30 Ιανουαρίου 2014

Γ. Κουμουτσάκος: Η αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ εξάγεται πλέον και στην Ευρώπη

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/715679/638/399/0x00000000007ade3d/2/aleksis-tsipras.jpg
Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για το τι πραγματικά ειπώθηκε, και τι όχι, στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας με τους συντάκτες της Έκθεσης για τον ρόλο και τις εργασίες της τρόικας, κ.κ. Ότμαρ Κάρας και Λιέμ Χοάνγκ-Νγκοκ, στο Στρασβούργο, στις 11 Δεκεμβρίου 2013, ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, τόνισε: «Είναι κοινό μυστικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι στη συνάντηση εκείνη, η "συμβολή" του κ. Τσίπρα περιορίστηκε στην κατάθεση ενός κειμένου καταγραφής των συνεπειών της πολιτικής της Τρόικα. Στις επανειλημμένες ερωτήσεις του κ. Κάρας για το εάν υπάρχουν και ποιές είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε τη γνωστή βολική τακτική: "η σιωπή μου προς απάντησή σου". Καμία απάντηση, καμία συγκεκριμένη πρόταση. Tότε αφωνία. Τώρα φωνασκίες. Η αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ εξάγεται πλέον και στην Ευρώπη». Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Πηγή:www.capital.gr

Ο Αλ. Τσίπρας δίχασε την Επιτροπή για την τρόικα

Η υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, εκτός από την Ιταλική Αριστερά αυτή τη φορά δίχασε και το ευρωκοινοβούλιο.Στη συνέντευξη Τύπου του προηγήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής που διερευνά το μνημόνιο, αυστριακός ευρωβουλευτής Οτμαρ Κάρας, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και ο γάλλος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της επιτροπής Λιέμ Χoάνγκ Νγκοκ, που είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εμφανίστηκαν στην κυριολεξία σαν δυο ξένοι στην ίδια πόλη.

ΗΠΑ προς Σκόπια: Πρώτα λύση στο θέμα της ονομασίας και μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ

To γιγαντιαίο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια «Θα εργαστούμε μαζί για να βρούμε τον πραγματικό συνδυασμό… δεν εναπόκειται στις ΗΠΑ ή την ΕΕ ή σε κανένα άλλο τρίτο μέρος να βρει και να επιβάλει μια λύση, αλλά στους δύο άμεσα εμπλεκόμενους- την Ελλάδα και την Μακεδονία». Οι ΗΠΑ θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή φέτος στη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, καθώς η Ελλάδα έχει την Προεδρία της ΕΕ, τόνισε ο αναπληρωτής βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Hoyt Yee, σε διήμερη επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ.

Μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη υποστηρίζει ο Μπράϊζα

Η μεταφορά του φυσικού αερίου που βρέθηκε στην ανατολική Μεσόγειο μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη είναι ο πιο χαμηλός σε κόστος και λογικός τρόπος, υποστήριξε ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν και νυν μέλος του ΔΣ της κρατικής τουρκικής εταιρείας ενέργειας (TURKAS).
http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/714778AD43D4270B88C8280BCD1459E6.jpg
Σε δηλώσεις του στην τ/κ εφημερίδα Κίπρισλι, ο κ. Μπράιζα ανέφερε ότι οι Τ/κ θα πρέπει επίσης να αναλάβουν ενεργό ρόλο στις διεργασίες που γίνονται στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου. Οι Τ/κ, συνέχισε, είναι υποχρεωμένοι στο τέλος, να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του οικονομικού μέλλοντος της Κύπρου, προσθέτοντας ότι ο ρόλος αυτός «πρέπει να καθοριστεί το συντομότερο».
 

Τουρκία: Συνέδριο με θέμα τα «νομικά προβλήματα των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων»

του ανταποκριτή μας Α. Κούρκουλα
Συνέδριο, το οποίο συγκέντρωσε στην Κωνσταντινούπολη νομικούς, πολιτικούς, δημοσιογράφους και εκπροσώπους των χριστιανικών μειονοτήτων στην Τουρκία, αποδοκίμασε κατηγορηματικά την άποψη περί «αμοιβαιότητας» που εξέφρασε στην παρέμβασή του ο Τούρκος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αλατίν Μπουγιουκαγιά.Ο Τούρκος υφυπουργός ανέπτυξε την άποψη ότι «ο ρεαλισμός επιβάλλει να δούμε ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων διέπονται από τους κανόνες της αμοιβαιότητας», προκαλώντας την άμεση και έντονη αντίδραση από όλους τους συμμετέχοντες.
Την άποψη αυτή αποδοκίμασαν κατηγορηματικά και ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, Αντνάν Ερτέμ, οι Τούρκοι ακαδημαϊκοί, που συμμετείχαν στο Συνέδριο, αλλά και πολλοί άλλοι από τους συμμετέχοντες.

