19 Μαρτίου 2014

Γερμανικός «εμφύλιος» για την Κριμαία!

Τελεσίγραφο του Κιέβου για την απελευθέρωση του αρχηγού του ουκρανικού στόλουΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
 Εντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει στη γερμανική πολιτική σκηνή, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την Κριμαία. Το κόμμα της Αριστεράς, ως αξιωματική αντιπολίτευση, ασκεί κριτική στις κυβερνητικές κινήσεις στο θέμα της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι καταδικάζει ως αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο τη ρωσική επεκτατική πολιτική στην περιοχή.Πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, είπε ότι η Ρωσία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ευθύνη για τις εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, που –όπως είπε- έκαναν το μεγάλο λάθος της διεύρυνσης προς την Ανατολική Ευρώπη.

Ιταλικό εκκρεμές

http://7imeres.gr/wp-content/uploads/2014/03/merkel-rentsi.jpgΗ επίσκεψη Ρέντσι στο Βερολίνο υπήρξε μία αδιαμφισβήτητη επικοινωνιακή επιτυχία, ανεξάρτητα από την όποια επί της ουσίας συμβολή της σε μια διόρθωση ή ακόμη και αλλαγή πορείας από το Βερολίνο στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Αν μη τι άλλο, η Ρώμη απέσπασε τα εύσημα της Μέρκελ, που δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι η Ιταλία τηρεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.Ο νέος -πολιτικά και ηλικιακά- πρωθυπουργός της Ιταλίας πιστώθηκε ρόλο άτυπου εκπροσώπου του Νότου της Ευρωζώνης και ακόμη λόγω της ευρωπαϊκής έκλειψης της Γαλλίας του Ολάντ προέβαλε ως ήσσων μεν, αλλά και ταυτόχρονα ο πιο υπολογίσιμος Ευρωπαίος εταίρος και συνομιλητής της καγκελαρίου. Ο ρόλος του ενδιάμεσου ανάμεσα στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο ρόλος της κάλυψης της αδυναμίας και της βούλησης της Γαλλίας να ισορροπήσει το Βερολίνο είναι παλιός, είναι γραμμένος στο DNA της ιταλικής διπλωματίας.

Πρώτο το ΑΚΡ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις στην Τουρκία

Από: ΚΥΠΕ / Sigmalive Πρώτο παραμένει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των μεγάλων εταιρειών οι οποίες μάλιστα στην πλειοψηφία τους προβλέπουν αυξημένα ποσοστά για το ΑΚΡ στις εκλογές της 30ης Μαρτίου σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2009 που το ΑΚΡ είχε λάβει 38,4%.
 Οι περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων προβλέπουν ότι το κυβερνών κόμμα θα λάβει πάνω από 40% και εκτιμούν ότι θα κερδίσει τον Δήμο Κωνσταντινούπολης και πάλι ενώ για τον Δήμο Άγκυρας εκφράζονται επιφυλάξεις. Δεν αποκλείουν για πρώτη φορά να χάσει τον δήμο Άγκυρας το ΑΚΡ. Η πρόβλεψη είναι ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) θα κερδίσει όπως και στις προηγούμενες προεκλογικές αναμετρήσεις τον Δήμο Σμύρνη.

Ορίστε τι Συμβαίνει στην Τουρκία...


Ο λόγος που επικαλείται  Ερντογάν είναι ότι τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούνται σαν εργαλεία προπαγάνδας από πολιτικούς εχθρούς της κυβέρνησης και, συνεπώς, είναι ζημιογόνα για το έθνος. Αυτές οι ανησυχίες του πρωθυπουργου εκφράζονται μετά από τη διάρρευση ηχητικών ντοκουμέντων από συζητήσεις μεταξύ πατέρα και υιού Ερντογάν που τους θέλουν να εμπλέκονται σε σκάνδαλα. Παρόλο που η αυθεντικότητα των ντοκουμέντων είναι ακόμα αμφισβητήσιμη, η τουρκική αντιπολίτευση καλεί τον πρωθυπουργό σε παραίτηση.

Η κρίση της Κριμαίας και η σημασία του κυπριακού ΦΑ

Από: Νικόλας Ζαννέττος Η ουκρανική κρίση και οι ενδεχόμενες συνέπειες που μπορεί να έχει στην παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, αναβαθμίζει σημαντικά τo ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων.Τα αποτελέσματα τόσο των επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων, όσο και των ερευνητικών στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, αναμένονται πλέον με ενδιαφέρον όχι μόνο από την Κύπρο και τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, αλλά και από την ΕΕ, η οποία πλέον επιδιώκει να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της πορτφόλιο.

