03 Απριλίου 2013

Ενέργεια, το νέο μεγάλο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Αθανασόπουλος Άγγελος
Ενέργεια, το νέο μεγάλο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και δευτερευόντως στη Μαύρη Θάλασσα

Η πολιτική της ενέργειας θα αναδειχθεί στο μείζον πεδίο συνεργασία ή αντιπαράθεσης τα επόμενα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Αυτό προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ κυρία Νίκη Τζαβέλλα κατά την παρουσίαση, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, της πρόσφατης έκθεσής της για τον ενεργειακό χάρτη 2050.

Αμυντικά Συστήματα 700 Εκατ. Δολαρίων Κινητοποιεί το Ισραήλ για την Προστασία του Φυσικού Αερίου

Η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων αερίου στην ΑΟΖ του Ισραήλ έχει αυξήσει τα τελευταία χρόνια την ανάγκη επαγρύπνησης για τις ένοπλες δυνάμεις του και ιδίως για το ναυτικό, ώστε να είναι σε θέση να τα προστατεύσει επαρκώς από επιθέσεις ομάδων όπως η Χεζμπολάχ.Στα πλαίσια αυτά, ο Ιλάν Λαβί, επικεφαλής του τομέα σχεδιασμού του ισραηλινού ναυτικού, τόνισε ότι «τα κοιτάσματα αερίου είναι στρατηγικά στοιχεία και το Ισραήλ πρέπει να τα προστατεύσει. Μπορεί να μην είναι πολύ περίπλοκα για να επιτεθεί κάποιος, αλλά γνωρίζουμε τις απειλές και είμαστε προετοιμασμένοι να προστατεύσουμε τις εξέδρες γεώτρησης».

Αρνήθηκε να Εντάξει η Κομισιόν στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος τους Αγωγούς East Med, TransMed και τον Σταθμό στο Βασιλικό

http://www.cyprusgasnews.com/id/wp-content/uploads/2012/07/The-East-Med-pipeline2.jpg
Η απουσία συντονισμού μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου στον ενεργειακό τομέα είχε ως αποτέλεσμα να απορριφθούν από την Κομισιόν σημαντικά έργα που συνδέονταν με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.Πρόκειται για τους αγωγούς East Med και Transmed, που είχαν προταθεί ξεχωριστά από την Ελλάδα και την Κύπρο, για να συμπεριληφθούν στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, καθώς και ο πλωτός σταθμός υγραεριοποίησης, της Κύπρου στο Βασιλικό. Η Κομισιόν απέρριψε τα έργα αυτά λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν προταθεί από δύο, τουλάχιστον κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως άλλωστε επιτάσσει η φιλοσοφία για τα συγκεκριμένα έργα.

Ο Νταβούτογλου έστειλε επιστολή στον Κέρι και ζητά “κλείσιμο” του Κυπριακού τώρα…

Kerry-Davutoglu01 Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου απέστειλε επιστολή στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στην Κύπρο. Η εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι η επιστολή του κ. Νταβούτογλου έφτασε στο γραφείο του Κέρι και το περιεχόμενο της θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στην Κωνσταντινούπολη, την Κυριακή.

Guardian: Νέα Οθωμανική αυτοκρατορία ξαναστήνει στα Βαλκάνια η Τουρκία

Guardian: Νέα Οθωμανική αυτοκρατορία ξαναστήνει στα Βαλκάνια η ΤουρκίαΓια έμμεση αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια υπό μία νέα ηπιότερη μορφή, καθώς και για διεύρυνση της ζώνης επιρροής της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό χώρο κάνει λόγο χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, αναφερόμενο στην ολοένα διογκούμενη παρουσία της Τουρκίας στη Βοσνία, η οποία της χρησιμεύει ως πύλη επέλασης στην Ευρώπη.


