21 Οκτωβρίου 2016

Οθωμανούς και Σελτζούκους ονειρεύεται πάλι ο Ερντογάν

     
Ήδη ο Μπαρζανί έδωσε το στίγμα των επιδιώξεών του, λέγοντας πως οι κουρδικές δυνάμεις που προωθούνται προς τη Μοσούλη "θέλουν ένα πολιτικό και όχι μόνο στρατιωτικό σχέδιο" για να βοηθήσουν στην εκδίωξη των τζιχαντιστών.Έχασε και τα τελευταία ψήγματα της όποιας αυτοσυγκράτησης και ψυχραιμίας διέθετε ο Ερντογάν, καθώς οι Αμερικανοί τον έχουν πετάξει έξω από το «παιχνίδι» της Μοσούλης, ενώ την ίδια ώρα οι Κούρδοι προελαύνουν και εδραιώνουν την παρουσία τους στο ρευστό σκηνικό Συρίας - βόρειου Ιράκ, διευρύνοντας τις πιθανότητες να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε εδαφικές ή άλλες μεταπολεμικές διαμοιράσεις που θα γίνουν στην περιοχή.Ήδη ο Μπαρζανί έδωσε το στίγμα των επιδιώξεών του, λέγοντας πως οι κουρδικές δυνάμεις που προωθούνται προς τη Μοσούλη «θέλουν ένα πολιτικό και όχι μόνο στρατιωτικό σχέδιο» για να βοηθήσουν στην εκδίωξη των τζιχαντιστών. «Θα θέλαμε πολύ να έχουμε ένα πολιτικό σχέδιο μαζί με το στρατιωτικό για το πώς θα διαχειριστούμε τη Μοσούλη, πώς θα τη διοικήσουμε, διότι η Μοσούλη έχει μια ποικιλία θρησκειών και εθνοτήτων» είπε ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν σε συνέντευξή του στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN.


Για τον Ερντογάν, πάντως, «Η Τουρκία δεν θα περιμένει μέχρι το σπαθί να στραφεί εναντίον της. Θα δράσει μόνη της για να εξοντώσει τους εχθρούς της». Αυτό ήταν το απειλητικό μήνυμά του προς πάσα κατεύθυνση μετά το ξεκάθαρο «όχι» της Βαγδάτης στο τουρκικό αίτημα για άμεση εμπλοκή στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης. Η μονομερής και αυθαίρετη συμμετοχή τουρκικών μαχητικών στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή, την οποία ανακοίνωσε προχθές η Άγκυρα, αν δεν ήταν ένα φιάσκο, σίγουρα ήταν ένας πολύ κακός υπολογισμός, δεδομένου ότι ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Ιρακινοί φάνηκαν διατεθειμένοι να δεχθούν τα τετελεσμένα του Ερντογάν, γνωρίζοντας προφανώς την πάγια και διαχρονική τακτική της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Μιλώντας χθες στο επιβλητικό Ακ Σαράι (το προεδρικό μέγαρο), με την ευκαιρία της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους ενώπιον εκατοντάδων μουχτάρηδων, η πλειονότητα των οποίων πρόσκειται στην κυβέρνηση, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε μέρος του παρασκηνίου για το πώς «έφαγε πόρτα» από τους Ιρακινούς. Όπως είπε, υπήρχε συμφωνία με τους Αμερικανούς για συμμετοχή τουρκικών μαχητικών στις επιχειρήσεις στη Μοσούλη, όμως η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε ότι επαφίεται στην ιρακινή κυβέρνηση να αποφασίσει ποια χώρα συμμετέχει στην εκστρατεία και ποια όχι.

«Προειδοποιώ τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τη σεχταριστική φανατική ιρακινή κυβέρνηση και την κυβέρνηση του Άσαντ που σκοτώνει τον ίδιο της τον λαό: Βρίσκεστε σε λάθος πορεία. Η φωτιά που προσπαθείτε να ανάψετε θα κάψει περισσότερο εσάς, παρά εμάς. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε με τον ρόλο που ο οποιοσδήποτε σχεδίασε για μας. Έχουμε ξεκινήσει να καταστρώνουμε το δικό μας σχέδιο» προειδοποίησε ο Ερντογάν.

«Θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε την οθωμανική και σελτζουκική Ιστορία μας, όταν οι πρόγονοί μας είχαν την κυριαρχία σε περιοχές που εκτείνονται από την κεντρική Ασία μέχρι τη Μέση Ανατολή. Δεν θα περιμένουμε πια τα προβλήματα να χτυπήσουν την πόρτα μας, δεν θα περιμένουμε έως ότου το σπαθί στραφεί εναντίον μας, δεν θα περιμένουμε τρομοκρατικές οργανώσεις να έρθουν να μας επιτεθούν» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριό του.
ΑΥΓΗ