Ελεύθερος ο Τούρκος αρχι-κομάντο των Ιμίων


http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/275E087D20A158CBC474D7BB1A3B10C0.jpgΒγήκε από τη φυλακή ο κομάντο που είχε ηγηθεί της τουρκικής "αποστολής" στα Ίμια, πριν από 18 χρόνια Ακριβώς 18 χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, τέτοιες μέρες Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονταν στο χείλος του πολέμου, ένα τουρκικό δικαστήριο αθώωσε και έβγαλε από τη φυλακή τον αρχηγό των Τούρκων κομάντος που κατέλαβαν στις 31 Ιανουαρίου ξημερώματα τη μικρή Ίμια. «Παρών» σε όλες τις βρώμικες υποθέσεις φώναζαν οι κομάντο των Ιμίων Στις 28 Ιανουαρίου 2014, το 12ο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδωσε εντολή να απελευθερωθούν 5 κατηγορούμενοι, όλοι απόστρατοι αξιωματικοί του τουρκικού ναυτικού, που είχαν συλληφθεί μετά από την κατάσχεση στο προάστιο Ποϋράζκιοι της ανατολικής Κωνσταντινούπολης το 2009 μίας μεγάλης ποσότητας όπλων και εκρηκτικών, τα οποία προορίζονταν -με βάση το κατηγορητήριο- να χρησιμοποιηθούν σε πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ



Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ*
Καμία κοινωνία ως σήμερα δεν έχει διαρθρωθεί περισσότερο δημοκρατικά από την Αθηναϊκή Δημοκρατία. Και η Κομμούνα του Παρισιού, στη σύντομη ζωή της, απλώς επανέλαβε και εφάρμοσε, όσο πρόλαβε, ορισμένα από τα μέτρα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Οι χώρες του «υπαρκτού» απείχαν παρασάγγας. Ο Μάο επιχείρησε να αντιμετωπίσει την αναπαραγωγή των αστικών σχέσεων με την Πολιτιστική Επανάσταση. Είναι η πρώτη και μοναδική φορά που επιχειρήθηκε θεωρητικά και πρακτικά να διαμορφωθούν νέες κοινωνικές σχέσεις (αντί των αστικών) μετά την κατάληψη της Εξουσίας από ανθρώπους που είχαν τον Σοσιαλισμό στο νου τους και αυτή είναι η αξία της. Αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Το ποτάμι πήρε άλλο δρόμο. Αντίθετα με την Αθηναϊκή Δημοκρατία όπου μια συνεχής ευνοϊκή συγκυρία και αδιάλειπτη σειρά ηγετών κατέληξε στο αποκορύφωμα του, σύντομου, Χρυσού Αιώνα.

Βαρβιτσιώτης: Δίνουμε μάχη στο Αιγαίο

http://www.briefingnews.gr/media/k2/items/cache/e4c01a5b80ed9f0e53f10c10406fafe4_M.jpg
«Οποιαδήποτε υπόνοια ότι δεν ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο είναι ψευδής, αναληθής και διαψεύδεται από τα πραγματικά περιστατικά και τη μάχη που δίνουμε στο Αιγαίο» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Νίκου Κούζηλου.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία, δεσμεύοντας το Αιγαίο από τη Λαδοξέρα έως το Καστελόριζο, από 13/1 έως 17/1, αλλά και σε δηλώσεις στελέχους του Λιμενικού Σώματος σύμφωνα με τις οποίες το Λιμενικό έλαβε εντολές να αποχωρήσει από την περιοχή της Λαδοξέρας και να μην ενοχλεί τον τουρκικό στόλο.

Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με την Αλ Κάιντα Αντιμέτωπος με τις δυνάμεις των ισλαμιστικών ομάδων της Συρίας ο τουρκικός στρατός

Από το πρωί της Πέμπτης , η γειτονική Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο «ανοιχτό μέτωπο» στα νότια σύνορα της. Οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού έρχονται αντιμέτωπες με τις δυνάμεις των ισλαμιστικών ομάδων της Συρίας, οι οποίες διατηρούν στενές σχέσεις και συνεργασία με την Αλ Κάϊντα. Το πρωί της Πέμπτης, οι δυνάμεις της Οργάνωσης Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Δαμασκού επιτέθηκαν με όλμους και οβίδες κατά ενός φυλακίου του τουρκικού στρατού, στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η επίθεση δεν άφησε πίσω της θύματα ή τραυματίες.

ΑΦΟΤΟΥ ΞΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ Τουρκία: Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα του Ερντογάν

Τουρκία: Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα του Ερντογάν Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η δημοτικότητα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφότου ξέσπασε, στα μέσα Δεκεμβρίου, το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο, το οποίο συνταράσσει την κυβέρνησή του, σύμφωνα με δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Metropoll, μόλις το 39,4% των ερωτηθέντων εγκρίνει την πολιτική του τον Ιανουάριο, έναντι ενός 48,1% τον Δεκέμβριο του 2013 και ενός 71,1% τον Δεκέμβριο του 2011.Εάν διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές, το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν θα συγκέντρωνε το 36,3% των ψήφων, έναντι ενός 23,6% του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και ενός 12,6% του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Metropoll. Το ΑΚΡ είχε κερδίσει τις εκλογές του 2011 με ποσοστό 49,8%.

Ο επερχόμενος "πόλεμος" της... πετρελαϊκής αφθονίας

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01434/IraqOil_1434167b.jpg
Του Κώστα Ράπτη   Η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα που ξοδεύει αφειδώς δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς, προκειμένου να οχυρωθεί απέναντι σε εξωτερικές (και εσωτερικές...) απειλές, αλλά και να “τσιμεντώσει” τη σχέση της με τις μεγάλες δυνάμεις. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, την περίοδο 2013-2017 το βασίλειο των Σαούντ αναμένεται να βρεθεί μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων εισαγωγέων οπλισμού σε όλο τον κόσμο. Και όμως: η μεγαλύτερη απειλή για το Ριάντ φαίνεται πως προέρχεται από το ρημαγμένο Ιράκ – και δεν στηρίζεται σε άλλο “όπλο” από αυτό της πετρελαϊκής αφθονίας.

Φθορά χωρίς αντίπαλο;

Τα μειωμένα ποσοστά αποδοχής του Ομπάμα στις δημοσκοπήσεις θέτουν το εύλογο ερώτημα κατά πόσο θα βοηθήσουν τους Ρεπουμπλικάνους που απαξιώθηκαν ως υπεύθυνο κόμμα εξουσίας μετά την ακραία αντιπαράθεση με τον Λευκό Οίκο υπό την πίεση του Tea Party που τραυμάτισε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας.Ο Ομπάμα δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία, αλλά θα ήθελε να ανακτήσει το Δημοκρατικό Κόμμα στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων για να ολοκληρώσει τις διορθωτικές παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

ΣΤΟΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ Χουντονόμο για τους εκπαιδευτικούς επαναφέρει η Τουρκία

Χουντονόμο για τους εκπαιδευτικούς επαναφέρει η ΤουρκίαΤα «επίσημα ζητήματα» είναι άλλο ένα σημείο τριβής στην Τουρκία, αφού με την αλλαγή στον πειθαρχικό κανονισμό του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα επιβάλλεται ποινή επίπληξης στους εκπαιδευτικούς που κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης για «επίσημα ζητήματα» για τα οποία είναι αναρμόδιοι.Ουσιαστικά πρόκειται για τον κανονισμό που είχε εγκρίνει το 1982 η στρατιωτική χούντα. Η διαφορά είναι ότι στο νέο κανονισμό, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, οι εκπαιδευτικοί που «κάνουν δηλώσεις στον τύπο, τα πρακτορεία ειδήσεων και τα ραδιοτηλεοπτικά ιδρύματα σε επίσημα ζητήματα δίχως να είναι αρμόδιοι, πέραν των επιστημονικών δηλώσεων» θα αντιμετωπίζουν την ποινή της επίπληξης.

