23 Απριλίου 2014

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την παράδοση δέκα ελικοπτέρων Απάτσι στην Αίγυπτο Αποκαθιστά σταδιακά τις σχέσεις της με το Κάιρο η Ουάσιγκτον


Οι ΗΠΑ ενέκριναν την παράδοση δέκα ελικοπτέρων Απάτσι στην Αίγυπτο
Στην σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων με το Κάιρο προχωρά η Ουάσινγκτον, μετά την πρώτη περίοδο «ψυχρότητας» που είχε ακολουθήσει την στρατιωτική ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι, με πρώτο βήμα την έγκριση της παράδοσης δέκα ελικοπτέρων Απάτσι. Τα δέκα ελικόπτερα είναι το πρώτο απτό δείγμα βελτίωσης μετά τον Ιούλιο. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, πέραν των δέκα Απάτσι δεν προβλέπεται άμεσα παράδοση εξοπλισμού στην Αίγυπτο. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε προετοιμάσει την κίνηση, διαβεβαιώνοντας το Κογκρέσο πως το Κάιρο πληροί τα βασικά κριτήρια για μερική αποκατάσταση της συνεργασίας.

Η ΕΕ ΣΚΥΛΑΚΙ ΤΩΝ ΗΠΑ



Του ΑΠ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Μια ακόμα συμφωνία, τη δεύτερη, υπόγραψαν στη Γενεύη για το Ουκρανικό η ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και η Ουκρανική πλευρά. Δόξα σοι ο θεός θα λέγαμε, περιμένοντας το βοήθα Παναγιά μου γιατί ποιος ξέχασε ότι μετά την πρώτη παρόμοια συμφωνία οι «εξτρεμιστές» έκαναν του κεφαλιού τους, (με τις πλάτες των ΗΠΑ), «αγνόησαν» τις Μεγάλες Υπογραφές, και έπεσε ο Γιανούκοβιτς. Τώρα οι αυτονομιστές του Ντόνεσκ ανταποδίδουν τα ίσα και αρνούνται να εφαρμόσουν τη συμφωνία της Γενεύης. Όσα γίνονται στην Ουκρανία είναι μόνο ένα επεισόδιο, ένα «ορεκτικό», στον πόλεμο για την πλανητική κυριαρχία. Έχει η αχλάδα πίσω την ουρά.Τα διεθνή ΜΜΕ υπογραμμίζουν τον όρο της συμφωνίας να αφοπλιστούν οι «παράνομοι» αυτονομιστές αλλά αποσιωπούν ότι προβλέπεται ευρύτατη αυτονομία για τις επαρχίες, όπως εξ αρχής ζητούσε η Ρωσία. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία ουδέποτε ήθελε να εισβάλει στην Ουκρανία. Ο Κέρι επέμενε ότι αν η Ρωσία παρασπονδήσει θα τις επιβληθούν νέες κυρώσεις. Στόχος της Μόσχας δεν είναι να αποσχισθεί η ανατολική Ουκρανία αλλά η χώρα να γίνει Ομοσπονδία και το πλούσιο ανατολικό τμήμα να ελέγχει το φιλοδυτικό δυτικό τμήμα. Η Μόσχα να ελέγχει το σύνολο ή έστω να μην έχει τον έλεγχο η Δύση.

ΛΑΪΚΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ, ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ



Του Π.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*
Οι πρόσφατες εμπειρίες από την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα και τις χώρες της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης» μαρτυρούν πως ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός...Ακόμη κι αν δεν το γνωρίζαμε από την Ιστορία, η άνοδος των κινημάτων διαμαρτυρίας σε διεθνές επίπεδο κατά την τελευταία τριετία μάς δίδαξε ότι οι μαζικές διαδηλώσεις μπορεί να είναι φορείς εντελώς διαφορετικών κοινωνικών και πολιτικών μηνυμάτων. Από μόνο του το γεγονός ότι οι διαδηλωτές φορούν μάσκες, φτιάχνουν οδοφράγματα και υποφέρουν από πραγματικά προβλήματα δεν σημαίνει αυτόματα ότι αγωνίζονται για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη». Με αυτές τις εύστοχες διατυπώσεις ξεκινούσε ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian Σέιμας Μάιλν την ανάλυσή του για τις εν εξελίξει ταραχές στη Βενεζουέλα στο φύλλο της 9ης Απριλίου. Ωστόσο, οι διαπιστώσεις του θίγουν ένα γενικότερο ζήτημα καίριας σημασίας, που υπερβαίνει κατά πολύ τα τεκταινόμενα στη συγκεκριμένη χώρα.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ με αντίποινα: Φωτογραφία υποψήφιου συμβούλου της ΝΔ στα γραφεία του εθνικιστικού μειονοτικού κόμματος στη Θράκη


Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ με αντίποινα: Φωτογραφία υποψήφιου συμβούλου της ΝΔ στα γραφεία του εθνικιστικού μειονοτικού κόμματος στη ΘράκηΜε μια φωτογραφία απαντάει η Κουμουνδούρου στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες αναφορικά με τον παραιτηθέντα υποψήφιο περιφερειάρχη του κόμματος στη Θράκη Αχμέτ Κούρτ.Ο ΣΥΡΙΖΑ σε non paper που έστειλε παραπέμπει στον ιστότοπο tourkikanea όπου γίνεται αναφορά για τον Χασάν -Χασάν της νεολαίας Ροδόπης της ΝΔ ο οποίος είναι υποψήφιος με το συνδυασμό «Εμείς η πόλη» που υποστηρίζεται από τη ΝΔ.
Το στέλεχος του κόμματος επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του DEB, συνεχάρη τον πρόεδρο του κόμματος Μουσταφά Αλή Τσαβούς για την συμμετοχή του DEB στις ευρωεκλογές και ευχήθηκε επιτυχία.

Για ανεξαρτησία της Χιμάρας ανησυχεί ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας


Στην Αλβανία φοβούνται για μετατροπή της Χιμάρας σε «νέα Κριμαία»«Εάν η νέα διοικητική διαίρεση της Αλβανίας καθορίσει τη Χιμάρα ως μια ξεχωριστή διοικητική περιφέρεια από την Αυλώνα, τότε υπάρχει πιθανότητα οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, υπό την επιρροή των εξτρεμιστικών ομάδων και ελληνικών πολιτικών κύκλων, να ζητήσουν ανεξαρτησία σύμφωνα με το μοντέλο της Κριμαίας στην Ουκρανία» δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αλβανίας, Βίσο Α. Λίκα (Visho Ajazi Lika), ενώπιον της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, όπου για περισσότερο από τέσσερις ώρες παρουσίασε την ετήσια έκθεση δράσης της Υπηρεσίας.

ΘΑΝΟΣ Π. ΝΤΟΚΟΣ* Oι ευρύτερες συνέπειες της κρίσης στην Ουκρανία

Είτε υλοποιηθεί η συμφωνία της Γενεύης είτε όχι, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες τόσο για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όσο και για ολόκληρο το διεθνές σύστημα. Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, η καχυποψία και μια ενισχυμένη αίσθηση απειλής θα κυριαρχήσουν στη θεώρηση της Ρωσίας από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με προεξάρχουσες τη Βρετανία, την Πολωνία και τις Βαλτικές Δημοκρατίες. Η Γερμανία και αρκετές άλλες χώρες αναμένεται να τηρήσουν μια πιο προσεκτική στάση, αλλά συνολικά η εικόνα της Ε.Ε. θα είναι αυτή μιας διχασμένης και «ανίσχυρης δύναμης». Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η οικοδόμηση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης θα παραμείνουν μια δύσκολη υπόθεση μεταξύ δύο πλευρών που φαίνεται να έχουν πολύ διαφορετική στρατηγική κουλτούρα: «μετα-μοντέρνα» στην περίπτωση της Ε.Ε., παραδοσιακή ρεαλπολιτίκ στην περίπτωση της Ρωσίας.

