18 Μαρτίου 2014

Υπό δοκιμασία η εξωτερική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα (DAVID E . SANGER, THE NEW YORK TIMES)

 Η στρατηγική του «ελαφρού αποτυπώματος» του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα (όχι στους «ανόητους» πολέμους για κατοχή χωρών, ναι στα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στις κυβερνοεπιθέσεις και στις επιδρομές των ειδικών δυνάμεων που αξιοποιούν την αμερικανική τεχνολογική υπεροχή) δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ. Τα εργαλεία αυτά έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά στη Συρία, στην Κριμαία και στη Βόρεια Κορέα.
«Το “ελαφρύ αποτύπωμα” ξεφτίζει», είπε πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας. «Κανείς δεν υποστηρίζει στρατιωτική δράση, ούτε επιστροφή στους λεονταρισμούς του Τζoρτζ Μπους», Αλλά οι προειδοποιήσεις του Ομπάμα, ότι όσοι παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες θα «απομονωθούν» και «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», θυμίζουν «περισσότερο μακροχρόνιες προβλέψεις και λιγότερο άμεσες απειλές».

Αναδίπλωση Κατ’ ιδίαν, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνωρίζει ότι προεδρεύει σε μια περίοδο αμερικανικής αναδίπλωσης. Το ερώτημα είναι αν η προτίμηση του Ομπάμα στην καλά υπολογισμένη επιλογή συγκεκριμένων μαχών έχει ενθαρρύνει τους αντιπάλους να δοκιμάζουν τα όρια της Αμερικής. Ή αν είναι δυσκολότερο από ποτέ για τις ΗΠΑ να πιέσουν χώρες που αψηφούν την αμερικανική θέληση ή τη διεθνή τάξη, λόγω της έντονης απροθυμίας στο εσωτερικό των ΗΠΑ για ανάμειξη σε διεθνείς συγκρούσεις.

Η πιο αυστηρή κριτική προς τον πρόεδρο Ομπάμα είναι ότι το εκκρεμές έχει μετακινηθεί υπερβολικά προς την κατεύθυνση της μη επέμβασης. «Υπήρχε η άποψη ότι αν οι ΗΠΑ αναδιπλώνονταν και έπαυαν να επιβάλλονται, το κενό θα γέμιζε από καλά πράγματα, από τη διεθνή κοινότητα και τους συμμάχους μας», είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών του Τζορτζ Μπους, Κοντολίζα Ράις. «Αλλά το κενό γέμισε από βάρβαρους δικτάτορες και εξτρεμιστικές δυνάμεις, ιδίως στο Ιράκ και στη Συρία, και από εθνικισμό».«Στην Ασία ο εθνικισμός βρίσκεται σε πλήρη έξαρση και αυτό είναι το πραγματικό κόστος της αμερικανικής απόσυρσης», σημείωσε η Ράις.

Ανησυχία Ισραηλινών Παραδοσιακοί σύμμαχοι όπως το Ισραήλ συμμερίζονται την άποψη της Ράις. Οι Ισραηλινοί ανησυχούν ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διατήρηση αεροπλανοφόρων στον Περσικό Κόλπο μειώνεται, ενώ φοβούνται ότι αν η Ουάσιγκτον συμφωνήσει με το Ιράν, οι ΗΠΑ δεν θα αποτελούν πια τους στυλοβάτες της συμμαχίας για την ανάσχεση της Τεχεράνης. Οι Σαουδάραβες έχουν ξαναρχίσει να μιλούν για την ανάγκη δικού τους πυρηνικού οπλοστασίου.Ο Λευκός Οίκος λέει μια πολύ διαφορετική ιστορία. «Αν βρισκόμαστε σε μόνιμη υπερέκταση, αν κυνηγάμε κάθε κρίση, δεν θα μπορέσουμε να παίξουμε το μακροχρόνιο παιχνίδι που απαιτεί η αμερικανική
πρωτοκαθεδρία», είπε ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Μπέντζαμιν Τζ. Ρόουντς.

«Την περασμένη δεκαετία είδαμε τις συνέπειες και τα όρια της ανάληψης δράσης», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Στην περίπτωση της Συρίας, «βλέπουμε τις συνέπειες και τα όρια της αδράνειας».Οι επικριτές του Αμερικανού προέδρου υποστηρίζουν ότι ο κόσμος οσμίζεται την αδυναμία. «Αν δεν κάνεις ό,τι σου πει ο Ομπάμα, δεν υπάρχουν συνέπειες», είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντζι Γκρέιαμ. Ο Ρόουντς απέρριψε τις δηλώσεις αυτές ως «μαγική σκέψη». «Λένε ότι αν είχαμε πολεμήσει στη Συρία, ο Πούτιν δεν θα είχε εισβάλει στην Κριμαία. Μύθος. Οι ΗΠΑ μπήκαν στο Ιράκ, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τον πόλεμο του Πούτιν στη Γεωργία».
http://www.kathimerini.gr/758539/article/epikairothta/kosmos/ypo-dokimasia-h-e3wterikh-politikh-toy-mparak-ompama