη σκληρή καταστολή που ακολούθησε, αλλά και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα διαπλοκής - διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν ως παρενέργεια της μετωπικής σύγκρουσης του με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Λαβρόφ: "Η Αραβική Ανοιξη" αγγίζει τη μοίρα του Χριστιανισμού"

http://www.briefingnews.gr/media/k2/items/cache/3a1e041e223ceeeff23b9193fa86b628_M.jpg
Η Αραβική άνοιξη υποβάλλει τη φιλία των θρησκειών σε μια σοβαρή δοκιμασία, άμεσα θίγεται η μοίρα του χριστιανισμού, ο διάλογος των θρησκειών είναι απαραίτητος, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη συνάντηση με τον Πατριάρχη της Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής Ιωάννη Ι’, μεταδίδει το πρακτορείο RIA NOVOSTI.
"Η παραδοσιακή αλληλεγγύη, οι φιλικές αδελφικές σχέσεις τώρα χρήζουν της ζήτησης όσο ποτέ, επειδή στα πλαίσια των διαδικασιών της λεγόμενης "αραβικής άνοιξης " οι οποίες προκάλεσαν βαθιές αναταραχές στην περιοχή, άμεσα θίγεται η μοίρα των χριστιανών οι οποίοι 2 χιλιάδες χρόνια ζούσαν εκεί με ειρήνη και συμφωνία με <…> άλλους λαούς ", είπε ο Υπουργός.

Η εσφαλμένη στροφή της Τουρκίας (β') THE NEW YORK TIMES

Αντί να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Ε.Ε., όπως έκανε την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έπρεπε να αναζητήσει στον ίδιο του τον εαυτό και στην ιδιόρρυθμη πολιτική του τη λύση του προβλήματος. Ο άνθρωπος, που χαρακτηρίσθηκε κάποτε ως ο ηγέτης μιας πρότυπης μουσουλμανικής δημοκρατίας, δημιούργησε μία πολιτική καταστροφή στη χώρα του, μεταμορφώνοντας την Τουρκία σε αυταρχικό κράτος, απειλή για τον εαυτό του και τους ΝΑΤΟϊκούς του συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Οι οδικές μεταφορές "αγκάθι" στις σχέσεις Σόφιας- Άγκυρας

http://mitnici.eu/en/pics/86a665ede51d3a10c6917b57e9c96277.jpg
Η Βουλγαρία δεν επιδιώκει κλείσιμο των συνόρων της με την Τουρκία για τις εμπορικές μεταφορές, αλλά είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντα του επιχειρηματικού της κόσμου. Αυτό δήλωσε, σήμερα, ο Βούλγαρος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Δανιήλ Παπάζοφ, σχολιάζοντας τη μονομερή ακύρωση των αδειών των Βούλγαρων μεταφορέων για χρήση του οδικού δικτύου της Τουρκίας, για την οποία η Άγκυρα ειδοποίησε χθες τη Σόφια με επίσημη επιστολή.Σε δηλώσεις του στο βουλγαρικό Τύπο, ο υπουργός Μεταφορών ανήγγειλε, ότι η βουλγαρική κυβέρνηση έχει προτείνει οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες και κυβερνητικοί παράγοντες να συζητήσουν σε συνάντησή τους τα απαραίτητα μέτρα για επίλυση όλων των προβλημάτων, που έχουν σχέση με την αμοιβαία παραχώρηση και με τον αριθμό των αδειών οδικής μεταφοράς εκ μέρους των αρμοδίων υπουργείων των δύο χωρών.

Πρώτες παγκοσμίως σε πωλήσεις όπλων ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη

Οι βιομήχανοι όπλων στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη κυριάρχησαν στις παγκόσμιες πωλήσεις όπλων κατά το 2012, οι οποίες υπολογίζονται συνολικά σε 395 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε σήμερα το σουηδικό Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), το οποίο επισημαίνει ωστόσο πως οι πωλήσεις από εταιρείες όπλων των ΗΠΑ, του Καναδά και των περισσοτέρων δυτικοευρωπαϊκών χωρών μειώθηκαν κατά το 2012, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες πωλήσεις από ρωσικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 28%.

