19 Μαρτίου 2014

Γερμανικός «εμφύλιος» για την Κριμαία!

Τελεσίγραφο του Κιέβου για την απελευθέρωση του αρχηγού του ουκρανικού στόλουΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
 Εντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει στη γερμανική πολιτική σκηνή, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την Κριμαία. Το κόμμα της Αριστεράς, ως αξιωματική αντιπολίτευση, ασκεί κριτική στις κυβερνητικές κινήσεις στο θέμα της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι καταδικάζει ως αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο τη ρωσική επεκτατική πολιτική στην περιοχή.Πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, είπε ότι η Ρωσία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ευθύνη για τις εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, που –όπως είπε- έκαναν το μεγάλο λάθος της διεύρυνσης προς την Ανατολική Ευρώπη.

 Χθες, τη σκυτάλη από τον Γκρέγκορ Γκίζι πήρε το γνωστό στέλεχος του κόμματος, Σάρα Βάγκεγκνεχτ, η οποία και επιτέθηκε στον υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Σταϊνμάγερ, και στον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λέγοντας πως σε καμία περίπτωση δεν μοιάζουν του μεγάλου Σοσιαλδημοκράτη ηγέτη Βίλι Μπραντ. Οπως δήλωσε η Βάγκεγκνεχτ, «η Δύση δεν κράτησε έναντι της Ρωσίας τις υποσχέσεις της, από την επέκταση του ΝΑΤΟ, έως την ανάμιξή της στην Ουκρανία τα έκανε όλα λάθος. Η επαναλαμβανόμενη καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου –για παράδειγμα στο Κόσοβο, αλλά και στο Ιράκ– έκανε τώρα δυνατή την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία».

Η Βάγκεγκνεχτ κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι στηρίζει μια κυβέρνηση όπου συμμετέχουν και ακροδεξιοί και ζήτησε να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας από την Ε.Ε. στη Ρωσία. Στις δηλώσεις Βάγκεγκνεχτ απάντησε ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ, λέγοντας πως «οι αιτιάσεις που χρησιμοποιεί η γερμανική Αριστερά θυμίζουν τις δικαιολογίες που έλεγαν αριστερές σέχτες τη δεκαετία του ’70 για να στηρίξουν τη Σοβιετική Ενωση. Ο Γκάμπριελ πρόσθεσε πως στην περίπτωση του Κοσόβου είχε προηγηθεί εθνοκάθαρση, με χιλιάδες νεκρούς, κάτι που δεν υπάρχει στην Ουκρανία, ενώ οι κυρώσεις κατά της Σερβίας δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Παράλληλα, η Ρωσία μπλόκαρε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οποιαδήποτε απόφαση κατά της Σερβίας, ώστε να σταματήσουν οι σφαγές. Η Μόσχα, τότε, είχε παίξει μεγάλο ρόλο προβοκάτορα, σημείωσε ο Γκάμπριελ.Η διαμάχη για την Ουκρανία είναι η αιτία να αναβληθεί εκδήλωση που θα πραγματοποιούσαν αύριο στο Βερολίνο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, οι Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς.

Τα τρία αυτά κόμματα θέλουν να συνεργαστούν στο μέλλον, σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και γι’ αυτό έχουν από τώρα ξεκινήσει τις επαφές και τον διάλογο, για να στηριχθεί το μεγάλο εγχείρημα της μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς.Ομως, όπως όλα δείχνουν, η Ουκρανία έφερε μεγάλες φουρτούνες και το παραπάνω εγχείρημα φαίνεται –τουλάχιστον για την ώρα– να βουλιάζει.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