Σε μια κρίσιμη στιγμή των συζητήσεων για λύση στο Κυπριακό και με τις πιθανότητες για μεγαλύτερη συμμετοχή της Ε.Ε. στο ζήτημα με ενδεχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την 1η Απριλίου η εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς η "Αυγή" και η "Εποχή" το απόγευμα του Σαββάτου στο αμφιθέατρο Παπαρηγοπούλου παρουσίασε χωρίς προκαταλήψεις τις εξελίξεις.Η εκδήλωση επιχείρησε να δημιουργήσει τη συνείδηση ότι η επανένωση της Κύπρου, χωρίς τα βάρη του "Αττίλα", αλλά και χωρίς εκατέρωθεν εθνικιστικές ψυχώσεις, είναι αναγκαία για την ευρύτερη συνεργασία και την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Τη συζήτηση συντόνισε η Σία Αναγνωστοπουλου, καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου και μέλος του Δ.Σ. του Πουλαντζά και της "Αυγής". Η ανταπόκριση του κόσμου μεγάλη, παρότι η εκδήλωση έγινε σαββατόβραδο.

Αχμέτ Ινσέλ: Η κρίση του Ερντογάν και η δυναμική επίλυσης του Κουρδικού είναι ευκαιρία για να οδηγηθεί η Τουρκία σε επίλυση του Κυπριακού

Ο Αχμέτ Ινσέλ, καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στη Σορβόννη και στο Πανεπιστήμιο Γαλατασαράι, αναφέρθηκε στο χάος που επικρατεί σημερα στην Τουρκία, το οποίο απέδωσε στην αυταρχική εξουσία του Ερντογάν."Βγήκαμε από τον γραφειοκρατικό αυταρχισμό των στρατιωτικών και πέσαμε στον αυταρχισμό των ισλαμιστών που έχει συντηρητικό πρόσωπο. Ο Ερντογάν θέλει να εμφανιστεί ως ο δεύτερος ιδρυτής της Τουρκίας μετά τον Ατατούρκ και να είναι πρόεδρος το 2023, όταν συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του τουρκικού κράτους. Η κρίση που έχει ξεσπάσει σήμερα στην Τουρκία δεν προέρχεται από την αντιπολίτευση αλλά από εσωτερικές διαμάχες στο ισλαμιστικό μπλόκο, ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και την κοινότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν, που βοήθησε αρχικά τον Ερντογάν στην προσπάθεια ελέγχου της αστυνομίας και της δικαστικής εξουσίας" εξήγησε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως:

"Η παρούσα διαμάχη Ερντογάν, Γκιουλέν μοιάζει σαν να κυβερνά ο Μπερλουσκόνι και να αντιπαρατίθεται με την Opus Dei". "Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 30ής Μαρτίου θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον Ερντογάν, ο οποίος πέφτει σε πολιτική παρακμή, που μπορεί όμως να διαρκέσει πάρα πολύ" προέβλεψε.Για δυο λόγους η κρίση στην Τουρκία ευνοεί τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού σύμφωνα με τον ομιλητή. Ο πρώτος είναι ότι μετά τα γεγονότα στο Πάρκο Γκεζί τουρκική κοινή γνώμη και πολιτική ηγεσία ασχολείται με την πολιτική αυτή κρίση. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν οδηγείται από ήττα σε ήττα (Αίγυπτος, Συρία) με τον Ερντογάν να γίνεται "παράδειγμα πως αποφυγή" και με την Τουρκία να βγαίνει εκτός παιχνιδιού στη Μ. Ανατολή. Ο Ερντογάν έχοντας αντιληφθεί αυτή την εξέλιξη, υποστηρίζει ότι η εξωτερική πολιτική του είναι "πολύτιμη μοναξιά".

Στο Κυπριακό ωστόσο -σύμφωνα με τον Ινσέλ- ο Ερντογάν δεν διαθέτει καμιά συμμαχία καθώς η Τουρκία έχει βυθιστεί στην εσωστρέφεια. Αυτή τη φορά είναι το Κουρδικό που ενοχλεί τους Τούρκους εθνικιστές, καθώς ο Ερντογάν έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με το PΚΚ έτοιμος να αναγνωρίσει την κουρδική ταυτότητα. Η διαφαινόμενη λύση του Κουρδικού έχει δυναμική που ξεπερνά το κουρδικό κόμμα και αφήνει "άφωνους τους εθνικιστές της Αριστεράς και της Δεξιάς για το Κυπριακό".Ο Αχμέτ Ινσέλ κατέληξε ότι κατά τη γνώμη του η τουρκική κρίση μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού προσθέτοντας ότι και η κρίση στην Ελλάδα επιτρέπει την ίδια αισιοδοξία.

Σταύρος Τομπάζος: Το Κυπριακό είναι και εθνοτικό πρόβλημα

Το Κυπριακό δεν είναι μόνο πρόβλημα εισβολής και κατοχής, καθώς προϋπήρχε η εθνοτική διένεξη με συγκρουσιακές καταστάσεις, θύμισε ο Στ. Τομπάζος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, επιχειρώντας να θέσει το Κυπριακό στις πραγματικές του διαστάσεις.Η λύση δεν μπορεί παρά να βασιστεί στην αναγνώριση των ιδιαίτερων ταυτοτήτων και των δύο κοινοτήτων, επεσήμανε, καθώς κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει κυπριακή εθνική ταυτότητα υπεράνω των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Αναφερόμενος στη διεθνή διάσταση του Κυπριακού υπενθύμισε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ μετά την τουρκική εισβολή και ιδιαιτέρως το ψήφισμα 716, που μιλά για την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, και το ψήφισμα 750, που αποδέχεται τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, θέση που προσυπέγραψε και ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλος μετά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν.