Καταγγελίες για υπόθαλψη της αλ Κάιντα από την Τουρκία

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2014/1/syriakurd1033.jpgΤου Κώστα Ράπτη Τα φορτηγά με οπλισμό για τη Συρία ήταν μόνο η αρχή. Μετά τους Τούρκους κρατικούς λειτουργούς οι οποίοι επιχείρησαν (προφανώς στο πλαίσιο του αλληλοσπαραγμού των τουρκικών θεσμών μετά την κορύφωση της σύγκρουσης Erdogan-Gulen) να φέρουν προσκόμματα στις αποστολές εφοδίων από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας προς τους τζιχαντιστές, τη σκυτάλη πήραν άλλοι παίκτες στο εξωτερικό, με ακόμη βαρύτερες καταγγελίες για το σκοτεινό ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή.

Αλβανία: Προτροπή Ε. Ράμα για επενδύσεις Ιταλών στη χώρα

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προέτρεψε τους Ιταλούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του, διασφαλίζοντας παράλληλα αιώνιες συμβάσεις και ενοικίαση 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτίρια και συγκροτήματα κρατικής ιδιοκτησίας. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνάντησης με Ιταλούς επιχειρηματίες σήμερα στο Μιλάνο. "Η Αλβανία είναι έτοιμη να υποδεχτεί ιταλικές εταιρείες, με μίσθωση του ενός ευρώ", δήλωσε ο Εντι Ράμα.

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο 8ος κατά σειρά βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος

Muhammet Cetin
Ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) στην Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, ανεβάζοντας σε 8 τον αριθμό των στελεχών που έχουν εγκαταλείψει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚP από τα μέσα του Δεκεμβρίου, όταν ξέσπασε το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που κλυδωνίζει την κυβέρνηση.

Άποψη: Πλήγμα στο κύρος του πρωθυπουργού THE GUARDIAN


Παρά τις απογοητεύσεις που ακολούθησαν την Αραβική Aνοιξη, οι φιλελεύθεροι εντός και εκτός Μέσης Ανατολής μπορούσαν να πουν ότι η Τουρκία αποτελούσε τη ζωντανή απόδειξη ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία μπορούσαν να συμβαδίσουν. Αυτά που συμβαίνουν, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα δημιουργούν την απαίτηση για κριτική αξιολόγηση της θεωρίας. Η πιο σκληρή πλευρά του τουρκικού συστήματος αποκαλύφθηκε όταν ο Ερντογάν διαχειρίστηκε με εντυπωσιακά λανθασμένο τρόπο μία διαμαρτυρία κατά της ανάπτυξης εμπορικού κέντρου στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

Ο δυτικός Τύπος κατά του «σουλτάνου


Photo: REUTERS/Umit Bektas.
Η σφοδρή σύγκρουση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον δυτικό Τύπο απηχεί το μέγεθος του εκνευρισμού του για την εγκατάλειψή του από τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, που κάποτε έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν μετριοπαθή ισλαμιστή πολιτικό, ικανό να συγκεράσει το πολιτικό Ισλάμ και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αναδεικνυόμενος ταυτόχρονα σε περιφερειακό ηγέτη της περιοχής. Mαζί με την Αίγυπτο, η Ουάσιγκτον θεωρούσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας με τον μουσουλμανικό κόσμο στη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε άλλωστε φροντίσει να διατηρήσει ευαίσθητες ισορροπίες, ειδικά στις σχέσεις του με το Ισραήλ.

Οι επιθυμίες και τα όρια μεταξύ Αθήνας-Μόσχας

http://www.newsbomb.gr/images/news/2014/01/29/samaraspoutin.jpg
Η χθεσινή συνάντηση Σαμαρά - Πούτιν δεν αναβαθμίζει εντυπωσιακά τις διμερείς σχέσεις, αλλά σίγουρα επιλύει ορισμένες αμοιβαίες παρεξηγήσεις. Επιβεβαιώνει, κυρίως, μια άτυπη αλλά παγιωμένη, επί δεκαετίες, διπλωματική παραδοχή στην Αθήνα, τη Μόσχα (και αλλού): Οι δύο κυβερνήσεις μπορούν να συνεργάζονται τόσο στενά όσο επιτρέπει η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, και με τόση θέρμη όση δικαιολογείται από τα κοινά πολιτιστικά και θρησκευτικά στοιχεία.

