14 Ιουλίου 2014

Απορρίπτει το «χαλιφάτο» που ίδρυσε το Ισλαμικό Κράτος Η Aqmi δηλώνει πιστή στην Αλ Κάιντα

Απέρριψε η βορειοαφρικανική πτέρυγα της Αλ Κάιντα (Aqmi) το χαλιφάτο που ίδρυσε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει πιστή στον ηγέτη της, τον διάδοχο του Οσάμα μπιν Λάντεν, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.
Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι
Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι ιδρύει χαλιφάτο στα εδάφη που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του στην ανατολική Συρία και το δυτικό Ιράκ.
Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, με την ενέργεια αυτή που συνιστά άμεση αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της Αλ Κάιντα, απένειμε στον εαυτό του τον τίτλο του χαλίφη, δηλαδή του ηγέτη όλων των μουσουλμάνων.

Σε μήνυμά του, είχε καλέσει μάλιστα τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να ενωθούν μαζί του και να συμμετάσχουν στον ιερό πόλεμο που έχει κηρύξει . Το Ισλαμικό Κράτος είναι παραφυάδα της Αλ Κάιντα, η ηγεσία της οποίας το έχει αποκηρύξει.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και αποδίδεται στην Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi), επικρίνεται το Ισλαμικό Κράτος επειδή δεν έλαβε υπόψη του τις συμβουλές των ισλαμιστών ηγετών, σύμφωνα με το SITE,  οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ και παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες.

«Επιβεβαιώνουμε ότι τηρούμε ακόμη τη δέσμευσή μας προς τον σεΐχη και εμίρη μας, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι», τονίζει η Aqmi αναφερόμενη στον Αιγύπτιο που ανέλαβε την ηγεσία της Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν σε επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, τον Μάιο του 2011.

Η Aqmi έδρευε αρχικά στην Αλγερία, όμως τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Σάχελ.  Ο αρχηγός της, Αμπντελμάλεκ Ντρούκντελ, δηλώνει πιστός στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, όπως και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις στη Βόρεια Αφρική.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