31 Ιανουαρίου 2014

ΙΡΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ Τώρα μοιράζονται «κοινές απόψεις» για την περιοχή

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Τεχεράνη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--Ολοκληρώθηκε χτες, η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στο Ιράν με κοινές δηλώσεις περί «στενών φιλικών σχέσεων».
Στη συνάντησή του με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασαν Ρουχανί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία συμμερίζεται την ευαισθησία που επιδεικνύει το Ιράν στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας» εξηγώντας ότι «οι τρομοκρατικές ομάδες που δρουν κάτω από το κάλυμμα του Ισλάμ δεν έχουν με κανένα τρόπο σχέση με το Ιράν. Θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας πλάι - πλάι με το Ιράν για να αντιπαλέψουμε τις τρομοκρατικές ομάδες».

«Μοιραζόμαστε κοινές απόψεις σε κρίσιμα ζητήματα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου της μάχης κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού» επισήμανε ο Ρουχανί, αναφέροντας την ανάγκη άμεσης στήριξης του συριακού λαού ως παράδειγμα θέματος στο οποίο οι δυο μουσουλμανικές χώρες μπορούν να συνεργαστούν πιο στενά. Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι μόνο ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τη μοίρα και το μέλλον της χώρας του και πρόσθεσε: «Η ιρανο - τουρκική συνεργασία σε άλλα θέματα της περιοχής, ειδικά αυτά που αφορούν την ασφάλεια των γειτόνων μας συγκαταλέγονται στις ανησυχίες και των δυο μας».

Ερντογάν και Ρουχανί υπέγραψαν τη δημιουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Πολιτικής Συνεργασίας Ιράν - Τουρκίας που θα συνεδριάζει κάθε χρόνο με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Στο διάστημα της επίσκεψης του Ερντογάν υπογράφτηκαν, μεταξύ άλλων, συμφωνίες, με τις οποίες μειώνονται οι δασμοί σε 220 τουρκικά βιομηχανικά προϊόντα και στα εισαγόμενα ιρανικά τρόφιμα.
Η «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών αποτελεί τμήμα μόνο των ευρύτερων ανακατατάξεων στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και συμβιβασμούς στην πλούσια περιοχή της Μέσης Ανατολής, στο φόντο των πιέσεων που ασκεί και η καπιταλιστική κρίση για άνοιγμα (και φυσικά την κυριαρχία) σε νέες αγορές.

Ασφαλώς, η επίσκεψη Ερντογάν δεν πέρασε «απαρατήρητη». Ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος για ζητήματα οικονομικής τρομοκρατίας και κατασκοπείας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Κοέν, δήλωσε: «Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με το Ιράν οφείλουν πραγματικά να περιμένουν. Η ημέρα που το Ιράν θα είναι ανοιχτό για οικονομικές συμφωνίες μπορεί να έρθει, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη». Το Φλεβάρη ο Ρουχανί θα ανταποδώσει την επίσκεψη αφού προετοιμάζει δικό του ταξίδι στην Τουρκία.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