Τουρκική ανησυχία για τον περιορισμό στον ηγετή των Τατάρων της Κριμαίας


Ανησυχία εξέφρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την απαγόρευση εισόδου στο Ρωσικό έδαφος, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, η οποία επιβλήθηκε στον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Κιρίμογλου.«Ελπίζουμε ότι δεν είναι αληθής η είδηση σχετικά με την απαγόρευση εισόδου στην Κριμαία του Κιρίμογλου. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους τη σημασία των ειρηνευτικών προσπαθειών μας για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του αρχηγού των Τατάρων της Κριμαίας Κιρίμογλου», αναφέρει ανακοίνωση της Άγκυρας.

Τουρκία: Αντιδράσεις για τις βίαιες συλλήψεις μαθητών την Ημέρα Παιδιού

Διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του 15χρονου Μπερκίν από την αστυνομία
Τουρκία: Αντιδράσεις για τις βίαιες συλλήψεις μαθητών την Ημέρα Παιδιού
Νέο κύκλο αντιδράσεων κατά τη κυβέρνησης Ερντογάν ανοίγει η βίαιη καταστολή και σύλληψη τριών εφήβων, στη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα του Παιδιού, επειδή διαμαρτυρήθηκαν για τη δολοφονία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν από την αστυνομία.
Το γεγονός έλαβε χώρα κατά την επίσημη τελετή που έγινε στην περιοχή Εγιούπ της Κωνσταντινούπολης. Την ώρα που ο νομάρχης Αβνί Μουτλού προασήλθε στη σκηνή για να βραβεύσει τρεις μικρούς μαθητές, δύο έφηβοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, που βρίσκονταν στο ακροατήριο ανέβηκαν πάνω στις καρέκλες, άνοιξαν ένα πανό και άρχισαν να φωνάζουν: «Ο Μπερκίν Ελβάν είναι αθάνατος». Σχεδόν ταυτόχρονα συνελήφθη και ένας τρίτος ανήλικος που βρισκόταν στον ίδιο χώρο εκδηλώσεων επειδή και αυτός φώναζε συνθήματα για τον 15χρονο Μπερκίν.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ Ερντογάν: «Συλλυπητήρια» στα εγγόνια των Αρμενίων που «σκοτώθηκαν το 1915»

Ερντογάν: «Συλλυπητήρια» στα εγγόνια των Αρμενίων που «σκοτώθηκαν το 1915»
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε σήμερα τα συλλυπητήρια της Τουρκίας "στα εγγόνια των Αρμενίων, οι οποίοι σκοτώθηκαν το 1915", αναφερόμενο στις σφαγές υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, που αναγνωρίζονται διεθνώς ως γενοκτονία.Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης εκφράζεται για πρώτη φορά τόσο ανοικτά για αυτή την μαύρη σελίδα της ιστορίας, η οποία συνέβη ανάμεσα στο 1915 και το 1917, κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και αναγνωρίζεται ως γενοκτονία από πολλές χώρες. Η Τουρκία αντιθέτως δεν αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία.

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Αχμέτ Κουρτ στη Θράκη

Την παραίτησή του μετά από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε το απόγευμα της Τετάρτης ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Αχμέτ Κουρτ. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης ο οποίος όπως φαίνεται και από φωτογραφίες που ο ίδιος είχε δημοσιεύσει στο twitter διατηρεί σχέσεις με τους Γκρίζους Λύκους στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες με τον ηγέτη της οργάνωσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί οι οποίες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εδώ και καιρό αλλά σήμερα έγινε ευρέως γνωστό στη σκιά της απόσυρσης της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν.Στο μεταξύ όπως αναφέρει η ιστοσελίδα www.komotinipress.gr, ο Κουρτ δήλωσε πως στις ευρωεκλογές θα στηρίξει με «όλη του την δύναμη» το εθνικιστικό κόμμα DEB, που ίδρυσε το 1991 ο Σαδίκ Αχμέτ.