Το πρώτο πολιτικό στίγμα των Κούρδων τής Συρίας. Του Γαβριήλ Χαρίτου

30917076SayighFederici092012
Θα ήταν παρακινδυνευμένο να πιστέψει κανείς ότι η «Γενεύη-2» θα κατάφερνε να επιλύσει το συριακό πρόβλημα μονομιάς. Ήταν αναμενόμενο το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους εκπροσώπους τού καθεστώτος Άσαντ και των αραβικών ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης, δεδομένης της ρευστότητας που επικρατεί στο πεδίο των μαχών.Καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει το «πάνω χέρι» στο εσωτερικό τής Συρίας, και ως εκ τούτου, καμία δεν έχει σκοπό να επιδείξει διαλλακτικότητα. Αποτελεί, άλλωστε, δίδαγμα της πείρας ότι ειρηνευτικές συνομιλίες τύπου «Γενεύη-2» ουσιαστικά επικυρώνουν με πολιτικό τρόπο τα στρατιωτικά τετελεσμένα γεγονότα. Με άλλα λόγια, εάν ο συριακός εμφύλιος δεν κριθεί στα πεδία των μαχών, καμία διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη δεν προβλέπεται να επιφέρει αφ' εαυτής κανένα αποτέλεσμα ουσίας.

Ενας άλλος αραβικός κόσμος είναι εφικτός, 3 χρόνια μετά την εξέγερση Οι πολίτες εξακολουθoύν να διαδηλώνουν για τη φτώχεια και την ανεργία

Ενας άλλος αραβικός κόσμος είναι εφικτός, 3 χρόνια μετά την εξέγερσηΜητροπούλου ΕιρήνηΑκριβώς τρία χρόνια μετά το ξέσπασμά τους, οι λαϊκές εξεγέρσεις οι οποίες πρωτοξεκίνησαν στην Τυνησία τον Δεκέμβριο του 2010 και εξαπλώθηκαν σε μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου μοιάζουν με ένα όμορφο όνειρο που τσακίστηκε πάνω στα σκληρά βράχια της πραγματικότητας.Το έδειξαν οι χιλιάδες άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους της Τύνιδας, διαδηλώνοντας για τη φτώχεια και την ανεργία, στην επέτειο του ξεσηκωμού. Και αυτά στη μοναδική χώρα όπου η Αραβική Ανοιξη έδωσε, με μεγάλες δυσκολίες, κάποιους χειροπιαστούς καρπούς: υιοθετήθηκε ένα σχετικά φιλελεύθερο σύνταγμα και ο πολυκομματισμός εδραιώνεται στην πολιτική ζωή.

Η τρόικα και η Ευρωβουλή

http://www.eklogika.gr/uploads/files/Eurokoinovoulio.jpg
Αθανασόπουλος Αλ. ΆγγελοςΗ αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας είναι μία ευγενής, αλλά καθυστερημένη πρωτοβουλία. Η παραδοχή του Ότμαρ Κάρας, ενός εκ των εισηγητών της έκθεσης, ότι η τρόικα έσωσε την Ελλάδα από την πτώχευση και τη χρεοκοπία, παρά τα λάθη που έχουν γίνει, απαντά από μόνη της στις αιτιάσεις διαφόρων για την αναγκαιότητα ή μη αυτού του υβριδικού - είναι η αλήθεια - σχήματος ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ.Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν κάνει κανέναν σοφότερο και δεν κομίζει κάτι καινούριο. Επαναλαμβάνει αυτό που ακόμη και κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι πλέον λένε, ότι δηλαδή όταν ξέσπασε η κρίση η ευρωζώνη δεν διέθετε τα απαραίτητα εργαλεία, ωστόσο από τότε έχει διαμορφωθεί ένα πολύ πιο στέρεο πλαίσιο εποπτείας που αντικατοπτρίζεται σε νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως τα πακέτα κανονισμών Two-Pack, Six-Pack και, κυρίως, η σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) υπό την καθοδήγηση του Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τουρκικά πυρά εναντίον ισλαμιστών ανταρτών σε συριακό έδαφος


Πυρ εναντίον ενός κονβόι οχημάτων ισλαμιστών ανταρτών που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα, το οποίο βρισκόταν σε συριακό έδαφος, άνοιξαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις την Τρίτη, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.Όπως αναφέρθηκε από το NTV, οι τούρκοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε αντίποινα, μετά την πτώση ενός όλμου από τη Συρία σε τουρκικό έδαφος, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Αν και δεν υπήρξαν αναφορές απωλειών, έγινε λόγος για καταστροφή τριών οχημάτων.Σημειώνεται ότι το CNN Turk μετέδωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά μετά από βολές ελαφρών όπλων εναντίον δύο οχημάτων τους. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει σχόλιο από τον τουρκικό στρατό.http://www.naftemporiki.gr/