Από τον Ελληνικό Αποικισμό στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Του Ανδρέα Δημητρίου

Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι μια πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Αρχίζει με τον Ελληνικό αποικισμό κάπου στον 5-4ο αιώνα π.Χ. και για αιώνες εκδηλώνεται ως επέκταση και επιβολή των ισχυρών της κάθε εποχής. 
Ο Ελληνιστικός, ο Ρωμαϊκός, και ο Βυζαντινός αποικισμός που ακολουθούν τον Ελληνικό, οι αλλεπάλληλοι πόλεμοι επιβολής των διαφόρων βασιλείων της Ευρώπης επί εαυτών και αλλήλων κατά το μεσαίωνα και την αναγέννηση, με αποκορύφωμα τους δύο μεγάλους παγκόσμιους πολέμους του 20ου αιώνα, είναι μέρος αυτής της διαδικασίας.

Τα όρια μιας επαναπροσέγγισης

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQur96VrOmlNWybKaQlag68Uw3CuyzojGU4XV4HUzIjtMrm2slI
Μια εύστοχη ανάλυση στη χθεσινή International Herald Tribune και ένα τηλεγράφημα του Reuters μάς βοηθούν να δώσουμε τις πραγματικές διαστάσεις στην εν εξελίξει επαναπροσέγγιση Ισραήλ - Τουρκίας: Επί της ουσίας και για το ορατό μέλλον, προνομιακό αν όχι μοναδικό πεδίο της προσέγγισης είναι η Συρία, με κοινό παρονομαστή ζωτικών συμφερόντων των δύο πλευρών τη σταθερότητα μετά την πτώση του Ασαντ. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση της IHT, ενώ το τηλεγράφημα του Reuters επιτρέπει να διαπιστώσουμε ότι τα ενεργειακά συμφέροντα του Τελ Αβίβ ταυτίζονται με αυτά της Λευκωσίας.

Ανατροπή στο Κουρδικό Ζήτημα της Τουρκίας Σκάλωσαν οι διαπραγματεύσεις

Του Νίκου Στέλγια Όλα δείχνουν ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η γειτονική Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα, σημαντική εξέλιξη στο Κουρδικό Ζήτημα. Οι συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν στα τέλη του 2012 ανάμεσα στον φυλακισμένο ηγέτη του κουρδικού αυτονομιστικού ηγέτη, Αμντουλλάχ Οτζαλάν και την τουρκική Πρωθυπουργία έχουν σκαλώσει και δεν προχωρούν. Το κουρδικό κίνημα θέτει νέους όρους για την απόσυρση των δυνάμεων του από τα τουρκικά εδάφη. Η Πρωθυπουργία δεν απαντά θετικά στα αιτήματα των ανταρτών και καταβάλλει προσπάθειες για να κερδίσει τις εντυπώσεις στην τουρκική κοινή γνώμη.

Υπό τον πλήρη έλεγχο της Κ.Δ. το φυσικό αέριο Τι προνοεί το μνημόνιο για τα έσοδα και την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων

Της Μιράντας Λυσάνδρου
Την ανατροπή των όρων του προηγούμενου μνημονίου για το θέμα του φυσικού αερίου προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχαν οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών με την Τρόικα. Με μεθοδικότητα και μαχητικότητα η κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλής τον Υπουργό Ενέργειας, κέρδισε το στοίχημα για να παραμείνουν υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης τόσο τα έσοδα από το φυσικό αέριο όσο και ο σχεδιασμός για τις υποδομές.

"Μισοάδειο" ή "μισογεμάτο" το ποτήρι της τουρκικής οικονομίας;

"Μισοάδειο" ή "μισογεμάτο" το ποτήρι της τουρκικής οικονομίας;Του Κώστα Ράπτη
Υπάρχει δρόμος προς την ανάπτυξη που να μην είναι φούσκα; Το ερώτημα αυτό έχουν ενώπιών τους οι ιθύνοντες της Τουρκίας, καθώς πίσω από τις ηχηρές διακηρύξεις ότι η γειτονική χώρα θα συμπεριληφθεί στις δέκα ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη μέχρι το 2023, η πραγματική εικόνα αποκαλύπτεται πολύ πιο σύνθετη και αντιφατική.