Η ουκρανική «Στάσις» και η διελκυστίνδα Ρωσίας - Δύσης

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20140123/engine/newego_LARGE_t_1101_54301158_type12128.jpg
Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας δεν πρέπει να «διαβαστούν» μονοσήμαντα. Οι σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία είναι ετεροβαρής παράγοντας, μια διελκυστίνδα εξάρτησης της πρώτης προς τη δεύτερη. To 17,3%, ήτοι 8.334.100, του ουκρανικού πληθυσμού, σύμφωνα με επίσημη καταγραφή του 2001, επιλέγει τον ρωσικό εθνικό προσδιορισμό, η πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί την ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία που ελέγχεται από το Πατριαρχείο Μόσχας, ενώ στο λιμάνι της Σεβαστούπολης υπάρχει η μεγαλύτερη και η σημαντικότερη ναυτική βάση των Ρώσων, αυτή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας με επιχειρησιακή ακτίνα δράσης τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, που ιδρύθηκε από τον πρίγκιπα Ποτέμκιν το 1783.  Τέλος, στην ουκρανική πόλη Μικολάιβ βρίσκεται το κυριότερο ναυπηγείο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Επιχείρηση τούρκων κομάντο για γέλια...


Το γύρο του Διαδικτύου κάνει ένα βίντεο με επιχείρηση σκληροτράχηλων τούρκων κομάντο σε σπίτι με πόρτα ασφαλείας, την οποία προσπαθούν να σπάσουν. Μετά από ώρα μάταιης προσπάθειας, αποφασίσουν να αλλάξουν τακτική. Χτυπούν την πόρτα, την οποία ανοίγει ο ιδιοκτήτης. Η γκάφα των ανδρών των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας έχει προκαλέσει σημαντική αμηχανία στο Σώμα.

Ελλάδα-Ρωσία: Από τον οπορτουνισμό στο ρεαλισμό

http://www.aixmi.gr/wp-content/themes/aixmi2/timthumb.php?src=http://www.aixmi.gr/wp-content/uploads/2014/01/4flags1.jpg&h=260&w=660&zc=1&q=100
Γράφει: Κωνσταντίνος Φίλης Οι ελληνορωσικές σχέσεις, σύμφωνα με κάποιους, μπαίνουν σε νέα τροχιά μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Πούτιν. Παρακολουθώντας τες συστηματικά από το 2000, είμαι αρκετά επιφυλακτικός έναντι αυτής της εκτίμησης. Τον τελευταίο χρόνο, πλην των επισκέψεων Ματβινένκο και Λαβρώφ, οι σχέσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ψυχρές. Η αποχώρηση της Gazprom από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ την ύστατη στιγμή (ακόμη και αν η ελληνική πλευρά βαρύνεται λιγότερο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), η αποστροφή Πούτιν με στόχο ελληνορώσο επιχειρηματία, κατά την οποία έκρινε την Ελλάδα ως προβληματικό προορισμό για επενδύσεις, καθώς και η προτροπή Μεντβέντεφ προς την Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει υπόψη της τους Τουρκοκύπριους στην εκμετάλλευση των ενεργειακών της πόρων (σε συνέχεια της ενόχλησης της Μόσχας για τη μεταχείριση μέρους των ρωσικών κεφαλαίων) στιγμάτισαν τις σχέσεις μας. Η συνεχής ροή τουριστικών ρευμάτων και η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών (με το ισοζύγιο συντριπτικά υπέρ των Ρώσων) αποτελούν ισχυρές ενδείξεις διάδρασης μεταξύ των κοινωνιών, ωστόσο, ελάχιστα επιδρούν στην πολιτική ουσία.

Κερδίζει Έδαφος η Λύση Εξαγωγών Κυπριακού Αερίου προς την Αίγυπτο Του Κ.Ν.Σταμπολή στο Λονδίνο

http://www.energysequel.com/wp-content/uploads/2013/03/Cyprus-Egypt-Israel_EEZs.jpg
Μιλώντας στο Ενεργειακό Συνέδριο για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική (ΜΕΝΑ) που οργάνωσε πρόσφατα στο Λονδίνο (27-28 Ιανουαρίου) το γνωστό Think Tank και δεκανίκι του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, το Chattham House ,ο μόνιμος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας και Εμπορίας της Κύπρου Δρ. Στέλιος Χειμώνας, αποκάλυψε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει αναθέσει μελέτη σε διεθνή συμβουλευτικό οίκο για την πλήρη τεχνοοικονομική αξιολόγηση των εφικτών εναλλακτικών λύσεων ( option) για τις μελλοντικές εξαγωγές φυσικού αερίου.

