03 Απριλίου 2013

ΤΟΥΡΚΙΑ: «ΒΟΥΤΙΑ» ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ 2,2% Η κρίση αγγίζει τον αναπτυσσόμενο γίγαντα

Ηανάπτυξη στην Τουρκία έπεσε στο 2,2% για το 2012, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το τουρκικό ΑΕΠ σε σταθερές τιμές διαμορφώθηκε σε 117,754 δισ. τουρκικές λίρες. Τα ποσοστό αυτό προκαλεί έκπληξη, καθώς τη διετία 2010-'11 η τουρκική οικονομία θύμιζε Κίνα, με ρυθμούς ανάπτυξης 8,9% και 8,8% αντίστοιχα για κάθε έτος.

Δεήσεις Ερντογάν με φόντο το 2023 Η αιτία της απότομης πτώσης εντοπίζεται στην ασθενέστερη εσωτερική ζήτηση και στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η οποία δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την τουρκική οικονομία. Την περασμένη Πέμπτη η S&Ps, η οποία έχει μία θυελλώδη σχέση με την κυβέρνηση Ερντογάν, έχοντας αποχωρήσει επίσημα από τη χώρα, ανέβασε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας από ΒΒ σε ΒΒ+ με σταθερή προοπτική.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της TurkStat, η εθνική οικονομία επεκτάθηκε μόλις 1,4% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, έναντι προβλέψεων για 2,7%. Στα υπόλοιπα τρίμηνα διαδοχικά, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 3,3%, 2,9% και 1,6%.Η κυβέρνηση της Αγκυρας είχε κάνει αρχικά προβλέψεις για ανάπτυξη 4%, τις οποίες είχε αναθεωρήσει σε 3,2%. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2009, όταν η οικονομία δέχτηκε τα απόνερα της μεγάλης κρίσης που τότε κορυφωνόταν στις ΗΠΑ.Το 2012 έφερε για τους Τούρκους πολίτες κατά κεφαλήν εισόδημα της τάξης των 18,927 λιρών, ή 8,204 ευρώ, αυξημένο κατά 60 ευρώ σε σχέση με το 2011.Οι Τούρκοι αναλυτές κάνουν λόγο για προσπάθεια αποφυγής υπερθέρμανσης της οικονομίας και θεωρούν πως η μείωση στο ΑΕΠ είναι ελεγχόμενη. Μέσα στην κυβέρνηση Ερντογάν υπάρχει διχασμός ανάμεσα στις αναπτυξιακές προτεραιότητες του υπουργού Οικονομίας Τζαφέρ Τσαγλαγιάν και του αντιπροέδρου Αλί Μπαμπατζάν.

Στο δικό του «Νταβός» τα βλέπει όλα πρίμα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Αλί Μπαμπατζάν Στο δικό του «Νταβός» τα βλέπει όλα πρίμα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Αλί Μπαμπατζάν Αυξάνοντας 13,1% τις εξαγωγές της, η Αγκυρα κατάφερε το 2012 να μειώσει το εμπορικό της έλλειμμα κατά 20,7% στα 84 δισ. δολάρια. Ο Τσαγλαγιάν υπέγραψε πρόσφατα στην Αγκυρα εμπορική συμφωνία με τον Νιλς Σμιντ, αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βάδης-Βιτεμβέργης, δηλώνοντας ότι η Τελωνειακή Ενωση με την Ε.Ε. είναι ανισοβαρής και δημιουργεί προβλήματα στους Τούρκους πολίτες και στα τουρκικά προϊόντα.
Ο Τούρκος υπουργός παραπονέθηκε πως η Τουρκία σ' αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τρίτες χώρες και προειδοποίησε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η Τουρκία θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει και να σκεφτεί πολύ σοβαρά να αποχωρήσει από την Τελωνειακή Ενωση με την Ε.Ε.Η Τουρκία κατατάσσεται ως η 17η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως με βάση το ΑΕΠ της, με τον Τζαφέρ Τσαγλαγιάν να έχει θέσει ρητά ως βασικό στόχο της κυβέρνησης έως το 2023 να συμπεριληφθεί η χώρα του στις δέκα ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου.

Στον Ολυμπο των δωρητών

Στην οικονομική σύνοδο του Ουλούνταγ, στην Προύσα, το αποκαλούμενο και «Νταβός της Τουρκίας», η Τουρκία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε διεθνές κοινό με το προφίλ δωρήτριας χώρας.Ο Αλί Μπαμπατζάν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι προσφορές ύψους 1,3 δισ. δολαρίων που έδωσε η χώρα το 2012 τη συγκαταλέγουν πλέον στους παγκόσμιους δωρητές.Σε διάφορες ομιλίες ο στόχος για το 2023 θεωρήθηκε εξαιρετικά δυνατός, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, υποστήριξε στην ομιλία που έκλεισε τη σύνοδο πως η διευθέτηση του Κουρδικού θα επηρεάσει θετικά και θα συμβάλει στην οικονομική σταθερότητα. Το Ουλούνταγ είναι το αρχαίο όρος Ολυμπος και τη σύνοδο με τίτλο «Το παράθυρο των νέων ευκαιριών της Τουρκίας» παρακολούθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι κυριότεροι φορείς και εκπρόσωποι της οικονομίας, καθώς και πλήθος ξένων, ανάμεσά τους ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος ανέφερε ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα φέρει περιορισμό των στρατιωτικών δαπανών και αύξηση των επενδύσεων στην περιοχή.