Τα ζητούμενα της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή Τα αμυντικά προβλήματα, τα οικονομικά συμφέροντα και το ΝΑΤΟ


Η «Διατλαντική Ασφάλεια» μιλάει για την διαρκή μας ετοιμότητα ως Σύμμαχοι να είμαστε ικανοί και έτοιμοι για το σήμερα καθώς και για το αύριο. Ο δεσμός που συνδέει έντονα τους συμμάχους εκατέρωθεν του Ατλαντικού είναι η αλληλεγγύη μας και η συλλογική βούληση να προστατεύσουμε τους λαούς μας, τα εδάφη μας και τις κοινές αξίες. Αυτό, σε συνδυασμό με την ακατάπαυστη προσπάθειά μας να προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας και την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε γρήγορα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες είναι ακριβώς εκείνα που κάνουν το ΝΑΤΟ την πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία.

Εχει απάντηση η Σοσιαλδημοκρατία;

Η Γερμανία, για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη, διολισθαίνει και η ίδια πλέον προς την ύφεση. Αρχίζει μάλιστα να καταγράφεται κι εκεί μια αύξηση της ανεργίας, την ώρα, δε, που η χώρα οδεύει προς γενικές βουλευτικές εκλογές. Οι αρνητικές εξελίξεις στη Γερμανία αποδίδονται μεταξύ άλλων και στις ολέθριες επιπτώσεις που προξένησαν τα μνημόνια στις χώρες εφαρμογής τους, ιδίως του ευρωπαϊκού Νότου.Οι διάφοροι «σοφοί», προεξάρχοντος του οικονομολόγου Χανς Βέρνερ Σιν, ο οποίος πίεζε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, θα επινοήσουν διάφορες ερμηνείες για την επερχόμενη ύφεση στη Γερμανία προκειμένου να δικαιολογήσουν τις απίθανες (αμπελο-)«φιλοσοφίες» τους. Οι ίδιοι όμως δεν θα παραδεχθούν επ' ουδενί ότι η ενιαία Ευρώπη και η Ευρωζώνη δεν μπορούν να υφίστανται με διαφορετικές ταχύτητες και άνισα επίπεδα ανάπτυξης. Τούτο επαληθεύθηκε δυστυχώς εκ νέου και με τον τραπεζικό «Αττίλα» στην Κύπρο...

ΤΟΥΡΚΙΑ: «ΒΟΥΤΙΑ» ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ 2,2% Η κρίση αγγίζει τον αναπτυσσόμενο γίγαντα

Ηανάπτυξη στην Τουρκία έπεσε στο 2,2% για το 2012, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το τουρκικό ΑΕΠ σε σταθερές τιμές διαμορφώθηκε σε 117,754 δισ. τουρκικές λίρες. Τα ποσοστό αυτό προκαλεί έκπληξη, καθώς τη διετία 2010-'11 η τουρκική οικονομία θύμιζε Κίνα, με ρυθμούς ανάπτυξης 8,9% και 8,8% αντίστοιχα για κάθε έτος.

ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣ ΣΕΡΒΙΑ: Ελάτε σε μας, όχι στην Ε.Ε.

Τη στήριξή της στη Σερβία πρόσφερε η Ρωσία, μία μέρα πριν από το νέο γύρο διαπραγματεύσεων Σερβίας - Κόσοβου στις Βρυξέλλες με θέμα την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, από την οποία εξαρτάται ουσιαστικά η ευρωπαϊκή προοπτική του Βελιγραδίου.Ο Ρώσος πρέσβης στη Σερβία Αλεξάντερ Τσεπούριν επιβεβαίωσε τη στήριξη της Μόσχας στις σερβικές θέσεις στο ζήτημα του Κοσόβου, ενώ έδειξε στο Βελιγράδι, που δέχεται τις έντονες πιέσεις της Ε.Ε. για συμφωνία με την Πρίστινα, έναν άλλο δρόμο: Η Σερβία, δήλωσε ο Τσεπούριν στη διάρκεια επίσκεψης στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα στο βόρειο Κόσοβο, πρέπει να ενταχθεί στη «ζωτική ισχύ της Ρωσίας», επειδή στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να διασφαλίσει ταχεία οικονομική ανάπτυξη. Τόνισε ακόμη ότι η Ρωσία και οι σύμμαχοί της μπορούν ν' αντέξουν τις μεγάλες πιέσεις που συνεπάγεται η μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.