Θριαμβολογίες χωρίς αντίκρισμα

Οι βαρύγδουπες εξαγγελίες για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων κατά κανόνα διαψεύδονται
Δεν κόπασαν ακόμη οι θριαμβολογίες του πρωθυπουργού για την απόφαση της κοινοπραξίας (Κ/Ξ), που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ, να μεταφέρει το φυσικό αέριο του κοιτάσματος στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω του αγωγού ΤΑΡ, αντί του ανταγωνιστικού Ναμπούκο, και ο υπεύθυνος της Κ/Ξ στην Ελλάδα, κ. Σκούφιας, επιβεβαίωσε τον αποκλεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων από το κατασκευαστικό σκέλος του αγωγού ΤΑΡ λόγω των προδιαγραφών που έχει θεσπίσει η Κ/Ξ του έργου.

Το Ποτάμι και η Μετανεωτερικότητα


ΗΠΑ: Τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2006 εμφάνισαν οι τιμές των κατοικιών  - Cover Image
Μα είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό, από τους υπάρχοντες «παραδοσιακούς» πολιτικούς  οργανισμούς, ό,τι αυτοί θεωρούν, σύμφωνα με την δική τους αντίληψη, αδυναμία του «Ποταμιού» στην ουσία αποτελεί τη δύναμή του;  Είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούν ότι όσα υποστηρίζουν, ως κριτική κατευθυνόμενη προς το «Ποτάμι», περί μη ύπαρξης θέσεων και προγράμματος στην ουσία αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του; Είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων οι οποίοι αδιαφορούν παντελώς για τα προγράμματα τα οποία εμπεριέχουν, εν τοις πράγμασι , μια εκδίπλωση στο μέλλον άρα συμπεριλαμβάνουν ως ουσιαστική κοσμοθεωρητική μεταβλητή  τον χρόνο ;

ΔΕΠΑ: Μελέτη Σκοπιμότητας για τον αγωγό φυσικού αερίου από Ανατ. Μεσόγειο σε Ευρώπη

Μελέτη σκοπιμότητας για τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρου και Ισραήλ), μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας προς την Ευρώπη προκηρύσσει η ΔΕΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΕΚΑ.Το έργο «Eastern Mediterranean Pipeline» προωθείται από τη ΔΕΠΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου και έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα ύψους 8 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως και θα αποτελείται από τα εξής τμήματα:

ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΥΠΟΚΛΑΠΕΙΣΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ Και έμπορος όπλων ο Ταγίπ Ερντογάν;

Και έμπορος όπλων ο Ταγίπ Ερντογάν;
Όπλα σε άγνωστες ένοπλες ομάδες στη Νιγηρία όπου μαστίζεται από σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της ισλαμικής ένοπλης ομάδας Μπόκο Χαράμ, φέρεται ότι μετέφεραν οι Τουρκικές Αερογραμμές (Turkish Airlines) όπως προκύπτει από ακόμη μια τηλεφωνική υποκλοπή που εμπλέκει τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Στην συνομιλία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ακούγεται ο Μεχμέτ Καρατάς, στέλεχος των Τουρκικών Αερογραμμών να λέει στον Μουσταφά Βαράνκ, σύμβουλο του Ερντογάν, ότι αισθάνεται ένοχος για το γεγονός ότι ο εθνικός αερομεταφορέας μετέφερε όπλα στη Νιγηρία.«Δεν ξέρω για το εάν αυτά τα όπλα θα σκοτώσουν Μουσουλμάνους ή Χριστιανούς. Αισθάνομαι αμαρτωλός» φέρεται να λέει ο Καρατάς.

Ο έλεγχος του απρόβλεπτου

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣΟύτε η Γερμανία μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας στα τέλη Νοεμβρίου όταν αποφάσισε να πιέσει τον Γιανουκόβιτς, ούτε οι ΗΠΑ στις αρχές του χρόνου όταν δια στόματος της υφυπουργού Εξωτερικών Νούλαντ επέκριναν τη χλιαρή στάση της Ε.Ε. στην Ουκρανία, δεν είχαν προβλέψει ότι η δυναμική των εσωτερικών εξελίξεων, η συμμαχία δηλαδή των ολιγαρχών με την αντιπολίτευση θα τους οδηγούσε στα όρια μιας συνολικής ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης με τη Μόσχα.Για δεύτερη συνεχή μέρα μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία, οι αγορές δήλωσαν χθες την αισιοδοξία τους όχι ότι θα βρεθεί λύση, αλλά ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ρωσία θα κρατήσουν την αντιπαράθεση υπό έλεγχο.

