19 Μαρτίου 2014

Ιταλικό εκκρεμές

http://7imeres.gr/wp-content/uploads/2014/03/merkel-rentsi.jpgΗ επίσκεψη Ρέντσι στο Βερολίνο υπήρξε μία αδιαμφισβήτητη επικοινωνιακή επιτυχία, ανεξάρτητα από την όποια επί της ουσίας συμβολή της σε μια διόρθωση ή ακόμη και αλλαγή πορείας από το Βερολίνο στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Αν μη τι άλλο, η Ρώμη απέσπασε τα εύσημα της Μέρκελ, που δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι η Ιταλία τηρεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.Ο νέος -πολιτικά και ηλικιακά- πρωθυπουργός της Ιταλίας πιστώθηκε ρόλο άτυπου εκπροσώπου του Νότου της Ευρωζώνης και ακόμη λόγω της ευρωπαϊκής έκλειψης της Γαλλίας του Ολάντ προέβαλε ως ήσσων μεν, αλλά και ταυτόχρονα ο πιο υπολογίσιμος Ευρωπαίος εταίρος και συνομιλητής της καγκελαρίου. Ο ρόλος του ενδιάμεσου ανάμεσα στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο ρόλος της κάλυψης της αδυναμίας και της βούλησης της Γαλλίας να ισορροπήσει το Βερολίνο είναι παλιός, είναι γραμμένος στο DNA της ιταλικής διπλωματίας.

Από τη συγκρότηση της Ενιαίας Ιταλίας το 1870 μέχρι και την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η Ιταλία βρισκόταν σε μια κίνηση εκκρεμούς άλλοτε στο πλευρό της Γαλλίας και της Βρετανίας και άλλοτε της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας. Οταν εξερράγη ο πόλεμος, η Ιταλία, σύμμαχος της Βιέννης και του Βερολίνου στην Τριπλή Συμμαχία, παρέμεινε ουδέτερη, για να εμπλακεί έναν χρόνο μετά το 1915... στο πλευρό του αντίπαλου στρατοπέδου (Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία).

Σε όλο τον Μεσοπόλεμο μέχρι και την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η Ρώμη προέβαλλε ως ο αναγκαίος ενδιάμεσος, ο διαμορφωτής ισορροπιών, ως η δύναμη που είχε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μέχρι το τέλος και με το Λονδίνο και με το Βερολίνο.

Τα πρώτα δείγματα γραφής του Ρέντσι πιστοποιούν ότι διαθέτει πολιτικό ένστικτο: Δραστηριοποιείται ως αυτόκλητος εκπρόσωπος του Νότου και συνομιλεί με τη Μέρκελ με προεξοφλημένη από αγορές και οικονομικούς αναλυτές τη στροφή της ΕΚΤ προς τη χορήγηση ρευστότητας για αναθέρμανση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