Ηανάπτυξη στην Τουρκία έπεσε στο
2,2% για το 2012, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το
τουρκικό ΑΕΠ σε σταθερές τιμές διαμορφώθηκε σε 117,754 δισ. τουρκικές
λίρες. Τα ποσοστό αυτό προκαλεί έκπληξη, καθώς τη διετία 2010-'11 η
τουρκική οικονομία θύμιζε Κίνα, με ρυθμούς ανάπτυξης 8,9% και 8,8%
αντίστοιχα για κάθε έτος.
Η αιτία της απότομης πτώσης εντοπίζεται στην ασθενέστερη εσωτερική ζήτηση και στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η οποία δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την τουρκική οικονομία. Την περασμένη Πέμπτη η S&Ps, η οποία έχει μία θυελλώδη σχέση με την κυβέρνηση Ερντογάν, έχοντας αποχωρήσει επίσημα από τη χώρα, ανέβασε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας από ΒΒ σε ΒΒ+ με σταθερή προοπτική.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της TurkStat, η εθνική οικονομία επεκτάθηκε μόλις 1,4% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, έναντι προβλέψεων για 2,7%. Στα υπόλοιπα τρίμηνα διαδοχικά, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 3,3%, 2,9% και 1,6%.Η κυβέρνηση της Αγκυρας είχε κάνει αρχικά προβλέψεις για ανάπτυξη 4%, τις οποίες είχε αναθεωρήσει σε 3,2%. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2009, όταν η οικονομία δέχτηκε τα απόνερα της μεγάλης κρίσης που τότε κορυφωνόταν στις ΗΠΑ.Το 2012 έφερε για τους Τούρκους πολίτες κατά κεφαλήν εισόδημα της τάξης των 18,927 λιρών, ή 8,204 ευρώ, αυξημένο κατά 60 ευρώ σε σχέση με το 2011.Οι Τούρκοι αναλυτές κάνουν λόγο για προσπάθεια αποφυγής υπερθέρμανσης της οικονομίας και θεωρούν πως η μείωση στο ΑΕΠ είναι ελεγχόμενη. Μέσα στην κυβέρνηση Ερντογάν υπάρχει διχασμός ανάμεσα στις αναπτυξιακές προτεραιότητες του υπουργού Οικονομίας Τζαφέρ Τσαγλαγιάν και του αντιπροέδρου Αλί Μπαμπατζάν.
Αυξάνοντας 13,1% τις εξαγωγές της, η Αγκυρα κατάφερε το 2012 να μειώσει το εμπορικό της έλλειμμα κατά 20,7% στα 84 δισ. δολάρια. Ο Τσαγλαγιάν υπέγραψε πρόσφατα στην Αγκυρα εμπορική συμφωνία με τον Νιλς Σμιντ, αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βάδης-Βιτεμβέργης, δηλώνοντας ότι η Τελωνειακή Ενωση με την Ε.Ε. είναι ανισοβαρής και δημιουργεί προβλήματα στους Τούρκους πολίτες και στα τουρκικά προϊόντα.
Ο Τούρκος υπουργός παραπονέθηκε πως η Τουρκία σ' αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τρίτες χώρες και προειδοποίησε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η Τουρκία θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει και να σκεφτεί πολύ σοβαρά να αποχωρήσει από την Τελωνειακή Ενωση με την Ε.Ε.Η Τουρκία κατατάσσεται ως η 17η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως με βάση το ΑΕΠ της, με τον Τζαφέρ Τσαγλαγιάν να έχει θέσει ρητά ως βασικό στόχο της κυβέρνησης έως το 2023 να συμπεριληφθεί η χώρα του στις δέκα ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου.