19 Μαρτίου 2014

Ηχητικά ντοκουμέντα "καίνε" τον Έγκεμεν Μπαγίς

Από: Δόνα Καπαρτή  Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις στην Τουρκία για σκάνδαλα στα οποία φέρεται να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχοι. Αυτή τη φορά, δύο νέα ηχητικά "καίνε" τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, σύμβουλο του Πρωθυπουργού και Διευθυντή των Τουρκικών Αερογραμμών.
Στο πρώτο ηχητικό φέρεται ο πρώην Τούρκος Υπουργός ΕΕ Έγκεμεν Μπαγίς να χλευάζει το Κοράνι, ενώ στο δεύτερο ηχητικό γίνεται αναφορά σε μεταφορά από την Τουρκία στην Νιγηρία μέσω των τουρκικών αερογραμμών `υλικού`. Το "υλικό" αυτό πιστεύεται ότι είναι όπλα.


Μπαγίς: Τουιτάρω στίχους από το κοράνι που βρίσκω στο Google
Ο νέος διάλογος είναι μεταξύ του Έγκεμεν Μπαγίς και του αρθρογράφου της εφημερίδας Χουριέτ Μετεχάν Ντεμίρ. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Έγκεμεν Μπαγίς φέρεται να λέει ότι κάθε Παρασκευή βρίσκει ένα στίχο του Κορανιού και το τουιτάρει. Ο Μετεχάν Ντεμίρ φέρεται να τον κοροϊδεύει ότι κρατάει το κοράνι στο χέρι του και το κουνάει. "Τι κοράνι βρε, βάζω στο google τη λέξη κοράνι και βγαίνουν όλα. Αρπάζω ένα από εκεί και το πετάω", φέρεται να απαντάει ο Έγκεμεν Μπαγίς. Στη συνέχεια μάλιστα φέρονται να κάνουν πλάκα ακόμη και για τους στίχους του Κορανιού.

Αρνιέται ο Μπαγίς ανάμιξη
Χθες το βράδυ ο Έγκεμεν Μπαγίς από τον λογαριασμό του στο τουίτερ αμέσως αντέδρασε λέγοντας ότι πρόκειται για μοντάζ και ζήτησε συγγνώμη από αυτούς που στεναχωρήθηκαν σκεφτόμενοι ότι μιλούσε ο ίδιος.

"Υλικό" στη Νιγηρία
Στο δεύτερο ηχητικό συνομιλούν ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Μουσταφά Βαράνκ με τον Διευθυντή των Τουρκικών Αερογραμμών Μεχμέτ Καράκας . Ο Διευθυντής των Τουρκικών Αερογραμμών φέρεται να λέει ότι μεταφέρει δεκάδες από `υλικό` στην Νιγηρία και ρωτάει αν θα σκοτώσουν με αυτό μουσουλμάνους ή χριστιανούς.

Σημειώνεται ότι η λέξη `όπλα` δεν ακούγεται καθαρά στο ηχητικό ντοκουμέντο.
Πονοκέφαλος για τους τούρκους ηγέτες τα ηχητικά
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ηχητικά αναστατώνουν την Αγκυρα. Τον περασμένο μήνα σε ηχογραφημένη συνομιλία του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ακούγεται ο Ερντογάν να μιλάει και πάλι με το γιο του Μπιλάλ και να του λέει να μην αποδεχθεί τη μίζα που του πρόσφεραν, αλλά να περιμένει για ακόμη μεγαλύτερη.

Συνομιλία του Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 (αν όντως είναι αυθεντική και όχι μοντάζ όπως υποστηρίζει ο ίδιος) είχε προκαλέσει σάλο καθώς έδινε οδηγίες στο γιο του για να "ξεφορτωθεί" χρήματα λέγοντας του μάλιστα να είναι προσεχτικός γιατί πιθανόν τα τηλεφωνήματά τους να παρακολουθούνται (δείτε εδώ τη συζήτηση).