31 Ιανουαρίου 2014

Κερδίζει Έδαφος η Λύση Εξαγωγών Κυπριακού Αερίου προς την Αίγυπτο Του Κ.Ν.Σταμπολή στο Λονδίνο

http://www.energysequel.com/wp-content/uploads/2013/03/Cyprus-Egypt-Israel_EEZs.jpg
Μιλώντας στο Ενεργειακό Συνέδριο για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική (ΜΕΝΑ) που οργάνωσε πρόσφατα στο Λονδίνο (27-28 Ιανουαρίου) το γνωστό Think Tank και δεκανίκι του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, το Chattham House ,ο μόνιμος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας και Εμπορίας της Κύπρου Δρ. Στέλιος Χειμώνας, αποκάλυψε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει αναθέσει μελέτη σε διεθνή συμβουλευτικό οίκο για την πλήρη τεχνοοικονομική αξιολόγηση των εφικτών εναλλακτικών λύσεων ( option) για τις μελλοντικές εξαγωγές φυσικού αερίου.

Ενώπιον ενός κατάμεστου ακροατήριου ο Δρ. Χειμώνας αφού αναφέρθηκε στην μέχρι σήμερα συντελεσθείσα πρόοδο και κυρίως τ’ αποτελέσματα που έχουν προκύψει από τις δύο ερευνητικές γεωτρήσεις της Noble Energy, βάσει των οποίων τα αποθέματα του οικοπέδου 12, γνωστό ως Αφροδίτη, ανέρχονται στα 3.5-4.0 TCF, εξέφρασε αισιοδοξία ως προς τις προοπτικές για νέες ανακαλύψεις. Αυτά θα προέλθουν από τις έρευνες στα νέα υποθαλάσσια οικόπεδα 10 & 11 από την Γαλλική TOTAL και στα οικόπεδα 2,3 και 9 από την ENIKOGAS. Πέρα από τις γεωφυσικές και σεισμικές έρευνες που ήδη πραγματοποιούν στα πέντε αυτά οικόπεδα οι ανωτέρω εταιρείες αυτές έχουν ήδη προγραμματίσει σειρά ερευνητικών γεωτρήσεων για το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και Α’ εξάμηνο του 2015. 


Αφού αναφέρθηκε στην προοπτική λειτουργίας του σταθμού υγροποιημένου αερίου ( lique faction plant) στον Βασιλικό, για την κατασκευή του οποίου η τελική επενδυτική απόφαση ( FID) έχει μεταφερθεί πλέον για το τέλος του 2015, εν αναμονή λεπτομερούς πληροφόρησης για τα αποθέματα του οικοπέδου 12, ο κ. Χειμώνας έδωσε στοιχεία για την τεχνοοικονομική μελέτη που είναι σε εξέλιξη για την σύγκριση των εξαγωγικών option που έχει σήμερα στην διάθεση της η Κυπριακή Δημοκρατία. Οί επιλογές στις οποίες αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας και Εμπορίας , είναι πέντε και περιλαμβάνουν τις εξής:


(α) Κατασκευή μονάδας υγροποίησης αερίου στο Βασιλικό δυναμικότητας 5ΜΤ/Έτος,  δηλ .ένα TRAIN για LNG exports.

(β) Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για μεταφορά 8.0  BCM προς Ελλάδα και μετά για Νότιο Ιταλία. Το έργο αυτό αφορά τη γνωστή πρόταση της ΔΕΠΑ για τον αγωγό East Med που έχει ήδη συμπεριληφθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

(γ) Την κατασκευή πλωτής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στο πρότυπο του  project Prelude της SHELL στην Αυστραλία.
(δ) Την εξαγωγή αερίου μέσω δημιουργίας υποδομής για συμπιεσμένο φυσικό αέριο, δηλ . Compact Natural Gas (CNG)



(ε)Την μεταφορά αερίου στα υπολειτουργούντα τέρμιναλ LNG στην Αίγυπτο, δηλ. Damietta και idku, μέσω της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού 200χλμ. Μία πρόταση εξάλλου που εξετάζει με μεγάλη προσοχή η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Leviathan που είναι συγγενικό με το κοίτασμα Αφροδίτη.

Από άποψη κόστους-ωφέλους ( cost- benefit) φαίνεται ότι η λύση μεταφοράς αερίου προς την Αίγυπτο είναι η πλέον συμφέρουσα αφού έχει το μικρότερο κόστος και μπορεί να υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ήδη από το 2017 η Κύπρος μπορεί να αρχίσει να έχει έσοδα από εξαγωγές LNG προς τις διεθνείς αγορές. Προς τη λύση αξιοποίησης του ανενεργού δυναμικού των Αιγυπτιακών σταθμών LNG φαίνεται ότι συνηγορούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο όπου η πολιτική κατάσταση βαίνει προς σταθεροποίηση μετά την απόλυτη επικράτηση του Στρατιωτικού καθεστώτος του στρατηγού Sisi.

Καθόλου άσχετο με την προοπτική χρησιμοποίησης του Αιγυπτιακού εξαγωγικού δυναμικού LNG είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην εταιρεία BG Group η οποία εκμεταλλεύεται τους δύο σταθμούς. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times η BG Group αντιμετωπίζει μείωση εσόδων της τάξης των $1.3 δισεκ. λόγω αδυναμίας συνέχισης των εξαγωγών καθ’ ότι η Αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε ν’ αυξήσει την εσωτερική κατανάλωση φυσικού αερίου στερώντας την βρετανική ενεργειακή εταιρεία από πρώτη ύλη. Έτσι η BG Group φαίνεται ότι βρίσκεται σε αναζήτηση επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου για τη συνέχιση λειτουργίας των μονάδων της LNG στην Αίγυπτο με τα κοιτάσματα Leviathan στο Ισραήλ και Αφροδίτη στη Κύπρο ν’ αποτελούν την πλέον άμεση λύση για την προμήθεια ικανών ποσοτήτων φυσικού αερίου.
ΕΝΕRGIA.GR