31 Ιανουαρίου 2014

Η Αμερική και η Αλ-Κάιντα

http://thepaper.gr/wp-content/uploads/2014/01/343356_Iraq-attack.jpg
«Η άποψή μου για την Αραβική Άνοιξη είναι πως ήταν, κατά μία διεστραμμένη έννοια, δώρο-Θεού στην al-Qaeda, διότι δημιούργησε ακριβώς εκείνου του είδους τις περιστάσεις, εκείνες τις συνθήκες, στις οποίες ευδοκιμεί η al-Qaeda», δήλωσε ο Steven Simon σε μια εκτεταμένη συνέντευξη για το πρόγραμμα Empire του Al-Jazeera στις 29 Ιανουαρίου. «Αυτές οι συνθήκες που προέκυψαν στη Βόρεια Αφρική, πραγματικά συνέπεσαν με τις επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης, και επισπεύστηκαν. Επισπεύστηκαν στα αλήθεια από την εισβολή στη Λιβύη, από την ανατροπή του καθεστώτος Gadhafi στη Λιβύη, το οποίο δημιούργησε έναν υπέροχο χώρο για να εγκατασταθούν οι τύποι της al-Qaeda».

Ο Simon, διευθυντής του IISS-US και ανταποκριτής διευθυντής του IISS-Middle East, είναι ένας πρώην διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον πρόεδρο Obama και ο συν-συγγραφέας του The Age of Sacred Terror: Radical Islam’s War Against America. Στη διάρκεια της συνέντευξης συζητήθηκε το Ιράκ, η Συρία, η καταστολή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και οι πιθανότητες για ριζοσπαστικοποίηση, καθώς και η τωρινή μορφή της al-Qaed.

Όταν το κράτος δεν μπορεί να διατηρήσει την τάξη και η επιβολή του νόμου παραπαίει, υπάρχει ένα άνοιγμα για τις ομάδες που συνδέονται με την al-Qaeda. Αυτό θα μπορούσαμε να δούμε να συμβαίνει στη Λιβύη, ακόμη και πριν από την τωρινή καταστροφή στη Συρία. Αναφερόμενος στο εάν οι ΗΠΑ έχουν πάρει μαθήματα από την εμπειρία στο Ιράκ, δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς να δηλώσει κανείς ποια είναι τα μακροπρόθεσμα διδάγματα, αλλά «να είστε σίγουροι, οι ΗΠΑ δεν ήξεραν σε τι έμπλεκαν, οι ηγέτες, ιδιαίτερα του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, είχαν μια αντίληψη για το Ιράκ που ήταν πολύ διαστρεβλωμένη».

Η ύφεση στην ιρακινή ασφάλεια σήμερα είναι εν μέρει συνάρτηση του πολέμου στη Συρία, ο οποίος διέγραψε τα σύνορα μεταξύ Ιράκ και Συρίας. Αυτά τα σύνορα είχαν ήδη τεθεί σε κίνδυνο από τον Assad που έστειλε τζιχαντιστές στο Ιράκ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, εξήγησε ο Simon. «Ανεξάρτητα από το πώς ξεκίνησαν όλα, δεν θα ήταν τόσο μεγάλο ζήτημα εάν η ιρακινή πολιτική δεν το είχε διαχειριστεί όπως το έκανε υπό τον Nuri al-Maliki, του οποίου η αδιαφορία για τους Σουνίτες υπήρξε εντυπωσιακή».

Με το στρατό του και την αμερικανική βοήθεια στις υπηρεσίες ασφαλείας, είναι πιθανό ο Maliki να μπορούσε να αντιμετωπίσει την εισβολή στο Ιράκ-αν και τα πράγματα είχαν αρχίσει να γίνονται δύσκολα για τον ιρακινό λαό. Το πραγματικό ανοιχτό ερώτημα, δήλωσε, είναι τι θα γινόταν εάν ο σιιτικός πληθυσμός του Ιράκ αισθανόταν ότι είχε πέσει θύμα από τη βία των σουνιτών.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.iiss.org/en/iiss%20voices/blogsections/iiss-voices-2014-b4d9/january-7b16/simon-al-qaeda-cf24
 CAPITAL.GR


Πηγή:www.capital.gr