Ο Ντ. Κάμερον στρώνει το χαλί στους ευρωσκεπτικιστές


Ενα χρόνο από τότε που ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε δημοψήφισμα με αντικείμενο την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., ο Βρετανός πρωθυπουργός και το Συντηρητικό Κόμμα αποξενώνουν τους πιθανούς συμμάχους τους από την άλλη πλευρά της Μάγχης. Ο κ. Κάμερον πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα αποβούν προς όφελος ολόκληρης της Ε.Ε. και όχι μόνον να επενδύει στους ευρωσκεπτικιστές. Διαφορετικά, είναι εξαιρετικά πιθανόν η έκβαση του δημοψηφίσματος να είναι ένα «όχι». Ο Κάμερον υποσχέθηκε να διεξαγάγει το δημοψήφισμα στο τέλος του 2017 υποθέτοντας πως θα βρίσκεται ακόμη στο τιμόνι της χώρας.

Ο Πειραιάς ανακηρύχθηκε το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι του πλανήτη το 2013

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ Υψηλότερη των εκτιμήσεων ήταν τελικά η αύξηση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά το 2013, καθώς η θυγατρική της Cosco που έχει τη διαχείριση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ διακίνησε 2,520 εκατομμύρια κοντέινερ (teu) έναντι εκτίμησης για 2,4 εκατ.Εάν σε αυτό τον αριθμό προστεθούν και τα 644 χιλιάδες του προβλήτα Ι που διαχειρίζεται ο ΟΛΠ ο Πειραιάς έφτασε στα επίπεδα των 3,163 εκατ. teu και καθίσταται έτσι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου πραγματοποιώντας αλματώδη ανάπτυξη μέσα σε τρία μόλις χρόνια και υπερδιπλασίασε από το 2011 τα μεγέθη του.

Μισθοί… Πολωνίας

ΙΤΑΛΙΑ – Η «πρόταση-σοκ» της Εlectrolux για μεγάλες περικοπές στους βιομηχανικούς εργάτες τρομάζει την Ιταλία. Ξεκίνησαν «εκ περιτροπής απεργίες»

ΡΩΜΗ Tου Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

Η υπόθεση της σουηδικής βιομηχανίας ηλεκτρικών συσκευών Electrolux τρομάζει τους Ιταλούς. Σύμφωνα με τα συνδικάτα στα οποία είναι εγγεγραμμένοι οι εργάτες των τεσσάρων βιομηχανικών μονάδων της εταιρείας στην Ιταλία, η εργοδοσία πρότεινε- χωρίς καμιά προειδοποίηση- μείωση μισθών που αγγίζει το 50% των συνολικών αποδοχών.

Ποιοι και γιατί θέλουν το κλείσιμο της ΕΛΒΟ;


Γιατί την έχει πιάσει την ελληνική κυβέρνηση τέτοιος διακαής πόθος να πουλήσει την ΕΛΒΟ; Προχθές στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκε το αίτημα του ελληνικού Δημοσίου να μπει ειδικός εκκαθαριστής στην ΕΛΒΟ, οι συνήγοροί του ομολόγησαν ότι η πώληση της ΕΛΒΟ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έχουν καταγγείλει ότι υπάρχει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία πολεμικό υλικό θα κατασκευάζουν και θα πουλάνε μόνο οι βιομηχανίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Η αυταπάτη της καθαρής λύσης

http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2014/01/kalaitzis29-01-14.jpg
Του Νικόλα Σεβαστάκη*   Η εγκατάσταση της κρίσης στη χώρα ενίσχυσε, μεταξύ άλλων, και την εντύπωση ότι το κοινωνικό και πολιτικό τοπίο «επιτέλους ξεκαθαρίζει». Τέρμα πια τα νεφελώματα, ήλθε η εποχή της σκληρής διαύγειας και του ξεγυμνώματος προσώπων, πολιτικών, προθέσεων. Από τις πιο διαφορετικές πλευρές, η κρίση έγινε λοιπόν αντιληπτή ως διάφανη ετυμηγορία της Ιστορίας για τον ένοχο και τον αθώο, τον θύτη και τα θύματά του. Οι διεφθαρμένες συντεχνίες του κράτους στη μια περίπτωση, η ευάριθμη ελίτ των πλουσίων της διαπλοκής στην άλλη, η διάχυτη ανευθυνότητα σε μια τρίτη, πιο μοραλιστική, εκδοχή. Το παραδοσιακό σχήμα ωστόσο που βλέπει έναν δυνάστη και έναν δυναστευόμενο, έναν κυρίαρχο και έναν κυριαρχούμενο, γνώρισε διάδοση και μαζική επιτυχία.