Ένα νέο μεγάλο βήμα στον ολιγαρχικό κατήφορο

Κωτσάκη Έφη Μπορεί στη μυθολογία η Αθηνά να ξεπρόβαλε από το κεφάλι του Δία πλήρως αναπτυγμένη, στην πραγματική όμως ζωή η εξέλιξη είναι σταδιακή και η οριστικοποίησή της συνήθως αργεί.Στις μέρες μας, αριστεροί και δημοκράτες υποστηρίζουν ότι η πορεία που η Ε.Ε. ακολουθεί για πάνω από 20 χρόνια είναι όχι απλώς ανησυχητική, αλλά κλιμακούμενα αντιδραστική. Ο προσεκτικός παρατηρητής θα δει να ξεπροβάλλει το τέρας ενός νέου ολοκληρωτισμού, μέσα από επιταχυνόμενα αντιδημοκρατικούς θεσμούς και πρακτικές της Ε.Ε. (και ευρύτερα).Το Μάαστριχτ, η στάση της στη γιουγκοσλαβική τραγωδία, οι επεμβάσεις της την τελευταία δεκαετία, ολοένα συχνότερες και από περισσότερα μέλη - κράτη της σε Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Αφρική κ.λπ., οι σπάνιες φωνές αντίδρασης, η άνοδος της Ακροδεξιάς στο εσωτερικό της, η διαχείριση της πρόσφατης παγκόσμιας μακράς οικονομικής ύφεσης, που μετέτρεψε σε βαθιά κρίση για ορισμένα αδύναμα μέλη της με τη δημιουργία θεσμών τεράτων, όπως η τρόικα και το νέο σύμφωνο σταθερότητας, είναι σταθμοί στην αντιδραστική εξελικτική πορεία που περιγράψαμε πριν. Πολύ πρόσφατα ένα νέο, ακραία επικίνδυνο στοιχείο προστέθηκε στη μακρά αυτή αλυσίδα.

Ο καλύτερος τρόπος να προάγεις τη δημοκρατία διεθνώς: Oι φοιτητές

http://wbbw1.bwbx.io/cms/2014-03-17/0317_democracy_970-630x420.jpg
Του Την ώρα που η Ουάσιγκτον αναρωτιέται πώς θα ενθαρρύνει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Βόρεια Κορέα, τη Βιρμανία και το Ιράν και πώς θα ενισχύσει τις νέες δημοκρατίες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, είναι σαφές τι δεν πρέπει να κάνει: εισβολή. Όσον αφορά τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, στις χώρες στις οποίες έχουν εισβάλει οι ΗΠΑ (Αφγανιστάν, Ιράκ) είναι περίπου τα ίδια, όπως σε χώρες όπου δεν έχουν εισβάλει (το Ιράν και τη Βιρμανία, αντίστοιχα).

Αντιπολίτευση Συρίας: Ζητά από την ΕΕ αντιαεροπορικούς πυραύλους

Ο συριακός στρατός κατέλαβε πόλη - κλειδί στα σύνορα με τον Λίβανο
Αντιπολίτευση Συρίας: Ζητά από την ΕΕ αντιαεροπορικούς πυραύλους
Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προμηθεύσει με όπλα, και κυρίως πυραύλους εδάφους-αέρος, τους εξεγερμένους που μάχονται κατά του καθεστώτος Άσαντ, καθώς ο συριακός στρατός κατέλαβε την πόλη-κλειδί Γιάμπρουντ στα σύνορα με τον Λίβανο και προελαύνει προς τα δυτικά. «Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας δώσει όπλα (για να χρησιμοποιηθούν) εναντίον της συριακής αεροπορίας προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός μας» δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Συνασπισμού, κύριο όργανο της εξόριστης αντιπολίτευσης, στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.«Χρειαζόμαστε αντιαεροπορικά όπλα, αντιαεροπορικούς πυραύλους» διευκρίνισε ο Τζάρμπα.

Οι στρατηγικές επιπτώσεις του Νέου Ψυχρού Πολέμου

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02855/ukraine-putin_2855251b.jpg

Με τον Σάββα Ιακωβίδη Στις 9/5/1994, ο γνωστός Ρώσος Νομπελίστας λογοτέχνης, Αλ. Σολζενίτσιν, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Forbes», επισήμανε τρία σημαντικά δεδομένα. Πρώτον, το 1919 ο Β.Ι. Λένιν παραχώρησε στην Ουκρανία τις νοτιοανατολικές περιοχές της που ουδέποτε της ανήκαν. Δεύτερον, το 1954, ο τότε ΓΓ του ΚΚ της ΕΣΣΔ, Νικίτα Χρουστσόφ, «με την αυθαιρεσία του καπρίτσιου ενός σατράπη», δώρισε την Κριμαία στην Ουκρανία αλλ’ όχι τη Σεβαστούπολη. Και, τρίτον, ο πρόεδρος Μπους ο πρώτος, χωρίς τακτ, δήλωσε σε ανύποπτο χρόνο ότι υποστήριζε την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Ηχητικά ντοκουμέντα "καίνε" τον Έγκεμεν Μπαγίς

Από: Δόνα Καπαρτή  Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις στην Τουρκία για σκάνδαλα στα οποία φέρεται να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχοι. Αυτή τη φορά, δύο νέα ηχητικά "καίνε" τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, σύμβουλο του Πρωθυπουργού και Διευθυντή των Τουρκικών Αερογραμμών.
Στο πρώτο ηχητικό φέρεται ο πρώην Τούρκος Υπουργός ΕΕ Έγκεμεν Μπαγίς να χλευάζει το Κοράνι, ενώ στο δεύτερο ηχητικό γίνεται αναφορά σε μεταφορά από την Τουρκία στην Νιγηρία μέσω των τουρκικών αερογραμμών `υλικού`. Το "υλικό" αυτό πιστεύεται ότι είναι όπλα.