14 Ιουλίου 2014

Απορρίπτει το «χαλιφάτο» που ίδρυσε το Ισλαμικό Κράτος Η Aqmi δηλώνει πιστή στην Αλ Κάιντα

Απέρριψε η βορειοαφρικανική πτέρυγα της Αλ Κάιντα (Aqmi) το χαλιφάτο που ίδρυσε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει πιστή στον ηγέτη της, τον διάδοχο του Οσάμα μπιν Λάντεν, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.
Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι
Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι ιδρύει χαλιφάτο στα εδάφη που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του στην ανατολική Συρία και το δυτικό Ιράκ.
Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, με την ενέργεια αυτή που συνιστά άμεση αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της Αλ Κάιντα, απένειμε στον εαυτό του τον τίτλο του χαλίφη, δηλαδή του ηγέτη όλων των μουσουλμάνων.

Νεκροί επτά μαχητές της Χεζμπολάχ και δεκαέξι σουνίτες αντάρτες Πολύνεκρες μάχες στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου

Μαίνονται οι μάχες στα σύνορα Συρίας – Λιβάνου, με απολογισμό δεκαέξι σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες και επτά μαχητές της οργάνωσης Χεζμπολάχ, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε ορεινή περιοχή στην Καλαμούν.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιπλέον 31 μαχητές της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν στις μάχες οι οποίες διεξήχθησαν σε μια περιοχή στη μεθόριο, ανάμεσα στη Ρας αλ Μάρα της Συρίας και στην Άρσαλ στο βόρειο Λίβανο.

Μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς η Προύσα και η Πέργαμος

Ο τουρισμός της Τουρκίας έχει άλλον ένα λόγο για να καμαρώνει, αφού στην 38η συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνούς Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ντόχα του Κατάρ, αποφασίστηκε η εισαγωγή στον Kατάλογο της UNESCO της Περγάμου και του παραδοσιακού χωριού Κουμαλικτσίκ στην Προύσα.Η Προύσα θεωρείται πρώτη πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, και μάλιστα το Κουμαλικτσίκ, με ιστορία 700 χρόνων, ξεχωρίζει για τη διατηρούμενη έως σήμερα οθωμανική οικιστική δομή του

Η «κατάρα» των ελληνικών ναυπηγείων

Οι τρεις λόγοι για τους οποίους δεν «χτίζονται» πλοία στη χώρα με την ισχυρότερη ναυτιλιακή παρουσία στον κόσμο. Οι Κινέζοι βάζουν λεφτά, οι Ευρωπαίοι στηρίζουν και οι Έλληνες απεργούν. Πώς περιγράφει την κατάσταση η διοίκηση γνωστού Ομίλου.


Η «κατάρα» των ελληνικών ναυπηγείων Ευρύτατα διαδεδομένο είναι το ερώτημα του γιατί η Ελλάδα -η χώρα με την ισχυρότερη ναυτιλία στον κόσμο- δεν είναι σε θέση να κατασκευάσει εμπορικά πλοία, με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και απίστευτο ύψος συναλλάγματος.
Μεγάλος αριθμός πολιτικών και οικονομολόγων έχει χαρακτηρίσει το ζήτημα ως «εθνικό έγκλημα», με την κατάσταση ωστόσο να παραμένει στάσιμη εδώ και πολλές δεκαετίες.
Η απάντηση στο φλέγον αυτό ερώτημα θα μπορούσε να προκύψει σαφώς, μέσα από αποσπάσματα των πρόσφατων ετήσιων λογιστικών καταστάσεων του Ομίλου Νεώριο Σύρου (θυγατρικές της τα ναυπηγεία σε Σύρο και Ελευσίνα).

Το κουρδικό «μαξιλάρι» τής Τουρκίας Γιατί ο Ερντογάν είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τους Κούρδους