Το Τέλος του Βενιζελισμού Γράφει ο Γ.-Σ. Πρεβελάκης*

http://www.istoria.gr/jul03/images/el_venizelos05.jpg
Η προεκλογική υπόσχεση-σύνθημα του 1981, η Αλλαγή, πραγματοποιήθηκε πλήρως. Λίγη σχέση έχει η Ελλάδα της Κρίσης με την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Οι αλλαγές συσσωρεύθηκαν ανεπαισθήτως. Η κρίση τις απεκάλυψε ως σύνολο: η ορατή ποσοτική πρόοδος συνεπαγόταν την αφανή ποιοτική οπισθοδρόμηση.Καθώς λειτουργεί αφυπνιστικά, η Κρίση θέτει το ζήτημα του εθνικού προσανατολισμού. Όλοι αισθάνονται πλέον ότι, όπως το ελληνικό 2014 πόρρω απέχει από το 1981, έτσι και το 2020 η Ελλάδα θα διαφέρει ριζικά από την σημερινή. Τα άκρα εκμεταλλεύονται το αίσθημα αποπροσανατολισμού, προτείνοντας αδιέξοδες διεξόδους. Ο επαναπροσανατολισμός προϋποθέτει το στίγμα, δηλαδή την επανατοποθέτηση στον γεωγραφικό χώρο και στον ιστορικό χρόνο. Πολλές καθησυχαστικές και κολακευτικές ψευδαισθήσεις πρέπει να υποχωρήσουν έναντι του ρεαλισμού.

ΗΠΑ: Ανάκαμψη και αυτοπεποίθηση

http://energyin.gr/wp-content/uploads/2012/09/Energean-Oil-Gas1.jpg
Πριν από μερικά χρόνια ο γνωστός αναλυτής Farred Zakharia στο βιβλίο του με τίτλο «Ο Μετααμερικονικός Κόσμος - Η άνοδος των Υπολοίπων» θεώρησε ότι το κεφάλαιο της αμερικανικής παντοδυναμίας είχε κλείσει, με τη σκυτάλη να περνά στην Ομάδα Χωρών BRICS (Βραζιλία, Ινδία ,Κίνα, Ρωσία, Νότια Αφρική).Σήμερα η Fed αρχίζει να μαζεύει την ποσοτική επέκταση με άμεσες νομισματικές παρενέργειες, στην Τουρκία, τη Νότια Αφρική, με άλλες χώρες να έπονται.
Ετσι αναδεικνύεται η εύθραυστη απογείωση πολλών αναδυόμενων αγορών που βασίσθηκε στο φθηνό χρήμα που αντλούσαν οι επενδυτές λόγω της μέχρι τώρα ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ, αλλά και η αυτοπεποίθηση της Ουάσιγκτον ότι η Ενεργειακή Επανάσταση όχι μόνον την βγάζει από την κρίση, αλλά την επαναφέρει στην παντοδυναμία.

Τα 2 λάθη της κίνησης των «58»

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20140127/engine/assets_LARGE_t_420_54302200_type12128.jpg
Του Τάσου Παππά  Μέχρι τώρα οι «58» δεν έχουν θεραπεύσει τα δύο κατασκευαστικά λάθη που υπάρχουν στην πρωτοβουλία τους. Αν φυσικά πρόκειται για λάθη. Η εμφανής αντι-ΣΥΡΙΖΑ στάση είναι το ένα. Η διαθεσιμότητα για συνομιλίες και συνεργασία με τη συντηρητική παράταξη στο όνομα της ευρωπαϊκής προοπτικής και της πολιτικής σταθερότητας είναι το άλλο. Στον πληθωρικό λόγο των εκπροσώπων τους (παρόμοια προβολή στα παραταξιακά Μέσα Ενημέρωσης είχαμε να δούμε από την εποχή που το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου σάρωνε σαν οδοστρωτήρας και από την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη διακινούσε τον εκσυγχρονιστικό μύθο του) ξεχωρίζουν οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ που ελάχιστα απέχουν από την πολεμική της Νέας Δημοκρατίας στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ υποεκπροσωπούνται η κριτική στα πεπραγμένα των μνημονιακών κυβερνήσεων και ο προγραμματικός προσανατολισμός για το κοινωνικό ζήτημα-σημείο αναφοράς κάθε σχηματισμού που θέλει να λέγεται προοδευτικός.

Σπάει η φούσκα της τουρκικής οικονομίας

Της Μαργαρίτας Βεργολιά  Η απόφαση ήταν απρόσμενα ανατρεπτική, αλλά επιβεβλημένη. Μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη, και ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ήδη αναχωρήσει αεροπορικώς για το Ιράν, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) έδειξε να αψηφά επιδεικτικά τις δημόσιες πρωθυπουργικές «νουθεσίες», σφίγγοντας τα λουριά της νομισματικής πολιτικής της και εκτοξεύοντας τα επιτόκια στα ύψη.