Επικυριαρχία των ΗΠΑ με άλλοθι τη Ρωσία

Στις αρχές της δεκαετίας του '50 ο πρώτος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ισμέι, είχε δώσει έναν ρεαλιστικό ορισμό της Ατλαντικής Συμμαχίας: «Το ΝΑΤΟ χρειάζεται για να κρατά τους Αμερικανούς μέσα, τους Ρώσους έξω και τους Γερμανούς κάτω».Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, και δεκαπέντε χρόνια μετά τη δημιουργία της Ευρωζώνης, οι ΗΠΑ επανέρχονται δυναμικά στις ευρωπαϊκές ισορροπίες με άλλοθι την νέα εξ Ανατολών απειλή προβολής ισχύος της Ρωσίας, με κύριο στόχο την εναρμόνιση της Γερμανίας και της Ε.Ε. - Ευρωζώνης με τις αμερικανικές επιλογές από την ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου μέχρι τη διαχείριση της κρίσης.Αν επανέλθουμε στις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην Ουκρανία θα δούμε την αμερικανική πολιτική να έχει μια συνέχεια και συνέπεια: Αν η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αποτρέψει δυναμικές ενέργειες της Μόσχας, μπορεί πρώτον να μεγιστοποιήσει το διεθνές τους κόστος και δεύτερον να τις αξιοποιήσει για να κατοχυρώσει μακροπρόθεσμα τη δυναμική επιστροφή στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς.

Η Αρμενία απομακρύνεται από την Ευρώπη Θα συνδεθεί με το σχήμα της Τελωνειακής Ένωσης που δημιούργησε η Ρωσία


Η Αρμενία απομακρύνεται από την Ευρώπη
Η κυβέρνηση της Αρμενίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εγκαταλείπει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της οικονομίας της, τον οποίο θα της εξασφάλιζε η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή Συμφωνία Συνεργασίας και θα συνδεθεί με το σχήμα της Τελωνειακής Ένωσης που έχει δημιουργήσει η Ρωσία.Η σχετική ανακοίνωση της αρμενικής κυβέρνησης η οποία, κατά σύμπτωση, συνέπεσε με την προειδοποίηση του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν προς τη Μόσχα ότι «θα απομονωθεί διεθνώς ακόμη περισσότερο», προκάλεσε έκπληξη στις Βρυξέλλες και καταιγισμό επικρίσεων από (ανώνυμες) αμερικανικές πηγές.

Τουρκική επανεμφάνιση στη… Γαύδο Παρενόχλησαν γερμανικό ερευνητικό πλοίο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Τουρκική επανεμφάνιση στη… ΓαύδοΣε μία νέα κίνηση – πρόκληση, ενδεικτική της πρόθεσής της να μην επιτρέψει, όσο αυτό είναι δυνατόν, στην Ελλάδα να διαμορφώσει τετελεσμένα εντός των θαλασσίων ζωνών της προχώρησε η Άγκυρα πριν από λίγες ημέρες. Τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε γερμανικό ερευνητικό σκάφος, το R/V Poseidon, το οποίο ανήκει στο πανεπιστήμιο του Κιέλου, σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης. Το περιστατικό έλαβε χώρα τη Μεγάλη Παρασκευή και εξετάζεται με προσοχή από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών.

