30 Ιανουαρίου 2014

Μισθοί… Πολωνίας

ΙΤΑΛΙΑ – Η «πρόταση-σοκ» της Εlectrolux για μεγάλες περικοπές στους βιομηχανικούς εργάτες τρομάζει την Ιταλία. Ξεκίνησαν «εκ περιτροπής απεργίες»

ΡΩΜΗ Tου Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

Η υπόθεση της σουηδικής βιομηχανίας ηλεκτρικών συσκευών Electrolux τρομάζει τους Ιταλούς. Σύμφωνα με τα συνδικάτα στα οποία είναι εγγεγραμμένοι οι εργάτες των τεσσάρων βιομηχανικών μονάδων της εταιρείας στην Ιταλία, η εργοδοσία πρότεινε- χωρίς καμιά προειδοποίηση- μείωση μισθών που αγγίζει το 50% των συνολικών αποδοχών.


Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά τη μείωση των ωρομισθίων, το «πάγωμα» των αυξήσεων, την περιστολή κατά 50% των συνδικαλιστικών αδειών και την κατάργηση κάθε επιπλέον αμοιβής για τα Σαββατοκύριακα. Οι πρώτες πληροφορίες διέρρευσαν το βράδυ τις Δευτέρας και την Τρίτη το πρωί, όλοι οι εργαζόμενοι έμειναν έξω από τις βιομηχανίες, ξεκινώντας, έτσι, μια σειρά «εκ περιτροπής απεργιών». Τα συνδικάτα κάνουν γνωστό ότι δεν εννοούν να συναινέσουν σε κανενός είδους διάλογο αν δεν αλλάξει, πρώτα, το όλο σχέδιο που προτείνει η επιχείρηση.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «πρόταση σοκ», από τη στιγμή που ένα από τα κύρια επιχειρήματα της εργοδοσίας φέρεται να είναι ότι η διαφορά του κόστους των ωριαίων αμοιβών ανάμεσα σε Ιταλία και Πολωνία είναι υπερβολικά υψηλή και πρέπει να μειωθεί άμεσα. Οι Ιταλοί εργάτες κοστίζουν, συνολικά, στην Electrolux είκοσι τέσσερα ευρώ την ώρα, ενώ οι Πολωνοί, μόλις έξι.

Λίγο μετά τις πρώτες δηλώσεις των εργαζομένων προς τα μέσα ενημέρωσης, η σουηδική εταιρεία πέρασε στην αντεπίθεση: «Στην πραγματικότητα προτείνουμε μείωση των αποδοχών που αντιστοιχεί στο 8% του μισθού, σε εκατόν τριάντα ευρώ τον μήνα και σε τρία ευρώ την ώρα», αναφέρεται σε επίσημο ανακοινωθέν.

Τα συνδικάτα, όμως, επιμένουν ότι δεν υπολογίζεται το κόστος των υπόλοιπων περικοπών και ότι προσφέρεται μια μεροληπτική εικόνα της πραγματικότητας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει έως τώρα, κινδυνεύει να κλείσει οριστικά η παραγωγική μονάδα του Πόρτσια, στην περιφέρεια Φριούλι Βενέτσια Τζούλια της βορειοανατολικής Ιταλίας, όπου φτιάχνονται πλυντήρια με κόστος που θεωρείται πολύ υψηλότερο από εκείνο των βιομηχανιών της Ανατολικής Ευρώπης.

Απειλούν με λουκέτο
 Πρόκειται, δηλαδή, για τη γνωστή λογική που οδήγησε ήδη σε αναστολή τη λειτουργίας τους χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ιταλία. Η όλη υπόθεση προκαλεί και οξεία σύγκρουση στο εσωτερικό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Η περιφερειάρχης του Φριούλι, Ντέμπορα Σερακιάνι, ζητά ανοιχτά την παραίτηση του επίσης Δημοκρατικού υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Φλάβιο Τζανονάτο. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε λογικές που παραπέμπουν σε γνωστούς εκβιασμούς», δήλωσε η Σερακιάνι. Ο δε Τζανονάτο, ο οποίος κατηγορήθηκε από την περιφερειάρχη για αδιαφορία, απαντά πως «είναι παιδί εργατών και γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι». Σύμφωνα, όμως, με πολλούς σχολιαστές, σε επικείμενο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα πρόκειται να τον αντικαταστήσει.

Την όλη κινητοποίηση των εργατών της Electrolux προσπαθεί να εκμεταλλευθεί και η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά: σε παρέμβασή του μέσω twitter, ο γραμματέας της, Ματέο Σαλβίνι, κάνει λόγο για «εργαζομένους-είλωτες» και για «κατορθώματα της Σοβιετικής Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρώ».

Μένει να δούμε πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση Λέτα: ο περιφερειάρχης της περιοχής Βένετο, Λούκα Τζάια, ανακοίνωσε ότι σήμερα, στη Ρώμη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην οποία θα πάρουν μέρος οι αρμόδιοι υπουργοί, τα συνδικάτα και η εργοδοσία.

Ο κίνδυνος είναι τεράστιος: οι Ιταλοί φοβούνται ότι μετά την «περίπτωση Electrolux» μπορεί να ακολουθήσουν πολλές άλλες επιχειρήσεις, με στόχο να στερήσουν, βαθμιαία, από τους εργαζομένους όλη τους τη διαπραγματευτική ισχύ.
www.efsyn.gr