Η επιστολή Τζόνσον του 1964 και το τουρκικό βέτο

Μια δεκαετία πριν το ιουλιανό προδοτικό πραξικόπημα που έφερε τους Αττίλες στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1964, μήνα Ιούνιο, στάλθηκε η περιβόητη επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Λίντον Τζόνσον προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού. Η επιστολή αυτή, με ημερομηνία 5 Ιουνίου, σύμφωνα με καθολική πεποίθηση, απέτρεψε την τελευταία στιγμή μια τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Κατά το περιεχόμενο, ο Τζόνσον προειδοποίησε τον Ινονού ότι μια τουρκική εισβολή θα ήταν διεθνώς παράνομη βάσει των Συνθηκών του 1960, ότι θα επέφερε αμερικανικές κυρώσεις διότι η χρήση αμερικανικών όπλων για επιδρομικές επιχειρήσεις απαγορευόταν από την αμερικανική νομοθεσία και ότι δεν υπήρχε υποχρέωση εκ μέρους του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει την Τουρκία, εφόσον αυτή διά των πράξεών της προκαλούσε την εμπλοκή της Σοβιετικής Ένωσης, που υποστήριζε την κυπριακή ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

"Ανύπαρκτη δήλωση" του Erdogan προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Βελιγράδι

“Ανύπαρκτη δήλωση” του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε πραγματικό λεκτικό πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και αξιωματούχων των Σέρβων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, στον οποίο χθες αναμείχθηκε και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ για “επείγουσες διαβουλεύσεις” στο Βελιγράδι. Όπως μετέδωσαν ορισμένα ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δήλωσε ότι σε περίπτωση σύγκρουσης στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, οι Μουσουλμάνοι θα έχουν τη στήριξη εκατό εκατομμυρίων Τούρκων, αλλά την υποτιθέμενη δήλωση αμέσως διέψευσαν οι πρέσβεις της Τουρκίας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στη Σερβία. Την πρόσκληση στον Μίλοραντ Ντόντικ να μεταβεί επειγόντως στο Βελιγράδι απηύθυνε ο Σέρβος πρωθυπουργός, αφού προηγουμένως ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας με ανοιχτή επιστολή κατήγγειλε ότι αξιωματούχοι της Τουρκίας “ανοιχτά και στυγνά επιτίθενται στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη”.

ΣΧΟΛΙΟ: Tο Ισραήλ έπεσε ξανά στην παγίδα της Χαμάς

Γιατί η Χαμάς ξεκίνησε έναν πόλεμο στον οποίο οι πιθανότητές να νικήσει είναι τόσες όσες και αυτές της μύγας έναντι του ελέφαντα; Εδώ και χρόνια η τακτική της Χαμάς και της Χεζμπολάχ βασίζεται στο δόγμα της μη νίκης του αντιπάλου.
Του Akiva Eldar
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Βάσει του δόγματος αυτού η Χαμάς φροντίζει να διατηρεί μια σχετική στρατιωτική ικανότητα, ώστε να έχει πάντα τον τελευταίο λόγο και να μην επιτρέπει στον Ισραήλ να κερδίσει μια αποφασιστική νίκη. Με άλλα λόγια η ηγεσία της οργάνωσης θα πράξει ότι είναι δυνατό, ώστε να είναι σίγουρη, ότι η Χαμάς θα έχει ρίξει και την τελευταία ρουκέτα της πριν συνομολογηθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Δεξιός και αριστερός εθνικισμός

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ...Ο Εθνικισμός είναι η αναγκαστική συνύπαρξη με τα κατακάθια της πατρίδας σου. Αν δεν κάνω λάθος ο αφορισμός ανήκει στον Καρλ Κράους. Ο εθνικισμός απέχει από τον πατριωτισμό όσο απέχουν τα στερεότυπα από τα βιώματα. Ο εθνικισμός στηρίζεται σε ένα σύμπλεγμα στερεοτύπων. Ο πατριωτισμός στηρίζεται σε βιώματα. Είναι η παιδική σου ηλικία, οι γονείς σου, το τοπίο που έκανες τα πρώτα σου βήματα, η γλώσσα στην οποία ψέλλισες τις πρώτες σου λέξεις. Ο εθνικιστής εξιδανικεύει την πατρίδα του για να υπηρετήσει τον δικό του ναρκισσισμό, για να εξιδανικεύσει τον εαυτό του. Ο πατριώτης την αγαπάει, ακόμη κι αν αισθάνεται ξένος σ’ αυτήν, κι αν θέλει να την διορθώσει, ακόμη κι αν την σαρκάζει ή την ειρωνεύεται το κάνει επειδή την αγαπάει. Ο Ροΐδης δεν ήταν λιγότερο πατριώτης από τον Παπαρρηγόπουλο.Ο εθνικισμός, ως εμμονή και ιδεολογική αγκύλωση, καλύπτει πολύ ευρύτερο φάσμα κοινωνικών συμπεριφορών από όσο καλύπτει η πολιτική του έκφραση.

Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική τής Τουρκίας Η στρατηγική τής ήπιας ισχύος στα Βαλκάνια και τον Καύκασο


Ιστορικής σημασίας μηνυτήρια αναφορά στο δικαστήριο της Χάγης Κυπριακή ομάδα κατά Τουρκίας για εγκλήματα πολέμου

Κυπριακή ομάδα κατά Τουρκίας για εγκλήματα πολέμουΧάγη: Ένας συνασπισμός Κυπρίων, συμπεριλαμβανομένου και ενός Ευρωβουλευτή, υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά κατά αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο («ICC») στη Χάγη σήμερα.Οι αναφέροντες καλούν την εισαγγελική αρχή του ICC να κινήσει έρευνα όσον αφορά τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των Τούρκων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ειδικότερα, τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των τουρκικών οικισμών στα κατεχόμενα.Η κοινοποίηση κατατέθηκε από τον Κώστα Μαυρίδη, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου από την Κύπρο και την Cypriots Against Turkish War Crimes (CATWR), μια ένωση κυρίως Κυπρίων και προσφύγων από την τουρκική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία.Το Νομικό Κέντρο ShuratHaDin συνέβαλε στην έρευνα και τη σύνταξη της καταγγελίας.

"Οι αντοχές της Τουρκίας"

Nα τα πάρουμε τα πράγματα λίγο απο την αρχή . Η Τουρκοκουρδική σύμπραξη αποτέλεσε απόρροια της αναγκαιότητας σταθεροποίησης του Νοτίου Κουρδιστάν (πάγιας θέσης της Αμερικανικής διπλωματίας). Τα όσα έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια των συνομιλιών Οτζαλάν-ΜΙΤ είναι γνωστά  όπως γνωστά είναι και τα όσα αυτά παρήγαγαν και αναφέρομαι στις αναγκαίες και απο τις δύο πλευρές υποχωρήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν στο απόλυτο οι Αμερικανικές επιταγές (όλως τυχαίως  πάντα εξυπηρετούν τα Ισραηλινά συμφέροντα).Το Νότιο Κουρδιστάν σταθερά μεθοδικά μετατράπηκε σε χώρα προτεκτοράτο με έναν διεφθαρμένο ηγέτη που δεν διαφέρει σε πολλά απο τους όσους η Αραβική Άνοιξη ανέτρεψε.Το ότι μέσα απο συγκεκριμένες διαδικασίες ένας Μασούντ Μπαρζανί ο οποίος εκπροσωπεί ελίτ με σοβαρές διεθνείς επιρροές και με απόλυτα εσωτερικά ερείσματα υπακούει πιστά στα ισραηλινά και αμερικανικά κελεύσματα οφείλει να βάλει άπαντες σε σκέψεις.Τα δύο λοιπόν δεδομένα είναι  το αυτόνομο Βόρειο Κουρδιστάν και το Ανεξάρτητο Νότιο Κουρδιστάν (όλως τυχαίως θα αναπνέουν και τα δύο μέσω Ισραήλ και Τουρκίας).

Οι αντοχές της Τουρκίας

Στο άρθρο μας της Παρασκευής κάναμε μια αναφορά στις αιτίες που οδηγούν στην πλήρη αναθεώρηση των συνόρων στην περιοχή της Μεσοποταμίας και της Μέσης Ανατολής, εξελίξεις που τείνουν να παρασύρουν και την Τουρκία στον χορό των αλλαγών αυτών.Κλείσαμε το άρθρο μας με την ομιλία που έκανε στέλεχος του ΡΚΚ στα εγκαίνια ηρώου πεσόντων ανταρτών, στην καρδιά του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, το Λίτζε του νομού Ντιγιαρμπακίρ. Από το περιεχόμενο της ομιλίας αλλά και από το γεγονός ότι το ΡΚΚ εγκαινιάζει ηρώο πεσόντων μέσα στα όρια της τουρκικής επικράτειας, το οποίο, σημειωτέον, φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως από άνδρες της κουρδικής ασφάλειας που λειτουργεί άτυπα σε όλη τη διεκδικούμενη περιοχή, γίνεται φανερό ότι το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα βγήκε νικητής από τον 30χρονο ένοπλο αγώνα και έφτασε σε σημείο να επιβάλει τη δημοκρατική αυτονομία.