Βγαίνει από το καβούκι του ο γερμανικός στρατός

http://warisboring.com/wp-content/uploads/2009/06/article-1020488-0066785600000258-415_468x316.jpg
Τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γερμανικών δυνάμεων σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό εξετάζει το Βερολίνο. Η φετινή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που ξεκινά την Παρασκευή, αναμένεται να σηματοδοτήσει μια σημαντική στροφή της γερμανικής κυβέρνησης προς μια «δυναμικότερη» συμμετοχή σε θέματα διπλωματίας και ασφάλειας.Τόσο ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών όσο και η χριστιανοδημοκράτης υπουργός Αμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συμμερίζονται την άποψη ότι η Γερμανία δεν μπορεί να «κλείνει τα μάτια» όταν συμβαίνουν καθημερινά δολοφονίες και βιασμοί.

Στην Αθήνα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Ελλάδα και Κύπρο θα πραγματοποιήσει η Βικτόρια Νούλαντ, η υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις. 
Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Β.Νούλαντ (φωτ:Reuters)Στην Αθήνα αναμένεται την Κυριακή προκειμένου να έχει συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, στελέχη επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών για να συζητήσουν διμερή και παγκόσμια ζητήματα. Στις 4 Φεβρουαρίου η Βικτόρια Νούλαντ θα μεταβεί στη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης για να συζητήσουν τις πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη και την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η υφυπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί, επίσης, με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες, μεταφέροντας την αμερικανική υποστήριξη για την επιτάχυνση της προόδου προς μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, μέσω της διαδικασίας που διευκολύνει η αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Νέο "άνοιγμα" της Τουρκίας στο Ιράν


http://3.bp.blogspot.com/-qOtAD_RpYHE/T4bDcRobgjI/AAAAAAAACYw/1KPTAbuJRzg/s400/iran_turquie.jpg
Του Dimitar Bechev Αφού υποδέχτηκε τον Francois Hollande τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan προσγειώθηκε στην Τεχεράνη. Η διήμερη επίσκεψη, η πρώτη από όταν έγινε πρόεδρος ο Hassan Rouhani, έχει οδηγήσει πολλούς να αναλογιστούν τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας. Παραθέτω παρακάτω κάποιες σκέψεις. Όπως έχω επισημαίνει για την περίσταση, η Τουρκία και η Ισλαμική Δημοκρατία δεν μπορούν να είναι φίλοι, αλλά εξίσου, δεν μπορούν να είναι πραγματικοί εχθροί. Ακόμη και όταν αγωνίζονται σε διαφορετικές πλευρές στη Συρία, οι δύο γείτονες έχουν έντονες συναλλαγές.

Η Αμερική και η Αλ-Κάιντα

http://thepaper.gr/wp-content/uploads/2014/01/343356_Iraq-attack.jpg
«Η άποψή μου για την Αραβική Άνοιξη είναι πως ήταν, κατά μία διεστραμμένη έννοια, δώρο-Θεού στην al-Qaeda, διότι δημιούργησε ακριβώς εκείνου του είδους τις περιστάσεις, εκείνες τις συνθήκες, στις οποίες ευδοκιμεί η al-Qaeda», δήλωσε ο Steven Simon σε μια εκτεταμένη συνέντευξη για το πρόγραμμα Empire του Al-Jazeera στις 29 Ιανουαρίου. «Αυτές οι συνθήκες που προέκυψαν στη Βόρεια Αφρική, πραγματικά συνέπεσαν με τις επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης, και επισπεύστηκαν. Επισπεύστηκαν στα αλήθεια από την εισβολή στη Λιβύη, από την ανατροπή του καθεστώτος Gadhafi στη Λιβύη, το οποίο δημιούργησε έναν υπέροχο χώρο για να εγκατασταθούν οι τύποι της al-Qaeda».

Αναγκαία για την ανάκτηση της διεθνούς εμπιστοσύνης Bloomberg: Πονοκέφαλος για τον Ερντογάν η αύξηση των επιτοκίων


Φωτογραφία από Bloomberg
Στα... Τάρταρα η δημοτικότητα του Ερντογάν Οι αγορές είχαν αρχίσει να αμφισβητούν την ανεξαρτησία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας καθώς υπάκουε στα αυστηρά πιστεύω Ερντογάν Δραματική χαρακτηρίζει το Bloomberg την απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων από την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Turkey’s Economy and Erdogan’s Shame», κρίνοντάς την αναγκαία για την ανάκτηση της διεθνούς εμπιστοσύνης στην τουρκική οικονομία. Οι αγορές είχαν αρχίσει να αμφισβητούν την ανεξαρτησία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας καθώς υπάκουε στα αυστηρά πιστεύω Ερντογάν για την μη αύξηση των επιτοκίων.

