21 Οκτωβρίου 2016

Αντίσταση και μποϋκοτάζ κατά του Τούρκου εισβολέα στο Ιράκ!

iraq Γράφει ο Γιώργος Αϊβαλιώτης Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας.
Στις αρχές Οκτωβρίου ξεκίνησαν αυξημένης έντασης κοινωνικές αντιδράσεις στο Ιράκ, έναντι των στρατευμάτων εισβολής της Τουρκίας στη χώρα, ειδικότερα μετά την έγκριση από το τουρκικό Κοινοβούλιο της παράταση της παραμονής αυτών στο στρατόπεδο Bashiqa. Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαίο ότι ο Σιίτης κληρικός, Q. AL TAI, εξέδωσε «fatwa», σύμφωνα με την οποία οι Ιρακινοί έχουν «ιερό και ηθικό καθήκον» να πολεμήσουν τα τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ. O ίδιος, τόνισε την ανάγκη «αντίστασης» κατά της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, επισημαίνοντας ότι εκτός από τη στρατιωτική αντίσταση υπάρχουν και άλλοι τρόποι αντίστασης όπως το μπούκοτάζ τουρκικών εταιρειών και εισαγωγών.

Οθωμανούς και Σελτζούκους ονειρεύεται πάλι ο Ερντογάν

     
Ήδη ο Μπαρζανί έδωσε το στίγμα των επιδιώξεών του, λέγοντας πως οι κουρδικές δυνάμεις που προωθούνται προς τη Μοσούλη "θέλουν ένα πολιτικό και όχι μόνο στρατιωτικό σχέδιο" για να βοηθήσουν στην εκδίωξη των τζιχαντιστών.Έχασε και τα τελευταία ψήγματα της όποιας αυτοσυγκράτησης και ψυχραιμίας διέθετε ο Ερντογάν, καθώς οι Αμερικανοί τον έχουν πετάξει έξω από το «παιχνίδι» της Μοσούλης, ενώ την ίδια ώρα οι Κούρδοι προελαύνουν και εδραιώνουν την παρουσία τους στο ρευστό σκηνικό Συρίας - βόρειου Ιράκ, διευρύνοντας τις πιθανότητες να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε εδαφικές ή άλλες μεταπολεμικές διαμοιράσεις που θα γίνουν στην περιοχή.Ήδη ο Μπαρζανί έδωσε το στίγμα των επιδιώξεών του, λέγοντας πως οι κουρδικές δυνάμεις που προωθούνται προς τη Μοσούλη «θέλουν ένα πολιτικό και όχι μόνο στρατιωτικό σχέδιο» για να βοηθήσουν στην εκδίωξη των τζιχαντιστών. «Θα θέλαμε πολύ να έχουμε ένα πολιτικό σχέδιο μαζί με το στρατιωτικό για το πώς θα διαχειριστούμε τη Μοσούλη, πώς θα τη διοικήσουμε, διότι η Μοσούλη έχει μια ποικιλία θρησκειών και εθνοτήτων» είπε ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν σε συνέντευξή του στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN.

Το «παιχνίδι» του σουλτάνου


Σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ θα επισκεφθεί την Αγκυρα. Χθες Πέμπτη, τις πρώτες πρωινές ώρες, η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας διενήργησε πάνω από είκοσι επιδρομές κατά της Κουρδικής Πολιτοφυλακής YPG κοντά στο Χαλέπι, ένα βαρύ και προκλητικό πλήγμα στον πιο στενό σύμμαχο της Ουάσιγκτον σήμερα στη Συρία.
Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική ποιοτική κλιμάκωση της εμπλοκής της Τουρκίας στη Συρία από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα. Εχοντας σιωπηρά αποδεχθεί την παραμονή του Ασαντ στην εξουσία και κρατήσει σιγήν ιχθύος απέναντι στην πολιορκία του Χαλεπιού, ο Ερντογάν σε πρώτη φάση προώθησε τις τουρκικές δυνάμεις πλήττοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε μια ζώνη που εμποδίζει τη συνένωση των ελεγχόμενων από την YPG περιοχών ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη.

Σκληρό «πόκερ» στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στη διαμόρφωση των σημερινών τιμών πετρελαίου, από νωρίς το πρωί στις ασιατικές αγορές, μετά την ισχυροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, αλλά και διαμόρφωσης τάσεων ισορροπίας αναφορικά με τον εφοδιασμό των διεθνών αγορών με πετρέλαιο.
Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης αυξήθηκαν κατά 3 σεντς στα 51,41 δολάρια το βαρέλι.Σκληρό πόκερ παίζεται στην αγορά πετρελαίου το οποίο έχει οδηγήσει σε ασανσέρ των τιμών, τη στιγμή που οι αγορές προσπαθούν να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις του ΟΠΕΚ και οι κερδοσκόποι να βγάλουν εύκολο κέρδος.