Stratfor: Τα μεγάλα διλήμματα της Ευρώπης και η Ουκρανία

Οι συμβιβασμοί και το... business as usual της ΕΕ με τη Μόσχα. Τα συμβολικά μέτρα του ΝΑΤΟ, οι φόβοι των χωρών της ΚΑ Ευρώπης και η ενεργειακή απεξάρτηση. Οι εύθραυστες ισορροπίες της Αθήνας. Ποιες είναι οι προβλέψεις για το γ' τρίμηνο.
Stratfor: Τα μεγάλα διλήμματα της Ευρώπης και η Ουκρανία Οι ενέργειες της Ρωσίας στην περιφέρεια της Ευρώπης μπορεί να μοιάζουν με το «αντίδοτο» στον ευρωπαϊκό κατακερματισμό, καθώς οι χώρες συνασπίζονται με τις ΗΠΑ ενάντια σε μια κοινή και γνώριμη απειλή. Ωστόσο, οι διχογνωμίες στην Ευρώπη είναι πιθανό να αυξηθούν, όχι μόνο λόγω της ανόδου των εθνικιστικών κομμάτων εν μέσω στάσιμων οικονομικών συνθηκών, αλλά και λόγω της ανικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σχηματίσει μια κατανοητή άποψη ως προς το πώς να αντιμετωπίσει τη Ρωσία εν μέσω σημαντικών πολιτικών και οικονομικών πιέσεων στο εσωτερικό της.
Γράψαμε στην ετήσια πρόβλεψή μας πως η Γερμανία θα ανακόψει τις ρωσικές προελάσεις στην Ανατολική Ευρώπη, όμως θα φροντίσει ώστε να μην διακόψει την στρατηγική της σχέση με τη Μόσχα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της θα στηρίξουν επισήμως την μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου, όμως η Γερμανία και άλλοι θα δώσουν προτεραιότητα στις οικονομικές τους σχέσεις με τη Ρωσία, θα κάνουν σιωπηρές προτάσεις συμφωνίας στη Μόσχα και θα διασφαλίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα φτάσει σε εμπορικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η ασάφεια ως προς την θέση της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας θα περιορίσει την αμερικανική πολιτική έναντι της χώρας, διατηρώντας τις προστριβές σε διαχειρίσιμο γενικά επίπεδο.

Αίτημα της ΕΝΕL για ενεργειακή έρευνα στην Ελλάδα

Ο ιταλικός ενεργειακός Όμιλος «ΕΝΕL GROUP» υπέβαλλε την Τρίτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αιτήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές βορειοδυτικής Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας και Πρέβεζας-Άρτας.

Η αίτηση του Ιταλικού ομίλου έγινε, με τη διαδικασία της άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (expression of interest). Η εταιρία ζητά συγκεκριμένα την έναρξη της διαδικασίας προκήρυξης, όπως προβλέπεται από το Ν.4001/2011.Σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος, το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μπορεί να παραχωρείται μετά από αίτηση ενδιαφερομένου, για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη.

Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Gazprom άρχισε τη διανομή αργού από την Αρκτική- Θα πωλείται φθηνότερα


Η Gazprom άρχισε τη διανομή αργού από την Αρκτική- Θα πωλείται φθηνότερα

Τα πρώτα βαρέλια με πετρέλαιο από τα παγωμένα νερά της Αρκτικής παρέλαβε η Gazprom. Το αργό, που προέρχεται από τα κοιτάσματα της Αρκτικής στη Βορειο-Δυτική Ρωσία, θα πωλείται σε χαμηλότερη τιμή από εκείνο των Ουραλίων, καθώς είναι κατώτερης ποιότητας.Το νέο αργό ονομάζεται ARCO και η διανομή του έχει ήδη αρχίσει στην αγορά. Το πρώτο φορτίο 70.000 τόνων διοχετεύεται σε μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης, ανακοίνωσε η Gazprom, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ποια είναι αυτή. Μετά την αύξηση της παραγωγής στο κοίτασμα “Πριραζλόμναγια", μεγάλη ποσότητα του αργού θα πωλείται με βάση μακροπρόθεσμα συμβόλαια.Το περασμένο Δεκέμβριο η Gazprom άρχισε την εξόρυξη πετρελαίου στο κοίτασμα "Πριραζλόμναγια", στη Θάλασσα Πιτσόρα, ανοιχτά του αυτόνομου θύλακα της Νενετσίας στη ρωσική αρκτική τούνδρα, περίπου 1.800 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Μόσχας. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας προσπάθεια της Ρωσίας να αξιοποιήσει τον πετρελαϊκό πλούτο της Αρκτικής.