Οικονομική ενοποίηση Ε.Ε. ζητεί η Μέρκελ AFP

Οικονομική ένωση ευαγγελίζεται η καγκελάριος, Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών.
Οικονομική ένωση ευαγγελίζεται η καγκελάριος, Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών.ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών με στόχο την εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης εξήγγειλε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη χθεσινή περιγραφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησής της. Οι προτάσεις της Αγκελα Μέρκελ συμβαδίζουν με τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί Ευρωκοινοβουλίου των χωρών της Ευρωζώνης.

DW: Απαραίτητο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

«Παρά την όποια πρόοδο σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Ελλάδα δεν φαίνεται να μπορεί να εξέλθει από την παγίδα του χρέους χωρίς ένα νέο κούρεμα» σύμφωνα με διαδικτυακό δημοσίευμα της Deutsche Welle, που φέρει τίτλο: «Αναγκαίο ένα δεύτερο κούρεμα του χρέους».Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «το θέμα ενός νέου haircut όμως παραμένει ταμπού».Όπως επισημαίνεται, «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξακολουθούν να περιμένουν την αξιολόγηση της Τρόικας για να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση και η τριμερής αναμένει από την πλευρά της αξιόπιστα στοιχεία από την Αθήνα για να δώσει το δικό της πράσινο φως. Τα στοιχεία που καταφθάνουν στα κλιμάκια από την ελληνική πρωτεύουσα όμως είναι συχνά αντικρουόμενα.

Στην Τεχεράνη, ο Ερντογάν νιώθει «σαν στο σπίτι του»/ REUTERS, AFP


Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί (αριστερά) υποδέχεται τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συζήτησε την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και τη συριακή κρίση.
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί (αριστερά) υποδέχεται τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συζήτησε την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και τη συριακή κρίση.Η εξασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας και η προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων, που είχαν επιδεινωθεί εξαιτίας της συριακής κρίσης, ήταν οι δύο βασικοί στόχοι της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη. Μια πόλη που τη χωρίζουν μόνο δύο ώρες αεροπορικής πτήσης από την Αγκυρα και στην οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός αισθάνεται «σαν στο σπίτι του», όπως εκμυστηρεύθηκε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Το πολυτελές πρόσωπο της διαφθοράς στην Τουρκία/ BLOOMBERG


Στο γραφείο του ειδικού εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης προσάγεται, στις 17 Δεκεμβρίου 2013, ο Τουρκοϊρανός επιχειρηματίας Ριζά Σαράφ, ύποπτος για συμμετοχή στο κύκλωμα διαφθοράς με συνενόχους ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο Σαράφ, παντρεμένος με Τουρκάλα ντίβα της ποπ μουσικής, αποδείχθηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρος με υπουργούς, στους οποίους προσέφερε μετρητά και δώρα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. Στόχος του Σαράφ ήταν να διατηρήσει την επικερδή θέση του ως άτυπου μεσάζοντα στην πώληση ιρανικού πετρελαίου έναντι χρυσού.
Στο γραφείο του ειδικού εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης προσάγεται, στις 17 Δεκεμβρίου 2013, ο Τουρκοϊρανός επιχειρηματίας Ριζά Σαράφ, ύποπτος για συμμετοχή στο κύκλωμα διαφθοράς με συνενόχους ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο Σαράφ, παντρεμένος με Τουρκάλα ντίβα της ποπ μουσικής, αποδείχθηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρος με υπουργούς, στους οποίους προσέφερε μετρητά και δώρα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. Στόχος του Σαράφ ήταν να διατηρήσει την επικερδή θέση του ως άτυπου μεσάζοντα στην πώληση ιρανικού πετρελαίου έναντι χρυσού.
 Οι φωτογραφίες του 30χρονου Ριζά Σαράφ στον τουρκικό σκανδαλοθηρικό Τύπο προκαλούν δέος. Σε μία από αυτές, η έπαυλή του στις όχθες του Βοσπόρου -δώρο γάμου αξίας 72 εκατ. δολαρίων- γίνεται σκηνικό για φωτογράφηση της ευειδούς ποπ σταρ συζύγου του. Σε άλλη, ο Σαράφ κάθεται δίπλα στον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν σε επίσημη εκδήλωση, ενώ σε τρίτο στιγμιότυπο, η μαντιλοφορούσα σύζυγος του πρωθυπουργού, Εμινέ, απονέμει βραβείο στον νεαρό επιχειρηματία.