Του Κώστα Ράπτη Τα φορτηγά με οπλισμό για τη Συρία ήταν μόνο η αρχή.
Μετά τους Τούρκους κρατικούς λειτουργούς οι οποίοι επιχείρησαν (προφανώς
στο πλαίσιο του αλληλοσπαραγμού των τουρκικών θεσμών μετά την κορύφωση
της σύγκρουσης Erdogan-Gulen) να φέρουν προσκόμματα στις αποστολές
εφοδίων από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας προς τους τζιχαντιστές,
τη σκυτάλη πήραν άλλοι παίκτες στο εξωτερικό, με ακόμη βαρύτερες
καταγγελίες για το σκοτεινό ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή.
“Η Τουρκία αντιμάχεται τις ομάδες οι οποίες έχουν εκμεταλλευτεί την
κατάσταση στη Συρία και συνεργάζεται για το θέμα αυτό με την διεθνή
κοινότητα. Η Τουρκία επίσης εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει των
αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως προς την Αλ
Κάιντα και τις σχετιζόμενες με αυτήν οργανώσεις”, ήταν η απάντηση του
εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Tanju Bilgiç, στα όσα
εντυπωσιακά κατήγειλε την Τετάρτη ο επικεφαλής της στρατιωτικής
υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.
Μιλώντας σε συνέδριο του Ινστιτούτου Σπουδών Εθνικής Ασφαλείας (INSS) στο Τελ Αβίβ ο Ισραηλινός ταξίαρχος Aviv Kochavi υποστήριξε ότι στο τουρκικό έδαφος λειτουργούν τρεις βάσεις στις οποίες συγκεντρώνονται τζιχαντιστές από όλο τον κόσμο με προορισμό τη Συρία. Παρουσίασε μάλιστα χάρτη στον οποίο εντοπίζονται οι βάσεις αυτές στις τουρκικές επαρχίες Karaman, Osmaniye και Şanlıurfa. Κατά τον Kochavi, η σύγκρουση της Συρίας “προβάλλεται σε όλη την περιοχή” και ακόμη πιο πέρα, εφόσον η μετακίνηση των συγκεντρωμένων τζιχαντιστών από την Τουρκία στην Ευρώπη είναι εύκολη υπόθεση.
Την επομένη ο Sezgin Tanrıkulu, αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, έσπευσε να υποβάλλει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Tayyip Erdogan, ζητώντας να πληροφορηθεί αν υφίστανται όντως επί τουρκικού εδάφους στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών και αν λειτουργεί δίκτυο της αλ Κάιντα στην ορεινή επαρχία Bolu.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με παλαιότερες καταγγελίες, στρατόπεδο εκπαίδευσης Σύρων ανταρτών λειτουργούσε στην περιοχή των Αδάνων, παράλληλα με “γιάφκες” σε μεθοριακές πόλεις που αποτελούσαν τον ενδιάμεσο σταθμό της διείσδυσής τους στη Συρία. Όμως έκτοτε οι πρωταγωνιστές της κρίσης έχουν σαφώς αλλάξει. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει επί της ουσίας εξαφανισθεί από το πεδίο των μαχών, ενώ αντίθετα έχουν αναδειχθεί σκληροπυρηνικές οργανώσεις όπως το Μέτωπο αλ Νόσρα και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την Ανατολή, που φέρονται ως συνδεόμενες με την αλ Κάιντα. Η Τουρκία εκτιμάται ότι τις ενισχύει προκειμένου να ανακόψει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει το αυτονομημένο κουρδικό στοιχείο της Συρίας, υπό την ηγεσία του PYD, αδελφής οργάνωσης του ΡΚΚ Ο Bilgiç επιμένει ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες, επικαλούμενος μάλιστα το επιχείρημα ότι η χώρα του έχει βρεθεί κατά το παρελθόν στο στόχαστρο της αλ Κάιντα και εξακολουθεί να απειλείται από αυτήν.
Αν όμως εννοεί τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου 2003 στην Κωνσταντινούπολη ή την δράση της τουρκικής οργάνωσης Χεζμπολλάχ (που αποτελεί κοινό μυστικό ότι υπήρξε κατασκεύασμα του τουρκικού βαθέος κράτους στον πόλεμο κατά των Κούρδων), τότε τα ερωτήματα δεν απαντώνται αλλά πολλαπλασιάζονται...
Πηγή:www.capital.gr