Ο ομιλητής τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει λύση που θα στηρίζεται στη μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια της Κύπρου. Απαντώντας σε όσους διαβλέπουν ιμπεριαλιστική λύση ακόμη και μέσω ΟΗΕ, παρατήρησε ότι αυτή την ώρα πραγματοποιείται κοινή άσκηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, προφανώς υπό τις ευλογίες των Αμερικανών. Είναι σημαντικό ακόμη, είπε, να αντιληφθούμε ότι η πολιτική ισότητα των κοινοτήτων δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα στην κυβέρνηση.Οι Τουρκοκύπριοι δεν αρκούνται στην αναγνώριση ατομικών δικαιωμάτων, ζητούν και συλλογικά δικαιώματα ως εθνότητα, συνεπώς πρέπει να αναζητηθεί η χρυσή τομή στη βάση των σκληρών ιστορικών δεδομένων.

Νίκος Μούδουρος: "Πέρα από τη φιλοσοφία του "Σημείου 0"

Ο τουρκολόγος διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Νίκος Μούδουρος έκανε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στην τρόικα και την "τουρκόικα" αναφερόμενος στην επιβολή λιτότητας στο νησί με αφορμή την τραπεζική κρίση.Παρουσιάζοντας τις εξελίξεις στον τουρκοκυπριακό τομέα ο ομιλητής υποστήριξε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία, με την άνοδο του νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού και την κατάρρευση της οικονομικής στήριξης προς τα κατεχόμενα, οδήγησε σε ανάλογες κοινωνικές - οικονομικοπολιτικές εξελίξεις, με κορύφωση το μεγάλο συλλαλητήριο του 2011 στην κατεχόμενη Λεμεσό, όπου συμμετείχαν περίπου 60.000 πολίτες διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του καθεστώτος οικονομικής προστασίας και διεκδικώντας ένα νέο πλαίσιο δημόσιας ζωής.

Στην ουσία πρόκειται για κατάργηση της φιλοσοφίας του "Σημείου 0", που είναι η τουρκική εισβολή του 1974, καθώς η Άγκυρα δεν μπορεί να εγγυηθεί πια την οικονομική επιβίωση των Κατεχομένων. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους ε/κ και τους τ/κ ως αδιαφοροποίητα σύνολα, είπε ο Ν. Μούδουρος.

Τουμάζος Τσιελεπής: Το ΑΚΕΛ δεν δίνει λευκή επιταγή

Ο Τουμάζος Τσιελεπής, διεθνολόγος, μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ και βασικός διαπραγματευτής του Προέδρου Χριστόφια για το Κυπριακό, από τους εμπειρότερους και βαθύτερους γνώστες του θέματος, υπενθύμισε ότι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είχε συμφωνηθεί επί Μακαρίου το 1977.Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έγιναν επί Χριστόφια - Ταλάτ ο ομιλητής είπε ότι είχαν επιτευχθεί συμφωνίες στα κεφάλαια που αφορούν τη διακυβέρνηση (με κατοχυρωμένη την αδιαίρετη κυριαρχία), την οικονομία και την Ε.Ε. και παρέμεναν ανοιχτά τα κεφάλαια που αφορούν το εδαφικό και το περιουσιακό. Η εύθραυστη αυτή κατάσταση άλλαξε με την άνοδο του Έρογλου στην ηγεσία των τ/κ.

Ο ομιλητής προειδοποίησε ότι δεν βοηθά την ε/κ πλευρά η πάροδος του χρόνου, καθώς το περιουσιακό και το εδαφικό πρόβλημα και το θέμα του εποικισμού "λύνονται" προς όφελος της άλλης πλευράς με την πάροδο του χρόνου. Η διχοτόμηση σημαίνει εκχώρηση εδαφών στην Τουρκία και δεν είναι βιώσιμη λύση. Επαναλαμβάνοντας πως το ΑΚΕΛ στηρίζει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού προειδοποίησε ότι η θέση του αυτή δεν σημαίνει ότι δίνει λευκή επιταγή. Για παράδειγμα δεν πρόκειται να υπάρξει συναίνεση του ΑΚΕΛ σε σχέδιο που θα οδηγεί την Κύπρο στο ΝΑΤΟ ή θα εγκαταλείπει το πλαίσιο της αποστρατικοποιημένης χώρας και θα την εμπλέκει σε διάφορες αποστολές.

Όπως το 2000 η ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., τώρα η νέα ελπίδα είναι το φυσικό αέριο, που η εκμετάλλευσή του αφορά όλες τις πλευρές, είπε ο Τ. Τσιελεπής και υπενθύμισε ότι στη συμφωνία Χριστόφια - Ταλάτ όλες οι θαλάσσιες ζώνες αναγνωρίζονται ως ομοσπονδιακή αρμοδιότητα, ενώ γίνεται ρητή αναφορά στην αναγνώριση του Δικαίου της Θάλασσας που δεν αποδέχεται η Τουρκία.
http://www.avgi.gr/