18 Μαρτίου 2014

Με ποσοστά… Μιλόσεβιτς

Η Σερβία ψήφισε ευρωπαϊκά και ανέδειξε πρώτο το SNS με 49,3%
ΣΕΡΒΙΑ – Ο θρίαμβος του νυν ευρωπαϊστή Βούτσιτς, τέως υπερεθνικιστή πολιτικού, που έκανε εντυπωσιακή στροφή στην καριέρα του, δείχνει την ευρωπαϊκή πορεία την οποία επιθυμεί διακαώς να ακολουθήσει η χώρα
 Της Βίκυς Καπετανοπούλου
 Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης συνασπισμού της Σερβίας και βέβαιο πλέον νέο πρωθυπουργό, ο οποίος σάρωσε στις εκλογές της Κυριακής με ποσοστά που θυμίζουν την εποχή Μιλόσεβιτς. Ο θρίαμβος του νυν ευρωπαϊστή, τέως υπερεθνικιστή πολιτικού, που έκανε εντυπωσιακή («πραγματιστική» κατά τους αναλυτές) στροφή στην καριέρα του, επιβεβαιώνει περίτρανα την ευρωπαϊκή πορεία, την οποία επιθυμεί διακαώς να ακολουθήσει η βαλκανική χώρα, παρ’ ότι -ως γνωστόν- ο δρόμος προς την Ε.Ε. μόνο με ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένος…

Το φιλοευρωπαϊκό, κεντροδεξιό Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του 44χρονου Βούτσιτς ήρθε πρώτο στις κάλπες, κατακτώντας ποσοστό 48,34% και 158 από τις 250 έδρες της Βουλής, γεγονός που του επιτρέπει να σχηματίσει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το πολιτικό σχήμα των πρώην κυβερνητικών του εταίρων, των Σοσιαλιστών του απερχόμενου πρωθυπουργού Ιβιτσα Ντάτσιτς, ήρθε δεύτερο με 13,51% και 44 έδρες. Τα μειονοτικά κόμματα, για τα οποία δεν ισχύει το όριο του 5% για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο, κατέλαβαν 11 έδρες: 6 οι Ούγγροι της Βοϊβοντίνα, 3 οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι του Σαντζάκ και 2 οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας. Η συντηρητική παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, η μοναδική που αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., έμεινε εκτός Βουλής.

Η άνοδος του όψιμου φιλοευρωπαίου Βούτσιτς στην πολιτική σκηνή της Σερβίας υπήρξε αλματώδης. Πριν από τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη χώρα με πρόσχημα το Κοσσυφοπέδιο, είχε διοριστεί υπουργός Πληροφοριών στην κυβέρνηση Μιλόσεβιτς σε ηλικία μόλις 28 ετών.

Επιφανές στέλεχος στη συνέχεια του αντιδυτικού, υπερεθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος του Βόισλαβ Σέσελι, το 2008 είδε «το φως το αληθινό», άφησε πίσω του τις πατριωτικές ρητορείες κατά της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου και -ελέω ευρωπαϊκού προσανατολισμού και Κοινής Αγοράς- έπαιξε ζωτικό ρόλο στην έξοδο της Σερβίας από την «απομόνωση», στηρίζοντας τελικά τη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας για την παραχώρηση μερικής αυτονομίας στις σερβικές επαρχίες του βόρειου Κοσσυφοπεδίου.

Διαθέτοντας πια ισχυρή λαϊκή εντολή και με αποδέκτη πρωτίστως τις Βρυξέλλες, ο Βούτσιτς έδωσε χρονικό ορίζοντα ώς τα μέσα Ιουλίου για να προχωρήσουν ταχύτατα οι φιλελεύθερες, επώδυνες μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει για να τονώσει την κλυδωνιζόμενη οικονομία.

Προτεραιότητες
 Με την ανεργία να τρέχει στο 22% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να απειλεί να ξεφύγει από τον στόχο του 7%, άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης αποτελεί η ψήφιση νέας νομοθεσίας για τα εργασιακά, τις πτωχεύσεις και τις ευρύτατες -όπως αναμένεται- ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και τα λουκέτα δεκάδων κρατικών επιχειρήσεων, που είναι μεν οριακά ή καθόλου κερδοφόρες, αλλά δίνουν δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους.

Ενδεικτικό των προθέσεών του νέου πρωθυπουργού είναι η διατήρηση -όπως όλα δείχνουν- του 29χρονου τεχνοκράτη υπουργού Οικονομικών Λάζαρ Κρστιτς, υπέρμαχου της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και της συνεργασίας με το ΔΝΤ, με το οποίο η Σερβία βρίσκεται σε τελικές διαπραγματεύσεις για την παροχή νέου δανείου.