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία Κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι δεν τους επιτρέπεται να μιλούν στα κουρδικά

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για μια παλιά υπόθεση που αφορούσε κρατούμενους, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι δεν τους επιτράπηκε να εκφράζονται στην κουρδική γλώσσα σε τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις με τους δικούς τους. Τα τουρκικά δικαστήρια είχαν δικαιολογήσει τους περιορισμούς στην χρήση της κουρδικής γλώσσας από τους κρατούμενους και το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε μια "επέμβαση" η οποία «πλήττει το δικαίωμα στο σεβασμό της οικογενειακής ζωής και της αλληλογραφίας», τα οποία εγγυάται η ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Η αιματοβαμμένη ουτοπία της ουκρανικής αναρχίας


Του Γιώργου Τσιάρα  Με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, πολλοί αναλυτές αναζητούν τις ρίζες των σημερινών γεγονότων στην αιματοβαμμένη ιστορία της χώρας – από τη Μεγάλη Αικατερίνη και τον εραστή της στρατηγό Ποτέμκιν, που έδιωξε οριστικά τους Οθωμανούς από την Κριμαία το 1783, ώς τον Νικίτα Χρουστσόφ, που «δώρισε» το 1954 τη στρατηγικής σημασίας χερσόνησο στην Ουκρανία, νομίζοντας πως η ΕΣΣΔ θα υπήρχε για πάντα… Οι περισσότεροι ωστόσο ξεχνούν, εσκεμμένα ή όχι, να αναφέρουν στις ιστορικές αναδρομές τους τα γεγονότα του Ουκρανικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας (1917-1921), και ιδιαίτερα τον ρόλο που έπαιξαν οι εθνικιστικές δυνάμεις υπό τον Σιμόν Πετλιούρα, οι γερμανόφιλοι του «Χετμανάτου», ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός, και βέβαια ο αναρχικός «Μαύρος Στρατός» του Νέστορα Μάχνο, σε μια διεθνή αναμέτρηση που οδήγησε τελικά στον κατακερματισμό της Ουκρανίας μεταξύ της ΕΣΣΔ, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Τσεχοσλοβακίας.

Επιστροφή στο αντίπαλο δέος

Στα 40 χρόνια της ψυχροπολεμικής «συνύπαρξης» της πολυκομματικής Δύσης και της μονοκομματικής ανατολής (1950-1990) η ισορροπία του τρόμου βασίστηκε στο αντίπαλο δέος των αμυντικοεπιθετικών στρατιωτικών συμφώνων (ΝΑΤΟ, ΣΕΑΤΟ, ΣΕΝΤΟ, Σύμφωνο της Βαρσοβίας).
Με εξαίρεση της αιματηρότατες τοπικές συρράξεις (Κορέα, Βιετνάμ), αλλά και εθνικοαπελευθερωτικές εξεγέρσεις -Αλγερία (1960), Ουγγαρία (1956), Τσεχοσλοβακία (1968), Βελγικό Κονγκό, Κένυα, Κύπρος (1950-1960), Ιράκ (1962), Λιβύη (1967) κ.ά.- στον υπόλοιπο κόσμο η ισορροπία του τρόμου βασιζόταν ή στην κούρσα των αλόγιστων εξοπλισμών, ή στον ιδεολογικό ψυχρό πόλεμο της περιόδου 1955-1970, με θύτες τους καθεστωτικά κρατούντες και θύματα τους αντικαθεστωτικούς ή ηττημένους των εμφύλιων σφαγών (π.χ. Ελλάδα).