To αμερικανικό Bloomberg χτυπάει τη Μέρκελ - Δεν θα τα καταφέρει η Ευρώπη -

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ως δυναμική νοικοκυρά με φακιόλι στο κεφάλι να λέει «We Can’t Do it!» (Δεν θα ατα καταφέρουμε!), αφήνοντας αιχμές για την ευρωπαϊκή πολιτική της, επισήμως στον απόηχο του Brexit, αλλά ουσιαστικά ως ενοχλητική (αυτό δεν το λέει) για τα σχέδια των Αμερικανών στην παγκόσμια οικονομική αγορά και στο «αγκάθι» της Ρωσίας Η εικόνα της Μέρκελ παραπέμπει στην εμβληματική αφίσα του 1940 που απεικόνιζε μια δυναμική γυναίκα να λέει «Μπορούμε να τα Καταφέρουμε!», καθώς οι άντρες τότε ήταν στο μέτωπο και οι γυναίκες έπρεπε να πάρουν τη σκυτάλη στη συνέχιση της κολοσσιαίας πολεμικής και βιομηχανικής παραγωγής.
Το άρθρο ασχολείται με τα «λαϊκιστικά» και ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη (κάνει αχταρμά τα αριστερά κινηματα στην Ιταλία με τα εθνικιστικά στη Γερμανία και τα ακροδεξιά-φασιστικά στην Γαλλία και Αυστρία) και αναφέρεται στην ενίσχυσή τους σε διάφορες εκλογικές αναμερήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες μέσα στο 2017
Ολα αυτά τα κινήματα για το Bloomberg συνιστούν «απειλή στην φυσιολογική πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης της Ευρώπης», οπου χρειάζεται προφανώς κατά τη γνώμη του μια πιο στιβαρή πολιτική, καθαρά και σταράτα φιλοεπειχειρηματική (ΤΤΙΡ και λοιπα)Εκείνο που δεν λεει είναι το γιατί δεν τους κάνει πια η Μέρκελ

Με ευλογίες Μόσχας η τουρκική επίθεση κατά Κούρδων σε Συρία: Στόχος η ρήξη Άγκυρας-ΗΠΑ

Tης Amberin Zaman Τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ Κούρδους της Συρίας. Ο βομβαρδισμός έγινε για να αποτρέψει τους Κούρδους από τη δημιουργία ενός διαδρόμου που θα ενώσει τις ελεγχόμενες από αυτούς περιοχές στη βόρεια Συρία. Της επίθεσης ακολούθησαν οι απειλές Ερντογάν ότι η Άγκυρα θα αναλάβει και πάλι δράση κατά του κουρδικού YPG που για την Τουρκία αποτελεί παρακλάδι του ΡΚΚ. Οι τουρκικές επιδρομές πιθανότατα θα δυσκολέψουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ισορροπήσουν μεταξύ της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Τουρκίας και των Κούρδων που αποτελούν μέρος του συνασπισμού που μάχεται κατά του ΙΚ στην Συρία. Οι προσπάθειες των Κούρδων καταλάβουν και άλλες περιοχές, παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις, δεν βοηθούν. Οι Τούρκοι ανέφεραν πως τουλάχιστον 200 μαχητές του YPG σκοτώθηκαν από τις επιδρομές οι οποίες εκτελέστηκαν σε περιοχές που πρόσφατα καταλήφθηκαν από τους Κούρδους καθώς συνεχίζουν την προέλασή τους κατά της ελεγχόμενης από τους τζιχαντιστές πόλης αλ Μπαμπ.

Μόνιμο ιμάμη στην Αγιά Σοφιά διόρισε η Τουρκία

Λίγους μήνες μετά την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά, καθ’ όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού, κίνηση που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς, η Τουρκία αποφάσισε να διορίσει μόνιμο ιμάμη, ο οποίος θα τελεί την προσευχή των μουσουλμάνων πέντε φορές την ημέρα.Αν και υπήρχε θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα στην Αγιά Σοφιά από το 1935, οπότε και έγινε μουσείο με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, επίσημα αυτή η θέση παρέμενε κενή, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, αλλά πρόσφατα η Τουρκία αποφάσισε να την καλύψει.

Στην Άγκυρα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας: Φρένο στις τουρκικές φιλοδοξίες για Μοσούλη

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ βρίσκεται στην Αγκυρα σε μία επίσκεψη-αστραπή στον προβληματικό σύμμαχο της Ουάσινγκτον για να επιστήσει την προσοχή της τουρκικής ηγεσίας στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας του Ιράκ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμάχη με τη Βαγδάτη για τη συμμετοχή των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Φικρί Ισίκ, αλλά και με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ώρα που η πολεμική επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ εισέρχεται σε κρίσιμη φάση με την μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, οι ΗΠΑ παρακολουθούν με ανησυχία την ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράκ.