22 Απριλίου 2016

Η έμμεση στρατηγική της Τουρκίας κατά της Ρωσίας: Μετά το Αζερμπαϊτζάν, ξανά οι Τάταροι

Crimean Tatars with flags at the Crimean city of Simferopol. EPA/Sergey DOLZHENKOΟι Τάταροι της Κριμαίας αποτελούν και πάλι πεδίο αντιπαράθεσης Ρωσίας-Τουρκίας, με την Άγκυρα να παίζει πλέον το χαρτί της έμμεσης στρατηγικής έναντι της αντιπάλου Μόσχας. Ήδη από το 2014 που η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο στην επικράτειά της η Τουρκία προχώρησε σε κινήσεις αρκετά ενοχλητικές, προκαλώντας ευθέως, ακόμα-ακόμα, τη Ρωσία, σχετικά με τους Τατάρους. Η Μόσχα όμως απάντησε δυναμικά, με την οργή της να επιπίπτει στις κεφαλές των Τατάρων οι οποίοι στερήθηκαν δικαιώματα και ελευθερίες που απολάμβαναν επί ουκρανικής διοίκησης της Κριμαίας. Οι κινήσεις της Μόσχας αποτελούσαν απλώς προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα, η οποία προσπαθούσε να δημιουργήσει ζητήματα, ενοχλημένη από τη ρωσική υποστήριξη στο συριακό καθεστώς.

Πρωτογενές πλεόνασμα κι αναρίθμητα ελλείμματα

Άννυ Ποδηματά Είναι σημαντικό ότι η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT επιβεβαίωσαν χθες το δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 0,7%, διαψεύδοντας τη δυσμενή πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.AdTech AdΤα στοιχεία δίνουν ένα ισχυρό επιχείρημα στην κυβέρνηση για να αποκρούσει τις πιέσεις για λήψη επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, όχι όμως για να θριαμβολογεί ότι «δικαιώθηκε» ούτε για να συνεχίζει την πολεμική εναντίον του Ταμείου.Το δημοσιονομικό πλεόνασμα δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια της χώρας ολοκληρώθηκε ούτε ότι έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι για το μέλλον. Να μην ξεχνάμε –και κυρίως να μην ξεχνά η κυβέρνηση-ότι πρωτογενές πλεόνασμα είχαμε και στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 αλλά το χάσαμε, όπως χάσαμε και την, αναιμική έστω, ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο δρόμος προς τον Λευκό Οίκο μετά τη Νέα Υόρκη


Ο δρόμος προς τον Λευκό Οίκο μετά τη Νέα Υόρκη
Του Κώστα Ράπτη-Συχνά η είδηση δεν βρίσκεται στον τίτλο. Και οι τίτλοι των δημοσιευμάτων για τις προκριματικές εκλογές της Τρίτης στην πολιτείας της Νέας Υόρκης στέκονται στον προφανές -ότι δηλαδή η Hillary Clinton και ο Donald Trump αναδείχθηκαν νικητές στα στρατόπεδα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών αντιστοίχως. Εξέλιξη, την οποία είχαν κάθε λόγο να υποβαθμίσουν όσοι δεν επωφελούνταν από αυτήν, όπως λ.χ. ο διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών Ted Cruz, ο οποίος παρατήρησε ότι απλώς "δύο πολιτικοί επικράτησαν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους” -η Hillary στην πολιτεία που την ανέδειξε δύο φορές γερουσιαστή και ο Trump στην πολιτεία όπου οικοδόμησε την επιχειρηματική αυτοκρατορία του.

Η σημασία της "αποχαιρετιστήριας" περιοδείας Obama


Η σημασία της "αποχαιρετιστήριας" περιοδείας ObamaΤου Κώστα Ράπτη- Ριάντ, Λονδίνο, Ανόβερο. Η κυριότερη "αποχαιρετιστήρια” περιοδεία του ως προέδρου των ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη και θα διαρκέσει έξι ημέρες, οδηγεί τον Barack Obama, διόλου τυχαία, στις δύο περιοχές του κόσμου που αποτέλεσαν πυλώνες της μεταπολεμικής αμερικανοκεντρικής τάξης πραγμάτων: την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. 
Πρόκειται για μία προσπάθεια του ενοίκου του Λευκού Οίκου να σφραγίσει την προεδρική κληρονομιά του στον τομέα της διεθνούς πολιτικής, τακτοποιώντας εκκρεμότητες και επιδιορθώνοντας "ζημίες” που έχουν συσσωρευθεί το τελευταίο διάστημα.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Βουλευτής ζητά επισήμως στοιχεία για την Γενοκτονία των Αρμενίων!


armenian_genocide

-Της ΛΙΑΝΑΣ  ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Ο Απρίλης είναι ο μήνας  μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.Η φετινή επέτειος έχει μια ξεχωριστή διάσταση. Για πρώτη φορά ένα μέλος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο βουλευτής του  κουρδικού κόμματος  HDP , Garo Paylan  ζήτησε εγγράφως τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες θανάτου των Αρμενίων βουλευτών της Βουλής των Οθωμανών το 1915.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την κατάρρευση της Σαουδικής Αραβίας

imageΗ Σαουδική Αραβία δεν αποτελεί κράτος στο σύνολό της. Θεωρείται μια ασταθής “επιχείρηση”, τόσο διεφθαρμένη που μοιάζει με εγκληματική οργάνωση. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την “επόμενη μέρα” μετά την κατάρρευση του βασιλείου αυτού.
Για περίπου μισό αιώνα, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Εγγυημένη προμήθεια πετρελαίου δημιούργησε την εντύπωση εγγυημένης ασφάλειας. Αγνοώντας μέχρι σήμερα τις αυταρχικές πρακτικές και το φαινόμενο του εξτρεμισμού των Ουαχίμπι, η Ουάσιγκτον θεωρεί πλέον τον σύμμαχό της “αδύναμο”.
Αλλά, τι πραγματικά συμβαίνει;

Συρία: Οι ΗΠΑ στήνουν βάσεις εκεί που θα γίνει το νέο Κουρδιστάν - Η Τουρκία ενισχύει τα σύνορα


Image
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Συρία, όσον αφορά το κουρδικό ζήτημα. Όλα δείχνουν ότι οι προετοιμασίες για την ίδρυση του νέου κράτους, με αμερικανική "προστασία" είναι εντατικές. Όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου  επικαλούμενος την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, δημοσιογραφικό όργανο του Ερντογάν, οι Αμερικανοί αγοράζουν εκατοντάδες εκτάρια γης στο συριακό έδαφος, στην περιοχή του Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, με σκοπό τη δημιουργία εκεί στρατιωτικής βάσης και αεροδρομίου. Παράλληλα, όπως έγραψε το Onalert.gr oι Κούρδοι δημιουργούν νέο στρατό της αυτόνομης περιοχής. Κουρδικό δημοσίευμα της Ροτζάβας (βόρεια Συρία) αναφέρει ότι οι Κούρδοι άρχισαν τη δημιουργία ενός στρατού προκειμένου να προστατεύσει την ‘περιοχή της Ομοσπονδίας’ που έχουν ανακηρύξει. Ο ‘στρατός’ φέρει την ονομασία «Δυνάμεις Προστασίας της Αυτονομίας» και σε αυτόν κατατάσσονται οι νέοι Κούρδοι οι οποίοι θα περάσουν ένα στάδιο εκπαίδευσης εννέα μηνών.

Σκέψεις για απομάκρυνση του Νταβούτογλου Έντονες συζητήσεις από το τουρκικό Προεδρικό Του Νίκου Στέλγια

http://www.protothema.gr/files/1/2015/01/20/ntavotuglou-erdogan-ena.JPGΣτο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας τις τελευταίες ώρες,αναφέρουν ότι εντός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ξεκινά συζήτηση για το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης του Αχμέτ Νταβούτογλου από την Πρωθυπουργία και την ηγεσία της κυβερνητικής παράταξης.Η συζήτηση ξεκινά με πρωτοβουλία του τουρκικού Προεδρικού. Ο συνεργάτης του Προεδρικού, αναλυτής-δημοσιογράφος Νασουχί Γκιονγκιόρ, με δημόσια παρέμβαση του τονίζει ότι πλέον έχει έρθει η στιγμή για την απομάκρυνση του κ. Νταβούτογλου από το πολιτικό προσκήνιο.Ο κ. Γκιουνγκιόρ αναφέρει ότι από τώρα και στο εξής το ΑΚΡ δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει την πορεία του με την ηγεσία του κ. Νταβούτογλου και θεωρεί αποτυχημένη την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κ.Νταβούτογλου.