Washington Post: γιατί ο Ομπάμα δεν πείθει τους Αμερικανούς για Ιράν-Συρία Οι τρείς λόγοι για τους οποίους τα δυο θέματα μένουν πίσω


Ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρόσφατη ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, έδωσε έμφαση στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επαναλαμβάνοντας ότι θα ασκήσει βέτο σε πιθανή προσπάθεια του Κογκρέσου να αυξηθούν οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν εν μέσω διπλωματικών συνομιλιών. Παράλληλα, για το ζήτημα της Συρίας δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει την αντιπολίτευση εφόσον δεν υιοθετεί την ατζέντα των τρομοκρατικών οργανώσεων της περιοχής.

ΙΡΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ Τώρα μοιράζονται «κοινές απόψεις» για την περιοχή

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Τεχεράνη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--Ολοκληρώθηκε χτες, η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στο Ιράν με κοινές δηλώσεις περί «στενών φιλικών σχέσεων».
Στη συνάντησή του με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασαν Ρουχανί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία συμμερίζεται την ευαισθησία που επιδεικνύει το Ιράν στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας» εξηγώντας ότι «οι τρομοκρατικές ομάδες που δρουν κάτω από το κάλυμμα του Ισλάμ δεν έχουν με κανένα τρόπο σχέση με το Ιράν. Θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας πλάι - πλάι με το Ιράν για να αντιπαλέψουμε τις τρομοκρατικές ομάδες».

Σχέδιο ενέργειας για ολόκληρη την Κύπρο μελετούν οι Τούρκοι

Από: sigmalive/ΚΥΠΕ  Προκλήσεις δίχως τέλος από την Τουρκία και τα κατεχόμενα. Σχέδιο ενέργειας το οποίο θα αφορά ολόκληρη την Κύπρο θα συζητήσει ξανά στα κατεχόμενα σε προσεχή επίσκεψή του ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ όπως ο ίδιος δήλωσε από την Άγκυρα.Ο Υπουργός ενέργειας της Τουρκίας ανέφερε ότι το σχέδιο θα έχει τη δυνατότητα να το συζητήσει με τον νέο `πρωθυπουργό` και με τους `υπουργούς`.
"Η Τουρκία θα συνεχίσει την βασική πολιτική και στρατηγική της χωρίς διακοπή", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ενός κακού, μύρια έπονται…

http://1.bp.blogspot.com/_SFZt0tl-B3U/SFsbexYg9zI/AAAAAAAAJ2w/nwZzHic_jgE/s400/kiprostourkokiprioi.jpg
Τελικά, πόσο πεπεισμένοι ήσαν οι Τούρκοι το 1957, όταν έλεγαν στους Βρετανούς ότι με τη βοήθεια των Ε/κ θα κατάφερναν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία…
Μετά από 56 χρόνια, η Τουρκία κατορθώνει το απίστευτο για την τότε εποχή. Την ξεχωριστή αυτοδιάθεση μιας μειονότητας του 18% των Τουρκοκυπρίων. Ένα αίτημα που εξασφάλισε από τον τότε Υπ. Αποικιών της Βρετανίας με τη μυστική συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Δεκεμβρίου 1956 και την οποία ανακοίνωσε από τη Βουλή των Κοινοτήτων ο εν λόγω υπουργός στις 19 Δεκεμβρίου 1956. Σε τελική λύση του Κυπριακού να έχουν οι Τουρκοκύπριοι το δικαίωμα αυτοδιαθέσεως με δημοψήφισμα…(βλέπε «Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας 1955-2011» της γράφουσας). Ανακηρύχτηκε η Κυπριακή Δημοκρατία στις 16 Αυγούστου 1960, αλλά τόσο οι Τούρκοι φανερά και προκλητικότατα (1963/64) μέχρι και μετά τις δύο τουρκικές εισβολές επιδίωκαν το ζητούμενο, όσο και οι Βρετανοί πότε παρασκηνιακά και πότε επιτήδεια προς τον στόχο τους πορευόμενοι…